Ključni datumi-vodič kroz 2022. godinu

/, Tranziti/Ključni datumi-vodič kroz 2022. godinu

Ključni datumi-vodič kroz 2022. godinu

Past was great, Future is better

Pre par godina kada sam pisala godišnji pregled rekla sam vam da nigde ne piše kakva će biti vaša godina. Vi je uvek pišete, bili toga svesni ili ne. Ovo pravilo važi za svaku godinu. Šta će biti ne zavisi od tranzita već od vaših uverenja i emocija koji stvaraju uslove za godišnju klimu. Teške godine takođe nemaju veze sa aspektima, već neskladom sopstvene energije i energije doba. Lošim doživljavamo ono što od nas traži kvantni skok na koji najčešće nismo spremni.

Šta je to što želite da se ostvari u 2022.? Gde kočite sebe ili treba više da se potrudite i najzad okrenete novi list? U čemu bi mogli više da uživate unoseći lakoću i ljubav? Hajde da vidimo kako da kosmičke energije 2022. godine iskoristimo za stvaranje fenomenalne godine!

Sledeći tranziti će kreirati pitanja, a na vama je da kreirate odgovore:

Jupiter u Ribama (30.12.2021. – 10.5.2022. kao i 29.10.-20.12.2022.)

Tokom svog prvog tranzita Jupiter neće biti retrogradan. Ipak, može se ponoviti potreba za nekim oblikom isceljenja koji je započet u periodu od sredine maja do kraja jula 2021. Šta se tada dešavalo u vašem životu i koja životna oblast je prolazila kroz ciklus opraštanja i prepuštanja? Gde je bilo potrebno da pustite? Jupiter će na 23./24. stepenu formirati konjunkciju sa Neptunom u znaku Riba tokom 9.-17.4. Ako imate lične planete u promenljivim znacima koje su aktivirane ovih aspektom biće potrebna veća kombinacija vere i poverenja. Tek tada su čuda i ćarolije moguće!

Jupiter će se tokom jeseni vratiti u znak Riba još jednom na kratko da konačno završi i utvrditi lekcije 12.-godišnjeg ciklusa. To će se za neke od vas i desiti kada Jupiter krene direktno sa 28. stepena Riba 23.11. Tada nam Jupiter donosi priliku da ispiracija bude vodilja i da ono što je bilo nevidljivo i neopipljivo magično pretvorimo u nešto materijalno što će se odupreti vremenu. Jupiter će doneti čarodne trenutke onima koji su oprostili i koji veruju u bolje sutra. Vodeni znaci mogu ovaj tranzit doživeti kao utehu nakon bure.

Jupiter u Ovnu (11.5.-28.10.2022.)

Ovaj tranzit je test strpljenja i usaglašavanje sa okolinom. Test traje sve dok Jupiter ne krene retrogradno što će se dogoditi sa osmog stepena 28.7. U tom trenutku nam može delovati da nešto što jako želimo ponovo moramo da odložimo ili pauziramo. Ipak, to je vreme energetskog punjenja, učenja da smanjimo svakodnevni stres, manje budemo reaktivni i osvestimo šta je vredno našeg truda. Za mnoge će ovaj tranzit biti vreme za učenje strpljenju dok će neki učiti asertivnost i direktnost u komunikaciji.

Ono što je moralo da sačeka sada može da krene napred punom parom. To će zavisiti od vaše natalne kuće kojom tranzitira Jupiter koji ponovo zauzima centralno mesto na pozorinici vašeg života od 21.12. još dobrih šest meseci 2023. Ova borbena energija može želeti da se bori protiv svega što je u drugoj polovini 2020. bila lišena. Pojedinac se budi i konačno spoznaje svoju snagu! Suvišnu energiju kanališite u sportske aktivnosti i manje ciljeve. Kardinalni znaci konačno shvataju da je vreme da okrenu novi list i drugačije investiraju svoje vreme i resurse.

