Retrogradna Venera u Jarcu

/, Tranziti/Retrogradna Venera u Jarcu

Retrogradna Venera u Jarcu

Izgleda da je došao trenutak kada treba da citiram Bendzamina Frenklina i njegove reči da su bolne stvari poučne. Retrogradna Venera iako ne mora uopšte da se tiče bola i tužnih ljubavi, svakako ima poučan karakter. Naročito tokom tranzita u znaku Jarca kada se u ljubavi pojavljuju posledice prošlosti. Sve se dešava sa razlogom. To je zakon karme.

U Bibliji je post trajao 40 dana što je ekvivalentno periodu retrogradne Venere. To je preko potrebno vreme kada treba nečeg da se odreknemo i budemo disciplinovani radi kvalitetnijeg ljubavnog odnosa. Ako se ne odreknemo sami onog što nam ne služi ili ako to ne popravimo, to nam uglavnom biva oduzeto. Ne tiče se ovo samo ljubavi već i novca, nekretnina, lepote i uživanja. Valjalo bi osloboditi se onog što nam ne treba npr. stare odeće i kozmetike.

Sve što mislimo i osećamo o sebi utiče na našu natalnu kartu i postoji razlog zašto se problem tokom tranzita javlja. On je vezan za uverenje koje se tiče ljubavi a koje je temelj za njenu stabilnost i dugotrajnost. O tome sam puno puta pričala. Srce koje strepi i koje se plaši ne može nikad da uživa u ljubavi. A ako postoji strah koji se budi tokom ovog perioda mala je šansa da se uopšte radi o pravoj ljubavi.

Vreme retrogradnosti

Venere je retrogradna na svakih nešto više od godinu i po dana. Za osam godina će se pojaviti u istoj kući i znaku, pa je zato mudro da problem rešimo SADA da ga ne bi nosili sa sobom jer odlaganje obično čini odnose nepopravljivim. Retrogradna Venera u Jarcu od 19.12.2021.-29.1.2022. postavlja pitanje šta je to na šta više u svom životu ne možete da računate? Šta vam više ne služi i ne ispunjava svoju ulogu? Gde se u svom životu odričete ljubavi? I još važnije pitanje: ZAŠTO?

Ovo se pogotovo odnosi na vas sa Venerom u Jarcu, ako imate lične planete ili vladara natalne Venere u aspektu sa tranzitnom Venerom. Ako je natalna Venera na 26. stepenu kardinalnih planeta ovo je posebno bitan tranzit za vas! Vladar kuće u kojoj tranzitira retrogradna Venera i aspekti koje gradi pokazaće kvalitet odnosa sa drugima.

Ali da se vratimo malo unazad. Venera prirodno vlada drugom i sedmom kućom. Generalno to su oblasti koje bivaju zakrčene karmičkim uplivima iz bliže ili dalje prošlosti. Venera je povezana sa znakom Bika i Vage u čijim znacima je dobro postavljena. Svi vi koji imate podznak ili lične planete u ovim znacima možete osetiti blokadu energije kada Venera počinje da se približava retrogradnom periodu.

Pitanja ravnoteže u odnosu, ferpleja i zadovoljstva postaju krucijalna, ali odgovori se teže pronalaze. U znaku Jarca sa vladarom Saturnom ljubav postaje nalik kamenu, onom u cipeli koji vas jako žulja ili onom što gurate uzbrdo. Za svakog od vas ova slika je drugačija u zavisnosti od vaše natalne karte i konteksta.

Odnos Venere i Sunca

Ako postoji problem u odnosu natalne Venere i Sunca, taj problem će se jasnije videti tokom ovog tranzita čak i ako nema aspekata sa retrogradnom Venerom. Venera je uvek vezana za odnos sa Suncem, pa je tako treba i posmatrati. Kod mnogih žena je Venera spaljena, što je ponovo kvalitet retrogradnosti. Sada pogotovo pričamo o bračnim odnosima, o vezama u kojima smo se obavezali na vernost i večnu ljubav. Neki stari problem se može produbiti da bi postali svesni odgovornosti koje imamo za ljubav u svom životu. Zadovoljstva je sve manje i život kao da je nekako mlak. Taj neko ko je naše Sunce, čiju ulogu obično igra muž, tokom retrogradnog perioda više ne pruža toplinu ljubavi, a vrlo je moguće da to traje i mnogo duže, ali to tek sada vidimo.

Zato je potrebno da se tranzitni aspekt Sunca i retrogradne Venere uzme u obzir jer pokazuje početak novog ciklusa u odnosima. To vreme treba iskoristiti da se utvrdi u kakvom smo odnosu ako on uopšte postoji. Kvalitet vaše svesti, što je opet vaše natalno Sunce, uvek oblikuje vašu budućnost. A ljubavni život je uvek jedan vid manifestacije odnosa vaših roditelja i odnosa koji imate sa njima koji se vidi kroz odnos vašeg Meseca i Sunca. Sve se vrti u krug.

