Kako preživeti izazovne aspekte i tranzite

Maja Lazić
januar 16, 2019

Kako preživeti izazovne aspekte i tranzite

ASPEKTI I TRANZITI

Kako preživeti izazovne aspekte i tranzite?

U ovom tekstu ću objasniti kako preživeti izazovne aspekte i tranzite. Kvadrati i opozicije predstavljaju okidače za nesvesna bolna sećanja. Ova sećanja se mogu pojaviti tokom trajanja dugoročnih tranzita. Ovo je naročito u aplikacionim aspektima ili kada je tranzit egzaktan. Pri ulasku planete u narednu kuću u natalnoj karti se oni pokreću. Ovo je sa ciljem da bi se vlasnik natalne karte konačno iscelio. Ne da bi nam bilo loše i da bi patili.

Vrste tranzita

  • Tranziti planeta u vatrenim znacima (Ovan, Lav i Strelac).

Oni traže akciju i izražavanje energije-njeno zadržavanje dovodi do smanjenja radosti, sreće i pada samopouzdanja.

  • Tranziti planeta u zemljanim znacima (Bik, Devica i Jarac).

Oni se doživljavaju na fizičkom nivou, kroz umor i slabost, neproduktivnost i neuspeh u praktičnoj strani života. To dovodi do destablilizacije drugih oblasti.

  • Tranziti planeta u vazdušnim znacima (Blizanci, Vaga i Vodolija)

Oni donose navalu misli, preopterećen um i potrebu da se komunicira o onome što se doživljava. Tada objektivnost smanjena, preterano se intelektualizuju odnosi sa drugima i razmišljanje je depresivno.

  • Tranziti planeta u vodenim znacima (Rak, Škorpija i Ribe)

Vraćaju nas u prošlosti i na iskustva koja je potrebno da otpustimo i oprostimo. Postoji težnja da se držimo za emotivnu bol. U svest prodiru nesvesne nezadovoljene težnje, ranjivost je preterana. Sklonost ka zavisnostima je povećana, uz jaku potrebu za zaštitom. Neke osobe to uspeju da pronađu u svom unutrašnjem svetu. To ih dodatno izoluje od drugih.

Kako reagujemo na izazovne tranzite?

Kod senzitivnijih osoba izazovni tranziti mogu i mnogo pre egzaktnog aspekta planeta da se manifestuju kroz glavobolju, umor, razdražljivost (Saturn i Uran). Kod onih koji imaju karmički naglašenu natalnu kartu i usled mnogih drugih energetskih razloga česti su intenzivni snovi, nesanica, potreba za mirom i samoćom. Sve deluje previše stresno (Neptun i Pluton).

Planete pokušavaju da vas navedu da prestanite da radite to što ste radili kada se pojavilo sećanje i nelagoda. Odmorite se i promenite po vas nepodržavajuće uverenje, ponašanje i naviku koja vas drži zarobljene u prošlosti. Prvo korak je da se ovo osvesti.

Simptomi

Neprijatni fizički simptomi tokom tranzita planeta samo su pokušaj da zadržimo prošlost. Tada ne učimo sa planetama koje se uvek kreću. Ovo je i opiranje da se određena životna lekcija usvoji. Tako stalno ponavljamo isto jer svaki sledeći tranzit donese stare lekcije. Deluje da se vrtimo u krug i da ne napredujemo. Planete nikad ne stoje i uvek nas vode sa sobom. Naš otpor stvara tu disonancu koja je bolna i teška, jer idemo mimo onog što je u skladu sa prirodom. Fizički bol je otpor koji osećamo prema promeni.

Tokom kritičnih aspekata i tranzita (kvadrata/opozicija Venere i Urana/Saturna, konjunkcije Meseca i Saturna) veoma je važno da duboko dišete. Tako jednostavno, a toliko se zaboravlja! Sedite negde gde nećete biti ometati i meditirajte svakog dana tokom trajanja tranzita. Najbolje nastavite i dalje sa tom praksom i kada tranzit prođe. Ovo u ogromnoj meri može mnogo toga da ublaži i očisti.

Kako preživeti teške tranzite?

Ako se osećate iscrpljeno ili zabrinuto mogu vam pomoći meditacije na mom youtube kanalu. Nakon što to,,savladate’’ pređite na balansiranje čakri. Postoje i meditacije koje se rade za uravnoteževanje natalnih planeta u zavisnosti od vaše natalne karte.