Duži tranziti i retrogradni ciklusi

Saturn u Vodoliji (pročitajte više o ovom tranzitu)

Saturn po običaju traži da preuzmemo odgovornost za svoj život i svoju energiju i naučimo da nam upravo to omogućava da imamo više slobode. Autentučnost i originalnost su nam potrebni kao kiseonik. Istovremeno postoji rizik da ćemo okolini delovati kao osobenjaci koji samo gledaju sebe. Saturn će sa 25. stepena 4.6. krenuti retrogradno. To će biti vreme kada jedan deo nas uči kako da komunicira bolje sa sobom i okolinom. Nervne ćelije mogu biti pre pregorevanjem, ako ne naučimo da se isključimo sa društvenih mreža i interneta. Izgradite sopstvenu mrežu podrške u porodici i na radnom mestu.

Saturn će krenuti direktno sa 18. stepena Vodolije 23.10. i vratiti nas da ponovo preradimo neke od događaja tokom februara-marta. Sa Saturnom uvek učimo da ono što nam se ne sviđa i šta nas ne zanima, ugradimo u svoj život pre nego nam ,,greške u koracima’’ rezultiraju kaznom i isključenjem. Sada je najveći strah biti svoj, a to je ono što ste toliko dugo čekali i želeli. Zato je vreme da uradite baš ono čega se plašite i da budete originalna ličnost od glave do pete. Ne smanjujte svoju posebnost da bi stali u mali prostor i bili deo odnosa koji nije ni na vašem nivou niti vam dugoročno koristi. Vodolije, naročito ako prolaze kroz Saturnov povratak ili Saturn započinje tranzit kroz prvu kući ili ima aspekte sa ličnim planetama, treba da nauče da štede svoje vreme i energiju i zauzmu se za sebe.

Uran u Biku (pročitajte više)

Pitanja imovine, novca i svega sa čime sa materijalno identifikujemo kao i ono što smo stvorili tokom poslednje tri godine postaje primarno. Ovo će biti naročito naglašeno 18.1. kada Uran kreće direktno sa 10. stepena Bika. Koje navike treba da budu zamenjene svesnim ritualima koji će poboljšati kvalitet našeg života? Gde vam je potreban tempo koji je više u skladu sa vašim psiho-fizičkim afinitetima? Gde jednostavno ne možete više da živite po starom?

Uvođenje novih navika biće lako sve do 24.8. kada Uran ponovo kreće retrogradno i aktivira 18. stepen koji je vrlo bitan iz više razloga. Neki astrolozi ga čak zovi omraženim stepenom jer ima karmički i okultni karakter. Ako imate fiksne planete na ovom stepenu (plus ili minus 2-3 stepena) retrogradni ciklus donosi konkretne lekcije kako da svoj život menjate kroz navike koje imaju uzemljujući efekat.

Gde smo previše poleteli i vinuli se u visine, a nismo još naučili da hodamo po zemlji? U čemu tražimo da bude apsolutno po našem, a ne vidimo da druga strana takođe ima pravo da radi po svom? Šta može biti zajednička tačka slobodi i stabilnosti? Fiksni znaci osećaju da dah novog doba obuzima njihov život, ali i dalje muče muku sa stresom.

Kvadrat Saturna i Urana (1.-12.10.2022.) (o ovom aspektu započetom 2021. pročitajte ovde)

Ovaj aspekt vam je sigurno dobro poznat jer se prošle godine desio tri puta. Kako se kvadrat formira na 18. stepenu sve ono što se dešavalo krajem avgusta može biti nalik borbi u nama. Borbi koja guši i koja preti da popucate po šavovima. Svaki aspekt i jeste vid borbe ili integracije energija, ali ga doživljavamo negativno kada idemo putem koji se protivi kosmičkom redu. Saturnovski efekat biće realistično otrežnjenje, a uranovski buntovnička potreba za slobodnom i prkos.

Ipak, zajednički imenitelj im može biti individualnost i posebnost. Gde stvarno morate da pustite svežu energiju da ne bi sve ono što ste godinama gradili bilo srušeno jednim potezom kao kula od karata? Saturn u Vodoliji ima Uran za vladara tako da će naše navike presuditi i ono što sa svojom energijom činimo na svakodnevnom nivou.

