Energija podznaka

Maja Lazić
maj 20, 2019

Energija podznaka

Energija podznaka predstavlja osnovu karaktera i lik koji stvaramo. Kroz podznak izražavamo potencijale natalnog Sunca i svega što se nalazi u natalnoj karti. Potrebe podznaka uvek će morati da se ispolje i zadovolje. Međutim, nije to baš tako lako naročito ako jedna ili više planeta formira kvadrat ili opoziciju na ascendent. Za izračunavanje podznaka potrebno je tačno vreme rođenja.

Svaki podznak ima svoje kvalitete, ali i polaritet koji je potrebno da tokom života spoznamo, putem dugoročnih tranzita i progresija. Ono što je važno da se uvek setimo, da ne postoji loš ili bolji podznak već da imamo onaj koji je savršen za nas. Koliko uspešno izražavate energiju podznaka?

Podesite ga tako da vam odgovara i sarađujte sa njime, postajući svesni gde se opirete a gde previše puštate. Sve u vašoj natalnoj karti mora da prođe kroz ovaj deo. Od vas zavisi koliko će biti ,lagan’ i energetski propusan. Razmislite o napisanom za vaš podznak i sagledajte sebe iz iskrenog ugla zatim napravite konkretne i konstruktivne promene.

Energija 12 podznaka

Ovan

Jaka potreba da vladamo drugima ako ne znamo da vladamo sobom ili da se borimo protiv drugih. U tom slučaju privlačimo osobe koje nam se protive ili nas napadaju. Isijavamo veliku hrabrost da se iniciraju novi poduhvati.

Izražena je vitalnost kada znamo da kvalitetno trošimo energiju (ako nema kvadrata ili opozicija na ascendent). Nestabilnost dovodi do stalnog ponovnog počinjanja i brzog prelaženja sa jedne teme na drugu. Računaju se samo akcije koje su učinjene, ne ono što je ostalo na nivou misli ili obećanja.

Bik

Gastronomsko i olfaktorno obilje uzbuđuje čula, pa uživanje predstavlja centralnu temu i životni stav. Ako ne postoji vreme kada su čula zadovoljena, javlja se melanholija. Odajemo lakoću i shvatanje života sa težnjom ka miru i smirenosti, jer želimo da nam život teče lagano, ali trzavice crpe energiju.

Prijatna muzika, ukusna večera i dobro društvo. Sve ono što je jednostavno a čini život drago nam je i preduslov za sreću. Ipak, postoji neka tvrdoglavost i sporost kada do toga ne možemo lako da dođemo. Tada nepomično stojimo i bivamo pasivno-agresivni.

Blizanci

Znatiželja je nepresušna i misli su stalno u pokretu željne novih informacija, gladne znanja, učenja i stimulacije novog i neobičnog. Teško je izabrati samo jednu stvar, osobu, cilj, kad toliko toga fascinira um i deluje interesantno, vodeći od jednog mesta do drugog. Kako napraviti izbor i kako se odlučiti, kao i šta od svog tog znanja zaista koristi, osnovno je pitanje.

Toliko informacija, a i isto toliko ometanja. Intelektualizam donosi rešenja, ali i probleme i zbunjenost. Drugi ne mogu da idu u korak sa ovom divljom energijom prenosa poruka. Loša komunikacija uvek je simbol neadekvatne povezanosti sa sobom i okolinom.

Rak

Velika potreba za osećajem sigurnosti koju pruža porodica i briga o drugima. Srce je ranjivo, senzibilno i lako biva povređeno. Ta ranjivost omogućava da ima snagu da ostvari želje duše. Porodični život upravlja nama. Sve se turbulencije u okviru porodice teško podnose i remete sve ostalo u životu.

Postoji potreba da brinemo o nekome pa je ovo arhetip Majke koja neguje i bdi nad drugima često zanemarujući sebe i svoje potrebe. Dom je tamo gde je srce. Ako je u domu mir tada je i srce sretno i spokojno. A ako nije onda ni život onih oko nas neće biti lak. Osnova za sve su emocije sigurnosti i zaštićenosti.

