TRANZITI U ASTROLOGIJI

Maja Lazić
januar 2, 2024

TRANZITI U ASTROLOGIJI

TRANZITI U ASTROLOGIJI

Svaki tranzit se dešava baš onda kada je potrebno za nas iako nam može delovati da je to najgore što je moglo da se desi. Ipak, u Kosmosu postoji savrešno vreme za sve, iako ono nije isto za svaku osobu.

Neko će određeni tranzit proživeti kao tinejdzer, a neko možda nikad. Imajte poverenja da svaki traznit uvek radi za vas. Izazovni tranziti mogu da se manifestuju na razne načine i tome će biti reči u ovom tekstu.

Tranziti u I, IV,VII i X kući natalne karte uglavnom donose promene u ključnim životnim oblastima. Ovi tranziti mogu da se održavaju stresno na sve ostalo ako osoba nije uzemljena i emotivno stabilna.

Tranziti u astrologiji prema elementu

Tranziti planeta u vatrenim znacima (Ovan, Lav i Strelac) traže akciju i izražavanje energije. Ako se ona zadržava dovodi do smanjenja radosti, sreće i pada samopouzdanja. Ovi znaci odlično reaguju na energetsko isceljivanje koje im može pomoći.

Tranziti planeta u zemljanim znacima (Bik, Devica i Jarac) se osećaju na fizičkom nivou. Uglavom kroz umor i fizičku slabost, neproduktivnost i neuspeh u praktičnoj strani života što dovodi do destabilizacije. Ovi znaci odlično reaguju na upotrebu kristala tokom tranzita.

Tranziti planeta u vazdušnim znacima (Blizanci, Vaga i Vodolija) donose navalu misli i preopterećen um. Javlja se jaka potrebu da se komunicira o onome što se doživljava. Tada je objektivnost smanjena, preterano se intelektualizuju odnosi sa drugima i razmišljanje je depresivno. Ovi znaci odlično reaguju kada imaju priliku da pišu ili govore o tome kako se osećaju tokom tranzita.

Tranziti planeta u vodenim znacima (Rak, Škorpija i Ribe) nas vraćaju u prošlosti i iskustva koja je potrebno da otpustimo i oprostimo. Može da postoji težnja da se držimo za emotivnu bol i u svest prodiru nesvesne nezadovoljene težnje. Ranjivost je preterana, a sklonost ka zavisnostima povećana, uz jaku potrebu za zaštitom. Neke osobe uspeju sigurnost da pronađu u unutrašnjem svetu koji ih dodatno izoluje od drugih. Ovi znaci odlično reaguju ako se astrologija kombinuje sa psihologijom kao i istraživanjem prošlih života.

Tranziti u astrologiji prema modalitetu

Tranziti planeta u kardinalnim znacima (Ovan, Rak, Vaga i Jarac) donose iznenadne sukobe i razdvajanje energija nakon toga.

Tranziti planeta u fiksnim znacima (Bik, Lav, Škorpija i Vodolija) donose sukobe u kojima se ostaje dok frustracija raste. Tako ostaju u dužem vremenskom periodu iscrpljujući resurse.

Tranziti planeta u promenljivim znacima (Blizanci, Devica, Strelac i Ribe) donose nemogućnost razrešenja u praktičnom smislu. Na nivou ideje stalno se kruži u potrazi za odgovorom koji deluje moguće u teoriji, ali ne u praksi.

Naročito kod Devica i Jarceva može se probuditi osećaj krivice tokom većine tranzita jer im je teško da se usmere na sebe i svoje potrebe što je neophodno za svestan rad sa planetama i natalnom kartom.

Tranziti planeta u astrologiji-primeri

Tranziti koji uključuju Merkur sa Marsom, Saturnom, Uranom, Neptunom i Plutonom donose veliku potrebu da se nešto verbalno objasni ili objavi. Postoji potreba da se prikrije, laže, manipuliše i ucenjuje rečenim ili napisanim.

Tranziti koji uključuju Veneru sa Marsom, Saturnom, Uranom, Neptunom i Plutonom donose tenziju i neslaganje sa voljenom osobom. Ovo dovodi do velikog fizičkog stresa i unutrašnjeg nemira kao i gubitka životnog smisla.

