Kako preživeti i ublažiti izazovne natalne aspekte i tranzite

//Kako preživeti i ublažiti izazovne natalne aspekte i tranzite

Kako preživeti i ublažiti izazovne natalne aspekte i tranzite

Kvadrati i opozicije predstavljaju okidače za nesvesna bolna sećanja koja mogu da se pojave tokom trajanja dugoročnih tranzita (naročito u aplikacionim aspektima ili kada je tranzit egzaktan) ili pri ulasku planete u neku drugu kuću u natalnoj karti, sve sa ciljem da bi se vlasnik natalne karte konačno iscelio- ne da bi nam bilo loše i da bi patili.

  • Tranziti planeta u vatrenim znacima (Ovan, Lav i Strelac) traže akciju i izražavanje energije-njeno zadržavanje dovodi do smanjenja radosti i sreće i pada samopouzdanja.
  • Tranziti planeta u zemljanim znacima (Bik, Devica i Jarac) se doživljavaju na fizičkom nivou, kroz umor i slabost, neproduktivnost i neuspeh u praktičnoj strani života što dovodi do destablilizacije drugih oblasti.
  • Tranziti planeta u vazdušnim znacima (Blizanci, Vaga i Vodolija) donose navalu misli i preopterećen um kao i potrebu da se komunicira o onome što se doživljava, ali je tada objektivnost smanjena, preterano se intelektualizuju odnosi sa drugima i razmišljanje može biti depresivno.
  • Tranziti planeta u vodenim znacima (Rak, Škorpija i Ribe) nas vraćaju u prošlosti i na iskustva koja je potrebno da otpustimo i oprostimo, gde postoji težnja da se držimo za emotivnu bol, pa u svest prodiru nesvesne nezadovoljene težnje, ranjivost je preterana, a sklonost ka zavisnostima povećana, uz jaku potrebu za zaštitom koju neke osobe uspeju da pronađu u svom unutrašnjem svetu, ali ih to dodatno izoluje od drugih.

Kod senzitivnijih osoba, kao i onih koji imaju karmički opterećenu natalnu kartu, ali i usled mnogih drugih energetskih razloga, izazovni tranziti mogu i mnogo pre egzaktnog aspekta planeta da se manifestuju kroz glavobolju, umor, razdražljivost (Saturn i Uran) kao i intenzivne snove, nesanicu, ili potreba za mirom i samoćom, jer sve deluje previše stresno (Neptun i Pluton). Planete pokušavaju da vas navedu na to da prestanite da radite baš ono što ste radili kada se pojavilo sećanje ili nelagoda i odmorite se ili promenite neko po vas nepodržavajuće uverenje, ponašanje i naviku koja vas drži zarobljene u prošlosti. Prvo korak je da se ovo osvesti.

Neprijatni fizički simptomi tokom tranzita planeta samo su pokušaj da zadržimo prošlost, da ne učimo sa planetama koje se uvek kreću, kao i opiranje da se određena životna lekcija usvoji, pa je stalno ponavljamo (svaki sledeći tranzit je donese i deluje da se vrtimo u krug i da ne napredujemo). Planete nikad ne stoje i uvek nas vode sa sobom, a naš otpor stvara tu disonancu koja je bolna i teška, jer idemo mimo onog što je u skladu sa prirodom. Fizički bol je otpor koji osećamo prema promeni.

Tokom kritičnih aspekata i tranzita (kvadrata i opozicija Venere i Urana ili Saturna, konjunkcije Meseca i Saturna, na primer itd.) veoma je važno da duboko dišete. Tako jednostavno, a toliko se zaboravlja! Sedite negde gde nećete biti ometati i meditirajte svakog dana tokom trajanja tranzita, a najbolje nastavite i dalje sa tom praksom i kada tranzit prođe. Ovo u ogromnoj meri može mnogo toga da ublaži i očisti. Ako se osećate iscrpljeno ili zabrinuto može vam pomoći meditacija ,,od stresa do smirenosti’’ na mom youtube kanalu, a nakon što je ,,savladate’’ pređite na ostale za balansiranje čakri. (postoje i meditacije koje se rade za uravnoteževanje natalnih planeta u zavisnosti od vaše natalne karte što tokom Astrodetoksa natalne karte prolazimo zajedno).

