Zašto je Mesec važan?

Maja Lazić
avgust 7, 2021

Zašto je Mesec važan?

Tema ovog teksta je Mesec u astrologiji.

Mesec je refleksija, a ne uticaj. On reflektuje naše biće i naše Sunce. Tako vidimo ono što sprečava svetlost u našem životu. Na taj način nam Mesec pomaže da iscelimo delove sebe i vratimo se svojoj duši. Mesec je naša svest i pokazuje kako se prilagođavamo okolini. Mesec u astrologiji pokazuje naše najintimnije biće i govori o emotivnim potrebama koje su nezadovoljene.

Kada ste stvarno povezani sa svojim Mesecem možete osetiti i osvestiti svaki njegov aspekt, sa sobom i drugima. A to je prvi korak ka isceljenju. Pored natalne karte, Mesec u astrologije je važan u sinastriji i tranzitima. Može nam pomoći da maksimalno iskoristimo sve mogućnosti energije na dnevnom nivou.

Cikličnost -Mesec u astrologiji

Ciklična priroda Meseca podržava prirodan i fluidan ritam. U njega se ulazi kada se integrišu kvadrati, opozicije i inkonjunkcije. Ali bez njih nema rasta! Zato svakog Meseca prolazite kroz tranzitne kvadrate, opozicije i inkonjunkcije. Suština je uvek promena, a ne stagnacija.

Vi ste svoju natalnu kartu tokom života ,,naučili da radi na određeni način’’ . Ona je velikim delom bazirana na vašim navikama. Te navike su pokazane kroz natalne aspekte Meseca. U slučaju nekog problema uvek se treba vratiti na analizu natalne karte. Natalni Mesec može imati lagane aspekte, ali izazovne tranzite i obrnuto.

Mesec pokazuje nesvesne radnje i instinkte koje stvaraju prepreku braku, dugoj vezi ili zajedničkom životu. Svi želimo da se osećamo ispunjeno i neke kvalitete koje u sebi potiskujemo. Te kvalitete nismo osvestili ili ne živimo pa nadoknađujemo kroz odnos sa drugima. Slaganje Meseca u sinastriji je vrlo važno za svaki duži odnos. Odnos gde se Mesec ne slaže obično traje kratko ili bude vrlo neprijatan i bolan.

Kompatibilnost

Nikad se ne uklapamo sa drugima po svemu, jer u tom slučaju ne bi postojalo privlačenje niti strast. Nas drugi i privlače zato što postoje kvadrati ili opozicije. Ovi aspekti nastaju kada dve natalne karte tj. dve energije dođu u kontakt. Kada imamo ove natalne aspekte tada možemo tražiti ljude koji nemaju te natalne aspekte i gde su odnosi ovih planeta lagani.

U nekim slučajevima kada natalni Mesec obe osobe nije u laganom aspektu može postojati slaganje kada obe osobe imaju Mesec u istoj kući, iako u različitom znaku. Kada se dve osobe ne slažu prema Mesecu, a kada izražavaju individualno svoj Mesec na najvišem nivou u datom znaku, nesporazumi nestaju i kvadrati/opozicije se neutralizuju.

S kim se slažemo bolje?

Slagaćete se dobro sa osobama koje imaju Mesec u istom elementu kao što je vaš natalni Mesec. Međutim, ako postoje kvadrati na taj znak u vašoj natalnoj karti ili izazovni aspekti sa tim znakom onda slaganje neće ići tako lako. Stepen je isto bitan, pa čak i kada imate Mesec u istom elementu nema uvek aspekata koji vas vezuju.

Natalne konjunkcije Mesecom kao i dugoročni tranziti će doneti nove promene u odnosima, pa u nekom slučaju postoji slaganje koje tokom određenog vremenskom perioda prolazi kroz karmički test. Ovo obično ima veze sa prošlim životima jer Mesec govori i o sećanjima duše.

Tu gde je tranzitni Mesec tu se nalazi i fokus a kako se sve dešava u ciklusima Mesec tako obiđe svih 12 oblasti vašeg života tokom mesec dana. Možda ste primetili da svakog Meseca doživite određeni stres iznova, a to ima veze sa kvalitetom energije natalne kuće i planetama koje se tada kroz tranzit aktiviraju. Moguće je da sa nekim znakom zodijaka imate problem, i to tranzitni Mesec pokazuje.