Tranziti koji uključuju Mars sa Saturnom, Uranom, Neptunom i Plutonom donose navalu energije koja teži unutrašnjoj/spoljašnjoj destrukciji i uzaludnom trošenju resursa.

Tranziti Saturna sa Mesecom, Suncem, Merkurom i Venerom dovode do otežanih emotivnih okolnosti i osećaja da se izgubila lakoća života. Ne osećamo se sigurno i voljeno, a mogući su paralelno i hronični bolovi u telu.

Tranziti spoljnih planeta u astrologiji

Tranziti Urana sa Mesecom, Suncem, Merkurom i Venerom dovode do pojave velikog stresa, nemira i nervoze. Javlja se potreba da se energije naglo i često vrlo neočekivano i buntovno oslobodi. Moguće su nesreće i fizičke povrede zbog nepažnje, nedostatka koncentracije i velike žurbe.

Tranziti Neptuna sa Mesecom, Suncem, Merkurom i Venerom dovode do pojave velike količine ranjivih emocija, zbunjenosti i izgubljenosti po pitanju žitovnih ciljeva. Moguće je isceljenje odnosa sa majkom/ocem/unutrašnjim detetom, ali i trovanje, virusi, alergije i u ekstremnim slučajevima narkomanija.

Tranziti Plutona sa Mesecom, Suncem, Merkurom i Venerom dovode do velike želje da se napravi promena. Ona je na jednom nivou nemoguća jer traži apsolutno odvajanje od prošlosti. Može se u ekstremnim slučajevima manifestovati kao opasna neizlečiva bolest, psihopatija, ubilačke težnje i jaka želja za samopovređivanjem i osvetom.

Ostali tranziti u astrologiji-primeri

Retrogradni tranziti podrazumevaju da se više puta pojavi ista tema. U nekim slučajevima se prilikom prvog tranzita izazov razreši. Ako imate puno fiksnih planeta dešava se da sve vreme vršite otpor ka usvajanju nečeg novog. U tom slučaju tranzit traje duže i otežava usvajanje lekcije pošto je osoba sve vreme bila u otporu i ,,natezala’’ energiju.

Nevidljivi tranziti su oni koji su se odavno završili, ali ih nismo integrisali i savladali. Trenutne tranzitne planete kada prelaze preko tih ,,nevidljivih tačaka’’ ponovo bude taj problem. Ovo je virtuozna astrologija.

Tranziti se ne dešavaju odvojeno već kumulativno pa tranzit u jednoj kući ako nije savladan i integrisan otežava protok energije čak i kada pređe u drugu kući. Čak i kada formira pozitivne aspekte u tom slučaju su oni manje pozitivni nego što bi bilo moguće.

Smisao tranzita u evolutivnoj astrologiji

Smisao tranzita je uvek neki vid promene koja je zdrava za nas. Najčešće je to prva promena koja nam pada na pamet, ali kojoj se opiremo. Sve misli, uverenja, emocije, slike, zvuci i prizori deluju na planete. One su uvek ,,uključene’’ i primaju ono što odašiljemo. Mi ih na taj način ,,hranimo’’.

Naravno, neke stvari nisu u našoj kontroli, ali misli i emocije jesu pa tako mogu da pogoršaju/poprave određeni tranzit/aspekt. Od toga da li smo skoniji negativnom ili optimističnom viđenju neke situacije, hemijski procesi u telu pratiće vaše misli i dodatno vas povezati sa planetama.

Ako ste u određenom periodu života doživeli nešto što je na vas jako uticalo, korisna vežba je da pišete o toj situaciji tokom jednog lunarnog ciklusa. Način na koji je opisujete kao i reči koje upotrebljavate će jasno prikazati koliko ste zaista preboleli, iscelili i integrisali neki tranzit.

Ono u šta verujemo postaje opipljivo i manifestuje se kroz tranzite, ali se to odnosi i na prošla sećanja. Tranziti menjaju način kako gledamo na svoju prošlost. Emocije tokom tranzita služe kao gorivo za ono što zamišljamo pa tako pozitivne emocije i misli donose takve situacije imajući i zdravstvenu korist.

