KARMIČKI BRAKOVI U ASTROLOGIJI

Maja Lazić
avgust 6, 2022

KARMIČKI BRAKOVI U ASTROLOGIJI

Tema teksta su karmički brakovi.

Karmički brakovi su uvek povezani sa ogromnom glađu za baš određenim partnerom i dubokim strahom od napuštanja. Ovakve veze uglavnom definiše emocionalna nestabilnost zbog snažne hemije. One takođe ne moraju da vode u brak. A ako i vode, vrlo je neudoban za bar jednog od uključenih.

Možda mislite da ne verujem u ljubav jer je analiziram i gledam kroz lupu…Međutim, ljubav je nešto potpuno drugačije od održavanja veze u realnom životu. To mi je jasno astrologija pokazala. Sinastrijsko slaganje ne mora da znači da će ljubav pobediti ili preživiti. Kroz ovu tehniku možemo videti kako se planetarne energije dveju osoba slažu, ali ne uvek i koliko će to da traje.

Ako se jedna ili obe osobe ne odlikuju razumevanjem svoje ličnosti teško da će moći da razumeju jedna drugu. Zato je uvek bolje istraživati svoju natalnu kartu. Ne treba previše na svoju ruku gledati kako stoje planete u partnerovoj karti jer su njegove planete samo refleksija našeg (ne)razumevanja sebe.

Karmički brakovi: Aspekti u sinastriji

U karmičkim vezama možemo doživeti samo ono što postoji u našem natalu. To je naš put. Kvalitet ljubavnog odnosa se manifestuje tako što partner aktivira određeni faktor u našoj natalnoj karti. U principu, svi mi imamo potencijal za divne i užasne veze u svom natalu. Međutim, od nas zavisi kakav kvalitet je zastupljeniji. Nema ničeg što u astrologiji daje 100% garancije i obećanja, pa ni aspekta koji će morati da se ispolji na određeni način. Pogotovo u sinastriji i braku koji je entitet za sebe!

Izazovni aspekt treba da služi kao pokazatelj na čemu je potrebno da se u odnosu radi. To nipošto nije znak da je odnos osuđen na propast. Primetila sam da je mnogo više od pomoći u odnosu na lake aspekte! Važno je razumeti da svaki aspekt može biti problematičan ako ne umemo da radimo sa njim. U sinastriji obično vidimo izazovni natalni aspekt koji je transformisan. Natalna konjunkcija može biti kvadrat u sinastriji ako treba da radimo na tome.

Ako unutrašnje planete nemaju sinastrijske aspekte obično ne može da se razvije bliskost čak i ako vidimo elemente strasti. Izazovni aspekt će pokazati da nešto nedostaje da bi uživanje i sreća mogli da traju jer su individualne prirode različite. Bolje da nema aspekata nego da su izazovni ako taj isti sinatrijski aspekt imamo natalno. To dodatno stvara izazov, ali je i prilika da prevaziđemo problem koji je u nama.

Odnos Sunca i Mesec kao faktor porodičnog nasleđa

Odnos roditelja je naša prva lekcija iz partnerskih odnosa koju smo nesvesno upijali. Izazovni odnos Sunca i Meseca govori o osećaju napetosti između roditelja, ali i izvesnom snažnom nivou  bračne karme. Primećuje se u sinastriji i kompozitu kada su osobe snažno privučene jedna drugom. Takav odnos nije dugoročno održiv jer se osobe u suštini ne razumeju, pa nema stabilnosti i sigurnosti. Odnos mogu karakterisati frustracija i izazovi.

Nije problem u partneru tj. braku već je to u nama pohranjeno, ali se kroz partnera otkriva. Možemo misliti da nam je potrebna ljubav određenog partnera, a nama treba naša sopstvena ljubav. Istina je da ne volimo sebe ako smo u disfunkcionalnom odnosu. Da bi prošli kroz isceljenje često nam je potrebna psihička kriza ako su majka ili otac bili skloni takvom ponašanju.

Kada se Sunce, Mesec ili Venera nađu u XII kući odnos roditelja može biti ograničenog roka trajanja. To se u zrelom dobu može odraziti kao privučenost tajnim i skrivnim ljubavima jer nas je iskustvo naučilo da ljubav znači da nečeg nema. Ljubav znači da nas partner napušta i da mu nismo interesantni. Postoje fantazije koje u praksi teško sprovodimo jer u ovoj kući samo tajna može da živi.

