ODGOVORNOST SRCA: Mesec i Saturn

Maja Lazić
novembar 1, 2022

ODGOVORNOST SRCA: Mesec i Saturn

Tema teksta je Mesec i Saturn u aspektima.

Mesec u natalnoj karti govori o korenima, porodicu i domu. Pokazuje detinjstvo i odnos sa majkom. Mesec govori o našim potrebama, osećanjima i emocionalnom stanju. Sigurnost je posebno naglašena pa smo osetljivi i ranjivi kada je nema.

Saturn govori o tradiciji i onome što je dužnost, što treba uraditi, što je obaveza i predstavlja strukturu života. Mesec je subjektivan i iracionalnog kvaliteta, dok je Saturn materijalnog obavezujućeg karaktera. Saturn ukazuje na stvari koje treba završiti i obaviti jer je to odgovorno ponašanje.

Ipak, Saturn u susretu sa Mesecom ima karakter ograničavanja emocionalnog doživljaja. Saturn je mnogo više usmeren na stvaranje sigurnosti koja je isključena od emotivnog koje ne može da se kontroliše. Mesec je mek, a Saturn oštar. Mesec ima potrebe koje mora zadovoljiti i koje su bazirana na navikama iz detinjstva.

Šta pokazuju aspekti ovih planeta?

Saturn očekuje zrelost da bi postigao svoje ciljeve i emocije smatra pretnjom na tom putu. Kao beba koja u bakinom naručuju spava mirno, ako sigurnosti nema može uključivati zanemarivanje i oštrinu. Upravo to Duša pamti što je koči da voli i bude zdrava.

Saturn može opisati oca, ono čega se plašimo i što imamo utisak da nismo dobili u dovoljnoj količini. Saturn će uvek govoriti o našem stavu prema životu. Da li čašu vidimo polu punom ili polu praznom? Potrebno je posebno obratiti pažnju na natalnu kuću, znak i ostale aspekte kao i položaj vladara.

Aspekti Meseca i Saturna govore o sigurnosti i životnim ishodima kada se integriše karma. Kod izazovnog dostojanstva planeta ili položaja prema kući prvo treba raditi sa Mesecom. Nakon toga možemo preći na rekonstrukciju njihovog aspekta. U ovom tekstu ću obraditi neke od važnijih aspekata u natalnoj karti, sinastriji i tranzitima.

Koji je najlakši, a koji najizazovniji aspekt u partnerskim odnosima?

Mesec sekstil/trigon Saturn u sinastriji predstavlja najprohodniji aspekt koji karakteriše ispunjenje potrebe sigurnosti za oboje. Jedan partner to ostvaruje kroz emotivni život, a drugi kroz spoljnu sigurnost i uspeh. Aspekt puno zavisi od aspekata Meseca i Saturna za svaku od osoba. Ukazuje na sigurnost u emotivnom i partnerskom životu.

Mesec inkonjunkcija Saturn u sinastriji može uključivati nerazumevanje emotivnih potreba i veliku različitost u zrelosti između partnera. Ne mogu da se povežu na intimnom nivou. Jedna strana blokira prodor u emotivni svet. Potiču iz drugačijeg porodičnog okruženja i navika u izražavanju emocija. Zato ovo nije lak aspekt za većinu, ali se neće u baš svakom odnosu osetiti u tolikoj meri.

Životna iskustva dveju osoba nemaju dodirne tačke. Nijedna strana ne ume drugačije. To onemogućava vezu. Odnos je zategnut na emotivnom nivou. Možemo tražiti od partnera nešto u čemu se on ne oseća komforno. Moguće je razdvajanje jer su Duše ionako na različitim razvojnim putevima. Partner ne može da naše potrebe zadovolji jer nije u toj poziciji. To bi se kosilo na njegovim potrebama i životnim ciljevima.

Nije moguće ostvariti vezu u kojoj bi se oboje osetili podržano jer postoje granice sa obe strane. Mogući su hladni porodični odnosi. Pokušavamo da formiramo odnos kakav smo sa partnerom imali nekada u nekom prošlom životu, ali sada tako nešto nije moguće.

Mesec opozicija Saturn

Mesec opozicija Saturn u sinastriji aspekt govori o nerazumevanju osoba. Među njima ne postoji prava veza. Jedna strana odgovorno pristupa odnosu, ali sve može gledati na poslovnom nivou. Druga očekuje emotivno povezivanje i toplinu. Nisu ravnopravni niti uravnoteženi u davanju i pružanju. U porodici ovo može biti bolan odnos između deteta i roditelja ili su uloge zamenjene. Moramo prvo videti kako je položen natalni Mesec mlađe i emotivnije osobe.

