Kako naučiti astrologiju?

Maja Lazić
maj 14, 2019

Kako naučiti astrologiju?

Svakodnevno me pitaju kako naučiti astrologiju. U astrologiji je vrlo važna kreativnost i inspiracija uz intuiciju. To vam mnogo ne vredi ako niste naučili teoriju. Kvalitetan astrolog a naročito ako ima nameru da radi sa drugima i pomogne im treba da uloži godine učenja. Pomoći znači da klijent nakon astrološke analize u sebi pronađu resurse kako da lakše doživi neki tranzit i uravnoteži natalni aspekt. Ne da jedino ima beleške pune datuma koje treba da ,,sačeka’’. Doživotno usavršavanje je neophodne i ne može se preskočiti. Astrolog se ne postaje za tri meseca ili godinu dana. Edukacija i kurs u nekoj školi takođe nisu garancija stečenog znanja.

Gramatika planeta

Znati i razumeti astrologiju nije isto. Moguće je naučiti ,,gramatiku’’ planeta, ali i dalje ne razumeti ni jednu jedinu reč natalne karte. Kao i sa učenjem stranog jezika, neko se rodi sa većom predispozicijom da nauči neki jezik. A neko godinama vredno uči i nije sposoban da vodi konverzaciju sa nekim kome je taj jezik maternji. Tako i kod astrologije. Pre nego što počnemo da učimo osnove astrologije jako je važno da shvatimo šta astrologija jeste a šta nije.

Ne treba je brkati sa gatanjem, prorocanjem, gledanjem u pasulj i ,,disciplinama sa vašara’’ . O tome više pročitajte ovde Šta znači biti astrolog?  Astrološka simbolika  je uvek nepogrešivo tačna, na apstraktnom, vrlo opipljivom ili analitičkom nivou. Sve je povezano, ali vam Arapske tačke i Mesečevi čvorovi ne mogu ,,pomoći’’ dok ne razumete svoj podznak i Mesec. Niko nije kao vi, ni u jednoj knjizi ne piše vaš karakter ni vaša sudbina. In the world of astrology, nothing is promised but all is possible.

Učenje astrologije

Pa kako onda naučiti astrologiju? Učenje astrologije predstavlja sistem bilo da ga učite sami, u nekoj školi ili sa mentorom. Bez savladavanje osnova ne može ići dalje. Astrologiju je najlakše učite tako da se prvo savladaju elementi i kvaliteti. Ako ste, Lav/Jarac – Vatra/Zemlja ne mora da znači da su ovi elementi najnaglašeniji u natalnoj karti.

Ako imate šest planeta u vodenim znacima, mnogo ćete više biti Voda. Nakon elemenata i modaliteta bitno je da razumemo i arhetipske energije svih planeta, znake i kuće, ali i da stalno pravimo paralalu sa onim što je naučeno.

Tranziti Meseca

Mnogo mi je značilo da tokom jedne godine svaki dan posmatram isključivo Mesec i tranzite koje pravi. Zatim da prepoznajem to u situacijama oko sebe. Iskreno, najviše učim samo posmatrajući živote ljudi oko sebe. Pokušajte ovaj ,,eksperiment sa Mesecom’’ pa krenite na druge planete.

Ne bih vam preporučila da svakog koga upoznate prvo pitate koji je znak jer je nekulturno, invanzivno i neprofesionalno. Nećete tako naučiti ništa više od onoga što sada znate. Odgovore na besmislena pitanja ,,Venera i Saturn su mi u sedmoj kući, šta to znači?’’ . Bez uvida u celu natalnu kartu stvarno definitivno ništa ne znače.

Sunce u natalu

Sunce je bitno, gde je postavljeno u natalnoj karti, ali daleko od toga da je najvažnije. Meni je bilo važno da naučim sve o položajima planeta i aspektima koje imam. Zatim da to stalno usavršavam. Zatim da naučim sve o svom znaku i podzaku. Mada najviše sam naučila o sebi učeći druge znake i ono što nemam u svojoj nataloj karti. Potrebno je da svaku astrološku energiju razumemo kao neutralnu.

Ne kao ono što se nama sviđa ili ne sviđa. Bitna je celina a svako od nas je procentualno svaki od 12 znak. To je dovelo do toga da Astrodetoks nastane. Neophodno je razumeti esencijalni dignitet i kako se planete osećaju u nekom znaku. Važno je da razumete kako se to ispoljava kao i vezu planeta kroz aspekte i njihove razlike.

Primetila sam da ako neki tip aspekta nemamo da to pokazuje vrlo bitan put životnog učenja. Pokazuje potrebu za kontrolom ili nadkompenzacijom u datoj oblasti. Ako nema opozicije u natalnoj karti, osoba može imati problem da ostvari partnerstvo pa se ne upušta u veze ili postaje opsednuta postojećom ili bivšom vezom.

Možete učiti više o retrogradnim planetama, mesečevim čvorovima. Onda pređite na izučavanje analize natalne karte tj. spajanje svih elemenata da bi dobili dubinu i širinu u tumačenju.

Kako sam naučila astrologiju

Što se mene tiče, za astrologiju sam počela da se interesujem 2007. i da je učim sa vrlo sebičnom idejom da ću tako smanjiti šanse da budem emotivno povređena. Iako sam već 2011. analizirala natalne karte bilo je potrebno mnogo godina da budem zadovoljna svojim znanjem uprkos pozitivnom feedbacku klijenata. Sa Saturnom u prvoj kući kao vladarem treće kuće komunikacije vrlo sam strog učitelj i nipošto astrologiju ne shvatam neozbiljno.

