Uran u karmičkim vezama

Maja Lazić
avgust 20, 2022

Uran u karmičkim vezama

Tema ovog teksta je Uran i njegova uloga u vezama i raskidima.

Ovim tekstom ću zaokružiti temu karmičkih veza iz ugla transcendentalnih planeta. Tema su odnosi koji ne mogu da se stabilizuju, imenuju, uđu u rutinu ili iznenada počinju da se kvare. Uran ima ulogu i kada ne možemo da pronađemo partnera i dugo smo sami. To je jedan oblik ljubavne karme.

Kao i u prethodna dva dela iskoristiću priliku da odgovorim na vaša pitanja i razjasnim karmičku sinastriju. Zdrava ljubav nikad nije borba, osećaj krivice ili opsesivno-zavisni odnos. Ljubav sa naglašenim Uranom nije manipulacija niti kontrola da bi nam ,,udelili’’ šačicu emocija.

Uran: Veze bez obaveza

Sa njim bi da budemo ceo život, a on želi vezu bez obaveza. Zvuči poznato? Ovo se sreće ako je natalno naglašen Uran, IX/XI kuća, znak Strelca ili Vodolije. Partnera karakteriše želja za slobodom, ličnim prostorom i iskustvima bez obećanja za sutra. Ljubavna očekivanja guše i ,,zauvek’’ nije ono što nas čini srećnim. Ovo je ljubav u radikalnom obliku!

Nestabilan odnos će se brzo završiti ako stalno vršimo pritisak. Zato ovakve veze nisu za vas ako imate naglašen znak Škorpije, Raka ili Bika (osim tokom tranzita Urana u Biku). Tranzit Urana na natalni Mesec/Veneru može doneti period ponašanja koje teži slobodi. To mora biti karakteristično za ličnost tokom celog života ako nije zastupljeno natalno.

Svako je u prilici da se menja i raste ako to želi jer to ne limitira natalna karta ili tranziti. Sa Uranovim tranzitom je baš takva promena ono što se od vas očekuje. Uranove krize su prilike za izlazak iz zone komfora. Nekima od vas je apsolutno potrebno jer ste zaglavljeni u odnosu koji vas ne čini srećnim.

Tokom tranzita Urana moguće je da vam se iznenada dopadne osoba sa kojom ne bi mogli dugoročno da se složite. Iako je moguće da se radi o srodnoj duši, tokom opozicije Urana obično nije u pitanju celoživotna ljubav. Ova vrsta sudbinske veze je poziv da se probudite! Pogotovo ako se isti aspekt formira i u sinastriji.

Uran: raskol između ljubavi i slobode

Sinastrijski Uran sa Venerom pokazaće ljubav na prvi pogled, ali i brzo odljubljivanje. Ljubav prema slobodi uvek je veća i pruža više zadovoljstva. Nipošto nije za sklapanje brakova sa osobama koje ne poznajete, a koje vam obećavaju sve! Sutra vam se više neće javiti na telefon i blokiraće vas na društvenim mrežama jer im treba vazduh.

Uranova opozicija između 42.-44. godine života pogotovo ako je uključen Mesec, Venera i vladar VII kuće može iznenada dati vezu koja voditi ka svesti o ličnoj slobodi. Ponekad govori i o razvodu ako smo već u braku. Sve zavisi od konteksa i drugih faktora koje moramo uzeti u obzir. Ovaj tranzit služi da osoba koja je odbacivala ili nije prihvatala delove sebe to iznenada ugleda u partneru.

Samo treba razumeti da nije partner bitan u smislu u kojem mi mislimo da jeste. Partner nas poziva na intengraciju kroz emocije koja budi u nama. Uran češće stvori prijateljstvo ili razori brak nego što je poznat da donese ljubav koja će trajati i ispuniti potrebe. Naravno, kod Vodolija je malo drugačije, ali uvek važi čuveno pravilo da spolja pokazuje ono unutra.