Aspekt opozicije tradicionalno govori o razdvajanju i emotivnoj hladnoći. Partner negira emocije. Isključuje se kad očekujemo da bude tu za nas. Odnos prati teškoća, bol i obostrana gorčina. Međutim, njih dvoje se našlo zajedno jer imaju puno da nauče jedno od drugog, ako su dovoljno fleksibilni i zreli.

Aspekt može biti vrlo bolan i otrežnjujući što je sastavni deo učenja bitnih životnih lekcija. Odnos karakteriše emotivnost koju prati hladnoća partnera ako nije komforan sa emocijama, pogotovo onim mračnim. Ako je emotivno strog ili škrt, moguće je da i u nama postoji granica koliko možemo da se otvorimo i zadovoljimo svoje potrebe.

Oboje su u odnosu koji jedino ako je odgovoran može da bude manje težak. Nategnutost prati svaki tren ako se zaboravi dužnost koju imaju jedno prema drugom. Aspekt ima karmički karakter i posledica je njihovog odnosa u prošlim životima. Partner može vremenom da nauči da štiti krhkost srca Meseca. Mesec može da nauči kako da neguje hladnu prirodu Saturna. Ako svako igra svoju ulogu oni mogu prebroditi sve. Ali bez zrelosti i svesti ima puno suza i ograničenja!

Mesec kvadrat Saturn

Mesec kvadrat Saturn natalnoj karti može pokazati izazove u partnerskim odnosima pogotovo braku. Međutim, izazovi kreću u detinjstvu i načinu na koji smo pokušavali da zadovoljimo emocionalne potrebe. Možemo privući emotivno nezrelu osobu što nas opterećuje jer smo i sami sebi teret.

Naše uslovljeno ponašenje ne zna za lako i lepo. Zna samo za stres, muku i bol. Mislimo da mora da bude tako kako mi verujemo da treba. Samo naši stavovi kao i emocionalni kapacitet su ograničeni prošlošću. Od mnogo ranije smo povređeni. Aspekt može veoma dugo biti neintegrisan. Osoba tokom života sreće strahove koje je pohranila u auru.

Ponekad su to sećanja na vreme kada je živela u siromaštvu i u nestašici osnovnih potrepšina. Njene potrebe su ostale nezadovoljene. U njoj zjapi prazna rupa koju pokušava da popini spoljnim uspehom. Ali sve je uzalud…

Odnos sa majkom može biti blokada. Tu blokadu smo energetski preneli u zrele odnose. To se desi kada je nismo iscelili i preuzeli odgovornost za sebe. Kao da smo prerano morali da odrastemo. Ipak, izgleda da nismo dovoljno odrasli, da bi naučili kako da zadovoljimo svoje potrebe na zreli način.

Šta još pokazuje ovaj aspekt?

Osećamo da ne dobijamo podršku, a i kada nam pomažu mi je guramo i ne prihvatamo. Uvereni smo da nikada neće biti onako kako bi hteli. Ta emocionalna praznina boli i postaje sve veća preteći da proguta ono malo sreće što imamo u životu. Ne dobijamo dovoljni pažnje i ljubavi, a strah preti da ukine lepe momente.

Osoba koja se otvori za duhovnost i stekne naviku meditacije veoma pomaže sebi da se aspekt isceli. Uči da se ne ograničava i da ne bude škrta prema drugima jer su prema njoj bili. Iako je prošlost mogla biti teška, zaboravlja da je prošlost gotova i da sada život traži neki drugi pogled na svet.

Osoba nadkompenzuje osećaj unutrašnje praznine kroz poslovni uspeh, status, novac ili znanje. Ne zna da se opusti i uživa u stečenom stremeći uvek ka nečemu drugom što stavlja u zaborav ono što već ima.

Njena ozbiljnost opterećuje okolinu. Deluje da sve što radi čini zarad sticanja ljubavi koju ne zna kako da primi ili ne primećuje kada joj je pružaju. Život je uči da bude fleksibilna i raskine stare obrasce. Na njoj je da li će to prihvatiti kao životni cilj i put. Ne veruje u jednostavna i lagana rešenje već u svemu vidi kob i oštru sudbinu koja se nadnala nad njom.