Važni datumi

Venera će biti udaljena za oko trideset stepeni pre Sunca kada počne retrogradnost 19.12.2021., zatim će formirati konjunkciju sa Suncem 9.1.2022. i krenuti direkno ponovo kada bude oko trideset stepeni iza Sunca 29.1.2022. Venera se vraća na mesto gde je počela retrogradnost 2.3.2022. što je trenutak i kada izlazi iz senke. Ono što će se dešavati tokom retrogradnog perioda započeto je već oko 18.-19.11.2021. i to vrlo konkretno jer je to bio datum pomračenja.

Sve ovo može značajno uticati na samopouzdanje pa će mnoge žene osetiti potrebu da nešto menjaju u svom izgledu, ali kasnije neće biti zadovoljne ako su to činile da se dopadnu drugima, a ne sebi. Promene spolja ništa ne znače kada u srži bića osećamo prazninu zbog koje se ne osećamo voljeno. Ko nas to ne voli (više)? Takođe, Venera u Jarcu je već bila retrogradna i krajem 2013. -početkom 2014.  pa bi bilo mudro razmisliti kakve ljubavne probleme ste tada imali, jer izazov vuče korene još od onda.

Ključne reči

Neke stvari definitivno ne bi bilo mudro raditi. Ključne reči su sada DISCIPLINA i ODRICANJE. Nije vreme za početak novog biznisa, naročito ako se tiče ulaganja, nekretnina ili lepote i umetnosti. Za to treba sačekati period direktnosti. Odložite vreme da kupite nešto skupo ili ono što treba duže vreme da vam traje jer vam neće koristiti ili će doneti razočaranje. Cena može biti neopravdana, takođe.

U suštini, ako želite nešto da kupite odmah ću vam reći da vam to ne treba. Vaša Venera je gladna ljubavi, a glad pokušava da utoli na način koji će je samo još više ostaviti deprimiranu i praznu. Završite obaveze, napišite poslednji pasus u vašoj doktorskoj disertaciji, položite onaj ispit koji nikako da skinete sa vrata. Uradite ono što treba. To nije nužno preterano prijatno, ali će kasnije doneti mnogo. Volite sebe da završite svoje obaveze.

Ako tranzitna Venera pravi konjukciju sa nekom od vaših natalnih planeta u Jarcu to će pokazati temu tranzita. Na primer, konjunkcija natalnog Marsa i retrogradne Venere ukazuje na vreme za preispitivanje toga šta vi radite i osvešćavanje u kom pravcu želite dalje u nekom odnosu. Koji motiv vas pokreće na akciju? Da li je to strah da se nešto ne desi ili desi? Naravno, kuća u kojoj se sve ovo dešava će reči više. Oni koji imaju 12. kuću u Jarcu mogu imati osećaj kao da se sve urotilo protiv njih, ali kada Venera pređe njihov ascendent, i krene direktno, oslobodiće se velika količina energije, nagomilana frustracija kao i nerazrešeni konflikti.

Odnosi tokom retrogradnog perioda

Ako tokom retrogradnog perioda neka bitna osoba uđe u vaš život, vaš odnos može proći kroz test. Ipak, obično se retrogradnost tiče starih veza i odnosa koje nekako ponovo pronađu put do nas. Valjda kroz one pukotine u našem srcu koje i dalje nismo zacelili, misleći da to nije naša odgovornost. Ako se neka bitna osoba vratila u vaš život ili deluje da ima tu tendenciju, prvi bi trebalo da preispitate svoj odnos prema sebi. Jarac uvek u sebi nosi i karmu prošlih života. Problem sa kojim se vi sada suočavate uopšte ne mora imati veze sa ovim životom. Energija je pomerena ka unutra, a unutra je tesno i mračno. Ko bi još ulazio u te pećine emocija.

Retrogradna Venera u natalnoj karti ili progresijama ne znači da mora odmah biti problema u ljubavi ili sa novcem. Moguće je da se odnos prema novcu i ljubavi menja tokom života ili treba proći kroz promenu koja je postaknuta nekim gubitkom. U slučaju da je vaša natalna Venera retrogradna, ona će u progresijama krenuti direktno u nekom trenutku koji možemo videti u efemeridama.

To je bitna godina koja će se dogoditi u zavisnosti od stepena Venere najkasnije do 45. godine života. Imamo i obrnuti slučaj. Neki su se rodili sa direktnom Venerom koja će u nekom trenutku postati retrogradna u progresijama. Zato se uvek ne vidi sve preko tranzita i tehnike moraju da se kombinuju. Ima puno finesa. Sve ovo će pokazaći koren problema u vezi. Ako on zaista postoji, sada tranzit retrogradne Venere može doneti partnera koji nam ustvari ,,služi’’ da se taj naš izazov reši.