Uklještene kuće i znaci predstavljaju tendenciju da se deo ličnosti potiskuje i tokom Uranovih tranzita ovi delovi ličnosti znaju da buknu i esplodiraju. Frustracija zbog nepotpunog ispoljavanja ličnosti se više ne da izdržati. Uranov tranzit ima kvalitet inkonjunkcije jer postoji dubinski problem koji nije rešen ili izazov koji opstaje u nemogućim uslovima. Na primer, osoba stalno razmišlja o partneru sa kojim ne može da bude. Telo ovaj nesklad pokazuje kroz akutni zdravstveni problem. Sve ovo govori da nešto u njoj traži način da se oslobodi stresa i frustriranosti.

Uticaj orbisnog luka kao okidač problema u odnosima i razvoda

Orbisni luk je razlika u stepenima planeta koje su u aspektima. Taj broj se množi sa sedam i to pokazuje kada će aspekt kulminirati. Najjednostavnije rečeno, Mesec na 15 stepeni Bika i Uran na 12 stepeni Vodolije ima razliku 3 stepena što množimo sa sedam. To nam daje 21. godinu života kada će ovaj natalni aspekt kulminirati. On može biti prisutan i osećati se tokom života. Ta godina može označiti emocionalni događaj ili odnos koji je pokrenuo gubitak koja nas vodi ka destrukciji ili oslobađanju.

U sinastriji možemo računati orbisni luk bez da ga obavezno množimo sa sedam ako se ne radi o braku. Tako vidimo kada se dešavaju prekretnice u odnosu. Ako bi se radilo o Mesecu žene a Uranu muškarca, odnos bi posle tri godine došao do tačke kada se dešava iznenadna trudnoća ili odnos puca zbog potrebe za slobodom. Međutim, ako bi sklopljen brak trajao 21 godinu, tada bi moglo doći do raskida ili hlađenja odnosa.

Orbisni luk neće uvek biti koristan, pogotovo ako je veliki orbis. U nekim slučajevima može pomoći da razumemo zašto veza ne ide dalje ili se prekida. Drakonska karta tada pokazuje dublji nivo odnosa na nivou duše koja možda želi da ide nekim drugim putem da bi se osetila živom. To je nešto što mi trenutno okupira pažnju i o čemu radim astrološko istraživanje. Takođe, Saturn od trenutka početka veze na svakih sedam godina pravi kvadrat što može pokazati periode kada postoje izazovi kao test za odnos.

Klasični kompozit ili Davison i ostale finese

Dok prvi računamo na osnovu srednje tačke planeta, Davison dobijamo kroz srednje vreme i mesto, pa ga je tako prikladnije koristiti za duže veze/brakove ili kod veza na daljinu. Ako do odnosa nije došlo moj savet je da ne radite uporedni. Ali ako baš morate onda se koristi klasičan kompozit. Pošto za jednu vezu možemo dobiti dve različite karte, ako primenjujemo oba računanja istu temu bi mogli videte na različit način zbog različitih podataka. Ipak, ovde je lako pogubiti se i zbuniti.

Moj savet je da uvek pojednostavite i smanjite broj varijabli kada ih sami analizirate. Fokusirajte se na glavnu temu ili sličnost. Primetila sam da je obično kompozit moćniji u odnosu na sinastriju. Moramo gledati odnos Merkura i Urana pošto se ljubav lako zameni za prijateljstvo. Obratite pažnju i na kvadrat natalnog Saturna sa tranzitnim u kartama obe osobe. To će pokazati životni izazov sa kojim se svako od partnera suočava, a što utiče na vezu tokom dužeg perioda.

Samo odnos koji je dubok, gde postoji zrelost i ozbiljnost može da opstane pod Uranovim tranzitima. Ako toga nema odnos puca ili se hladi i prelazi iz ljubavi u ravnodušnost. Na odnosu treba da se radi, jer inače neće moći da se nastavi. ,,Rad’’ ovde uključuje infuzije slobode i inventivnu neobičnu zabavu koja mora prijati obema stranama.