Primeri i odnos sa roditeljima

Dobar primer za ovaj aspekt je post, ali kada pređe u samopovređivanje i lišavanje gubi smisao. Osoba nema unutrašnju sigurnost što pokušava da nadomesti kroz spoljnu koja nikada ne može da joj izleči rane. Kompleksi koje ima treba da joj služe da stremi njihovom osvešćivanju i prevazilaženju, a ne da bude sebi samoj prepreka.

Bogatsvo i reputacija ničemu ne služe jer rupa u srcu zjapi. Ipak, često i ne oseća da zaslužuje da bude srećna. Ponekad kažnjava sebe za minorne i nebitne greške. Karmičko uslovljavanje je drži zaglavljenu u navikama koje sve više u njoj prazne emotivni rezervoar i ono malo poverenja u život što u njoj postoji.

Iako je moguće da roditelj nije osobu naučio kako da se nosi sa emocijama i preuzme odogovornost za osećanja, kada odraste ne sme da krivi druge. Ne sme da ostane zaglavljena i zabrinuta za život već da svesno odluči da će prevazići strahove koji su često nesvesni i vrlo duboko u njoj.

Kako možemo raditi sa ovim aspektom?

Ako izbegava bolne emocije šta god da ostvari spolja neće je učiniti ni sigurnom ni srećnom. Saturnov povratak je za nju pogotovo važan jer može predstavljati momenat kada ima priliku da promeni sebe. Uglavnom se ta promena odrazi na karijeru, a ne na dom i porodicu. Ovi obrasci su na duboko karmičkom nivou koji nije svima distupan za rad sve dok se ne podigne nivo energije.

Treba da nauči da joj sreću neće doneti brak ili posao već da sreća dolazi iz nje same i onog što je njenom srcu. Kada izađe iz destruktivnog obrasca nestaće i tako jaki strah da će sve što joj je bitno biti izgubljeno. Može joj pomoći EFT, rad na telu i osvešćivanje emocija.

Treba da izađe iz zone komfora tako što će pokazati emocije. I to baš ljubav i toplinu koje smatra da nije dobila od važnih osoba. Na taj način usmrćuje deo ličnosti koji ju je vodio putem hladnoće/tame i ograničavao da voli. Isceljenje omogućava da se konačno oseća sigurno u svojoj koži.

Kako ovaj aspekt deluje u sinastriji?

Mesec kvadrat Saturn u sinastriji može ukazivati na emotionalnu grubost. Često se sreće u brakovima i vezama koje u jednom trenutku traže velik trud, rad i zalaganje da bi odnos opstao na šta jedna strana nije spremna. Emocije su za partnera teret i opterećenje. Teško se nosi na nama koji smo meki i krhki za njegov ukus.

Partner može osuđivati izražavanje osećanja i nametati pravila da očvrsnemo i konačno odrastemo. Naše ponašanje smatra detinjastim. Životno iskustvo ovih osoba se razlikuje. Jedna strana je naučila da se uzda u sebe usmeravajući se na spoljni uspeh negirajući emocije. Ne razumeju jedno drugo. Deluje da ne mogu da se povežu na emotivnom nivou.

Možemo se osećati sve više neprijatno kako vreme prolazi jer partner postavlja ograničenja za naš emotivni doživljaj. Ne razume našu prirodu i osuđuje naše suze i bes. Zahteva da reagujemo zrelo, a ne emotivno, pogotovo ne za svaku sitnicu. Stoičkog je stava prema žviotu, ne ume da se otvori i plaši se emocija partnerke.

Šta još može pokazati ovaj aspekt u partnerskom odnosu?

Emotivni izazovi su česti pogotovo ako partner ne reaguje na naše emocionalne potrebe. Samo to što ne reaguje ne znači da ne oseća, nego se ta osećanja ne izražavaju vidljivo. Plakanje će samo oterati partnera i doprineti hladnoći i zatvaranju.

Mogu vremenom shvatiti da je bolje da se razdvoje jer emotivno ionako već postoji razdor među njima. Partner kritikuje i uništava lepe trenutke sreće. Sve manje imamo poverenja i mnogo nas boli grubost. Izazovi koji prate aspekt su tu da bismo naučili da racionalizujemo osećanja.

Partner uči da se otvori na tom nivou, takođe. Međutim, aspekt što veza duže traje sve više zateže i boli. Ovo je uvek lekcija za obe strane. Svakog partnera biramo pa i povređivanje, bol i tugu.

Mesec konjunkcija Saturn

Mesec konjunkcija Saturn u natalnoj karti govori o osobi koja emocije shvata vrlo ozbiljno, a često ih i negira. To je može voditi u depresiju. Ugnjetava emocionalo biće i neminovno kao rezulat doživljava patnju. Fokusirana je na rad, a ne na osećanja. Zna da isključi emocije da bi ostvarila cilj.

