Umetnost tumačenja natalne karte

Maja Lazić
avgust 21, 2019

Umetnost tumačenja natalne karte

Kada počnete da učite astrologiju postane vam jasno da postoji umetnost tumačenja natalne karte. Umetnost tumačenja natalne karte je ono što susret sa astrologom čini nezaboravnim iskustvom. Duša i kosmos zajedničku sponu imaju u arhetipovima koji astrologiju povezuju sa psihologijom, mitologijom i individualnim razvojem ličnosti. Arhetipovi predstavljaju zajedničke elemente u ljudskom iskustvu koji su zabeleženi duboko u nama na nesvesnom nivou.

Oni se jasno odražavaju kroz planete i znake u natalnoj karti. Arhetipovi kao simboli ili slike otkrivaju kulturološko tkanje u nama. Arhetipska astrologija se bavi onim što prevazilazi racionalno uočljivo već seže dublje u kolektivno nesvesno. Ipak, svaka astrologija je arhetipska i taj deo nemoguće je izostaviti ako želite da interpretacije bude kvalitetna.

Mikrokosmos

Čovek kao mikrokosmos odraz je makrokosmosa čiji je integrali deo. Po ovome znači da se u nama nalazi sve što postoji u Kosmosu i sve što jeste. Protok vremena dovodi do ispoljavanja onoga što je u nama. Ne može se ispoljiti nešto čega nema u nama. Energija postaje materija, pa tako ono što je sadržano u energiji planeta u momentu našeg rođenja materijalizuje se u našim životima tokom vremena. Životni ciklusi će se zato pokazati kao prilika za evoluciju svesti tokom tranzita i progresija planeta koji bude arhetipsku energiju u nama. Naravno, na nama je uvek šta ćemo sa tom energijom da uradimo.

Arhetipovi tako otvaraju priliku da dublje razumemo natalnu kartu pa tako i imamo bolju šansu da ostvarimo svoj natalni potencijal. Arhetipovi ne služe da bi dokazali da li nešto u astrologiji funkcioniše. Oni nisu nešto što dodajemo na već veliki broj informacija koje natalna karta i svet astrologije sadrže, već su tu kao podrška.

Razumevanjem arhetipskog miljea natalne karte ostvaramo se za put razvoja svesti. Može i obrnutim redosledom, upravo sarađujući sa prirodom samog Kosmosa i principima koji ga čine. Arhetipska astrologija mi veoma pomaže u konsultacijama i razumevanju ličnosti kao i izvlačenju suštine natalne karte.

Umetnost tumačenja natalne karte

Za umetnost tumačenja natalne karte potreban je jak Saturn. Naravno i Uran, ali bez Saturna nema pravog konsolidovanja znanja. Zatim disciplina, upornost, strpljenje, puno vremena provedenog u učenju i stalna vežba, volja. Potrebna je posvećenost da razumemo drugu osobu čak i kada je naše lično iskustvo ograničeno u određenoj oblasti. Svest o tome koje reči upotrebljavamo da nešto opišemo kao i njihova jasnoća, uvek povezujući sve sa sadašnjim trenutkom i tome gde je osoba u svom životu vrlo su važni.

Mars i Saturn i njihov odnos pokazaće odnos karme iz prošlosti i karme koju stvaramo sada. Kao i akcije i želje koje težimo da ostvarimo uz prepreke i osujećenja na koja nailazimo. To je prikazano u načinu na koji se suočavamo sa izazovima na svom životnom putu. Ipak, arhetipski nas ni jedna planeta ne ograničava, već naša nesvest o njoj u nama samima.

Zato neko svoje akcije i želje može lako da spovede a neko ne. On nije naučio ono što je trebalo i jer bi sprovođenjem određene akcije ponovio ono što je u prošlom životu kada je imao priliku da izabare uradio na isti način. Astrologija zato jeste put Saturna, kao tradicionalnog vladara Vodolije. Ona je put na kome se posvećujemo nečemu većem, što u momentu predstavlja izazov, ali donosi neočekivano oslobađanje i otkrovenje.

Šta je astrologija?

Iako astrologija nije nauka, ona je više od toga kao spoj veština i talenata predstavljajući umetnost interpretacije simbola. Upravo je natalna karta svake osobe umetničko delo, pa je tako i interpetacija natalne karte jedinstvena i ne može da podpada u neke stroge teorije ili okvire.