Uran govori o nečemu što nije u suštini razdvojivo, pošto je nematerijalno, ali se u nama razdvaja jer se ne ispoljava adekvatno. Spoljni konflikt se vidi kao ponašanje koje treba sa naučimo. To je ta promena za 180 stepeni. Nešto destabilizujuće se u nama dešava, ali se vidi spolja u ponašanju partnera. To nam se ne sviđa jer ne volimo ni u sebi taj deo ličnosti. Opozicija govori o ljutnji i posvađanosti na nivou ličnosti.

Zašto se ništa ne dešava?

Ako vam je vladar ASC-a Mesec imaćete više dešavanja od nekog kome je vladar Pluton. Osoba sa Plutonom će retko doživljavate vidljive spoljne promene. U krucijalnim životnim trenucima će promene biti viđene kao kolateralna šteta. Osećanja pokazuje stanje vaše Duše i vezu sa Višim Ja. Međutim, kod natalnih inkonjunkcija može nam biti teško da razumemo sebe. Zato je teško da bi mogao neko drugi da nas razume. Dopadaju nam se oni sa kojima nemate zajednički jezik. Ili ne vidite šta vam je zaista u vezi potrebno zbog disonantnosti na nivou vašeg bića.

U sinastriji inkonjunkciju doživljavamo kao neudobnost u potencijalnom odnosu koji bi jedino mogao da se desi ako bi jedna strana žrtvovala deo ličnosti. Osoba može imati prilike za ljubav, ali te prilike traže nemoguće kompromise. Bliskost nedostaje pa je teško intimno povezivanje. Ako ne možemo da budemo to što jesmo kako očekivati da će nas neko voliti u potpunosti? Osobu uzbuđuje neslaganje jer ih to vraća sebi, ali neslaganje teško da može dati stabilnu vezu.

Da bi se odnos započeo potrebno je da postoje sinastrijska konjunkcija. Pogotovo bitni odnos mogu pokazati konjunkcije uglova. Tako vidimo da su se energije spojile i da život biva nadopunjivan kroz odnos, pa veza može da traje. Partner nam uvek pomaže da razumemo sebe. Izazovni natalni aspekti ako se ponavljaju u sinastriji ukazuju da nam je baš ovaj partner potreban da bi videli šta u sebi treba da iscelimo.

Zašto se ljubav pokvarila?

Ako nema aspekata sa ličnim planetama razvoj dubokih osećanja je zakočen. U kući u kojoj padaju planete partnera imamo velika očekivanje i želju da ispuni naše potrebe. Kada postoji planeta u konjunkciji energija se generiše i aktivira odnos. Na taj način imamo i kako da ga popravimo. Bez planeta u konjunkciji u sinastriji imamo prazninu i svest o neispunjenim potrebama ili osećaju da nikad nismo dovoljno vredni ljubavi.

Sa bitnim ljudima će uvek biti izazovnoh aspekata. Izazov je vid strasti koja mora da se kreativno kanališe a ne uzrok kvarenja odnosa. Uran u konjunkciji sa ASC-om može započeti iznenadnu vezu sa nekim ko se zauvek pamti baš zato što je ljubav trajala kratko. Ako je njegov Mars u aspektu sa vašim vladarem VIII kuće postoji tendencija da se odnos pretvori u napetost i tenziju. Obično ovo uključuje i psihološke krize, snažnu seksualnost i rušenje tabua tokom Uranovih tranzita.

Ako je tu kvadrat Venere onda nikad nema mira. Uranov tranzit u natalnim kartama osoba sa snažnim Plutonom ima želju ka manipulaciji, ,,bacanju čini’’ i vladanju drugim bićem nakon čega iznenada sve nestaje. Fascinira nas da upravljamo energijom partnera, ali ako on to ne dozvoljava ili se ne podčinjava dovoljno dolazi do trzavica. Mada bi adekvatnija reč bila zemljotres.

