Kako naučiti i zaista razumeti astrologiju

//Kako naučiti i zaista razumeti astrologiju

Kako naučiti i zaista razumeti astrologiju

U astrologiji je vrlo važna kreativnost + inspiracija uz intuiciju, ali vam to mnogo ne vredi ako niste naučili teoriju. Kvalitetan astrolog a naročito ako ima nameru da radi sa drugima i pomogne im (tu mislim na to da klijent nakon astrološke analize u sebi pronađu resurse kako da lakše doživi neki tranzit i uravnoteži natalni aspekt, a ne da jedino ima beleške pune datuma koje treba da ,,sačeka’’) treba da uloži godine učenja. Doživotno usavršavanje je neophodne i ne može se preskočiti. Astrolog se ne postaje za tri meseca ili godinu dana. Edukacija i kurs u nekoj školi takođe nisu garancija stečenog znanja.

Znati i razumeti astrologiju nije isto, pa je moguće naučiti ,,gramatiku’’ planeta, ali i dalje ne razumeti ni jednu jedinu reč natalne karte. Kao i sa učenjem stranog jezika, neko se rodi sa većom predispozicijom da nauči neki jezik, a neko godinama vredno uči pa i dalje nije sposoban da vodi konverzaciju sa nekim kome je taj jezik maternji. Tako i kod astrologije. Ipak, pre nego što počnemo da učimo osnove astrologije jako je važno da shvatimo šta astrologija jeste a šta nije (i ne treba je brkati sa gatanjem, prorocanjem, gledanjem u pasulj i ostalim ,,disciplinama sa vašara’’ itd. – o tome više pročitajte- Šta znači biti astrolog? ). Astrološka simbolika  je uvek nepogrešivo tačna, na apstraktnom, vrlo opipljivom ili analitičkom nivou. Sve je povezano, ali vam Arapske tačke i Mesečevi čvorovi ne mogu ,,pomoći’’ dok ne razumete svoj podznak i Mesec. Niko nije kao vi, ni u jednoj knjizi ne piše vaš karakter ni vaša sudbina. In the world of astrology, nothing is promised but all is possible.

Pa kako onda naučiti astrologiju? Učenje astrologije predstavlja sistem (bilo da ga učite sami, u nekoj školi ili sa mentorom, a ako neko želi da uči sa mnom neka mi se slobodno javi na mail da bi dizajnirali individualni program učenja) i da se bez savladavanje osnova ne može ići dalje. Astrologiju je najlakše učite tako da se prvo savladaju elementi i kvaliteti. Ako ste, na primer, Lav/Jarac tj. Vatra/Zemlja ne mora da znači da su ovi elementi najnaglašeniji u natalnoj karti, jer ako imate šest planeta u vodenim znacima, mnogo ćete više biti Voda. Vi ste posebni, nemojte da moram da vas stalno na to potsećam. Nakon elemenata i modaliteta bitno je da razumemo i arhetipske energije svih planeta, znake i kuće, ali i da stalno pravimo paralalu sa onim što je naučeno. Mnogo mi je značilo da tokom jedne godine svaki dan posmatram isključivo Mesec i tranzite koje pravi i da prepoznajem to u situacijama oko sebe. Iskreno, najviše učim samo posmatrajući živote ljudi oko sebe. Pokušajte ovaj ,,eksperiment sa Mesecom’’ pa krenite na druge planete. Ne bih vam preporučila da svakog koga upoznate prvo pitate koji je znak jer je 1. nekulturno, 2. invanzivno i 3. neprofesionalno. Nećete tako naučiti ništa više od onoga što sada znate. Odgovore na besmislena pitanja ,,Venera i Saturn su mi u sedmoj kući, šta to znači?’’ koja bez uvida u celu natalnu kartu stvarno definitivno ništa ne znače, takođe treba izbegavati.