Lav

Potreba za stvaranjem i življenjem punim srcem, gde se energija crpi upravo iz odnosa koji bude ljubav i otvaraju nas za nove prilike. Samopouzdanje i vera u sebe su nepokolebljivi. Nekad i ne vidimo jasno zašto neka želja ne može da se ispuni i ostvari. Ogromna snaga budi se svakog dana željna da ispuni svoju sudbinu koja mora biti velika i veličanstvena.

Ipak, u tome nailazi na nešto veće i od njega samog što nema značaj ako ne budi aplauz i divljenje drugih ljudi. Sva ta ambicija i ostvareni snovi sada ništa ne vrede ako drugi nisu naša podrška. Ako ona jedna osoba nije naš najveći fan, a to je osnova za protok energije.

Devica

Postoji potreba za sumnjom u sve ono što ne može da se fizički izmeri, premeri i odredi. Analiza uma stalno je podešena na maksimum, tražeći grešku, odgovore, postavljaući pitanja a plašeći se odgovora. Strahovi se rađanju, a mir se pronalazi u radu, intelektualizmu i služenju drugima. Stalno raščlanjavanje problema, želja da se pronađe krivac, kao i naglašen osećaj krivice.

Pa se lek pronalazi kada imamo pred sobom zadatke koje je potrebno završiti, obaveze koje je potebno obaviti. Sve to i postižemo kada manje mislimo a više radimo. Kad ne oklevamo i kada jasno idemo do rešenja, put je onda lak. Upravo jaka inteligencija stalno traži nešto što je skreće sa puta, da bi ponovo mogla sve iz početka, bolje, korisnije, istančanije i mučnije. Marljivost je nagrada i cilj.

Vaga

Emotivni partner predstavlja odraz naših kvaliteta, koliko smo otvoreni za ljubav i koliko je nalazimo u sebi, time nam takvu osobu Univerzum i daruje. Lepota, estetika, lakoća, polet, dostojanstvo u držanju i umetnički principi ovde su naglašeni, ali i potreba da osećamo emotivni mir. Ako je život napet, put problema i težine, ni ljubav ni mir nisu lako ostvarivi pa patimo.

Umetnički principi otvaraju srce i kreativnost rađa veću ljubav. Ništa ne može da nadoknadi zagrljaj osobe koja je naš par, naše drugo ja, srodna duša. Problemi nastaju ako donesemo odluku da su emotivni odnosi previše bolni. Zatvorimo se, povučemo, ne komuniciramo. Olakšanje jedino omogućava radost, lepa reč, muzika, lakoća u pokretu, polet u srcu i zaljubljeni pogled.

Škorpija

Nagoni su jaki a instinkti instančani, ipak postoji nešto ranjivo i destruktivno što ne da mira pa se stalno borimo protiv sebe i sa sobom a i drugima nama bitnim. Kao da su nam mir i lakoća nepoznati pa žestoko udaramo na vrata koja donose dodatne probleme i strah. Tolika energija ukapsulena u nama tera nas da prevazilazimo sebe i nadjačamo protivnike, gurajući napred čak i kada je došao kraja puta.

Idemo protiv svih ne obazirući se na trud koju treba uložiti da bi ostvarili željeno, pa je unutrasnja snaga neiscrpna i neumiljiva. Drugi osećaju da u nama postoji neki problem, bol ili višak neiscrpne sile, o kojoj ne želimo da pričamo. To nas tera da i u najdubljem mraku pronađemo svetlo i nastavimo put, transformišući se kroz bol, strast, smrt, sve iz početka.

Strelac

Filozofija života je okrenuta ka optimizmu i verovanju u dobro. Životni put predstavlja avanturu koja je sama sebi cilj, skupljajući delove sebe kroz nova iskustva, kulture, ljude, hranu i egzotiku predela. Verujemo da uvek postoji šansa da dođemo do pozitivnog rešenja, nudeći filozofsku perspektivu bogatu velikim znanjem na sva pitanja koja golicaju um.