Do današnjeg dana nisam prestala da usavršavam astrološko znanje. Iako imam jako veliko iskustvo i dalje učim astrologiju svakodnevno. Naravno, pored toga što svakodnevno analiziram natalne karte jer mi je cilj da ponudim analizu kakva ne postoji, na najvišem mogućem nivou.

Na ovom putu sam upoznala mnoge vrhunske astrologe, domaće i svetske i od svih sam naučila nešto. Hvala im na znanju koje su mi preneli i što su u meni prepoznali ono što na početku ja nisam videla niti verovala da postoji. Međutim, najviše sam naučila sama kroz rad sa sada već na desetine hiljada natala koje sam izanalizirala.

Kako izgleda sve to u praksi

Kada radimo analizu natalne karte zalazimo u oblast duše i srca, često oblasti koje su tako dugo bile netaknute i prepune paučine. Uvek treba obratiti pažnju da ispred sebe imamo osobu, ne papir sa simbolima. Samo navođenje planeta, u kojim su znacima i kućama nije ono što analizu natalne karte čini.

Već razumevanje osobe, onog što je muči i prepoznavanje kako da određenu situaciju ili problem prevaziđe. Analizu natalne karte ne treba raditi dokle god nismo sigurni da to možemo da u potpunosti iznesemo. To nečiji život i ceo svet- a sa tim nema zezanja.

Analizirati nečiju natačnu kartu sastavljeno i iz toga da saslušamo i postavljamo pitanja. Planete međusobno komuniciraju, ako samo jedna planeta priča sve ostalo postaje ugušeno ovim informacijama. Kao kada bi stalno slušali jedan isti akord, bez bilo kojih drugih tonova koji bi razbili monotoniju. Slušanjem šta klijent ima da kaže i kako se oseća dobijam uvid u njegov vokabular i način komunikacije.

To mi iz jednog simboličnog ugla prikazuje način na koji doživljava svoj svet i koliko ga smatra promenljivim, teškom ili bolnim. Sve što klijent kaže dodatno mi pomaže da budem preciznija i direktnija u analizi natalne karte. Slušanje klijenta, komunikacija i empatija ono su što razlikuje kvalitetnu natalnu analizu od prosečne.

Tehnike duhovnog rasta

Planete su u nama -Paracelzus

Savremena astrologija nema za cilj da samo odgovori na pitanje kada, već zašto i kako. Pre svega kako da do odgovora naučimo da dođemo sami osluškujući sebe bez obzira na tranzite. Uz planete i njihovu energiju i ono što nam one osvetljavaju, čitav život i apsolutno sva iskustva u određenim tranzitnim periodima jesu promenljiva. Moj je način rada postao okrenut energiji osobe i razumevanju sa jednog dubokog psihološkog nivoa kako teku energije njene natalne karte.

Jedna od greški koje je česta kod učenika astrologije je da se osnove prekoče. Neki se odmah bace na tranzite i prediktivnu astrologiju. Time se  ispušta natalna astrologija iz vida, iako je ona ključna za sve. Nije poenta astrologije da vi svaki put treba da pitate astrologa šta će biti.

Treba da naučimo kako da do toga dođemo uz tranzite, da prepoznajemo tu energiju u sebi  i da prihvatimo sebe. Od naše astrološke energije zavisi i to kakav ćemo život imati. Baš zato ne možemo da ostvarimo neku životnu promenu koju tranziti najavljuju a mi jako želimo. Ako je energetski jača od nas jer to ne bi izdržali (energija bi se potrošila u startu). Čekanje da neki tranzit dođe nije rešenje ako mi ništa ne uradimo sa svojom energijom. Tranziti će ionako doći i proći, a na vama je kako ćete ih iskoristiti.

Izbor astrologa

Kvalitetan i iskustan astrolog će vam sve ovo objasniti i biće fokusiran na to da vas nauči kako da baratate svojim astro potencijalima i kako da u svakom trenutku budete najbolja verzija sebe. Presrećna sam što mi se sve više javljaju oni koji žele da rade na sebi. Kada duboko razumemo astrologiju onda nas zanima kako da nam danas, sada u ovom trenutku bude bolje.

Koju lekciju tranziti i naša natalna karta imaju za nas? A tako se kroji najbolja budućnost, ne brinući o tome šta će biti idućeg meseca ili godine nego svakog dana svakog momenta biti prisutan i svestan onog što se dešava u nama i oko nas.

Cilj učenja astrologije, analize natalne karte a pogotovo astroloških konsultacija upravo i je učenje kako da dođemo do onog što želimo baš sada. Kao i da razumemo zašto nešto ne može sve dok… ne oprostimo, pustimo, zaboravimo, promenimo energiju u sebi.

A ko zna, možda jednog dana pronađem i da je ceo moj život bio zapisan u nekoj staroj prašnjavoj knjizi…

Astrologija me je naučila da je u životu najvažnija odgovornost, prisutnost, prepuštanje i poverenje, a šta je naučila vas?

Povezani članci

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više

Nesvesni Pluton i blokirana energija natalne karte

U natalnoj karti Pluton u znaku, kući, njegov vladar i aspekti pletu priču karme. Pluton je tačka gde nesvesno težimo da imamo moć zarad emocionalne sigurnosti. Problemi nastaju kada osoba ne zna kako da sigurnost ostvari bez da se nesvesno ponaša. Ako Pluton ima puno aspekata, ako je retrogradan i ima odnos sa Južnim čvorom daće ideju o lekcijama Duše.

Pročitaj više