Sunce je bitno, gde je postavljeno u natalnoj karti, ali daleko od toga da je najvažnije. Meni je bilo važno da naučim sve o položajima planeta i aspektima koje imam (pa da to stalno usavršavam) i da naučim sve o svom znaku i podzaku, ali sam najviše naučila o sebi učeći druge znake i ono što nemam u svojoj nataloj karti. Potrebno je da svaku astrološku energiju razumemo kao neutralnu, ne kao ono što se nama sviđa ili ne sviđa, jer je bitna celina a svako od nas je procentualno svaki od 12 znaka što i jeste dovelo do toga da Astrodetoks kao tehnika analize nastane. Neophodno je razumeti i esencijalni dignitet i kako se planete osećaju u nekom znaku kao i kako se to ispoljava, zatim razumeti vezu planeta kroz aspekte i njihove razlike. Primetila sam da ako neki tip aspekta nemamo da to pokazuje vrlo bitan put životnog učenja kao i potrebu za kontrolom ili nadkompenzacijom u datoj oblasti (na primer, ako nema opozicije u natalnoj karti, osoba može imati problem da ostvari partnerstvo pa se ne upušta u veze ili postaje opsednuta postojećom ili bivšom vezom). Možete učiti više o retrogradnim planetama, mesečevim čvorovima, pa tek onda preći na izučavanje analize natalne karte tj. spajanje svih elemenata da bi dobili dubinu i širinu u tumačenju.

Što se mene tiče, astrogiju sam počela da učim krajem 2010. sa vrlo sebičnom idejom da ću tako smanjiti šanse da budem emotivno povređena. Iako sam već 2011. radila profesionalne analize bilo je potrebno mnogo godina da budem zadovoljna svojim znanjem. Sa Saturnom u prvoj kući kao vladarem treće kuće komunikacije vrlo sam strog učitelj i nipošto astrologiju ne shvatam neozbiljno. Do današnjeg dana nisam prestala da usavršavam svoje astrološko znanje i na tom putu sam upoznala mnoge vrhunske astrologe i od svih sam naučila nešto. Hvala im na znanju koje su mi preneli. Međutim, najviše sam naučila sama.

Kada radimo analizu natalne karte zalazimo u oblast duše i srca, često oblasti koje su tako dugo bile netaknute i prepune paučine pa uvek treba obratiti pažnju da ispred sebe imamo osobu, ne papir sa simbolima. Samo navođenje planeta, u kojim su znacima i kućama nije ono što analizu natalne karte čini, već razumevanje osobe, onog što je muči i prepoznavanje kako da određenu situaciju ili problem prevaziđe. Analizu natalne karte ne treba raditi dokle god nismo sigurni da to možemo da u potpunosti iznesemo, jer je to nečiji život i ceo svet- a sa tim nema zezanja.

Analizirati nečiju natačnu kartu sastavljeno i iz toga da saslušamo i postavljamo pitanja. Planete međusobno komuniciraju, ako samo jedna planeta priča sve ostalo postaje ugušeno ovim informacijama. Kao kada bi stalno slušali jedan isti akord, bez bilo kojih drugih tonova koji bi razbili monotoniju. Slušanjem šta klijent ima da kaže i kako se oseća dobijam uvid u njegov vokabular i način komunikacije koji mi iz jednog simboličnog ugla prikazuje način na koji doživljava svoj svet i koliko ga smatra promenljivim, teškom ili bolnim. Sve što klijent kaže dodatno mi pomaže da budem preciznija i direktnija u analizi natalne karte. Slušanje klijenta, komunikacija i empatija ono su što razlikuje kvalitetnu natalnu analizu od prosečne.

