Upoznaj svoju natalnu kartu

Maja Lazić
avgust 10, 2023

Upoznaj svoju natalnu kartu

Upoznaj svoju natalnu kartu!

Šta je natalna karta? Ako do sada niste imali astrološku analizu i niste upoznati sa tim šta je natalna karta i kako ona izgleda ovo je mesto za vas. Natala karta predstavlja fotografiju neba u trenutku rođenja. U njoj se nalaze planete u položaju i znaku koji simbolički opisuje vaš život i potencijale sa kojima raspolažete.

Vaša natalna karta je jedinstvena, pa čak i da znate osobu koja je rođena u isto vreme, na istom mestu i istog datuma, njena natalna karta će imati potpuno drugačiju astro-energiju. Shodno tome drugačije životne situacije i lekcije će biti deo njenog iskustva. Ipak, možda mislite da je baš vaša natalna karta problem! Da zbog nje nemate nešto što želite i da je Saturn kriv za sve.

Istina je da je vaša natalna karta savršena. Znam, nije vam to niko rekao ranije! To astrološko savršenstvo sakriveno je u vašim natalnim simbolima koji vas uvek pozivaju da više volite sebe. Ta vibracija podržava vašu natalnu kartu!

Hm, ne znate vreme rođenja?

Ako ne znate u koje vreme ste rođeni, ne možemo precizno izračunati natalnu kartu niti dobiti uvid u kompletnu astro-energiju pojedinca. Međutim, ako znate vreme rođenja ali niste sigurni tačno u minut, to nije problem! Da bi saznali vreme rođenja, raspitajte se kod roditelja i rodbine. Možda se neko seća. Značajna informacija je da li ste rođeni ujutro, popodne ili uveče. To može olakšati rektifikaciju odnosno utvrđivanja mogućeg vremena rođenja.

U pojedinim slučajevima vreme rođenja upisano je u knjigu rođenih. U nekim zemljama informaciju možete potražiti u porodilištu. Rektifikacija zahteva datume bitnih životnih trenutaka (venčanje, diplomiranje, operacije, kupovina nekretnine, itd.), pa u nekom slučaju ako nema takvih događaja opet nije rešenje.

Pošto se astro-energija pre svega razaznaje kroz vašu jedinstvenu energiju, dobra ideja je provera vremena putem testiranja mišića. Možete uraditi kineziološki pregled ili miostatik test jer se memorija svega što se desilo skladišti u telu. Kada mi se javi neko ko uopšte ne zna vreme rođenja, uglavnom se za vreme uzima 6 časova, pa će u tom slučaju Sunce biti na podznaku. Podznak, Mesec i kuće neće biti tačne tada, ali stepeni ostalih planete hoće. Odatle se može početi sa eventualnom rektifikacijom.

Kako je to dugotrajan proces koji u principu traje sedam osam sati, nije nešto što radim tokom konsultacija. Nemojte bacati novac na ,,stručnjake“ koji tvrde da će vam odrediti vreme rođenja. Tako nešto nije moguće! Takođe, smatram da će vešt astrolog protumačiti vašu natalnu kartu bez obzira na podatke koje ste mu dali. Moje iskustvo u radu je takvo. Radila sam analize osoba koje nisu sigurne u mesec rođenja, pa su analize bile potpuno tačne. Ako vas interesuje isceljivanje ne morate se fokusirati na podatke i astronomske činjenice već na ono što je ispod toga. Smisao analize je da bolje razumete sebe, jer tome uostalom astrologija i služi.

Rođenje na kraju tj. početku znaka

Korisna tehnika je da obratite pažnju na Mars kada prelazi ascendent. Da li se tada dešava neka svađa ili pokrećete neku akciju? Tranziti Marsa se obično intenzivno osećaju pa zato mogu da vam pomognu u proceni podznaka.

Često se susrećem sa osobama koje su rođene na kraju tj. početku znaka. Svako od nas ima Sunce kao i svaku drugu planetu samo u jednom znaku, tako da će tačno vreme i mesto rođenja pokazati da li ste npr. Ovan na 29 stepeni ili Bik na 0 stepeni.

Postavlja se i pitanje da li se vreme rođenja menja ako je porođaj izvršen carskim rezom ili ako je indukovan i da li to onemogućava pronalazak tačnog vremena rođenja. I pre trenutka rođenja vaša astro-energije je počela da se formira, prema ugovorima koje je sklopila Duša i lekcijama koje treba da naučimo u ovoj inkarnaciji.

Osoba se uvek rađa u momentu kada je idealno da ,,dobije’’ planete i aspekte koji će joj pomoći da nauči datu lekciju. Rođeni ste u najbojem trenutku za vas, sa najboljom postavkom planeta za vas! Zato nikako ne savetujem da astrolog određuje kada ćete se poroditi!

Osnove analize

Hajde da sada grafički izanaliziramo vašu natalnu kartu. Tokom ovog teksta se nećemo baviti šta određeni položaju u znaku i kući donose već otkrivamo astro-energiju koja pomaže u isceljenju. Što smo svesniji svoje energije time nam je lakše da nešto preduzmemo da bi se iscelili, jer znamo čemu treba da se ,,vratimo’’ da bi se ostvarila ravnoteža.