Tokom ,,težih’’ tranzita potrebno je piti više vode, ići na spavanje pre ponoći i odmarati se svaki put kada osetimo da je potrebno.  Tada ne planirajte previše obaveza ili započinjanje nečeg novog, jer energija nije u uravnotežena i potrebno je da se regenerišete i ojačate.

Usporite tako da stvarno iskusite sve što radite. Spoznajte u sebi koja su to uverenja koja je neka planeta ,,izvukla’’ za vas da bi ih iscelili i integrisali. Obratite pažnju na senzacije u telu, energiju koja se oslobađa kroz ruke, stopala ili neki drugi deo tela. Setite se da nijedan tranzit ne traje večno, ali da opstaje onaj koji nismo integrisali. Vrlo često Saturnov povratak i dalje ima ,,uticaj’’ na nas i nakon što se taj tranzit okončao.

Karmičke situacije

Ako se tokom tranzita ,,pojavila’’ karmička situacija sa određenom bliskom osobom razmislite o tome koje njene osobine smatrate neprijatnim ili iritirajućim. Te osobine imate i vi, ali ih poričete u sebi. Pokušajte sa osetite koje to emocije ta osoba budi u vama. Šta kroz odnos sa njom učite ili se opirete da naučite? Izrazite tu emociju na zdrav način. Sve je u astrologiji za naše najviše dobro i bilo koje iskustvo koje imamo upravo i imamo zato što nam je potrebno. Sami smo ga tražili.

O neprijatnim osećanjima tokom tranzita ne bi trebalo razgovarati u nedogled. Ne može vam pomoći ni žaljenje na umor, gubitak, bol. To dodatno odmaže pogotovo ako smo tužni u slučaju Saturnovih tranzita. Nemojte stalno ponavljati šta vam je neko rekao i uradio u prošlosti. Time dodatno pojačavate ovu neprijatnu energiju.

Primeri

Neptunovi i Saturnovi tranziti mogu uspešno isceljivati rekonektivnih isceljivanjem. Plutonovi i Saturnovi tranziti ,,reaguju“ na energetsku regresiju i raskidanje karmičkih okova. Ove linkove imate na mom yt kanalu. Tranziti retrogradnog Marsa, Venere i Merkura isceljuju se balansiranjem čakri. Važno je da imamo neku praksu ili aktivnost koju možemo da radimo sami i to u svakom trenutku.

Za ovo su odlične afirmacije, meditacija, joga, bavljenje sportom itd. I kada prolazite kroz najbolji tranzit, idealno je vreme da mislite o tome kako da tu energiju dodatno pojačate radom na sebi. Nije smisao raditi na sebi samo kada nešto boli ili nam ne ide.

Tehnike isceljivanja

O svojim emocijama možemo pisati u dnevniku, što se preporučuje naročito tokom Neptunovih/Plutonovih tranzita i retrogradnog Merkura. Oni su introspektivni kao i Saturnovi/Uranovi tranziti koji su solitarni. Okrenite se sebi i obratite pažnju čega ste tokom trajanja tranzita postali svesni. Šta ste o sebi osvestili i šta vam je postalo jasno? Šta možete da uradite sa tim znanjem da bi se osećali bolje?

Koliko ćemo dozvoliti da nam neka planeta pomogne je individualno i koliko će vremena biti potrebno da lekciju integrišemo zavisi od natalne karte osobe. Većina tranzita se u toku retrogradnog periodu ponovi tri puta. Neko nešto može da isceli i reši iz prve, a neko ni posle trećeg puta.

Time se samo koči energija natalne karte i blokiraju prijatniji tranziti koji mogu da slede. Ništa nije nepromenljivo i večno. Isceljenje nekog tranzita ili aspekta uvek ide svojim tokom. Uvek se krećemo i isceljenje se stalno dešava na nekom nivou i u nekom procentu. Obratite pažnju na glas u vama koji vas požuruje i mentalno gura da nešto rešite. Nemojte ga slušati. Planete ne možemo ubrzati, sve ide kako treba i postoji razlog za to.

Doživljaj aspekata i tranzita

Ako se i dalje javljaju intenzivne emocije i nakon što je tranzit postao separacioni, povucite se negde u tišinu. Obratite pažnju na zvuke u svom okruženju kao i pauzu između tih zvukova. Izoštrite čula, jer postoji nešto što i dalje ne slušate/ne čujete. Neki glas u vama koji ne primećujete. On vapi za tim da obratite pažnju i napravite neku promenu.

Usporite i primetite nešto lepo i prijatno u vašem životu. Nijedan kompleksan tranzit nije jedini tranzit koji vam se u nekom trenutku dešava. Setite se da se bolni raskidi, smrt dragih ljudi, otkazi, krađe, napadi, gubici, bolesti dešavaju i usped najpovoljnijih i najneprijatnijih tranzita.