Upravo jer astrologija predstavlja umetnost tako različiti stilovi tumačenja natalne karte jednako pružaju veliku količinu informacija. Međutim neki astrolog će nam odgovarati više neki manje. Isto kao što će nam se u umetnosti više dopadati neki određeni pravac a neki ne toliko. Astrologija služi da duboko pogledamo u sebe, ne da nam neko nešto kaže. Pa da to tražimo okolo ili čekamo da se nešto desi, već da čujemo i prepoznamo da to već imamo.

Kada radim analizu nečije natalne karte prvo obratim pažnju na Mesec klijenta i koliko se naše emocionalne prirode slažu, to mi pomaže da bolje osetim njegovu energiju. Obraćam pažnju i na Merkura jer mi to govori na koji način treba da prisupim analizi, kakav vokabular da koristim. Zatim i posmatram Urana koji predstavlja astrologa tj. mene.

Ipak, ako mi se neko obrati a astrološki simboli pokazuju neslaganje, uvek postoji razlog zašto je baš potrebno da se to ,,neslaganje’’ prevaziđe. Nešto slično postoji između nas. Ili smo to započeli u nekom prošlom životu a sada je došlo vreme za balansiranje. U određenim trenucima vodim se osećajem i intuicijom, ali uvek tražim potvrdu u simbolima koje vidim i samo ako primetim da je osoba otvorena za to.

Način analize

Moj način analize se menja, kao što su i svaki put kada sam ja išla kod astrologa njihovi uvidi bili različiti, ali su se svi slagali ono istog. Isto tako, konsultacija kod istog astrologa tokom vremena menjaće se. Sa nekima arhetipovi neće biti ono čime ćete se baviti niti o čemu će biti reči, a sa nekima hoće. Arhetipovi pomažu da se sve poveže ali ne obavezuju.

Upravo je zbog toga važno da naglasim da ako vi imate Merkura u Blizancima u trećoj kući što može da znači da volite da pišete. Ne znači da neko drugi ko ima Merkur u Blizancima u trećoj kući isto voli da piše. Ta osoba može biti neko ko puno čita ili puno priča ili se puno kreće.

Kako to objasniti da jedan simbol može podrazumevati neštu u jednom sličaju ali ne i u drugom? Pa vrlo jednostavno! Ako je jedan dao isti a sve ostalo različito i ishod je drugačiji. Važi i obrnuto, ako je sve isto a jedan deo različit, životni putevi takođe će biti različiti. Upravo iz toga razloga astrologija nije nauka niti je u njoj nešto toliko ograničeno i predvidljivo da se može matematički proračunati. Naravno, osim položaja planeta i aspekata, kao i rasporeda kuća.

Suština

Zato je bitno potsetiti se da ni u jednoj natalnoj karti nemamo nešto što bi se moglo nazvati istim i što odgovara šablonu. Zbog arhetipova koji su ugrađeni u kolektivno nesvesno postoji određena količina prepoznavanja koja se javlja. Ne postoji jedno jedino značenje Venere u Biku u drugoj kući, već milion mogućih kombinacija. Simbol je jedan, ali je mogućnost intepretacije bezgranična, što ne znači i da sve dolazi u obzir.

Uvek sam želela da razumem, da objedinim sve, da mi znanje pomogne da steknem duboko shvatanje. Ne da samo imam činjenice i nepraktične zaključke koji su nažalost bili većina onog što sam učila tokom tradicionalnog školovanja. Astologija mi je pomogla u tome da pronađem suštinu i dublju povezanost sa svime kao i da razumem svrhu svog života. Ali i prihvatim da ona nije ono što sam mislila da jeste. Da ona nije ono što su drugi očekivali.

Za mene je astrologija put samorazvoja i podizanja svesti, put oslobađanja ličnosti i pronalaska načina kreativnog ispoljavanja svega onog što sam tokom svog života zabarakadirala i potisnula. Ona je put ponovnog pronalaska mene. Astrologija je umetnost jer nas približava našem autentičnom ja. Ono nije skup astroloških činjenica već nešto mnogo više i mnogo veće. Na vama je da uz pomoć astrologa ili samostalno otkrijete to remek delo u vama.

Povezani članci

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više

Nesvesni Pluton i blokirana energija natalne karte

U natalnoj karti Pluton u znaku, kući, njegov vladar i aspekti pletu priču karme. Pluton je tačka gde nesvesno težimo da imamo moć zarad emocionalne sigurnosti. Problemi nastaju kada osoba ne zna kako da sigurnost ostvari bez da se nesvesno ponaša. Ako Pluton ima puno aspekata, ako je retrogradan i ima odnos sa Južnim čvorom daće ideju o lekcijama Duše.

Pročitaj više