Astro-pregled 2021. godine

/, Aspekti, Tranziti/Astro-pregled 2021. godine

Astro-pregled 2021. godine

Svaka godina je rezultat prethodnih radnji iz kog god vremena da one potiču. Nova godina počinje sa velikom energetskom promenom koju će svako od nas osetiti. Posle šest meseci boravka u znaku Ovna gde je bio i retrogradan tokom jeseni, Mars 7.1. konačno prelazi u znak Bika. Tu gde će ostati do 4.3. Mars u Ovnu je imao cilj da aktivira i pokrene dok u Biku traži konsolidaciju. Može biti vrlo nefleksibilan i krut. To će mu svakako doneti mnoge probleme.

Kada se energija iz zemljane pretvara u vazdušnu rešenja nisu nikad praktična. Ona se svode na upotrebu uma i uverenja koja imamo. Međutim, Mars u Biku će želeti da dokaže da postoji greška, jer ne vidi ,,konačni proizvod’’.

Još jedan bitan kosmičko-energetski događaj čine Jupiter i Saturn koji se nalaze u vazdušnom znaku Vodolije. To je promena u odnosu na veliki naglasak na zemljanu energiju i znak Jarca koji je obeležio prošlu godinu. Saturn će restrikovati uticaj Jupiter i sankcionisati neobičnost u ispoljavanju principa. Jupiter će tokom januara dokle god još uvek traje njihova konjunkcija uvećavati lekcije Saturna tako da bi svi mogli da ih vide i shvate.

Početak godine

Januar i februar sa stelijumom planeta u Vodoliji donose mnogima stres i pritisak koji ih čini rastrojenim, buntovim i pod velikom tenzijom zbog količine neizvesnosti koja vlada u svetu. Nervne bolesti, neurotičnost i anksioznost mogu biti u porastu pogotovo kod onih koji već imaju naglašene planete u ovom znaku.

Ključno je da se setimo da je priroda lekovita kao i vreme kada ne sedimo za računarom ili držimo mobilni telefon u ruci. Oni koji budu znali da se diskonektuju i povežu sa kosmosom ovo će proći mnogo lakše. Upravo je to bio razlog zašto sam pokrenula besplatni probram meditacija na mom youtube kanalu.

Na samom početku godine se postavlja pitanje da li bunt rađa jedinstvo. Da li smo buntovni jer nas neko provocira? Da li možemo tu energiju da iskoristimo za kreativno izražavanje i inspirisanu akciju? Čemu nas unutrašnji otpor uči?

Kvadrat Saturna i Urana

Saturn (i Jupiter 15.1. u trenutku kada i Uran kreće direktno) formiraće kvadrat sa Uranom koji će biti aktivan od 16.-24.2. Sedmi stepen stavlja odnose sa drugima u fokus. Veze i zbližavanje se menja na neočekivani način što ne mora svima biti prijatno. Potrebno je otvoriti se za nova shvatanja i videti problem iz drugog ugla a on je povezan sa otuđenjem čoveka i odvajanjem od prirode.

20 .-21.1. će se ovom kvadratu pridružiti Mars u Biku i izazvati jaku pobunu protiv ustaljenog i dosadašnjeg. Sve je povazano i sa Punim Mesecom u Škorpiji 27.4. kada će situacija kulminirati i doći do krajnje tačke. (o svim lunacijama pišem detaljno na Quori)

Kvadrat Urana i Saturna će se ponoviti i 13.-17.6. ovaj put na 13. stepenu koji ima ovnovski karakter i potrebu da se bori za svoja prava i bude prvi u nečemu. Potrebno je da razumemo da svaki sukob postoji na unutrašnjem nivou i da se tako prenosi na spolja što pogotovo važi za one sa planetama u fiksnim znacima. Sada će Saturn biti retrogradan, ali Uran sve snažniji, pa je prenaglašena reakcija koja nije prikladna moguća, a potencijalno vrlo opasna.

Zahuktavanje i katarza

Konačno, 24.-29.12. dešava se poslednji kvadrat Saturna i Urana na 11. stepenu koji u sebi sadrži energiju inovacije. Biće posebno bitno da pronađemo fleksiblnost u mišljenju, da vidimo širu perspektivu i pokušamo da pronađemo ,,out of the box’’ rešenje. Promena pojedinca otvara čovečanstvo za napredak koji neminovno dolazi, ali tek nakon što se desila promena svesti na kolektivnom nivou.

Svetlo u bezizlaznim situacijama možemo videti samo ako se oslobodimo besa. Radost onih koji su u miru će sada inspirisati na akciju koja je jedina ispravna. Ovo je povezano i sa periodom tokom retrogradnog Merkura u poslednjim danima februara. To vreme će biti jedna vrsta inicijacije za sve ljude i vreme da se sete da čak i kada su sami Univerzum radi za njihovo dobro.

Lunarni čvorovi

Mesečevi čvorovi su na osi Blizanac/Strelac tokom cele godine i naglašavaju važnost otvorene i jasne komunikacije sa sobom i drugima. Reči i misli manifestuju našu realnost i to je ono što što je sve više i više očigledno. Severni čvor u Blizancima naglašavam važnost učenja novih veština i promene u načinu razmišljanja. Postajemo svesni da misli kreiraju naš život.

Vreme je da se prepozna šta je to što nas toliko dugo muči i da se to verbalizuje tako što ćemo reči povezati sa dozvolim da još jednom osetimo nelagodnu emociju u punoj snazi. Pomračenja će nam pomoći da istražimo načine na koje problem može da se reši jer će u protivnom on eskalirati.