Te navike kreiraju nervne veze koje stvaraju autopilot ponašanja koji nas često povređuje na nesvesnom nivou. Ovaj tranzit razara krutu formu uverenja koja nam ne služe, ali za koja smo se vezali/obavezali, zakonski, emotivno, mentalno ili prosto samo na nivou svoje energije. Raskid sa prošlošću ili ponovna rekonsturkcija starog i poznatog? Na vama je šta ćete izabrati. Putevi koji su vredni istraživanja nikad nisu lineralni i traže česti odmor.

Neptun u Ribama

Ovaj tranzit nas i dalje poziva da se otisnemo putem emocija u dubokom moru, ali oklevanje i neverica rukovode nama. Neki snovi su postali realnost, a neke željesu sada samo pusti snovi i razočaranja. Ispalo je da smo želeli ono što u realnosti nije više tako lepo kao što je bilo u snu. Ipak, Neptun za sve vas donosi talas vere, koja traži lakoću i umetnički pristup. Skinuti ružičaste naočare je bolne samo prvih par sekundi, jer istina, kakva god da je, uvek je lepša od laži. Neptun će krenuti retrogradno 28.6. sa 25. stepeni Riba. Ponovo će sidro prošlosti ili neisceljenih emocija početi da nas vuče ka dole.

Suze leče, kao i holistička briga o svom biću, ali izgleda da je i dalje ljubav odgovor. Gde je nestala i zašto je ne vidimo jasno? Zašto se ta konekcija stalno gubi i bledi? Ipak, ova ljubav oslobođena je strasti i više je religioznog karaktera. Zato lako nestaje pred sumnjom i zapitkivanjima. Neptun će krenuti direktno 3.12. sa 22. stepena i doneti isceljenje neke situacije koja je mogla obeležiti mart. Ipak, za mnoge od vas samo analiza neće biti način da se isceljenje desi.

Upravo pokušaj da razumemo ono što je veće od nas, da shvatimo deo koji će zauvek i večno odolevati jasnoći, može nas odvesti na stranu samoporicanja i bega od realnosti. Neptun je tanan ali varljiv, uvek spreman za igru u kojoj jedino iskreno srce ne može biti ranjeno i slomljeno. Nalik latici ruže, ima miris, ali ne traje večno i živi u sećanjima. Koje sećanje vam je bolno, ali mu se stalno vraćate? Promenljivi znači mogu biti pogotovo zbunjeni i nejasni i sebi i okolini.

Pluton u Jarcu

Ovaj tranzit kulminira jer se Pluton približava poslednjim stepenima znaka Jarca. Redovan retrogradni ciklus započeće 29.4. sa 28. stepena i potsetiti nas na nešto što predstavlja toksičnu životnu tačku. To se nalazi u natalnoj kući u kojoj Pluton tranzitira. Pluton će krenuti direktno 8.10. sa 26. stepena i aktivirati dešavanja iz perioda retrogradne Venere tokom januara. Pluton nas sve uči kako da budemo smeli za velike lične transformacije, ali da bi ostvarili željeno moramo da osvestimo na šta se uzaludno troši i crpi naša moć.

Gde smo se toliko čvrsto uhvatili kontrole i vodimo se egom, da ne vidimo kako polako gubimo oslonac? Gde nam je očajnički potrebna transformacija i potpuno prepuštanje? Gde to treba da izgubimo kontrolu i dozvolimo da nas nešto mnogo veće od nas samih potpuno prožme i povede u svetlost? Pluton nije uvek vidljiv, ali kroz njega možemo bolje razumeti psihološki koren problema sa kojim se sada suočavamo.

Neki će se zato naći u tunelu tame koji inicira krizu čiji fragmenti prete da poruše sve. Kažu da u potpunom mraku kada se oči naviknu počinje da se javlja svetlo. Ipak, to je moguće samo ako održimo mir i svestan dah. Tako i ovaj tranzit govori o potrebni za buđenjem i vežbanjem tog svetla- To nam koristi u svim oblastima života, a pogotovo kada se suočavamo sa nekim izazovom za koji smo mislili da smo ga odavno stavili ad acta. Jarčevi naročito sada shvataju šta je vredno u njihovom životu.