Ipak, nema niti samopoštovanja niti samopouzdanja da sluša emocije smatrajući ih pretnjom po njenu sigurnost. Strogo vaspitanje i velika očekivanja okoline stvorili su joj osećaj da mora da bude savršena. Vrlo često je neko ko se lišava zadovoljstva. Živi vrlo disciplinovano i suzdržano.

Sve ono ne mora biti tako negativno, ali obično osoba živi za posao, a njena Duša pati. Oseća strah i zabrinutost plašeći se osećanja jer su joj nepoznata. Zna da reši teške poslovne zadatke. U četiri zida ili sa onima koji bi trebalo da je razumeju oseća neshvaćeno. Usamljenost je razboljeva imajući osećaj da uvek treba da daje.

Život joj je naporan i težak jer ga takvim vidi. Iako može biti dugovečna i izdržati najteže životne usluve, u sebi može dugo nositi strah da se emotivno otvori. Njen onos prema emocijama je strog. Odiše hladnoćom koja može biti dostojanstvena u poslovnom okruženju, ali je u kućnim uslovima nalik košavi.

Šta još pokazuje ovaj aspekt?

Naučila je da sve drži u sebi što se neminovno pre ili kasnije pokaže kao problem sa zubima, kožom, kostima i ishranom. Vidi sve crnim i ostaje u odnosima koji je bole i čine nezadovoljnom. Grubost i pesimizam odašilje u svojoj energiji, ali i privlači takve vibracije. Zato ulazi u vezu sa bezosećajnim ljudima jer to ona ionako sama sebi čini.

Dužnost uvek stavlja ispred emocija, a prošlost ispred budućnosti. Sebe emocionalno ograničava. Obično posle Saturnovog povratka i Sade Satija koji se kod nje odvijaju paralelno dobija priliku da raskine karmičku uslovljenost. Treba da nauči da uživa, a ne da izbegava radost i sreću. Ponekad ima problem sa artritisom i reumatizmom. U svemu je prati emocionalni umor.

Teško joj je da bude u vezi i radije bira usamljenost. Samo tako nikada neće isceliti aspekt. Može privući partnera koji je stariji ili mlađi da bi naučila drugačiji pogled na emocije. Iako je sklona monogamiji i braku, iz dužnosti ostaje u odnosu u kome ne dobija ništa ni od te jedne osobe koju smatra da je njen život, ali ju i ona napušta. Ta situacija služi da shvati nje ključni životni problem-napustila je sebe još kad je bila dete.

Ovo su starmala deca koja sede pored roditelja na slavi, a ne umeju da se igraju sa drugom decom koju ne poznaju. Zatvorili su se i uzdaju se samo u sebe i ono što su do tada znali ma kakvo to bilo. Nemaju poverenja u život ni ljude. Ponekad se problem koji traje jako dugo pokaže i tokom trudnoće i prvih godina majčinstva.

Kako možemo pomoći sebi?

Kontrola emocija kojoj su skloni služi da ih zaštiti, ali ih lišava života. Uslovi u kojima su odrasli u kući sa svojom porodicom ostavili su gorak uskus. Traže sigurnost, ali emotivna i partnerska iskustva nikad nisu sto posto sigurna. Te spoljašnje okolnosti koje ih štite sve manje im daju priliku da se otvore i budu iskreni i odgovorni prema sebi.

Nisu srećni, a porodični život vide kao teret. Nije im jasno zašto i tu treba da rade, a da ne dobiju rezultat koliko god da se trude. Grubi i hladni prema drugima dodatno potstiču upliv karme. Treba da se otvore za dodir i nauče da prihvate i pruže nežnost. Vežbe disanja i bliskost sa sobom kao vid podrške mnogo će pomoći. Ipak, to mogu smatrati gubitkom vremena.

Rušenje zidova oko srca omogučiće kontakt da dušom kada promene navike i prestanu da sami sebi budu teški. Samo promene su spore i ne idu preko noći. Rušenje ustaljene emocionalne strukture ostavlja nas ranjivom i ogolelom. Ako budemo otvoreni i fleksibilni možemo mnogo pomoći sebi.

Navike nas povređuju, ograničavaju i vode nemaštini baš onda kada je podrška preko potrebna. Učimo da se povežemo sa emocijama što će pogotovo omogućiti tranzitni Mesec, ako znamo kako da ga upotrebimo za samospoznaju. Emocionalne povrede, bol i tuga nije nikome suđena. To su sve lekcije koje nam omogućavaju da postanemo jači i da živimo život otvorenog srca. Ako boli, srce treba otvoriti, jer inače život prođe!