Tri nivoa manifestacije tranzita u astrologiji

Tranziti se uvek na tri novoa odvijaju: na fizičkom, emocionalnom/mentalnom i duhovnom/energetskom nivou. Najvažnije lekcije uče se na duhovnom nivou. Astrologija je sjajna da objasni ono kroz šta prolazimo i ponudi drugačiji izlaz i širu perspektivu.

Emotivni doživljaj u određenom slučaju je predvidljiv, ali i na njega kako raste naša svest možemo uticati. Ipak, tranziti nemaju za cilj da menjaju događaje i situacije na fizičkom nivou već da bi nas naučili da kreiramo svoju svakodnevicu tako da nam ona otvara srce i unosi radost. Na primer, oslobađanje od krivice je vrlo bitno kada se prolazi kroz tranzit Saturna, Venere i Neptuna.

Svaki tranzit zato može značiti milion stvari, doneti različite emocije kao i različite događaje. Na primer, odoba koja ima tranzit Saturna na ascendent može osećati da je vreme da završi neke stare priče koje sebi priča. Možda su to priče koje je vezuju za porodičnu istoriju, ali su bolne. Zato tokom tranzita može osećati melanholiju, tugu, umor i strah. Može takođe doneti odluku da unese neke bitne rezove u svoj život. Ipak, to se u fizičkom smislu može materijalizovati na puno načina.

Kako raste naša svest tako se budući događaji baziraju na onome što je potrebno za našu evoluciju. Tada počinjemo da kokreiramo sa Univerzumom, ali uvek postoji neizvesnost jer postoji slobodna volja. Zato je svaki tranzit prilika za rast i učenje. Osobe koje su lenje da promene svoj život, koje nisu istrajne i ne preuzimaju odgovornost za svoj život imaće problema da se ,,pomire’’ sa tranzitima i iscele svoju natalnu kartu. One će uvek činiti samo ono što je najlakše za njih, ponavljajući iste priče svaki put.

Isceljujuća funkcija astrologije

Astrologija je fokusirana na rast u svom najvišem delovanju. Svakodnevno vreme koje budete odvajali da se bavite isceljivanjem svojih planeta stavlja akcenat na to da nešto konkretno radite.

Ovaj rad na planetama treba biti integralni deo vas, ali to nema veze sa poznavanjem natalne karte niti astrološkim znanjem. Ključno je kada učite o svojoj natalnoj karti da prepoznate osećaj i posmatrate sebe. Setite se da samo vi sebe najbolje poznajete šta god astrolog rekao.

Takođe, moguće je da nemate napete tranzite u ovom trenutku, ali da planeta kvadrira vrh kuće pa tako donosi neprijatna i bolna iskustva. Jedan od načina kako da se negativni aspekti ublaže, jeste da obratite pažnju sa kime najviše provodite vreme.

Često se dešava da osećate kao da imate kvadrat iako ga ni natalno niti tranzitno nemate. Planete osobe sa kojom provodite dosta vremena prave kvadrat na vašu natalnu kartu i vi osećate to.

Primeri ezoterične astrologije u svakodnevnom životu

Kada idete na bitan poslovni sastanak, ako treba da donesete važnu odluku, obavite bitan poziv ili ostavite utisak na prezentaciji birajte da neposredno pre toga budete u društvu ili kontaktu sa onima koji imaju planete u trigonima na vašu natalnu kartu. Sve to utiče na krajnji izhod. Neće ispasti dobro po vas ako osoba sa kojom ste bili u kontaktu ima kvadrate na vašu natalnu kartu koliko god dobri bili tranziti.

Na primer, pre ispita ste uglavom imali naviku da pozovete mamu da vam poželi sreću. Sinastrijski se formirao kvadrat Jupitera i Merkura i niste ispit položili iz prve niti jednom. Jednom prilikom ste pozvali prijateljicu pre ispita i Jupiter je formirao konjunkciju sa njenim Merkurom pa ste dobili visoku ocenu.

Vrlo često na nesvesnom nivou biramo ljude sa kojima ćemo imati komunikaciju pre nečeg bitnog, pa je na tom nesvesnom nivou već odlučeno kakav će ishod biti. Ko je odlučio, mislim da je jasno.