Od nas zavisi kako ćemo kroz to proći. Da, sve je za naše dobro i ima neku višu svrhu. Odmah pronađite nešto lepo u vašem okruženju i okolini i prenesite tu lepotu u svoje srce. Kako? Pa lako je, za početak, nasmešite se. Zar stvarno mislite da sve mora biti tako komplikovano? Pošaljite malo ljubavi nekoj osobi, predmetu, kućnom ljubimcu, biljci, projektu. To je jedan od načina da vam uvek bude bolje, ne samo kada je tranzit ,,kompleksan’’.

Jednostavni saveti

Ako se tokom tranzita stalno javljaju misli koje su negativne, ponavljajte afirmacije:

Sve je u redu i odvija se kako je potrebno za moju najvišu svrhu. Puštam da bude tako kako je najbolje za mene. Sve što treba da bude dešava se u pravo vreme. U miru sam  i svi oko mene su u miru. Ovo sada prolazi. Sve je kako treba.

Ili smislite neku afirmaciju u vezi sa datim problemom nakon čijeg izgovaranja se osećate bolje. Sve je promenljivo i bol je izborna stvar, čak iako neki deo nas ne veruje u to.

Možete da zamislite da vam neko ko vas voli u momentu kada vam je teško pruža podršku. Zamislite tu osobu punu ljubavi kako isijava svu tu ljubav i razumevanje ka vama. Zamislite kako isceljuje bolne delove, leči rane i olakšava vam težak period. Setite se svega zbog čega ste zadovoljni i osetite zahvalnost u telu. Ako to ne pomogne, idite u neki obližnji park i zagrlite drvo. Pa, šta ako vas neko vidi?! Je l’ vi hoćete da vam bude bolje ili nećete? Sve je stvar vaše odluke.

Vežbe pisanja

Zapišite svakog dana tokom trajanja tranzita šta cenite kod sebe ili kod nekog sa kim imate problem. Vidite stvari iz drugog ugla. Uputite lepe reči sebi ili nekom drugom svakog dana, a na kritiku zaboravite. Dozvolite i da drugi učine nešto lepo za vas. Zaista ne morate odmah da im se odužite, ali se iskreno zahvalite. Najvažnije je da osetite ponovo onaj osećaj detinje sreće uz lakoću i polet. Oprostite drugima za njihovo neprijatno ponašanje prema vama i poželite im dobro.

Oprostite sebi za svoje nesavršenosti, loše odluke ili zato što niste bili u mogućnosti da uradite sve što ste mislili da treba. Potsetite se da je potrebno da sada pustite da sve bude kako jeste. Dozvolite da ne kontrolišete ishode ili situaciju. Prepustite se energiji. U redu je i plakati i biti tužan, ali u redu je biti i srećan. Dajte sebi tu priliku i setite se da svoje emocionalno stanje sami stvarate, a iz toga i sva vaša iskustva.

Planete samo pojačavaju ili umanjuju ono što u vašoj energiji zateknu. Ako nečeg nema u vašoj energiji, to ne možete ni privući.

Brza vežba

Još jedna stvar koju možete odmah sada da uradite je da iskusite energiju skupljanja i stezanja uzrokovanog stresom ili drugim emocijama koje nisu prijatne. Osetite u telu kako je to biti stisnut i stegnut, napregnite sve mišiće. Zatim taj osećaj pustite sa izdahom da ide svojim prirodnim tokom.

Upitajte se: koja misao, uverenje ili priča koju govorim sebi mi uzrokuje ovaj stres i stezanje? Šta me drži dalje od toga da budem potpuno prisutna baš sada? Obratite pažnju na to o čemu razmišljate i upitajte se da li je to stvarno istina ili to i nije tačno. I setite se one stare izreke: posle kiše uvek dolazi sunce.

Povezani članci

PLUTON I VLADANJE SOBOM

Kada aktivirate natalni Pluton spremni ste da život gledate očima alhemičara. U ovoj planeti krije se vaša ključna životna strategija. Sa Plutonom je sve kompleksno. A obično se tiče afera u koje smo se upetljali i koje su povezane sa nekom dubokom ranom. Pluton u aspektima vodi trnovitim putem do autentičnog ja i posvećenosti ciljevima koji prevazilaze ovu inkarnaciju, gde smo nekada zgrešili i pogrešili ali sada ispravljamo.

Pročitaj više

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više