Obratite prvo pažnju da li su planete koncentrisane gore ili dole. Ako ima više planeta (jednostavno ih prebrojte) gore, to ukazuje na ekstrovertnu energiju. Više planeta dole ukazuje na introvertnu energiju. Osobe koje su introvertne više će voleti sve ono što olakšava da istražuju svoj unutrašnji svet tokom isceljivanja, ali će biti neophodno i da u to ubace ekstrovertne aktivnosti.

S obzirom da svi imamo sve znake i sve planete, ne postoji mogućnost da vam neki znak ili planeta fale. Međutim, nekih planeta može biti u jednom znaku mnogo više nego u nekom drugom. Može se desiti da ste Lav, ali da nemate nijednu planetu osim Sunca u ovom znaku, ali imate četiri planete u Ovnu. Tada je Ovan mnogo naglašeniji u vašoj natalnoj karti.

Vi ste u  svakom slučaju i dalje Lav, ali je vaša astro-energija i njeno tumačenje mnogo više vezano za energiju Ovna. Potražite u svojoj natalnoj karti Sunce i obratite da li je gore ili dole. Sunce predstavlja vas kao individuu. Nakon toga podražite Mesec koji predstavlja emotivne potrebe, dom, porodicu, majku i ishranu.

Ostale planete

Pronađite Merkur koji predstavlja način komunikacije i utvrdite da li ste ektrovertni ili introvertni u komunikaciji. Potražite Veneru koja predstavlja ljubav i lepotu i utvrdite na koji način izražavate ljubav. Zatim pronađite Mars koji predstavlja mesta potencijalnih svađa, kao i kako izražavate bes, koliko ste aktivni i kako je muška energija kanalisana.

Pronađite Jupiter koji predstavlja mesto sreće i utvrdite na koji način se osećate radosno. Zatim pronađite Saturn koji predstavlja ono što je realno, probleme u životu i sureve okolnosti koje ste mogli da doživite ili lekcije koje još niste naučili. Ova planeta je jako važna u isceljivanju jer predstavlja vašu životnu lekciju.

Pronađite Uran koji predstavlja mesta koja su vezana za potrebu za promenom i uzbuđenjem. Tu se dešavaju iznenadne situacije i eventualni šokovi. Pronađite Neptun koji ukazuje na mesto gde tražite da spoznate savršenstvo. Nakon toga pronašite Pluton i utvrdite da li je gore ili dole pozicioniran jer je vezan sa transformaciju, kao i otpuštanje starih rana.

Uglovi

Obratite sada pažnju da li se neka od ovih planeta nalazi na uglovima natalne karte t.j na vrhu I, IV, VII i X kuće. Ta planeta će bitno uticati na vašu astro-energiju. Možete biti Jarac, ali ako je Mesec u Raku na vrhu X kuće, time će se mnogo više primećivati vaša emotivnost nego racionalnost i pragmatičnost.

Planete formiraju aspekte kao kontrastne ili komplementarne sile koje čine vašu astro-energiju. Njih aktiviraju tranziti. Iako je vaša astro-energija jedinstvena ona nije sve vreme ista. Promenljiva je u odnosu na dugotrajne tranzite koji se dešavaju.

Osoba koja npr. ima tranzit Plutona koji obično traje preko dvadeset godina u jednom znaku, sve vreme u prvoj kući, imaće značajno drugačiju astro-energiju od njene inicijalne energije. Pluton menja sve što dotakne i to radi iz unutra. Sve je zato potrebno uzeti u obzir tokom analize što traži iskustvo i veliko znanje.

U određenim slučajevima, osoba ne može sama da obavi procenu svoje astro-energije i tada može da zakaže konsultacije da bi se adekvatan pristup isceljivanju primenio.

Kvalitet planeta

Nakon što smo utvrdili da li je astro-energija ekstrovertna ili introvertna, obrađamo pažnju na kvalitet planeta. Programi će vam izračunati procenat planeta u određenom elementu kao i u određenom modalitetu. Naravno to možete da uradite i sami.

Kvalitet može biti kardinalni (Ovan, Rak, Vaga i Jarac), fiksni (Bik, Lav, Škropija i Vodolija) i promenljiv (Blizanci, Devica, Strelac i Ribe). Izračunajte koji kvalitet je prema broju planeta u znacima najistaknutiji. Ako imate najviše kardinalnih planeta tada ste skloni iniciranju i vaša energija je vrlo direktna.

Ako imate više fiksnih planeta, time je vaša astro-energija stabilna, izdržljiva i na vas se drugi oslanjaju, ali niste baš skloni promenama. Ako imate najviše planeta u promenljivim znacima verovatno volite promene, prilagodljivi ste i fleksibilni. Međutim, na vas se lako može uticati. Ako se često prilagođavate drugima neophodno je da obratite pažnju sa kakvim energijama ste u kontaktu.