Tokom ,,težih’’ tranzita potrebno je piti više vode, ići na spavanje pre ponoći i odmarati se svaki put kada osetimo da je potrebno, pa tada ne planirajte previše obaveza ili započinjanje nečeg novog, jer energija nije u uravnotežena i potrebno je da se regenerišete i ojačate. Usporite tako da stvarno iskusite sve što radite i da spoznate u sebi koja su to uverenja koja je neka planeta ,,izvukla’’ za vas da bi ih iscelili i integrisali. Obratite pažnju na senzacije u telu, energiju koja se oslobađa kroz ruke, stopala ili neki drugi deo tela i setite se da nijedan tranzit ne traje večno, ali da opstaje onaj koji nismo integrisali (vrlo često Saturnov povratak i dalje ima ,,uticaj’’ na nas i nakon što se taj tranzit okončao).

Ako se tokom tranzita ,,pojavila’’ karmička situacija sa određenom bliskom osobom razmislite o tome koje njene osobine smatrate neprijatnim ili iritirajućim, a imate ih i vi, ali ih poričete u sebi (potpuno je ok ako ste se sada iznervirali jer to znači da ste se enegetski prepoznali a to je drugi korak isceljenja-čestitam!). Pokušajte sa osetite koje to emocije ta osoba budi u vama i šta kroz odnos sa njom učite ili se opirete da naučite. Izrazite tu emociju na zdrav način. Sve je u astrologiji za naše najviše dobro i bilo koje iskustvo koje imamo, upravo i imamo zato što nam je potrebno (sami smo ga tražili). O neprijatnim osećanjima tokom tranzita ne bi trebalo razgovarati u nedogled (na primer, žaliti se na umor, gubitak, bol, dodatno pričati kako smo tužni itd. u slučaju Saturnovih tranzita, kao i stalno ponavljati šta nam je neko rekao i uradio u prošlosti), jer time dodatno pojačavamo ovu neprijatnu energiju.

Iako se na primer Neptunovi i Saturnovi tranziti mogu uspešno isceljivati rekonektivnih isceljivanjem, Plutonovi i Saturnovi energetskog regresijom i raskidanjem karmičkih okova, dok tranziti retrogradnog Marsa, Venere i Merkura i balansiranjem čakri, važno je da imamo neku praksu ili aktivnost koju možemo da radimo sami i to u svakom trenutku-za šta su odlične afirmacije, meditacija, joga, bavljenje sportom itd. I kada prolazite kroz najbolji tranzit, idealno je vreme da mislite o tome kako da tu energiju dodatno pojačate radom na sebi. Nije smisao raditi na sebi samo kada nešto boli ili nam ne ide.

O svojim emocijama možemo pisati u dnevniku, što se preporučuje naročito tokom Neptunovih i Plutonovih tranzita i retrogradnog Merkura, koji su introspektivni kao i Saturnovih i Uranovih koji su solitarni. Okrenite se sebi i obratite pažnju čega ste tokom trajanja tranzita postali svesni. Šta ste o sebi osvestili i šta vam je postalo jasno? Šta možete da uradite sa tim znanjem da bi se osećali bolje? Koliko ćemo dozvoliti da nam neka planeta pomogne je individualno kao i koliko će vremena biti potrebno da neku lekciju integrišemo zavisi od natalne karte osobe, jer većina tranzita se u toku retrogradnog periodu ponovi tri puta pa neko nešto može da isceli i reši iz prve, a neko ni posle trećeg puta, a time se samo koči energija natalne karte i blokiraju prijatniji tranziti koji mogu da slede. Ništa nije nepromenljivo i večno i isceljenje nekog tranzita ili aspekta uvek ide svojim tokom. Uvek se krećemo i isceljenje se stalno dešava na nekom nivou i u nekom procentu. Obratite pažnju na glas u vama koji vas požuruje i mentalno gura da nešto rešite i nemojte ga slušati. Planete ne možemo ubrzati, sve ide kako treba i postoji razlog za to.

Ako se i dalje javljaju intenzivne emocije i nakon što je tranzit postao separacioni (brža planeta se nakon egzaktnog aspekta odvaja od sporije), povucite se negde u tišinu i obratite pažnju na zvuke u svom okruženju kao i pauzu između tih zvukova. Izoštrite čula, jer postoji nešto što i dalje ne slušate/ne čujete-neki glas u vama koji ne primećujete a on vapi za tim da obratite pažnju i napravite neku promenu. Usporite i primetite nešto lepo i prijatno u vašem životu, jer nijedan kompleksan tranzit nije jedini tranzit koji vam se u nekom trenutku dešava. Setite se da se bolni raskidi, smrt dragih ljudi, otkazi, krađe, napadi, gubici, bolesti itd. dešavaju i usped najpovoljnijih i usped najneprijatnijih tranzita, a od nas zavisi kako ćemo kroz to proći. Da, sve je za naše dobro i ima neku višu svrhu. Odmah pronađite nešto lepo u vašem okruženju i okolini i prenesite tu lepotu u svoje srce. Kako? Pa lako je, za početak, nasmešite se. Zar stvarno mislite da sve mora biti tako komplikovano? Pošaljite malo ljubavi nekoj osobi, predmetu, kućnom ljubimcu, biljci, projektu. To je jedan od načina da vam uvek bude bolje, ne samo kada je tranzit ,,kompleksan’’.

