Karmičke veze i Mesečevi čvorovi

Maja Lazić
februar 9, 2020

Karmičke veze i Mesečevi čvorovi

Iako karmičke veze pobuđuju veliku pažnju i interesovanje, ne postoji ništa preterano zabavno u ljubavima koje nose energiju prošlosti. Nema osobe koja nije imala bar jednu karmičku vezu. 95%  brakova  je karmički uslovljeno dok  je većina emotivnih odnosa najčešće karmički opterećena i potiče iz davnina. Severni/Južni Mesečev čvor ima ulogu da pokaže da li postoji karmički obrazac iz prošlih života. Taj  obrazac se ponavlja i manifestuje što pomaže da se da utvrdi snagu odnosa i ulogu veze u životu pojedinca.

Simptomi

  • ako ste nakon ulaska u brak počeli da imate finansijske probleme
  • zdravlje se vama ili partneru pogoršalo
  • ako je došlo do smrti majke/oca
  • ako ste primetili da nazadujete
  • ako od početka veze ništa ne ide kako vam je pre išlo
  • partner liči na nekog od rođaka ili čak članova uže porodice

Ovo su osnovne manifestacije da ćete se u ovoj vezi isključivo baviti rešavanjem starih karmičkih dugova. Dok se oni ne razreše, odnos će trajati, bio on dobar ili loš.

Svest osobe uvek određuje tok ljubavnih veza, jer su one bazirane na principu ogledala i reflektuju energiju 12. kuće i nesvesnog. Ovo je velika tema. Odgovor na pitanje da li je odnos karmički ili ne, nikako ne može dobiti samo analizom Mesečevog čvora. Ovo je osnova za bilo kakav zaključak koji bi doneli. U ovom tekstu ću se fokusirati na odnos Mesečevih čvorova sa planetama u sinastriji. Tip aspekta koji se najviše primećuje u karmičkim vezama je opozicija/konjunkcija s tim što orbis može biti maksimalno 1 stepen.

Primer

Ako imamo konjunkciju sa Južnim Mesečevim čvorom, automatski imamo opoziciju sa Severnim, jer se oni nalaze nasuprot jedno drugom. Kada se čvorovi nalaze vrlo blizu ascendenta, u tom slučaju mogu ukazivati na duge veze i brakove. Iako ovo u određenim slučajevima može voditi u sukobe, često je vezano za odnose gde je jedna osoba već zauzeta.

Kao i sve što pišem, ovo je samo informativno. Nikako ne služi da bi davali ,,dijagnoze’’ i konkretne zaključke. Ionako svaki aspekt u budućnosti manifestuje ono što smo sami uradili u prošlosti, bila ona daleka ili neka bliža. Karma uostalom i jeste akcija koja vodi reakciji čega treba biti svestan, jer nema odnosa koji neće ostaviti karmički teret u manjoj ili većoj meri.

Sve napisano dolazi iz mog iskustva u radu sa klijentima sa kojima sam nakon regresije u prošle živote radila astrološke konsultacije i karmičku analizu odnosa tj. braka, kao i iz znanja stečenog iz velikog broja knjiga tokom višegodišnjeg izučavanja ove teme. Karmička astrologija je ozbiljna stvar, a često izaziva strah jer se predstavlja na fatalni način kao nešto što nam je dato. Tačno je da je karma ono sa čim ulazimo u ovaj život, ali nam je isto tako dato sredstvo. To je bašnaša natalna karta, njeni aspekti kao i sam život, da ispravimo i naučimo lekcije. Ovo što vodi u duhovno buđenje i potstiče lični rast.

Sunce u konjunkciji/opoziciji sa Mesečevim čvorovima- partner nas može potsećati na oca ili nerazrešeni sukob sa bitnom muškom osobom iz prošlosti. Ovo je pokazatelj da je partner mogao biti muž u prethodnom životu što se sada ponavlja. Ako osoba nema izgrađenu sliku o sebi i ako je vodi ego potrebno je da nauči da bude fleksibilna, da se prilagodi i da vidi širu perspektivu. Ako je Sunce osobe dodatno opterećeno kvadratima tada može imati potrebu da je partner spase i vodi kroz život, pa se bez njega oseća izgubljeno.

Često se dešava da sanjamo scene iz prošlog života u kome je ovaj odnos započet, ali gde jedna strana nije svesna svojih kvaliteta i životnih ciljeva. Ako je osoba mlađa od trideset i šest godina može postojati idealizacija partnera u kome u potpunosti vidimo sebe. Njegovi kvaliteti nam mogu delovati toliko posebno da odnos postaje neravnopravan. Vidimo ga kao nekog ko je bolji od nas i koga ne zaslužujemo. Tokom vremena ovo dovodi do racionalizacije emocija, a partner je sve manje privlačan ako nam ne posvećuje dovoljno pažnje. Ako osoba nema izgrađenu ličnost ovim odnosom može dodatno izgubiti samopouzdanje i volju da se izbori sa životnim izazovima. Ovo često prate i zdravstvene manifestacije u vidu problema sa srcem, kičmom kao i opšti pad imuniteta.