Retrogradne planete

Retrogradna Venera u Jarcu (20.12.2021.-29.1.2022.)

(pročitajte i detaljan tekst o ovom tranzitu)

Venera će krenuti direktno sa 11. stepena željna slobode, ali i jasnoće po pitanju životnih prioriteta. Iako izlazi iz senke 2.3. sa 26. stepena Jarca kao da još uvek nije spremna da ukloni iz svog života ono što joj ne služi i ne treba više. Strah se uvukao u kosti a tada ljubavi nema. Venera u Jarcu kroz konjunkciju sa Plutonom 3.3. ide na sve ili ništa. Ljubav je može slomiti da bi videla gde je svoje ciljeve i uverenja prodala za šačicu ljubavi ili profesionalni ugled.

Međutim, Pluton nije destruktivan kada smo iskreni. Destruktivan je samo kada biramo liniju manjeg otpora, jer tada donosi radikalne promene, koje bole, nalik operaciji na živo. Venera će šta god da se dogodi, jer to zavisi od toga kakvu natalnu energiju će ovaj tranzit susresti koz vas, biti regenerisana. Regeneracija može doći kroz bol i preuzimanje odgovornosti, ali u nekom slučaju i trudnoću, preporod i očuvanje porodice.

Ako smo oko četiri meseca Venere u Jarcu iskoristili da odlučimo da ne sedimo na više stolica istovremeno i volimo odgovorno, nekima se stare ljubavi konačno, nakon tako mnogo godina, sele iz vašeg energetskog tela. Tako se i pruža prilika da se taj jedan odnos, koji je najvažniji, a to je odnos sa nama samima, a koji vidimo kroz odnos sa partnerom, izbalansira i dođe na svoje mesto. Šta traži da se začne u vašem životu? Šta to želi da se rodi? Oni koji imaju kardinalne planete aktivirane ovim tranzitom praviće konkretne poteze da zadrže, osiguraju i odbrane svoj ljubavni život.

Retrogradni Mars u Blizancima (30.10.2022.-12.1.2023)

Mars će 21.8. ući u znak Blizanca gde će provesti jako dug period u odnosu na uobičajenih dva meseca koliko inače tranzitira jednim znakom. Do 26.3.2023 može da naglašava veću mogućnost za svađe i prepirke. U razgovorima je primetno povećanje stresa naročito ako se radi o ugovorima/ispitima/dogovorima kao i nerazumevanju okoline.

Mars kreće retrogradno sa 25. stepena kada će se aktivirati preostala neintegrisana verbalna/mentalna energija koja se čistila za vreme perioda retrogradne Venere tokom proleća 2020. Veze koje su tada bile u kritičnoj fazi sada moraju da izaberu stranu. Može im se pojaviti slična situacija ili još jedna osoba koja će umesto njih presuditi. Retrogradni period ukazuje na moguću veću potrebu za borbenim odgovorima, destruktivnim prepirkama, brzim reagovanjem kada smo nestrpljivi, ali i dalje neodlučni kao i burnim razrešenjima događaja i svađama sa partnerom.

Bes će se ispoljavati kroz reči, ali i naša nemoć. Ne zavisi sve samo od nas i uvek postoje dve strane, jin i jang, crno i belo. Mars kreće direktno sa 8. stepena Blizanca gde je bilo Lunarno pomračenje poslednjeg dana novembra 2020. pa se setite tog perioda. Da li ste eventualno propustili da nešto uradite i naučite, jer će vam upravo ta situacija dizati pritisak? Ovaj tranzit će zato najviše pogoditi komunikaciju. Kako će je biti više, ali ona neće nužno biti i kvalitetnija, važno je da uvedete redovne fizičke aktivnosti i da meditacija postane deo vaše rutine. Blizanci kao i Strelčevi dobijaju priliku da sve što se kao ideja ili naznaka životne filozofije pojavilo tokom 2021. sada sprovedu i u delu. Prvo moraju da odluče šta je zaista bitno!

