ASTEROIDI U ASTROLOGIJI

Maja Lazić
januar 23, 2024

ASTEROIDI U ASTROLOGIJI

Asteroidi su glasnici planeta koji pokazuju arhetipske principe koji se aktiviraju u psihi kada je čovečanstvo spremno za širenje svesti. Kada se povežete sa energijom asteroida postaje jasno da se sve što se u vašem životu desilo i što će se desiti može objasniti kroz mitove. Koliko smo ih svesni pa učimo na njima ne ponavljajući greške? Asteroidi su priče koje pričamo celog života, ali kada ne čujemo sebe moraju da nas trgnu iz sna.

Kada se novi asteroid otkrije širi se svest na kolektivnom nivou. To su momenti kada postoji pristup informacijama utkanim u mitologiji. Da bi razumeli asteroid korisno je istraživati i poreklo njegovog imena. A pošto u svakom od nas postoji ceo Univerzum možemo kroz meditaciju aktivirati ove principe u sebi.

Svi asteroidi su u vama, ali neki su instaknutiji, pogotovo ako su u konjunkciji sa ličnim planetama ili na uglovima. Tada nas uče receptivnosti za poruke Univerzuma uz neophodno napuštanje starih životnih uslova i osvešćivanje lične istine. Asteroidi nas potstiču svesnoj akciji kada osvestimo širu sliku svog Života.

U ovom tekstu ću spomenuti samo neke od velikog broja asterioida. Neki od njih su vremenom postali minorne planete. Položaji asterioda uglavnom nisu dostupni u besplatnim astrološkim programima, ali se mogu naći u efemeridama. Asteroidi nisu sastavni deo konsultacija zbog manjka informacija o njima i astroloških istraživanja koja su i dalje u toku.

PALAS ATINA

Palas Atina je asteroid povezan sa Mesecom i arhetipom zmije. Predstavlja božansku inteligenciju i osvešćivanje ženskog principa. Ima karakteristike Vage, Vodolije i Lava i prenosi poruke Urana i Merkura.

Palas Atina povezuje obe moždane hemisfere i dostupni su joj Akaša zapisi kojima njen vizionarski um lako pristupa. Karakteriše je pronalazački duh i kreativno izražavanje. Intuicija u kombinaciji sa strategijom i velika mudrost koristi se u borbi za pravdu.

Često na ovom nivou postoji disbalans Anime i Animusa što vodi blokadama u odnosima jer više intelektualizujemo nego što osećamo. Jedinstvena progresivna energija može objasniti i sukob između oca i ćerke. U natalnoj karti naglašena je kod istraživačkih novinara.

ERIS/XENA

Eris ili Xena je minorna planeta koja ima svađalačku energiju, ratnički poriv i nesklad u svojoj srži. U znaku Ovna je od 1927.-2046. kada prelazi u znak Bika. U natalnoj karti nas poziva da se zapitamo kako da idemo svojim putem a ne spalimo taj put. Na globalnom nivou ukazuje na promene dramatičnog karaktera, nove tehnološke izume i rast kroz krizu.

I dalje postoji sukob kako da se na pozitivan način upotrebi bes. Energiju asteroida Eris karakteriše osećaj krivice, ali i potreba da se menjamo jer želimo da se borimo za nešto što će biti korisno za sve. Naglašen je u natalnoj karti ,,duhovnih ratnika’’.

CERES i PERSEFONA

Ceres je asteroid koji je postao minorna planeta kao Haumea, MakeMake i Sedna. Ceres je Demetra, majka Persefone koja predstavlja benefika zaštitničkih svojstava. Ceres je boginja poljoprivrede koja uči ljude da gaje i obrađuju zemlju. Njeno ime ukazuje na žiratice, plodnost i cikluse života i smrti koji se vide kroz godišnja doba. U natalnoj karti pokazuje koja ,,hrana nas zaista hrani’’. Istaknuta je kod osoba koje imaju poremećaj ishrane.

Ceres je majka koja proživljava gubitak i vreme tugovanja u kojima uči kako da neguje sebe i druge. Kroz Ceres tumačimo sklonost kozavisnosti u vezama, odvajanje od voljenih i odbačenost. Pokazuje i radne navike i produktivnost. Ceres na globalnom nivou predstavlja organske farme, ekološku proizvodnju hrane, savremene tehnike u bašatovanstvu i adaptaciju u obradi zemljišta u ciju očuvanja biljnih i životinjskih vrsta.

Predstavlja rasteću nezaposlenost koja je povezana sa zlostavljenjem Zemlje, ugroženim lancem ishrane i zaganjenjem bukom, kao i problemima čistoće vazduha i vode. Kroz Ceres učimo šta je sigurna vezanost. Sve ovo je povezano sa asteroidom Persefonom koja ide u pozemlje dok je Ceres opakuje. Zima nastaje kao posledica njene tuge.

Persefona nas uči da kada se osećamo sigurno i bezuslovno voljeno možemo da se sretnemo sa tamom u sebi i pronađemo svetlo. S druge strane, Ceres nas uči kako da pustimo one koje volimo da idu svojim putem. Persefona kao boginja podzemlja i prolećnog rast je problematična kod osoba koje ne mogu da se odvoje od roditelja. Njena energija pomaže da se oslobodimo strahova vezanih za tamu i mrak i zaplešemo ples u kome se život i smrt prepliću.