Ako imamo Mars sa Saturnom odnos stalno ide napred nazad, bivajući uvek na nuli ili u škripcu. Jedan strana traži akciju, a druga ne bi ništa menjala što kreira napetost koju je teško izdržati na duge staze. Ako je natalni Mesec u izazovim aspektima u sinatriji bivaju ranjeni neprepozavanjem kako da ispune potrebe u vezi. Tranzit Urana u njima budi želju da se takmiče u agresivnosti i grubosti jer se sve vreme osećaju emocionalno ugroženo. Naravno, mnogo toga što se zove ljubav nema veze sa tim već sa emotivnim ranama koje nisu nikad zaceljene.

Koji aspekti ukazuju na kvalitetan odnos?

Hajde da kažemo da ste preživeli Uranov tranzit. Šta bi dalje moglo da se dešava, kazaće nam aspekti ličnih planeta u natalu. Naglašena VII kuća u sinastriji uz aspekt ličnih planeta može biti blagotvorna za odnos. Ako su pak i transcendentale planete uključene ljubav ne mora voditi u brak. Ako je naglašena IX/XI kuća moguć je drugi ili treći brak kod razvedenih osoba.

Venera u sekstilu ili trigonu sa Saturnom ukazuje na postojanu ljubav, ali ne obavezno i toplinu. Ljubav će ostati uz vas i kada niste dobro ili prolazite teške dane. Ponekad uključuje materijalnu podršku. Mesec i Saturn u sekstilu/trigonu govore o dugotrajnosti i ozbiljnosti veze što je podrška ljubavi ako imamo ostale blagotovrne pokazatelje. Svaki karmički odnos mora odlikovati odgovornost da bi opstao.

Venera u aspektu sa Mesecem govori o ispunjenju emotivnih želja i uživanju tokom zabavljanja gde partneri zajedno kreiraju lepe uspomene. Venera sa Jupiterom govori o širenju ljubavi i njenom rastu uz puno sreće. Mesec i Jupiter govore o emotivnoj sreći i toplini kroz razumevanje. Sa Marsom i Jupiterom imamo stvarenje i napredak.

Tradicionalni pokazatelj veza Mars i Venera ne moraju uvek biti u dobrim aspektima da bi govorili o lepoj ljubavnoj vezi. Mnogo više su prisutni u aferama i naglašeno seksualnim vezama gde je jedino bitan fizički kontakt. Pogotovo kod opozicije koja lako kreira nesklad i prevare. Sunce i Jupiter govore o slaganju u braku i sličnim željama za budućnost, ali samo ako se ne preteruje što moramo proveriti u natalu svake osobe.

Šta kada imamo ZA i PROTIV faktore?

Kada imamo izazovne i prohodne aspekte odgovor tražimo u kompozitu i individualnim natalima. Potrebno je da procenimo koji aspekti se najjače aktiviraju. Aspekt Venere u kvadratu sa Saturnom može ukazati na odnos koji nema puno ljubavi u onom klasičnom obliku koji viđamo  u filmovima. Ima dosta patnje, a o emocijama se uči na teži način. Odnos teško može da traje ili vodi ispunjenju, a mala šačica ljubavi pretvara se u led ako nismo postojani u osećaju ljubavi prema sebi

Ponekad u vezama sa puno energije Urana imamo veliku razliku u godinama ili nepoklapanje emotivnog stila. Jednoj osobi potrebno je puno sigurnosti, a partner to ne ume da pruži i kao da je imun na emocije. Saturn uvek stavlja neku blokadu na bliskost. Ako je uključen i podznak, partneri ne mogu biti zajedno a da ne povrede jedan drugog. Prepreka, hladnoća i zadrška čak i kad ima emocija, što bi videli kroz ostatak karmičke sinastrije, ostaje primarna.

Osoba koja ima nejasne lične granice uvek daje više nego što dobija i otvara se svojom voljom za prevare i iluzije. Spremna je da poveruje u laži jer je željna da joj neko da formu prema kojoj će se oblikovati. Prisutno je i duboko osećanje da ne zaslužujemo da budemo voljeni. Zaluđujemo se verujući u nešto što je ipak ništa. Ljudi koji se previše prilagođavaju nisu iskreni prema sebe. A veza nije kvalitetna ako jedna osoba sve mora da radi da bi partner bio srećan.