Taj mehanizam primenjujemo u braku jer nismo naučili kako bi bilo ispravno postupati. Ovde govorimo o nasleđenom obrascu koji se raskida promenom ponašanja. Ako se to ne uradi energija se seli na bračni odnos. Potrebno je razumeti da je bračna karma mnogo tvrđa od karme u emotivnoj vezi. Ako su uključena deca i nekretnine, to dodatno stvara problem. Ima puno primera žena koje ostaju u braku jer misle da time čine uslugu porodici ili deci… Time samo otvaraju vrata ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Da li aspekt Meseca u sinastriji garantuje brak?

U slučaju da njegov Mesec formira aspekte sa njenim planetama to je sigurno bitan odnos. Inkonjunkcija Meseca obično pokazuje da do braka ne može (lako) doći. Ipak moramo uzeti u obzir obe natalne karte. Žena u prisustvo partnera manifestuje i nesvesno reflektuje osobine njegovog natalnog Meseca. Samo ponekad je njegov natalni Mesec potpuna negacija ženinih istinskih osobina. Ona vremenom gubi fatalnu iskru koja je privukla partnera da se zaljubi u nju.

Na primer, ako žena ima Mesec u Raku počinje da se ponaša kao Mesec u Ovnu da bi ga zavela. Neće moći večno tako, jer to nije njena priroda niti su na taj način njene emocionalne potrebe zadovoljene. Partner će njenu ,,transformaciju’’ doživeti kao privlačnu jer u njoj vidi sebe. Međutim, žena će kada postane majka želeti da živi sebe i prirodu Meseca u Raku, a ne njegov Mesec u Ovnu. Povratak na njenu prirodnu energiju će mu biti čudan i gasiti strast.

Nastaće ,,rat’’ ili ,,emocionalno ucenjivanje’’ negativno ispoljavanje principa natalnog Meseca. Dovoljno je da dodamo jedan duži tranzit i ljubav nestaje, a brak se raspada. Mogu biti prisutni Venera kvadrat Mars, Mars u XII kući, vladar VIII kuće u konjunkciji sa ascendentom, Pluton u I kući. Međutim, Mesec i Sunce su važni za brak pa u konjunkjii ili trigonu partner je ono što nam je potrebno da bi našli sreću. Dve duše se tada nadopunjuju i vole jer ih vežu sličnosti.

Kako onda proceniti bračnu kompatibilnost?

Posmatraćemo odnos Meseca, dispozitore i aspekte Meseca obe osobe. Kao u svemu u astrologiji, imamo finese i za ovakvu analizu treba puno iskustva. Posebnu pažnju obraćamo na aplikacione aspekte i vladare. Da bi dobili osnovnu ideju kako se natalni Mesec slaže sa Mesecom partnera prebrojite znake od vašeg do njegovog Meseca i obrnuto. Za kvalitetan brak i vezu punu ljubavi gde obe osobe imaju zadovoljene emocionalne potrebe važno je da je manji broj znakova od njegovog do vašeg Meseca.

Na primer, mnogo bolja varijanta je ako je partnerov Mesec u Biku, a vaš u Lavu, nego obrnuto. Takođe, kvadrat i opozicija ne treba da uvek budu okrivljeni za ,,loš odnos’’. Egzaktni aspekti Meseca u sinastriji pokazuju jaču vezu a što je veći orbis veća je i mogućnost da do odnosa ne mora doći. Ako je aspekt van znaka tada je kompleksnije analizirati i razna otstupanja od uobičajenog su moguća.

Uporedni na papiru može super da deluje, ali se u praksi uopšte ne mora takvim pokazati. Na njega deluju tranziti kao i na natalnu kartu. Za neke ljubavi jednostavno nikad ne dođe vreme koliko god da je uporedni dobar. Setite se da nikad ne poredimo dve natalne karte na papiru već dve duše i bezvremene energije! Zato pitanje kompatibilnosti može dati promenljive odgovore, jer se u Univerzumu sve menja! Još jedna dobra strana astrologije!

Da li Mesečev čvor u sedmoj kući donosi razvod?

Nijedan položaj čvorova sam po sebi ništa ne donosi. O razvodu mogu govoriti čvorovi u IV/X kući ako je osobi teško da pronađe balans između porodice i karijere. Južni čvor u IV kući može pokazati osobu koja svu energiju ulaže u posao, a obećanja porodici ne ume da ispuni. Uvek se neki drugi planovi ispreče što vremenom vodi do toga da porodica pati.