Mesec u astrologiji- jednomesečni ciklusi

Pošto se problem uvek vidi u telu, a svaki znak je povezan sa svim znacima, tokom svakog meseca tranzitni Mesec akumulira energiju tokom jednog ciklusa. Kada se dešava Pun Mesec ta energija se prazni, a kada je Mlad Mesec ponovo puni. Sa pomračenjima je ovo još više intenzivirano.

Svaki znak je povezan i sa svakom kućom pa kuća u kojoj tranzitira Mesec pokazuje na šta smo usmereni tokom određenog dana. Ako postoji problem u toj kući telo može pokazati neki simptomom da postoji disbalans. Verovatno ste primetili da svoj natalni Mesec na različite načine izražavate tokom godine. U toku svakog godišnjeg doba ćemo prolaziti kroz periode izazova, stabilizacije i promene. Ovo važi za svaki znak.

Tranziti preko kardinalnih tačaka

Na dnevnom nivou aspekti tranzitnog Meseca prema četiri kardinalne tačke pokazuju naše primarno usmerenje. Ti kardinalni delovi natalne karte su i vreme dana kada može doći do nekog sukoba, pogotovo u toku tranzita Meseca, jer se energija menja u nama i oko nas. Mi to osećamo padom energije i manjkom fokusa. Ascendent će nam pokazati kako počinjemo dan i potrebno je ovu energiju uskladiti sa Mesecom. Možda odatle i ona izreka da se po jutru dan poznaje!

Kroz MC se vidi kakva energija je tokom podneva, descendent pokazuje zalazak sunca, a IC noć ako govorimo o delovima dana. Naravno, sve ovo može varirati prema obimu natalne kuće. Neki ljudi imaju natalnu kuću koja sadrži i tri znaka a ne samo jedan. To znači da će tranzitni Mesec u takvoj ,,širokoj’’ kući boraviti i po nedelju dana, umesto oko dva.

Integracija znaka na uglovima nas čine stabilnim i puni nam baterije u tom periodu dana. Naravno ako sa nekom od ovih tačaka postoji konjunkcija natalne planeta koja ima aspekt sa Mesecom dobijamo i novi nivo značenja. U to slučaju govorimo o drugačijoj energiji pa će npr. Mars na ASC-u svakako dati potrebu za pokretom u kom god znaku da se nađe.

Primer-Mesec u astrologiji

Na taj način ako natalnu kartu posmatramo kao sat najbolji period za vežbanje bi bio rano ujutro nakon buđenja ako osoba ima na tom mestu Mars. Osoba koja ga ima u petoj kući treba da vežba uveče. Mars u slučaju trigona sa Mesecom daje snagu i smanjuje emotivni naboj, ali u slučaju kvadrata doprinosi stresu. Zato je uvek potrebno obratiti pažnju na celu natalnu kartu jer je za svaku osobu ovo drugačije.

Na primer, ako se Mesec nalazu u 12. kući može postojati veliki izazov za osobu ako nije naučila da izađe na kraj sa svojim emocijama. Šta god da se nalazi u 12. kući imaće uticaj na natalni Mesec čak i kada nema natalnih i tranzitnih aspekata. 12. kuća često crpi veliku količinu energije pogotovo kada postoje tajne ili delovi prošlosti koje nismo iscelili. Rešenje za sve je uvek svetlost i iskreni razgovor, otvaranje i izlaženje iz mraka. Sve ono što se potiskuje iscrpljuje životni potencijal i natalni magentizam i govori o potisnutoj potrebi duše.

Fundamentalne životne funkicije

Pošto svaka planeta predstavlja fundementalnu životnu funkciju, aspekti Meseca sa drugim planetama generišu i troše energiju na različitom nivou. Automatsko, reaktivno i nesvesno ponašanje treba zamenti svesno, otvoreno i slobodno ponašanje. Korisno je da čitate o Mesecu u svom znaku, ali astrološki jezik putem simbola komunicira sa vama čak i kada ništa ne znate o svojoj natalnoj karti.