Kako ublažiti destabilizirajući uticaj Urana?

Prve svega, ovaj uticaj nije moguće kontrolisati niti ublažiti. Nalik vatromenu niko tačno ne zna koliko blizu ili daleko treba da budete da bi uživali u bljesku koji kratko traje. Možda vam promakne a možda vas obori sa nogu. Sa Uranom treba biti spreman na sve i dati puno slobode. Ne treba tražiti stalnu pažnju, insistirati na rutini, navikama niti imati velike prohteve.

Najbolji savet je da ne očekujete da Uran postane Venera jer to nije moguće. A zajedno mnogima od vas ova kombinacija ne bi ni prijala. Kako onda prebroditi tranzite Urana? Potrebna je hrabrost da bi bili otvoreni da slušamo tišinu. Da se ne meškoljimo, ne izlećemo, ne činimo nepotrebne radnje, da imamo poverenja i da se ne oslanjamo na druge već samo na sebe.

Mozak dzabe pokušava da reši nešto o čemu nema pojma jer je Uran kvantni skok. Mentalno zdravlje koje je povezano sa hormonima, varenjem i nivoom stresa tokom ovih tranzita može posebno biti nestabilno. Svako naučeno ponačanje koje se pretvorilo u naviku pokušava da nas zaštiti.  Ali vremenom postala automatski odgovor koji limitira naše autentično ispoljavanje ličnosti. Zato tokom ovog tranzita treba biti raskinuto.

Predlog rada sa ovom energijom

Dodir, akupresura, tapkanje, povezivanje sa telom koristiće vam dokle god je Uran u Biku. Dodir umiruje um i nervni sistem. A strah od toga šta će se možda desiti u budućnosti samo vas sprečava da osvestite što se dešava sada. Ponekad očekujemo da će biti problema pa ih bude iako nije moralo. Planete prosto reaguju na vibraciju iz našeg uma. Svest o tome o čemu veliki deo dana razmišljate je osnova za vaše psihofizičko zdravlje. Potrudite se da razmišljanje uskladite sa delovanjem.

Činite ono što će vam dati više prostora i lične slobode. Naučite šta je zdrav rizik a šta bahatost. Iskonska nesigurnost na nivou prve čakre i osećaj da ne zaslužujete ljubav garantovaće neadekvatan izbor partnera. Zato radite na prvoj čakri i većoj fleksibilnosti tela. Uvek se fokusirajte na ono što možete sada da uradite da se osećate bolje. To podrazumeva da date prostora svojim emocijama.

Umor i stres su uvek prisutni kod otpora uma sadašenjem trenutku. Raskid veze je često znak da niste slušali svoj unutrašnji glas koji vam je još prvog dana rekao NE. Ipak, to NE je bilo DA svemu što vas čini da se osećate živim! A isto vremeno NE svemu što traži negiranje vaše prave prirode. E to vam je priča o Uranu i osnovni razlog prekida karmičkih veza. Dve nestabilne osobe ne mogu činiti JEDNO.

Povezani članci

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više

AFIRMACIJE ZA NATALNE PLANETE

Afirmacije prema položaju natalnih planeta možete ponavljati ispred ogledala, uz muziku ili pisati u dnevniku. Afirmacije su koncipirane da naglase pozitivan kvalitet natalnog položaja ili da dodaju kvalitet koji nije istaknut.

Pročitaj više

ČVOROVI PLANETA I TRANSFORMACIJA ČOVEČANSTVA

Osim čuvenih lunarnih čvorova koji su važni za pomračenja, da li ste znali da i ostale planete imaju čvorove? Mesečev čvor nije jedini, ali se o njemu najviše priča jer se tiče emotionalog života, korena i odnosa sa bitnim ljudima.

Pročitaj više