Severni čvor u IV kući može pokazati da porodica ne ispunjava sve naše potrebe, a po pitanju karijere smo zbunjeni. Teško nam je da to delimo sa partnerom i porodicom što stvara atmosferu nepoverenja. Takođe, južni čvor u VII kući ukazuje na osobu koja ima iskustva u vezama, ali je potrebno da nauči da bude sama i dovoljna sebi. Iz toga razloga se brakovi prekidaju sve dok ne postanemo samostalni. Tek tada privlačimo iskren odnos i bolje slaganje.

Ako je Severni čvor u VII kući možemo previše fokusa stavljati na samostalnost. Zbog malo iskustva u vezama brak se sklapa kasnije, što se preporučuje i vremenom dobija na kvalitetu. Međutim, primetila sam da tome mogu da prethode godine bola i patnje jer se ipak radi o karmičkoj vezi. Puno toga zavisi od znaka i aspekata čvorova. Najviše zavisi od toga koliko smo otvoreni da iskreno vidimo sebe i šta radimo kada nas niko ne gleda.

Praksa mi je pokazala da razvod prolaze osobe sa položajem čvorova u svih 12 kuća i da je vidljiviji u tranzitima nego natalu. Sunce u kvadratu sa Uranom u sinastriji može više može ukazati na ovu tematiku. Osobe imaju različit pogled na život i ne dele iste ideale. Dok jedan partner pokušava da stvori zajednički život drugi ruši ili stvara stres koji ,,drma’’ i ,,nervira’’. Stres predstavlja oblik karme koju nismo osvestili.

Koliko je VII kuća bitna u bračnoj sinatriji?

VII kuća pokazuje deo naše ličnosti koji nismo prihvatili i kojeg nismo svesni pa ga proživljavamo u vezama. Karmički partner kroz planete koje padaju u našu VII kuću pomaže da razvijemo taj deo u sebi. Da to ne odbacujemo ne bi bilo potrebno da nam se ukaže spolja. Moramo obratiti pažnju na vladare kuća u oba natala i proceniti njihovo slaganje. Da li grade aspekt i šta se dešava sa dispozitorima je takođe bitno.

Razmislite na koji način drugi ljudi pokazuju vaše kvalitete i nesvesne osobine. Upravo nam to treba da bi videli kakvo je naše ponašanje. A dok ne integrišemo svoju VII kuću i osobine tog znaka postoje problemi u vezi, ali se za njih otpužuje partner. Ipak, niko nas ne može nadopuniti i usrećiti ako mi sami sebe ne umemo da vidimo u celosti i iskreno.

Ako je njegov Mars u VII kući tada to može ukazati na krize i nestabilnost. Partner energizuje našu VII kuću i stvara jak osećaj privlačnosti gde je potreba da se zabavljamo i budemo u strasnoj vezi. Mars bi sa Uranom pokazao loše slaganje i reaktivni temperament pošto se osobe energetski ne poklapanju. Burne svađe i nemogućnost da izađemo u susret partneru u nekim njegovim očekivanjima pokazuju da bi brak teško mogao da se održi.

Kako da znam da je The One?

Ako treba da vam kao astrolog to potvrdim, odmah ću vam reći da sigurno nije. Nemojte bacati novac na takve analize. Ne postoji The One. Svaka osoba ulazi u vaš  život da bi vas nešto važno naučila u datom periodu trajanja odnosa. Zato prvo proučite svoj Mesec i vidite šta vi radite da budete srećni. Natalni Mesec će pokazati koliko emotivno možemo biti ispunjeni i šta nam je potrebno. Moramo gledati i Jupiter jer je to naš idealni bračni partner, pogotovo kada ima aspekte sa Suncem.

Mesec u Devici teško da može ikoga na ovom svetu videti kao idealnog. On živi za pronalaženje felera i mana. To ga ispunjava! U Vodoliji ga sama pomisao na zauvek prestravljuje i plaši. Nemojte misliti da svi žele The ONE. Na primer, žena sa više planeta u muškim znacima (neparni znaci: Ovan, Blizanci, Lav…) u odnosu na ženske (parni znaci: Bik, Rak, Devica…), ako računamo unutrašnje planete i podznak, teže se odlučuje da uđe u ozbiljnu vezu. Njena jaka energije ne želi da se podredi, niti bi trebalo.