Mesec u konjunkciji/opoziciji sa Mesečevim čvorovima-odnos koji ima elemente karmičke veze majke/deteta i može potsećati na sukobe sa majkom. Familija i njen odnos prema partneru može dovoditi do problema, jer ova pozicija često vodi u brak u kome su svi povezani nekim ranijim karmičkim odnosom. Sećanja iz prošlih života kao i osećaj pripadanja koji ne možemo objasniti često karakteriše ovu vezu. Podsvest osobe, nasleđena uverenja kao i navike pokazaće tok karmičke veze iako toga ne moramo biti svesni. Trudnoća se često dešava vrlo brzo, jer je majčinski instinkt jako naglašen kao i želja da osnujemo porodicu.

Osećanja su jaka, zaštitnički nastrojena i osećamo da smo konačno našli srodnu dušu, nekog ko nas apsolutno na nivou duše prepoznaje. Ako jedna od osoba nije preterano duhovna i ako nema svest o svom energetskom telu, nakon rođenja deteta odnos može početi da se hladi. Instinktivno reagovanje na probleme može dodatno stvoriti karmičko opterećenje. Iskustva iz prošlosti osobe definisaće trajanje veze, ali se nakon raskida često ove duše ponovo spoje za još jednu šansu. Karmičko opterećenje će se naročito videti ako se javi problem sa grudima, stomakom kao i oticanjem tela. Osećaj da je partner uvek sa nama, čak i nekoliko godina nakon njegove smrti takođe može biti prisutan.

Venera u konjunkciji/opoziciji sa Mesečevim čvorovima-partner prema kome osećamo jaku privlačnost, ali vremenom može početi da nas nervira. Pitanje novca i nekretnine može biti povezano sa ovom karmičkom vezom koju karakteriše velika ljubav i težnja za harmoničnim odnosom punim uživanja. Koliko osećamo da smo vredni ljubavi toliko ljubavi možemo i da primimo, pa ovaj odnos lako započne, ali nije uvek lak za održavanje. Ovo se često vidi u brakovima koji se vremenom hlade samo jer namera za brak ni nije bila ljubav već strast. Paralelne veze kao i polne bolesti mogu biti naglašene u zavisnosti od same Venere. Tokom veze kožne bolesti, problemi sa bubrezima kao i debljina često prate ovaj odnos i manifestuju se kod ženske osobe. Potrebno je da se količina slatkiša ograniči i da se ne traži zamena za ljubav u materijalnom komforu i luksuznim predmetima.

Merkur u konjunkciji/opoziciji sa Mesečevim čvorovima- komunikacija opterećena starim uverenjima koja datiraju iz neke prethodne veze tokom mladosti ili iz prošlih života. Ove osobe imaju zajednička interesovanja i zabavno im je kad su zajedno, ali je prijateljski odnos često mnogo bolja opcija. Ljubav može iz prethodnog života biti i bratska/sestrinska, a sada uglavnom vodi u prevare ili nedefinisane odnose koji vremenom sve menje postaju zanimljivi, uz bezbrojna pomirenja. Naročito ako je jedna od osoba vrlo nemirna i promenljivog mišljenja ove se karmičke veze stalno započinju i završavaju dok jednom partneru ne dosadi.

Osećaj za vreme kao i jasnoća kuda odnos vodi često su nejasni i magloviti, pa je ovo primer za odnos u kome nema jasnih pravila. Ipak, partner nas može naučiti mnogim važnim stvarima u životu. Pre svega, komunikativni stil i položaj Merkura obe osobe će pokazati kako će sam odnos teći. Često je ovo praćeno bolom u ramenu ili ruci, problemima sa štitnom žlezdom.  Nerrvna napetost će biti prisutna uvek kada je potrebno da se odnos završi ili definiše. Neiskrenost jedne od osoba, koja sve vreme može tvrditi da ima najbolje namere, pokazaće se pre ili jasnije. Automobilske nesreće i misteriozno nestajanje stvari iz kuće, takođe su mogući.

Mars u konjunkciji/opoziciji sa Mesečevim čvorovima-jaka energija privlačnosti koja nas neodoljivo vuče partneru, ali i pritisak da se veza održi, jer je previše turbulentna. Napetost, svađe, nasilje, tenzija i nerviranje na svakodnevnom nivou postaju deo  karmičke veze. Jedan od partnera oseća kajanje zbog ponašanja koje često uključuje prevaru iz strasti. Vrlo često osoba ima utisak da se bori protiv partnera kao da joj je on neprijatelj umesto neko blizak. Ona se u stvari priseća nečeg što je u prethodnoj inkarnaciji uradila. Često je to vezano za ubistvo partnera u prošlom životu.