Južni čvor u Strelcu donosi ograničenja u oblasti turizma i školovanja. Ipak, cilj je da postanemo svesni svoje prave prirode, a ona je uvek uočljiva u vokabularu, mislima i uverenjima koja kreiraju našu životnu filozofiju. Mnogima koji imaju naglašene planete u ovom znaku će postati jasno da ih upravo misli sve vreme drže zaglavljenima.

Kada Mars uđe u znaku Lava 12.6. kao i u znak Škorpije 31.10. postaće nam jasno da je promena teška na početku. Ipak, ako budemo produktivni u onome što nas čini autentičnim biće jasno da pomažući sebi, kada se osećamo dobro, pomažemo i drugima. Biće nam jasno da astrološki kvadrat ne znači problem već dolazi iz potrebe da nastane promena koja bez njega, bez tog pritiska i nezadovljstva ni ne bi bila moguća. Čovek i civilizacija nikada ne bi napredovali da nije bilo ovakvih kvadrata.

Ove godine nas očekuju četiri pomračenja:

Lunarno pomračenje 26.5. na 5. stepenu Strelca u kvadratu sa Jupiterom u Ribama premešta naglasak na poverenje, novi pristup u oblasti školstva i turizma, ali i potrebi da uskladimo uverenja i veru.

Solarno pomračenje 10.6. na 19. stepenu u Blizancima i u konjunkciji sa retrogradnim Merkurom donosi potrebu da se oformi potpuno drugačiji način komunikacije sa sobom i drugima. Kako će se aktivirati i snažan kvadrat sa Neptunom biće mnogima teško da više izlaz u postojećoj situaciji jer će biti raznih dezinformacija. Međutim, trigon sa Saturnom bi trebalo da nam pomogne da vidimo šta je realno, a šta smo pogrešno shvatili nespremni da čujemo drugu stranu.

Lunarno pomračenje 19.11. na  27. stepenu Bika dolazi u opoziciji sa Merkurom. To donosi rastrzanost između dubokih uverenja i činjenica kao i povećanu sumnju. Sekstil sa Neptunom ipak pomaže da se kolektivno isceljenje vidi kao mogućnost. Ono što jeste izazov je kvadrat sa Jupiterom i neusaglašenost ciljeva. Trigon sa Plutonom istovremeno daje šansu da do velike transformacije zaista i dođe što će biti evidentno na proleće iduće godine.

Solarno pomračenje 4.12. na 12. stepenu Strelca predstavlja kraj jedne životne filozofije koja nije bila naklonjena čoveku. Merkur u konjunkciji donosi potrebu za opravdavanjima i objašnjavanjima. Sekstil sa Saturnom će nam pomoći da budemo realistični što je svakako dobro. Kvadrat sa Neptunom jednom delu ljudi može doneti razočaranje i svest o tome da su se prevarili jer su pogrešnoj osobi ili udruženju dali poverenje.

Još neki od značajnih astro-događaja:

14.5. -29.7. kada je Jupitera u Ribama pa uviđamo da nam je isceljenje preko potrebno, ali da ono mora sadržati veru i nadu. Poverenje je poljuljano i to kvari odnose sa drugima.

Merkur će biti retrogradan u vadušnim znacima gde naglašava potrebu za kooperacijom i saradnjom:

30.1.-21.2. u znaku Vodolije kada može doći do promene kako koristimo tehnologiju i šta objavljujemo na društevnim mrežama. Mnogi će sebi postaviti pitanje da li ih internet spaja ili još više udaljava od toliko potrebne bliskosti koju žele da osete.

29.5.-22.6. u znaku Blizanaca može doneti nove mogućnosti komunikacije kojih do sada nismo bili svesni. Povećana potreba za pričom, pisanjem, razjašnjavanjem, ali i moguće svađe.

27.9.-18.10.  u znaku Vage nam pomaže da jednakost i ravnopravnost u ljubavnim i poslovnim odnosima uskladimo i sa nestabilnošću koju nosi život. Težnja za skladom biće potrebna jer ćemo bez toga biti povređeni.

I ponovo retro Venera

Godina završava sa retrogradnom Venerom u znaku Jarca od 19.12.-29.1.2022. Kako će tokom perioda od 25.-27.12. biti aktuelna snažna i intenzivna konjunkcija sa Plutonom karmičke veze će biti na tački kada su mnogi prekidi mogući, ali i vraćanja starih ljubavi koje su ostavile traga.

Naravno, na vama je da od ove godine kreirate najbolju godinu tako što ćete biti fleksibilni i otvoreni za rizik, ali i više razumevanja koje je potrebno kultivisati. U zavisnosti od vaše natalne karte, ali i astroloških ciklusa koje prolazite svako od vas će na specifičan način imati prilika da kreira 2021. godinu. Moje iskustvo u oblasti astrologlije vam može pomoći da se manje nervirate a više budete svoji, vedri i energični. Tu sam za vas da vam pomognem da vam 2021. bude uspešna, zdrava i vesela. Neka vas niko ne ubedi da mora biti drugačije!

Kako preživeti izazovne natalne aspekte i tranzite
By |2022-07-27T14:54:39+02:0022 децембра, 2020|Analize, Aspekti, Tranziti|

About the Author:

All posts are written by and belong to: MAJA LAZIĆ *It is strictly forbidden to take contents from this website without my personal consent.
error: Content is protected !!