Retrogadni Merkur

U četiri ciklusa, koji pogotovo naglašavaju natalne kuće čiji vrh je u Devici i Blizancima:

14.1. -4.2. u Vodoliji/Jarcu

Kreće retrogradno sa 10. stepena Vodolije i ponavlja nešto što ste već prošli tokom februara 2021. Merkur će iz Vodolije i potrebe za slobodom mišljenja i individualnošću vratiti se u Jarca 27.1. i potsetiti vas na odluke koje ste doneli u novogodišnjoj noći. Zatim će krenuti direktno sa 24. stepena Jarca ponovo aktivirajući stepen koji je bio naglašen tokom tranzita retrogradne Venere tokom januara. Trebalo bi sve to povezati i sa situacijama koje su bile bitne tokom kraja 2020. a koje se tiču vrednosti, izbora i odluka.

10.5. -3.6. u Blizancima/Biku

Kreće retrogradno sa 4. stepena Blizanca i naglašava pitanja odnosa sa drugima a pogotovo sa onima sa kojima živimo i koji su nam kao porodica. Merkur se vraća u znak Bika 24.5. donoseći situaciju koju ste mislili da ste prevazišli u poslednjim danima aprila. Krenuće direktno sa 26. stepena Bika gde je bilo pomračenje u novembru 2021. Dva izbora će se svesti na jedan koji nam može biti neudoban ili od nas tražiti veću fleksibilnost. U svakom slučaju važno je da govorimo ono što i telo daje potvrdu da je naša istina. Zaboravite stare priče i ne ponavljajte stalno ono što vam se ne dopada.

10.9.- 2.10. u Vagi/Devici

Kreće retrogradno sa 8. stepena Vage gde ponovo aktivira pitanje koliko dajemo a koliko dobijamo u nekom odnosu ili situaciji. Merkur će se vratiti u znak Device 24.9. i doneti problem koji je nastao oko 25.8. Sada će vam analitički pristup i težnja da se nađe rešenje biti od pomoći. Merkur kreće sa 24. stepena Device direktno i za većinu vas biće dovoljno jasno da li je rešenje samo skinuti fleku i zaboraviti na problem ili energiju uštedeti na popravljanje pravog problema koji nije vidljiv oku niti merljiv.

29.12.2022.-18.1.2023 u Jarcu

Poslednji dani 2022. potsetiće nas na jedan problem koji uporno ostaje nerešiv. Kako će Merkur krenuti retrogradno baš sa 24. stepena Jarca gde je već prolazila i utvrđivala temenje retrogradna Venera tokom početka godine ponovo će se pružiti prilika da se donesu nove odluke koje će biti mnogo više u skladu sa vrednostima. U Kosmosu se uvek vraća ono gde nismo jasno i glasno rekli NE. Sada je vreme da se postave granice. Vreme je da redefinišete svoje prioritete i proverite šta ste uspeli da ostvarite a u čemu niste bili revnosni i disciplinovani.

Pomračenja

Četiri pomračenja na osi Bik-Škorpija pokreću karmičke okidače (naročito ako formiraju aspekte sa vašim natalnim planetama ili uglovima) navodiće nas da obratimo pažnju u kojim oblastima smo se zaglavili u zoni komfora. Šta to u vašem životu treba da bude otstranjeno? Sledeći datumi će vam pomoći u tome:

30.4.  Solarno pomračenje na 10. stepenu Bika

Kako će Merkur biti na nultom stepenu Blizanca, pojaviće se potreba da nešto kažemo i započenemo dijalog koji će nas voditi željenoj materijalizaciji. Ipak, kao da još uvek ni samo ne znamo šta želimo pa je određivanje prioriteta ključno u ovom trenutku. Ne vredi pričati ako nema strateškog plana. Ovo je idealno vreme za rekonektivno isceljivanje pošto će egzaltirana Venera u Ribama i Jupiter pomoći da uberemo plodove ljubavi i blagosti. Ipak, kako će Pluton dan ranije krenuti retrogradno nešto neočekivano, zbog Urana koji je i dalje blizu tačke pomračenje, mora da bude pušteno. Telo će mnogima od vas sada biti vodič. Ako boli, ako se javlja pritisak i osećaj tereta, pustite neka ode ono što odavno više ne koristi.