Ovo je posebno naglašeno ako je osoba natalno ratoborne prirode i kada je i Mesec u Ovnu. Tada je šansa od ishitrene reakcije koja vodi u konflikt još veća. Seksualna energija predstavlja glavno polje razmirica, a potisnuta unutrašnja agresija i frustriranost jednu od osoba uče kako da na zdrav način oslobodi energiju. Vrlo često ova energetska blokada može biti uočljiva i u vidu grčeva u mišićima, istegnuću ligamenata, iritaciji kože. Ako je ovo opterećeno i lošim odnosom Marsa i Plutona u oba natala, može da traži operativni pristup hirurga jer je karma duboko u telu jedne od osoba. U posebnim slučajevima, može da vodi i do nesreća, ranjavanja, pa i fatalnih ishoda. Ključno je da osoba osvesti šta je to na nesvesnom nivou gura u konflikte, kao i da shvati da i sada stvara novu karmu koju će jednom morati da reši.

Jupiter u konjunkciji/opoziciji sa Mesečevim čvorovima- partner ima funkciju životnog učitelja, a sreće se u odnosima koji su iz prošlog života bili tu da nam život učine boljim i kvalitetnijim. Osoba može imati utisak da je sa ovim partnerom pronašla svoju svrhu, ali se kada se odnos završi može osećati jako izgubljeno. Pitanje dece i životnih uverenja biva vrlo aktuelno, kao i raznih dalekih duhovnih učenja. Ako osoba nije preterano religiozna ili okrenuta veri kao i ako nije naučila lekcije o pronalaženju životne svrhe mimo partnera ovo dovodi do sukoba i razilaženja zbog drugačijih uverenja. Često se nakon veze ostaje u korektnom odnosu, ali samo ako su oboje zreli i svesni svoje energije. Postoji tendencija da jedna osoba preteruje u obećanjima, a da druga utehu pronalazi u hedonizmu i masnoj hrani. Izazovi sa jetrom, nogama i stopalima mogu pratiti ovaj odnos iako je jedan od lakših.

Saturn u konjunkciji/opoziciji sa Mesečevim čvorovima- neki vid ograničenja razvijanja i formalizacije odnosa koji može dugo da traje, ali vremenom nazaduje ili njegova struktura postaje opterećujuća. Par kao da zapada u crnu rupu. Oboje mogu doživljavati osujećenja i kritične životne situacije u kojima se traži hladnokrvnost. Ovo mogu biti karmičke veze sa onima koji nas povređuju i čije ponašanje nam unosi strah. Vrlo često se dešava da je partner stariji ili postoji veća razlika u godinama. Ovo su najteže karmičke veze, jer se problemi iz nekoliko inkarnacija manifestuju kao energetska blokada koja otežava i hladi odnos. Vremenom samo ostaje dužnost, a emocije blede. Ovo može biti jedna jedina veza u životu osobe, ali puna nezadovoljstva i odricanja.

Osobe se spajaju da bi pokušale da prevladaju i raspletu karmički čvor, što često nije moguće ako obe nisu prošle prvi Saturnov povratak. Obično tek drugi Saturnov povratak daje priliku da se karmički okovi raskinu. Što veza duže traje može voditi do fizičkih manifestacija u vidu problema sa kostima, artritisom, zubima, kolenima. Može da se javi i parališući strah kod jedne od osoba, koja razvija bolest kao vid odbrane i zaštite u ovom odnosu. Ovo je iscrpljujuća veza iako nas uči disciplini i poštovanju ličnih granica. Potrebna je velika zrelost obe osobe da bi se veza iscelila i stala na noge. Najčešće za sobom ostavlja pustoš i nepremostiv jaz.

Povezani članci

AFIRMACIJE ZA NATALNE PLANETE

Afirmacije prema položaju natalnih planeta možete ponavljati ispred ogledala, uz muziku ili pisati u dnevniku. Afirmacije su koncipirane da naglase pozitivan kvalitet natalnog položaja ili da dodaju kvalitet koji nije istaknut.

Pročitaj više

ČVOROVI PLANETA I TRANSFORMACIJA ČOVEČANSTVA

Osim čuvenih lunarnih čvorova koji su važni za pomračenja, da li ste znali da i ostale planete imaju čvorove? Mesečev čvor nije jedini, ali se o njemu najviše priča jer se tiče emotionalog života, korena i odnosa sa bitnim ljudima.

Pročitaj više

FATALNA LJUBAV: Venera i Pluton

U ovom tekstu ću obraditi najvažnije natalne, tranzitne i sinastrijske aspekte Venere i Plutona. Osoba koja natalno ima aspekt će intenzivnije doživeti tranzit i sinastrijski kontakt. Uvek je prvo važno da razumemo koji partner je predstavljen Venerom, a koji Plutonom. Obično je Venera svesnija da nešto nije u redu, dok Pluton funkcioniše po nesvesnom principu. Ipak, Pluton ima veću moć u karmičkom smislu, što nikako ne olakšava stvari.

Pročitaj više