Primeri

Neki od vas boriće se samo sa unutrašnjim pritiskom, gubiće nadu da se uopšte može ostvariti željeno. Neki od vas moraće da vide gde se energija troši a da to možda nije ni na šta konkretno. Ovo je vreme da učimo da planiramo, vreme za više strpljenja i nerasipanje resursa. Volja i motivacija su ključni. Treba razmisliti šta nam je najvažnije da postignemo a koje potrebe sebi branimo da budu zadovoljene time što to ne ostvarujemo.

Oni kojima retrogradna Venera aktivira Južni čvor ili je u sedmoj kući mogu shvatiti kako nema osobe sa kojom bi bili u vezi. Ako Venera ima aspekt sa natalnim Kironom neki vid rane i povrede u ljubavi se može aktivirati. Ako partner ima Sunce, Veneru ili Mars u aspektu sa vašom retrogradnom Venerom može vam sada naneti bol, kao neki vid osvete za nešto što je njega povredilo. Ipak, bol tokom ovog tranzita nastaje od neprihvatanja i otpora prema realnosti.

Kada pričamo o ljubavi uvek moramo da uzmemo u obzir i Mesec. Natalni Mesec i njegov odnos sa retrogradnom Venerom na dnevnom nivou pokazuje kako se nosimo sa ovim tranzitom. Međutim, uvek treba biti svestan da svaki tranzit koji aktivira vaš natalni Mesec uvek ima veze sa detinjstvom i načinom kako smo emotivno doživljavali događaje koji su tada desili. Sada se ta nesvesna sećanja otvaraju. Tada smo učili o ljubavi kroz odnosa sa bakom, dedom, onim ko nas je čuvao. Za neke od vas retrogradna Venera u Jarcu aktivira upravo ove stare odnose i eventualni energetski konflikt koji i dalje traje u vama. Sve što se sada dešava  uvek ima veze sa nečim davnim što se desilo i što niste iscelili.

Mesečeve suze

Sa Mesecom u Jarcu, a naročito ako je u 12. kući možete tokom ovog tranzita tragati za nekim ili nečim što će vas spasiti bola. Biće vam potrebno da se osamite, ali tada će se bol i tuga pojaviti nalik peni koju talasi nikako da odnesu. Možete pomoći sebi samo tako da preuzmete odgovornost za svoju sreću i svoje srce. Može vam pomoći i da razvijate osobine energije znaka Raka, a to je emotivna zaštita i senzitivnost. Suze su svakako lekovite.

Retrogradna Venera može najbolje da se iskoristi kada jasno vidimo da li se zaluđujemo da će od nekog odnosa biti nešto više. Ne, neće. Ovo je maksimum. Samo je sada bitno da VI razjasnite sebi da li vi želite više, da sebe cenite više. Retrogradna Venera je nalik anaretičkom 29. stepenu koji je karmički i ima u sebi nešto fatalno. Nešto što umire. Ako upravo prolazite i kroz krizu srednjih godina sve ovo je dodatno pojačano. Zato i traži odricanje i fleksibilnost. Traži srce koje nije kruto i krto, jer će inače pući i biti slomljeno.

Život je konstanta promena i vi stalno imate priliku da budete nova osoba. Često mi se tokom ovakvih perioda javljaju jako uspešne poslovne žene, ali potpuno neuspešne u ljubavi, kako one tvrde. Pa ako ste se pronašli u ovom opisu treba razmisliti u koju oblast života ste najviše ulagali u prethodne dve godine, naročito tokom tranzita Saturna u Jarcu. Ono u šta ulažemo raste, a ono što se ignoriše i zanemaruje propada. Nekad poslovni uspeh ima nezamislivu cenu.

Odnosi aktivirani tranzitom

Vi ste sve u svoj život sami privukli, sve ljude i iskustva. Zato odnos sa nekom osobom uvek prvo moramo videti kroz svoju natalnu kartu pa tek onda preći na uporednu analizu. Svaki bitan odnos ćemo videti kroz sedmu kuću u našoj natalnoj karti, koja može biti problematična. Ako se prva kuća ne živi, ona se projektuje na sedmu tj. na partnera postojao on ili ne. Da bi retrogradnu Veneru pratili u nekom odnosu prvo koristimo tehnike sinastrije, gde će se jasno videti kakav energetski entitet nastaje između dve osobe. To dalje možemo da analiziramo i kroz kompozitnu kartu koja će pokazati kvalitet, izazove, lekcije kao i svrhu nekog odnosa.