Sa Mesecom u Biku ili Raku, možemo imati više sreće nego drugi znaci. To nije uvek tako ako je uključena i opozicija ili sami ne znamo šta nam treba da bi se osetili emotivno sigurno. Ponekad je Mesec ,,kilav’’ od detinjstva. Natalna karta sa puno retrogradnih planeta, naročito Venerom i Marsom, može doneti ljubavi koje imaju miris i ukus prošlosti. Tada učimo šta je ljubav sa istom osobom iz više pokušaja. Većina pokušaja je neuspešna, jer je sreća na nekom drugom mestu.

Neptunovske (bez)veze

Kako sam u prethodnom tekstu obradila uticaj Neptuna, kada se radi o brakovima imamo dodatnu dimenziju jer se ovde mnogo češće radi o konkretnim situacijama zbog kojim bivamo razočarani. Facinantno je kako neki brakovi mogu dugo da traju, a da su stalno na granici razvoda. Verovatno je to moguće pošto jedna partner negira sebe i svoje želje. Planete u Ribama i naglašen Neptun obično ukazuju na ljubavne prevare i neiskrenost pogotovo u aspektu sa Venerom ili Mesecom.

Obično će biti više faktora koji pričaju istu priču. Nekad je tu i Uran, pa se tajna veza otkrije ili Pluton, gde je lako sakriti odnos. Primetila sam da unutrašnji sukob uvek gura potencijalnog partnera dalje od nas, ali se to odnosi i na bračnog. Uz to psihološki problemi kroz kvadrate na natalno Sunce otežavaju da pronađemo adekvatnu osobu za brak, pa neki ljudi više puta ,,pogreše’’. Ako muškarac ima više ženskih planeta to komplikuje uslove da se brak u tradicionalnom smislu ostvari zbog disbalansa tipičnih muško-ženskih uloga.

Neki autori astrološke literature smatraju da Sunce muškarca u donjem, a kod žene u gornjem delu natalne karte mogu da ukažu na teže uklapanje. Ponekad je razlog prošli život kada smo bili u braku, ali je ona tada bila u telu muškarca, a on u telu žene. Retrogadni Mars i Venera pogotovo kod problematičnog dostojanstva mogu biti skloni prevarama jer sebe vide kao nedovoljno dobrog.

Kod zrele osobe to nije slučaj i ovo česće pravi problem u mladosti. Ipak, kada smo prevareni, uvek je prava istina da smo i mi na neki način varali ili lagali voljenu osobu ili stvarali iluziju. Žene to lako rade kroz odeću, šminku i izfilterisane slike na društvenim mrežama. Osoba koja ima slabe lične granice nije potpuno povezana sa svojim osećanjima jer se gubi u tuđim. Obično telo i misli nisu u dobroj vezi što vidimo kroz odnos prema ishrani, oblačenju, hodu, držanju tela itd. To je način kako se Neptun ,,odaje’’.

Neptunovi izazovi

Kod ovakvih aspekata može postojati potreba bega od realnosti koja uključuje alkoholizam i ,,odricanje od odgovornosti’’. Neptun često u aspektu sa Mesecom/Venerom naglašen u bračnoj sinastriji pokazuje nezdrav emocionalni odnos. Nikad neće biti samo jedan aspekt, već će se tema ponavljati. Osoba može biti ranjive hiperemotivne prirode i težiti ljubavi koja će je spasiti. Obično se razboljeva, gubi stvari, zaboravna je ili veruje u laži i pre nego što se brak desi.

Neptun se kroz više pokazatelja vidi u njenom životu da bi ga ona postala svesna. Sve ovo može pratiti i problematičan Merkur kada osoba iracionalno razmišlja, sklona je misaonom zavaravanju i intuitivno ne veruje sebi. Pošto Neptun tradicionalno ukazuje na bajku, maštanje, snove, čaroliju i glamur isto tako može pokazati vezu koja samo postoji u našoj glavi. Ako se i desi ne može da potraje ili pređe iz tajne u nešto stabilno.

Interesantno je da je Neptun takođe sinonim za venčanje koje je ipak drugačije od odgovornosti koju brak traži. Kada je Neptun naglašen u tranzitima na dan venčanja biće potreban oprez. Neptunovske ljubavi imaju potencijal za isceljenje samo ako stvari vidimo realno što isključuje neodrživu i nerealnu perfekciju. Ako se fokusiramo na opipljivo i praktično, a ne na eterično i astralno tada je moguće da ostvarimo svoje želje.