16.5. Lunarno pomračenje na 25. stepenu Škorpije

Karmičke veze ponovo kucaju na vrata i zajedno sa retrogradnim Merkurom vraćaju neke stare priče, neprežaljene ljubavi i osvetoljubive note. Na osnovu iskustva znamo šta nas može očekivati i u budućnosti određenog odnosa, jer su znaci već oko nas kada smo mi otvoreni za takve uvide.

Jupiter u Ovnu povećavanje nestrpljivost kao i Venera koja će morati da bira da li više voli sebe ili svoju slobodu. Svakako kvadrat sa Saturnom staviće tačku na odnose koji su opstali, ali koji su se pokazali kao prazni, bolni i surovi. Pluton u Jarcu ipak pruža hrabrost kada vidite da posle kraja uvek sledi početak, čak iako prvo znači samoću.

25.10. Solarno pomračenje na drugom stepenu Škorpije

Konjunkcija sa Venerom u Škorpiji obećava regeneraciju partnerskog odnosa i velike promene vezane za emotivne i porodične odnose. Ovome će dodatno doprineti i Merkur koji će ući u Škorpiju, komunikaciju skrenuvši na izazove koji mogu da se uspešno razreše ako uložimo potreban trud i promenimo sebe, za početak.

Seksualna energija je lekovita, isceljuća i potentna, ali jedino ako se oslobodila taloga mračne i opsesivne mržnje, ljubomore i greha. Pitanje je koliko vredimo i koliko smatramo da smo zaslužili sve što nam srce želi. To se uvek vidi u tome koliko dozvoljavamo drugima da nas vole i da nam ugađaju.

8.11. Solarno pomračenje na 16. stepenu znaka Bika

Merkur i Venera u konjunkciji u Škorpiji, ali u opoziciji sa mladim Mesecom kao da su nam pomutili pamet. Deluje da nas samo odluka ili jedan razgovor dele od novog početka za koji znamo da mora da se desi. Nova ljubav ulazi u naš život ili trudnoća. Svakako samo ako smo sigurni da je to 100% ono što želimo. Kako će Saturn formirati kvadrat onda će ono što se tada dešava biti samo posledica onoga što smo radili u prošlosti.

Karma služi ne da kazni nego da nam da ravnotežu, da povrati energiju koja je uzaludno potrošena i da nas gurne u pravcu koji jedini postoji, a koji smo birali. Isto kao i strast, moć ili magnetska privlačnost u jednim crnim ili zelenim očima. Njih možda ovog puta stvarno moramo da zaboravimo i raskinemo lance koji nas sprečavaju da volimo i budemo voljeni.

Poslednji dan 2022. obeležava Venera na 26. stepenu Jarca koja nas ponovo vraća na početak. Život i jeste krug koji se stalno vrti čak i kad mi stojimo u mestu. Šta se sve dešavalo u poslednje dve godine u vašem životu a naročito krajem 2021.?

Život je uvek vid ponavljanja ciklusa, ali ne možemo nikad dobiti ono što smo propustili da damo u prošlosti. Zato se setite da cele godine, a ne samo poslednjeg dana ili kada zagusti, date više. Dajte sve od sebe, u ljubavi, poslu, u prijateljstvima, u zdravlju- i živite punim plućima. Ta pluća i taj udah i izdah kroje i pokreću vaš život mnogo više nego tranziti!

*o navedenim tranzitima ću dodatno pisati i u objavama na Astrodetoks YT kanalu. Biće objavljene i specijalne meditacije i vežbe koje ću pre početka svakog tranzita.

Autor teksta: astrolog Maja Lazić

Zakažite svoju godišnju konsultaciju
Retrogradna Venera u Jarcu
By |2022-07-27T14:54:31+02:0016 децембра, 2021|Analize, Tranziti|

About the Author:

All posts are written by and belong to: MAJA LAZIĆ *It is strictly forbidden to take contents from this website without my personal consent.
error: Content is protected !!