Kompozit će pokazati sam tip odnosa i kakva je energija u njemu, ali je uvek potrebno krenuti od natalne karte. Tek kada to razumemo možemo dodati i tranzite i napredne tehnike, ali sve ovo nema smisla ako odnosa ni nema. Upoređivanje sa partnerom sa kojim još niste u vezi obično i kad udjete u vezu manifestuje drugačiju vibraciju tokom tumačenja.

Evo jednom primera, ako u sinastriji vaš natalni Mesec ima konjunkciju sa Venerom partnera gde postoji i kvadrat sa tranzitnom retrogradnom Venerom ova veza se može suočiti sa burnim emocijama. To će se ticati dileme da li je osoba sa kojom smo zaista prava za nas. Ipak, šta će se desiti zavisi i od toga u kakvom stanju je odnos pre nego što retrogradna Venera počne. Veze koje su na klimavim nogama sada nemaju puno šansi. Retrogradna Venera u Jarcu razbija sve iluzije time što traži da budemo realni i odgovorni, jer jedino tada možemo biti srećni i naći pravu ljubav. Neki odnosi će se završiti ako oduzimaju više nego što mogu da pruže, što zbog neiskrenosti, nepoštovanja i neslaganja karaktera.

Šta možete da uradite da sebi pomognete tokom retrogradnog perioda:

  1. Uvedite disciplinu u svoj život tokom trajanja retrogradnog perioda.
  2. Ako je ovo bolan period za vas mogu vam pomoći mantre i jantre za Veneru. Budite saosećajniji prema sebi i pružite sebi više ljubavi. Naučite da napunite samostalno svoj ,,ljubavni rezervoar’’. Energetske vežbe za retrogradnu Veneru možete pronaći na mom yt kanalu.
  3. Budite kreativni. Najveća svetska umetnčka dela nastala su jer je pisac/slikar/muzičar bio nesrećan u ljubavi i patio.
  4. Pošto je svaka planeta u natalnoj karti i njeni aspekti neki vid pokreta, na koji način vaša Venera želi da se kreće i da se izrazi? Ispoljite to kroz telesni pokret.

Kada vas preplavi strah da je ljubavi i nekoj vezi kraj, razmislite o sledećim pitanjima:

Na skali od jedan do jeset koliko osećate da je vaša ljubavna veza trajna i sigurna? Da li u tom odnosu postoji strah? Koliko vrednujete sebe i da li vašu sliku o sebi definiše partner ili odnos koji imate? Da li je vaša vrednost samo vidljiva kroz spoljno i materijalno, firmiranu garderobu, titule, status i sl.? Da li cenite ono što imate i kako to podržava kvalitet vašeg života? Šta govorite o svom ljubavnom životu? Promenite priču ako vam ne odgovara. Da li to što vi smatrate ljubavlju je stvarno ljubav ili je samo strast? Da li radite nešto zbog čega patite još više? U problemu u kojem ste trenutno, koliko ja vaša odgovornost? Preuzmite potpunu odgovornost.

Nekoliko reči za kraj

Ovo je vreme reevaluacije i uspostavljanja nove lične vrednosti pogotovo za one koji natalno imaju planete koje aktiviraju ovaj tranzit. Oni sa natalnim Saturnom u Jarcu mogu doneti važne odluke u ljubavi koje će značajno promeniti njihov život. Možda se nešto što jako volite raspadne, slomi, pukne. Ne mora to biti ljubav. Možda primetite da vam porcelansko posuđe ili omiljena šolja imaju naprslinu i više neće moći da se koriste. Zamenite ih na vreme. Nemojte čekati da se sve raspadne i da imate još veću štetu.

Za kraj, potsetiću vas da se problemi koje imate neće rešiti samo tako što ćete krivicu tražiti u drugima, a pogotovo se ne rešavaju tako da čekamo da tranzit prođe. Venera u Jarcu traži da se na ljubavnom odnosu ozbiljno radi. Ali raditi na ljubavi i voleti nisu iste stvari. Potrebno je da se napravi promena u ponašanju koja će vremenom stvoriti novu karmu, a šta treba promeniti vidi se u vašoj natalnoj karti.

Shvatite da ne postoji šansa da se emotovnog bola zauvek oslobodite, ali ljubav ne treba da boli. Iskoristite ovo vreme da vam bude lepo kada ste sami. Gradite veze sa onima koji će biti tu za vas i kada je teško. Setite se starih prijatelja i provedite više vremena sa njima. Ovo što se sada dešava je samo jedna tačka na putu vaše duhovne evolucije i nemojte je preskakati. Ljubav nije otišla, ali vi možda zaista morate da odete iz tog odnosa da bi ljubav spasili.

By |2023-03-13T12:34:47+01:009 децембра, 2021|Analize, Tranziti|

About the Author:

All posts are written by and belong to: MAJA LAZIĆ *It is strictly forbidden to take contents from this website without my personal consent.
error: Content is protected !!