VESTA i JUNO

Vesta je asteroid sličan arhetipu Device. Naglašen je kod osoba koje imaju potrebu za samoćom, posvećivanjem i služenjem nečemu većem od njih. Čest je kod neudatih žena, koje žive na svetim mestima, imajući veću potrebu za izolacijom. Njihova energija traži samoobnovu u tišini i miru.

Juno je asteroid naglašen kod žena kojima je brak na prvom mestu i koje imaju snažnu potrebu za vezom. Može ukazati na strah od napuštanja i davanje svoje moći drugima, ali i suptilnu manipulaciju i pasivnu agresiju. Čest je kod žena koje su potpuno posvećene svom suprugu jer je Juno boginja braka.

DIANA i HIGEA

Diana je asteroid koji predstavlja boginju lova i neukrotivu prirodu i plodnost. Ona je boginja porođaja i kroz nju vidimo puls života. Njeno značenje se menjalo jer se mitovi razlikuju pa sadrži i neumoljivi bes i ambiciju. U natalnoj karti nas uči da se povežemo sa prirodnim instinktima. Kako predstavlja divlji duh i autonomnu prirodu pokazuje kada se osoba odvojila od tela i kako da se vrati prirodi.

Higea je asteroid koji je imenovan po boginji fizičkog i mentalnog zdravlja. U natalnoj karti pokazuje kako osoba može da se isceli i kako telo kroz zdravstvenu krizu stvara priliku za holističko zdravlje. U tranzitima ukazuje na potrebe za telesnim pročiščenjem na dubokom somatipsihološkom nivou tako što postajemo svesni šta nam oduzima moć i šta treba da otpustimo.

IXION

Ixion je minorna planeta spiritualne prirode kada funkcioniše na visokom nivou. Ako to nije tako ukazuje na neispunjena obećanja, izopšteništvo i propale prilike. Naglašen je kod osoba koje vodi neka strastvena misija koja uključuje i kršenje prevaziđenih postojećih zakona. Kroz Ixion definišemo pravila koja predstavljaju šta za nas znači da živimo u skladu sa sobom istovremeno poštujući obećanja data bliskim osoba u svom životu.

Kod obih koji ne razumeju karmičke principe obično se ispoljava kao bezobzirnost i ponavljanje grešaka jer osoba ništa nije naučila iz iskustva. Ova minorna planeta ,,stvara probleme’’, ali se u njenoj srži nalazi hrabrost da napravimo promenu koja je vođena neutoljivom glađu za životom.

Kroz Ixion učimo šta mora da se uništi da bi nešto novo nastalo. Pošto osoba ne želi da sledi pravila može više puta negativno izražavati ovu energiju u pokušaju da ostvari ono što želi bez obzira prema drugima. Na taj način sama ruši mostove i gubi priliku da ostvari željeno. Kroz Ixion učimo da prigrlimo svoju strastvenu prirodu i sledimo svoj put kada živimo u skladu sa zakonima prirode.

PANDORA

Pandora je asteroid koji ukazuje na osobu koja ima jedinstvene darove, ali čija radoznalost je vodi otvaranju ,,Pandorine kutije’’ gde se kriju naveće pošasti i zlo. Mesec Saturna se zove takođe Pandora pa to ne treba mešati. Na dnu kutije se nalazi nada koja se može izraziti u svom najvišem nivou kao inspiracija odnosno na najnižem kao pasivnost i letargija.

Pandora predstavlja karateristike Blizanaca i Škorpije gde dečija naivnost otkriva najdublja mesta psihe. To su sva ona mesta u nama od kojih bežimo i koja negiramo, ali Pandora ne želi površne odgovore. Nevolja koja vodi ka miru da bi se videle trule osnove pokazuje sve ono što donosimo na prenatalnom nivou i kroz prošle živote u ovu inkarnaciju.

Pandora nas kroz stid i krivicu uči da volimo sve delove sebe tako što prestajemo da se osećamo uzrokom problema koje nismo stvorili. Istaknuta je kod osoba koje je radoznalost odvela u nevolju. Međutim, od svakog od nas zavisi koliko će iz takve situacije uspeti da nauči.

 

Povezani članci

PLUTON I VLADANJE SOBOM

Kada aktivirate natalni Pluton spremni ste da život gledate očima alhemičara. U ovoj planeti krije se vaša ključna životna strategija. Sa Plutonom je sve kompleksno. A obično se tiče afera u koje smo se upetljali i koje su povezane sa nekom dubokom ranom. Pluton u aspektima vodi trnovitim putem do autentičnog ja i posvećenosti ciljevima koji prevazilaze ovu inkarnaciju, gde smo nekada zgrešili i pogrešili ali sada ispravljamo.

Pročitaj više

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Nesvesni Pluton i blokirana energija natalne karte

U natalnoj karti Pluton u znaku, kući, njegov vladar i aspekti pletu priču karme. Pluton je tačka gde nesvesno težimo da imamo moć zarad emocionalne sigurnosti. Problemi nastaju kada osoba ne zna kako da sigurnost ostvari bez da se nesvesno ponaša. Ako Pluton ima puno aspekata, ako je retrogradan i ima odnos sa Južnim čvorom daće ideju o lekcijama Duše.

Pročitaj više