Ako se tokom tranzita stalno javljaju misli koje su negativne, ponavljajte afirmacije: Sve je u redu i odvija se kako je potrebno za moju najvišu svrhu. Puštam da bude tako kako je najbolje za mene. Sve što treba da bude dešava se u pravo vreme. U miru sam  i svi oko mene su u miru. Ovo sada prolazi. Sve je kako treba. Ili smislite neku afirmaciju u vezi sa datim problemom nakon čijeg izgovaranja se osećate bolje. Sve je promenljivo i bol je izborna stvar, čak iako neki deo nas ne veruje u to. Takođe, možete da zamislite da vam neko ko vas voli u momentu kada vam je teško pruža podršku. Zamislite tu osobu punu ljubavi kako isijava svu tu ljubav i razumevanje ka vama i kako isceljuje bolne delove, leči rane i olakšava vam ovaj težak period. Setite se svega zbog čega ste zadovoljni i osetite zahvalnost u telu. Ako to ne pomogne, idite u neki obližnji park i zagrlite drvo. Pa, šta ako vas neko vidi?! Je l’ vi hoćete da vam bude bolje ili nećete? Sve je stvar vaše odluke.

Zapišite svakog dana tokom trajanja tranzita šta cenite kod sebe ili kod nekog sa kim imate problem. Vidite stvari iz drugog ugla. Uputite lepe reči sebi ili nekom drugom svakog dana, a na kritiku zaboravite. Dozvolite i da drugi učine nešto lepo za vas i zaista ne morate odmah da im se odužite, ali se iskreno zahvalite. Najvažnije je da osetite ponovo onaj osećaj detinje sreće i radosti uz lakoću i polet. Oprostite drugima za njihovo neprijatno ponašanje prema vama i poželite im dobro. Oprostite sebi za svoje nesavršenosti, loše odluke ili zato što niste bili u mogućnosti da uradite sve što ste mislili da treba. Potsetite se da je potrebno da sada pustite da sve bude kako jeste i da dozvolite da ne kontrolišete ishode ili situaciju. Prepustite se energiji. U redu je i plakati i biti tužan, ali u redu je biti i srećan. Dajte sebi tu priliku i setite se da vi svoje emocionalno stanje sami stvarate, a iz toga i sva vaša iskustva, a planete samo pojačavaju ili umanjuju ono što u vašoj energiji zateknu. Ako nečeg nema u vašoj energiji, to ne možete ni privući.

Još jedna stvar koju možete odmah sada da uradite je da iskusite energiju skupljanja i stezanja uzrokovanog stresom ili drugim emocijama koje nisu prijatne. Osetite u telu kako je to biti stisnut i stegnut, napregnite sve mišiće, a zatim taj osećaj pustite sa izdahom da ide svojim prirodnim tokom. Upitajte se: koja misao, uverenje ili priča koju govorim sebi mi uzrokuje ovaj stres i stezanje i drži me dalje od toga da budem potpuno prisutna baš sada? Obratite pažnju na to o čemu razmišljate i upitajte se da li je to stvarno istina ili je to nešto što baš i nije tačno. I setite se one stare izreke: posle kiše uvek dolazi sunce.

Određeni tranziti i natalni aspekti mogu biti zaista jako kompleksni, iscrpljujući i bolni i ako vam je i nakon primene navedenih smernica i dalje teško, ako ste tužni ili razočarani i osećate veliku emotivnu bol koja ne prolazi i koja predugo traje i ako ne znate kako da se sa svojim astrološkim energijama snađete sami, potrebno je da zakažete individualnu astrološku konsultaciju (pošaljite email na astrodetoks@yahoo.com) u toku koje ćete dobiti konkretna uputstva dizajnirane na osnovu vaše natalne karte, kao i predlog o energetskog seansi ili drugim tehnikama isceljivanja i energetskog rada, ako je to ono što je vama potrebno.

By |2019-03-14T16:48:28+00:00januar 16th, 2019|Astrologija|

About the Author:

astrologer and certified reconnective healing practitioner -for scheduling sessions write to astrodetoks@yahoo.com It is strictly forbidden to take contents from this website without my personal consent.