Putovanje života počinje kada učimo i saznajemo o svetu, željni uzbuđenja koje daje odgovore na pitanja, mudro i spiritualno. Ipak, vera u nešto bolje i više zna biti ugušena kada na to veliko daleko putovanje, na kraj sveta i dubine duše nikada ne krenemo, gubeći vreme i sumnjajući da je iole vredno. Iskustva i avanture hrane duh i bude želju za životom, a ako toga nema…

Jarac

A sada svaka želja oseća strah od ishoda koji deluje kao još jedna prilika da nešto izgubimo. Poteškoće, odugovlačenje, hladni pozdravi i razočaranja kao da nas prate, a nestali bi da samo dozvolimo sebi više topline, zagrljaja, sunca. Uloženi trud bolan je i težak, kao da u nama nešto ne da da prevaziđemo sebe.

Možda je to karma. Negiranje i poništavanje sada daju smisao životu, kao i svako odricanje, jer ako nije teško kao da nije ni vredno. Pa težinu života onih koje volimo uzimamo na svoja pleća iako već imamo previše. Ipak, sva ta težina vodi do oslobađanja. Rad i upornost donose mir, onaj koji ne mogu drugi da oduzmu ili pomute. Postoji samodovoljnost i potvrda da možemo uvek sami da preživimo sve.

Vodolija

Originalnost kroji svaki pokret, udisaj i odluku, kao i neumorna težnja za slobodom, kreativnim poletom i revolucijom. Nezavisnost i otvorenost su ključne kao i ideja da niko nije kao mi i pravila ne postoje. Ipak, to rađa i pobunu kada neko pokuša da nama vlada, da nas tera u šablon koji nam je mali. To nam ne odgovara, pa nas još više nagoni na čudno ponašanje koje okolinu još više udaljava od nas.

Delujemo strano iako toliko želimo da budemo deo grupe, voljeni i prihvaćen za ono što jesmo. Međutim, vreme prolazi a i dalje smo jedni jedini, neshvaćeni. Zato nas realnost potseća da živimo sada i ovde. Ne u budućnosti ili nekoj drugoj zemlji, već ode i sada, ali to možemo samo ako prihvatimo sebe i svoju čudnovatost.

Ribe

Drugima delujemo zbunjeni, usnuli i sanjivi, kao da hodamo kroz vodu lelujavo i mamurno, iako samo plešemo kroz zivot i osećamo sve mnogo jače neko drugi. Utapajući sebe, prelivajući deo sebe u delove drugih koji isto kao i mi traže svetlo, mir, beskrajnu ljubav i zvuk sirena. Vera nas ponovo rađa i iz najdubljeg očajanja i bede. Onda kao da postajemo neko drugi, nalik starom sebi ali ne ličeći ni malo na sebe, sanjamo neme snove koji deluju kao morska pena rasprskavajući ih kroz svet.

Spasavajući sebe shvatamo da mi jedino postojimo kada su tu svi drugi koji čine naš život, delovi nas, tužni, razočarani, omađijani, sneni. Stvaramo sve od snova kao slikar na platnu, žrtvujući delić sebe za novu zoru, novi dan, kao čarobnjak u nekoj bajci odavno zaboravljenoj.

Povezani članci

Nesvesni Pluton i blokirana energija natalne karte

U natalnoj karti Pluton u znaku, kući, njegov vladar i aspekti pletu priču karme. Pluton je tačka gde nesvesno težimo da imamo moć zarad emocionalne sigurnosti. Problemi nastaju kada osoba ne zna kako da sigurnost ostvari bez da se nesvesno ponaša. Ako Pluton ima puno aspekata, ako je retrogradan i ima odnos sa Južnim čvorom daće ideju o lekcijama Duše.

Pročitaj više

AFIRMACIJE ZA NATALNE PLANETE

Afirmacije prema položaju natalnih planeta možete ponavljati ispred ogledala, uz muziku ili pisati u dnevniku. Afirmacije su koncipirane da naglase pozitivan kvalitet natalnog položaja ili da dodaju kvalitet koji nije istaknut.

Pročitaj više

ASTEROIDI U ASTROLOGIJI

Asteroidi su glasnici planeta koji pokazuju arhetipske principe koji se aktiviraju u psihi kada je čovečanstvo spremno za širenje svesti. Kada se povežete sa energijom asteroida postaje jasno da se sve što se u vašem životu desilo i što će se desiti može objasniti kroz mitove. Koliko smo ih svesni pa učimo na njima ne ponavljajući greške? Asteroidi su priče koje pričamo celog života, ali kada ne čujemo sebe moraju da nas trgnu iz sna.

Pročitaj više