Primetila sam da je najlakše raditi isceljujuće tehnike sa promenljivim znacima, dok fiksni uglavnom imaju otpor i čekaju da se situacija promeni. Kardinalni su oduševljeni da počnu sa isceljivanjem, ali ne rade redovno vežbe i lako ih prođe početni entuzijazam.

Elementi

Svi imamo trenutke kako su sve tri energije izbalansirane kroz tranzite. Važno je da se naglasi da ako jedan kvalitet uopšte nije ili je u malom procentu prisutan (npr. nema planeta u vazdušnom znaku) može da se desi da se trudite da to kompenzujete prenagašavajući taj element ili da ga potpuno negirate.

Na primer, osoba koja nema planete u vazdušnim znacima može stalno pričati, biti od onih koji ne zatvaraju usta i stalno razgovaraju. Međutim, neće biti u mogućnosti da čuje ono što treba. Može da se desi da ode u drugu krajnost pa da vrlo retko inicira komunikaciju. To može biti neko ko ne voli da priča u javnosti ili kome je teško da izrazi mišljenje u novom okruženju.

Kada smo utvrdili kvalitet obratimo pažnju na element. Prebrojte koliko imate planeta u vatrenim (Ovan, Lav, Strelac), vodenim  (Rak, Škorpija, Ribe), zemljanim (Bik, Devica, Jarac)i vazdušnim (Blizanci, Vaga, Vodolija) znacima.

Što više planeta imate u određenom elementu time je vaša astro-energija mnogo više nalik datom elementu. Na primer, ako imate više planeta u vatrenim znacima time je vaša astro-energije vrlo strastvena. Tada ona može na druge uticati tako da ih ,,sagori’’, opeče ili sprži, zbog dramatičnog izražavanja.

Primeri

Vatrena energija je svesna svega sto se dešava, stimuliše svojim entuzijazmom i rizikuje da bi ostvarila ono sto želi. Strastveno posezanje za onim što želimo bez oklevanja i čekanja je neophodno. Međutim, disbalans energije vidi se kroz velike i nepotrebne rizike, stalnu potragu za stimulacijom ili borbom i kada je uspostavljen mir. Obično se nazire unutrašnji nemir koji osoba prikriva. Ona uči kako da koristi ovu aktivnu životnu silu koja pokreće sve.

Ako imate više planeta u zemljanjim znacima, time je vaša astro-energije praktična i stabilna, čak konzervativna u izražavanju, ali sa tendencijom na fizičkom i materijalnom. Ova energije je vrlo senzualna, ali i vredna, razumna, podržavajuća, svesna potencijala i okrenuta delovanju. Podrška u onome što je opipljivo i svakodnevno i veliko strpljenje je odlikuju, ali može nedostajati optimizma i lakoće.

Ako imate više planeta u vazdušnom elementu, time je vaša astro-energija mnogo više mentalna i verbalna. Ona teži razmeni ideja sa drugima. Sklona je intelektualizovanju osećanja i okretanju idejama, a ne opipljivom svetu. Kooperativna energija poziva na saradnju, budeći inspiraciju, potrebu za komunikacijom i razgovorom. Ovde se treba osloboditi neiskrenosti a važno je ostati autentičan čak i kada se drugi sa nama ne slažu.

Za kraj

Ako imate više plaaneta u vodenim znacima, tada je vaša energija vrlo emocionalna i nežna pa vas osećanja vode kroz život. Jako ste osetljivi ako su vaše emocije ugrožene. Saosećajnost, intuitvnost, romantičnost, osećajnost treba kanalisati u kreativnost koja relaksira i opušta. Osoba uči da sme da se razbesni i suoči se sa onim što je skrivala od sebe. Prihvatanje nesigurnosti je mogućnost da prigrlimo mir, ljubav  i poverenje.

Kada ste dobili ideju kakva je vaša astro-energija, obratite pažnju na ono što nedostaje jer vam to može pomoći da izbalansirate energiju. Otkrivanje vaše individualne astro-energije prevazilazi ovaj tekst. To je jedino moguće tokom analize natalne karte kada razgovaramo. Bez obzira kakva je vaša astro-energija sposobni ste da ostvarite radom na sebi svoj najviši potencijal.

Zapišite šta je to što vidite sebe da možete da ostvarite i krenite ka tome. Razmislite i koja su to najveća dostignuća i uspesi koje sebi dozvoljavate. Zapitajte se šta bi bilo kad bih sebi dozvolila bar malo više?! Sve je moguće za vas kada ste svesni ograničenja koja postavljate sebe. A vaša natalna karta i astrologija nikad nisu to ograničenje-pre će biti čovekov um!

Povezani članci

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više

Nesvesni Pluton i blokirana energija natalne karte

U natalnoj karti Pluton u znaku, kući, njegov vladar i aspekti pletu priču karme. Pluton je tačka gde nesvesno težimo da imamo moć zarad emocionalne sigurnosti. Problemi nastaju kada osoba ne zna kako da sigurnost ostvari bez da se nesvesno ponaša. Ako Pluton ima puno aspekata, ako je retrogradan i ima odnos sa Južnim čvorom daće ideju o lekcijama Duše.

Pročitaj više