Zašto karmički brakovi donose razočaranje?

Kao mehurić od sapunice koja će se raspršiti koliko god sve delovalo nalik filmskoj priči, realnost je daleko od toga. Otkriću vam zašto je to tako što se astrologije tiče. Ponekad Neptunov uticaj vidimo kroz dobre aspekte koji se ne koriste na najvišem nivou. Ponekad vladari formiraju izazovne aspekte preko dispozitora i Neptun ne dozvoljava da razumemo šta je problem.

Dobro postavljen Neptun možemo ,,loše’’ koristiti, što se odmah vidi kroz sanjarenje i zamišljanje onoga čega nema. Ovim ljudima može biti korisno da čitaju o psihologiji veza!To su oni koji veruju da će se partner promeniti, gde je u velikoj upotrebi alkohol i razne druge supstance. Planeta uključena u aspekt sa Neptunom doživljava veliko razočaranje, ali nastavlja da prikriva istinu i živi u laži.

Neptun je uvek neki vid anestezije zbog velikog bola. Međutim, nema tog leka ako mi nastavljamo da budemo žrtve. Ponekad privlačimo partnera sa naglašenim Neptunom koji je snažan faktor i u sinastriji i kompozitu. Osobe koje imaju naglašen natalni Neptun u prvoj kući pogotovo mogu biti sklone zaluđivanju u karmičkim brakovima.

Kontekst uvek sve određuje

Kad se Saturn u kvadratu sa Venerom udruži osoba ne bi ni mogla da uživa u ljubavi jer očekuje da će biti ostavljena, da joj se ljubav neće uzvratiti ili da ni nema dovoljno ljubavi u sebi. Međutim, kada je pored Neptuna aktivan i Uran možemo se iznenada zaljubiti jer deluje da smo pronašli šta smo oduvek tražili.

Ali sve se tako brzi dešava da nemamo vremena ni da razmislimo o posledicama kojih uvek ima. Veza se započne dok smo u braku sa nekim drugim pa će se svakako jedan od odnosa završiti. Takođe, dokle god krivimo partnera ovo se ne može popraviti. Tako ne možemo izaći iz zatvorenog kruga. Neke tajne će pogotovo biti pristine ako je naglašena XII kuća ili se tranzitni Neptun nalazi u VII kući.

Bežanje od istine je lakše, nažalost. Ako verujemo i dalje u ono što jasno vidimo da nam se pokazuje kao neistinito moramo postati svesti da živimo u vezi koja nema zdrave osnove već počiva na toksičnim obrascima ponašanja. Ova tema je jako duboka pa ću u sledećem tekstu obraditi i uticaj Urana da se karmički odnosi prekinu ili da se započnu veze kojima nije cilj dugovečnost ljubavi.

Sve što pišem počiva na astrološkom istraživanju i iskustvu u radu sa osobama u karmičkoj vezi ili koje su upravo izašle iz nje. Znam da su neke istine bolne i da ih nije lako čuti. Hvala svima koji su u poslednjih nekoliko meseci slali pitanja i tako doprineli da tekst ugleda svetlost dana. Želim posebno da se zahvalim svim koji su mi kroz karmičku astrologiju kao i regresiju u prošle živote pokazali dejstvo astrološke teorije u praksi!

Povezani članci

PLUTON I VLADANJE SOBOM

Kada aktivirate natalni Pluton spremni ste da život gledate očima alhemičara. U ovoj planeti krije se vaša ključna životna strategija. Sa Plutonom je sve kompleksno. A obično se tiče afera u koje smo se upetljali i koje su povezane sa nekom dubokom ranom. Pluton u aspektima vodi trnovitim putem do autentičnog ja i posvećenosti ciljevima koji prevazilaze ovu inkarnaciju, gde smo nekada zgrešili i pogrešili ali sada ispravljamo.

Pročitaj više

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Nesvesni Pluton i blokirana energija natalne karte

U natalnoj karti Pluton u znaku, kući, njegov vladar i aspekti pletu priču karme. Pluton je tačka gde nesvesno težimo da imamo moć zarad emocionalne sigurnosti. Problemi nastaju kada osoba ne zna kako da sigurnost ostvari bez da se nesvesno ponaša. Ako Pluton ima puno aspekata, ako je retrogradan i ima odnos sa Južnim čvorom daće ideju o lekcijama Duše.

Pročitaj više