Kako se tokom tranzita izražava ovaj aspekt?

Mesec konjunkcija Saturn tokom tranzita omogućava da se oslonimo na partnera i spoznamo ako to previše činimo. Ovo može biti veza koja će trajati ceo život i hlađenje/uozbiljavanje postojeće veze. Tranzit je vreme kada se stupa u brak ili započne duga ozbiljna veza ako se osećamo emotivno sigurno. Ozbiljan i promućuran odnos nije svima privlačan i neki ulaze u brak zbog novca, doma, sigurnosti.

Od žene se očekuje da bude supruga, da brine o kući, da kuva. Svako zna svoju ulogu koje se tokom tranzita definišu. Ljubav je nalik poslu i nije pretarano romantična niti nežna. Međutim, ljubav traje i prevaziđe probleme pred kojima mnoge druge veze puknu. Parter može biti stariji od nas. Gleda na ljubav trezveno. Bivamo tokom tranzita realističniji i fokusirani na dužnost koju imamo prema partneru i ljubavi.

Postaje nam jasno šta je potrebno za dobru vezu. Ljubav mora da služi i da nas potrži. Tokom tranzita osećamo da zajedno rastemo kada se emocijama odgovorno pristupi. Iako osećanja mogu biti blokirana i zanemarena, što ćemo morati da vidimo kroz natalnu kartu, to je posledica stavljanja dužnosti na prvo mesto i zaboravljanja da srce traži pažnju.

Kako još može da se izrazi ovaj tranzit?

Nama sve ovo može biti ok, ali parter može smatratiti nedovoljnim postojeće emotivno stanje želeći više nežnosti. Tokom tranzita treba raditi na vezi, ali iz unutra ka spolja. Prvo na sebi, na svojim blokadama da osećamo i volimo, a zatim na onome što blokira odnos i bliskost.

Hladni i suzdržani odnosi mogu da traju, ali je osnovna lekcija odgovornost prema emocijama. Ovo je vreme koje se zove Sade Sati o čemu postoji video na mom kanalu kao i tekst u kome je ova tema detaljno obrađena ovom linku.

Kako se ovaj aspekt pokazuje u sinastriji?

Mesec konjunkcija Saturn u sinastriji ima podražavajući i zaštitnički karakter. Sa partnerom se osećamo sigurno. Može tu sigurnosti doneti kroz dom i novac, ali ne obavezno i romantična osećanja. Kada smo materijalno zbrinuti opuštamo se i manje brinemo. Partner se oseća postaknuto da pruža i stvara. Ovo je tipična muško ženska uloga u braku. On radi a ona brine o domu i porodici.

Ovo je čest aspekt kod velike razlike u godinama. Ta razlika može u ovom slučaju da predstavlja podršku za obe osobe. Partner se može osećati sigurno u svojoj ulozi i vremenom naučiti da pokazuje osećanja na način koji je nama svojstven.

Puno toga će reći položaj prema kući i znaku kao i individualni aspekti obe osobe. Ovo može biti vrlo odgovorna veza koja doprinosi zajedništvu i dugotrajnosti. Osećamo se nahranjeno i voljeno jer partner pruža podršku za naše emotivno biće. Ipak, ako nismo odgovorni ni prema svojim ni prema tuđim emocijama bolne lekcije mogu biti uključene tokom trajanja ove veze.

Povezani članci

AFIRMACIJE ZA NATALNE PLANETE

Afirmacije prema položaju natalnih planeta možete ponavljati ispred ogledala, uz muziku ili pisati u dnevniku. Afirmacije su koncipirane da naglase pozitivan kvalitet natalnog položaja ili da dodaju kvalitet koji nije istaknut.

Pročitaj više

Kako isceliti stresne tranzite?

Trenutno prolazite kroz stresan tranzit i pitate se šta da radite. Mnogi tranziti traže da se stane, da se odmorimo ili promenimo nepodržavajuća uverenja, ponašanja i navike koja nas drži zarobljene u prošlosti. Većini ljudi je teško da zaista stane i udahne. Ali to je prvi korak.

Pročitaj više

TRANZITI U ASTROLOGIJI

Svaki tranzit se dešava baš onda kada je potrebno za nas iako nam može delovati da je to najgore što je moglo da se desi. Ipak, u Kosmosu postoji savrešno vreme za sve, iako ono nije isto za svaku osobu.

Pročitaj više