Postoji još nešto što mi je neopisivo pomoglo u dubljem razumevanju astrologije. Kada sam 2015. prošla obuku rekonektivnog isceljivanja kod Erika Perla (kao i preko više od pedeset seminara metafizičke, energetske i spiritualne sadržine), to je bitno uticalo na promenu mojih stavova o tome čemu astrologija služi i shvatanje da uvek kreiramo svoj život i iskustva. Tada sam zaista počela da duboko razumem astrologiju počevši da je kombinujem sa energetskim tehnikama. (Zato mi se često u snovima javljaju odgovori na astrološka pitanja, tranzite, položaji planete u kući, ishodi događaja, ili je dovoljno da neko kaže koji je znak i podznak da odmah u glavi vidim sliku tranzitnih planeta i izračunam kako na tu osobu može delovati naredno pomračenje. S obzirom da ,,osećam planete’’ imam i energetsko-psihološki pristup analizi, uvek mi je važno da osetim kakva je energija natalne karte osobe i što potvrđujem kroz simbole-naravno ovo ne znači da vi treba da se vodite ovim pravilom naročito ako ste početnik, sigurno postoji ,,vaš način’’, a ovo je nakon više godina iskustva postao moj način- nije tako bilo na početku.) Sa pet planeta u Vodoliji u sekstilu s Uranom mozak mi radi 200 na sat i kao da se cela natalna karta odvija kao film pre mojim očima. Međutim, ništa to ne bi bilo da nemam veliko astrološko znanje i da ga ne usavršavam svakog dana.

Savremena astrologija nema za cilj da samo odgovori na pitanje kada, već zašto i kako, ali pre svega kako da do odgovora naučimo da dođemo sami osluškujući sebe bez obzira na tranzite. Uz planete i njihovu energiju i ono što nam one osvetljavaju, čitav život i apsolutno sva iskustva u određenim tranzitnim periodima jesu promenljiva pa je moj način rada postao okrenut energiji osobe i razumevanju sa jednog dubokog psihološkog nivoa kako teku energije njene natalne karte. Ipak, jedna od greški koje je česta kod učenika astrologije je da se osnove prekoče i da se odmah bace na tranzite i prediktivnu astrologiju i da se ispušta natalna astrologija iz vida, iako je ona ključna za sve. Nije poenta astrologije da vi svaki put treba da pitate astrologa šta će biti, već da naučimo kako da do toga dođemo uz tranzite, da prepoznajemo tu energiju u sebi (jer planete su u nama-što reče i Paracelzus) i da prihvatimo sebe jer od naše astrološke energije zavisi i to kakav ćemo život imati. Baš zato ne možemo da ostvarimo neku životnu promenu koju tranziti najavljuju a mi jako želimo, ako je energetski jača od nas jer to ne bi izdržali (energija bi se potrošila u startu), pa čekanje da neki tranzit dođe nije rešenje ako mi ništa ne uradimo sa svojom energijom. Tranziti će ionako doći i proći, a na vama je kako ćete ih iskoristiti.

Kvalitetan i iskustan astrolog će vam sve ovo objasniti i biće fokusiran na to da vas nauči kako da baratate svojim astro potencijalima i kako da u svakom trenutku budete najbolja verzija sebe. Presrećna sam što mi se sve više javljaju oni koji žele da rade na sebi a ne samo oni koji bi ,,iskuliraju’’ jer ionako ,,nema vajde da se trude da nešto promene’’ dok čekaju neki tranzit što dolazi za tri godine, kao da će tada sve samo od sebe da se sredi. Kada duboko razumemo astrologiju onda nas zanima kako da nam danas, sada u ovom trenutku bude bolje i koju lekciju tranziti i naša natalna karta imaju za nas, a tako se kroji najbolja budućnost, ne brinući o tome šta će biti idućeg meseca ili godine nego svakog dana svakog momenta biti prisutan i svestan onog što se dešava u nama i oko nas. Cilj učenja astrologije, analize natalne karte a pogotovo astroloških konsultacija upravo i jeste da naučimo kako da dođemo do onog što želimo, baš sada i da razumemo zašto nešto ne može sve dok… ne oprostimo, pustimo, zaboravimo, promenimo energiju u sebi.

A ko zna, možda jednog dana pronađem i da je ceo moj život bio zapisan u nekoj staroj prašnjavoj knjizi…

Astrologija me je naučila da je u životu najvažnija odgovornost i prisutnost kao i prepuštanje i poverenje, a šta je naučila vas? Pišite mi na astrodetoks@yahoo.com svoja iskustva.

By |2019-06-16T07:18:50+00:00maj 14th, 2019|Astrologija|

About the Author:

astrologer and certified reconnective healing practitioner -for scheduling sessions write to astrodetoks@yahoo.com