Kod senzitivnijih osoba i empata, kao i onih koji imaju prilično karmički opterećenu natalnu kartu i usled drugih energetskih razloga koji će biti razmatrani na mom blogu, izazovni tranziti Saturna i Urana mogu mnogo pre egzaktnog aspekta da pokrenu glavobolju, umor i razdražljivost. Neptun i Pluton mogu da se manifestuju kao intenzivni snovi, nesanica ili potreba za mirom i samoćom, jer sve deluje previše stresno.

Stresni tranziti u astrologiji

Često se tranziti pokazuju kao kritični u momentima kada se nekoliko nepovoljnih situacija dogodilo. Naročito u slučaju stelijuma planeta koje su istovremeno kvadrirane ili imaju opoziciju od strane Saturna ili Urana. Primetila sam da se dešava da kulminiranje tranzita traje samo kratak period podjednako često kao i da tokom celog trajanja tranzita postoji nelagoda i neprijatnost.

Sve ovo zavisi od osobe do osobe i njenog astro-energetskog sklopa. To kako prolazimo kroz tranzit je određeno natalnom kartom pojedinca i upotrebom ili odsustvom primene isceljujućih tehnika.

Natalna karta pokazuje oblasti koje se uglavnom ,,kvare’’ nebitno koji tranzit je u pitanju. Osoba zato uvek stresno reaguju na promenu dok ne osvesti taj deo sebe. To je prikazano kvadratima dok opozicije izražavaju napetost koja postoji sa nekom osobom. Često se u kontaktu sa tom osobom oseti glavobolja, bes koji se nagomilava u telu ili jaka ljutnja.

Kod nekih osoba kašalj pokazuje da nas neko čini anksioznim kao i potreba da tokom kontakta sa tom osobom često idemo u toalet. Sve ovo pokazuje strah ili krivicu, a često prati lupanje srca i promenu krvnog pritiska. Kod nekih osoba je dovoljna sama pomisao na nekog da se pojavi alergija ili kijavica ako prolaze Neptunove tranzite. Međutim, konflikt je u nama, ne u osobi koja nas ,,iritira’’. Tranzit to što je u nama izvlači na površinu kroz osobu koja je deo naše realnosti.

Kako raditi sa tranzitima u astrologiji?

Ako koriste Bahove kapi, radite jogu i fizičke vežbe, meditirate, izgovarate mantre, pišete dnevnik i imate po potrebni konsultacije sa astrologom to će vam jako pomoći tokom izazovnih tranzita. To će vam pomoći i pre nego što se nepovoljan tranzit dogodi. Trebalo bi nastaviti sa ovom primenom i nakon završetka tranzita. Sve to pomaže da mnogo lakše prođete kroz ,,čišćenje’’ koje tranzit traži od vas.

Međutim, čak i uz ovu sve to, naročito tokom trajana Neptunovih tranzita, dešava se da u jednom momentu postane jasno da je sve bilo zavaravanje. Osoba se sve vreme osećala loše, ali se trudila da to ne vidi. Zato je sve vrlo individualno, a i sam uzrast i zrelost osobe doprinosi da li će kroz neki tranzit proći lakše ili teže. O ovoj temi će biti reči u narednim tekstovima na mom blogu.

Povezani članci

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više

Nesvesni Pluton i blokirana energija natalne karte

U natalnoj karti Pluton u znaku, kući, njegov vladar i aspekti pletu priču karme. Pluton je tačka gde nesvesno težimo da imamo moć zarad emocionalne sigurnosti. Problemi nastaju kada osoba ne zna kako da sigurnost ostvari bez da se nesvesno ponaša. Ako Pluton ima puno aspekata, ako je retrogradan i ima odnos sa Južnim čvorom daće ideju o lekcijama Duše.

Pročitaj više

AFIRMACIJE ZA NATALNE PLANETE

Afirmacije prema položaju natalnih planeta možete ponavljati ispred ogledala, uz muziku ili pisati u dnevniku. Afirmacije su koncipirane da naglase pozitivan kvalitet natalnog položaja ili da dodaju kvalitet koji nije istaknut.

Pročitaj više