Kroz astrologiju uvodimo red i dobijamo šire značenje pa razumevanje natalnog Meseca na početku može da pobudi osećanja i skrene pažnju na ono što je potrebno da rešite. To što imate Mesec u kvadratu sa Saturnom nije dokaz da ste zato patili i da morate da patite i dalje. To je znak da je potrebno da se preuzme odgovornost prema svojim emocijama.

Na astrološku analizu uvek utiče i tranzitni Mesec, pa su tako neke analize vrlo emotivne a neke vrlo optimistične ili pune naboja. Vi ne slušate samo moje izlaganje već kroz razgovor, ali i svoju energiju, uvek učestvujete u konsultaciji i analizi planeta. Sve može imati puno značenja na nivou energije i svaki simbol je iskustvo za sebe. Mesec u istom znaku za svaku osobu ima različita značenja prema iskustvu koje je osoba do tada imala u prošlosti, svesno ili nesvesno.

Emotivna ravnoteža

Ako ste stabilna ličnost i ako je vaša energija uzemljena, ako ste naučili da izbalansirate sebe bez obzira na to kakve natalne aspekte imate, onda šta god da se desi ne gubite ravnotežu, bez obzira na tranzite. Međutim, razumevanje Meseca iako može delovati jednostavno, uvek govori i o nekom ,,mračnom’’ i ,,nevidljivom delu’’.

Da li na primer Blizanac sa Merkurom u kvadratu sa Neptunom emotivne probleme može da reši razgovorom? U ovom slučaju ne, jer bi ovi razgovori doveli do još veće konfuzije (Neptun). Način kako se ovo može rešiti je kroz tišinu, meditaciju i mir (pozitivna upotreba simbola). Sve ono što Blizancima deluje vrlo dosadno i gde moraju da budu sami u svom svetu, što oni ne vole jer vole da budu sa ljudima i da pričaju potrebno je da zameni tišina.

Ako je Mesec u Blizancima ova osoba može pogotovo zbog nerešenih emotivnih problema biti potstaknuta da puno priča donoseći još više zbunjenosti i trošeći energiju. Postoje načini kako sa ovom energijom može da izađe na kraj i da joj bude lakše a da istovremeno i reši svoj problem. Ovo je samo primer i za svaku osobu je drugačije jer zavisi od njene natalne karte i kako se ona sa njom nosi.

Energija: natalni Mesec u astrologiji

U nastavku ću navesti primere kako možemo da sa energijom Meseca izađemo na kraj i upotrebimo je konstruktivno. Ako je tranzitni Mesec u Biku ne znači da treba da idete u banku isto kao što natalni Mesec u Biku ne znači da ćete se bogato udati. Mesec će pokazati najbolji način, ali ne i događaje.

Ovan-Lav

Mesec u Ovnu se najbolje kanališe kroz fizičku aktivnost, trošenje energije kroz sport, pogotovo aerobik i sve aktivnosti koje radimo sa strašću i poletom.

Mesec u Biku se najbolje kanališe kroz boravak u prirodi i povezivanje sa čulima kao i uživanje u mirisima i dodiru i ukusnoj hrani.

Mesec u  Blizancima se najbolje kanališe kroz kontakte sa drugima i pisanje dnevnika. Korisno je i učenje nečeg što će nas intelektualno stimulisati i probuditi znatiželju da postavljamo pitanja i tragamo za odgovorima.

Mesec u Raku se najbolje kanališe kroz negovanje emotivnih kontakata, konzumiranje čajeva i toplih čorbi. Koristan je boravak u kući i potsećanje na lepa vremena.

Mesec u Lavu se najbolje kanališe kroz ispoljavanje lične kreativnosti, zabavu kroz igru i veselje kao i izlaske sa prijateljima i ljubavne kontakte.

Devica-Ribe

Mesec u Devici se najbolje kanališe kroz negovanje zdravih navika. Bitno je bavljenje detaljima i ispravljanje nečeg što treba popraviti, fokusiranje na praktičnu stranu i pročišćenje sredine u kojoj živimo ili svog tela.

Mesec  u Vagi se kanališe najbolje tako da se teži uspostavljanju balansa u odnosu sa drugim ljudima ili obraćanje pažnja na lepotu i ravnotežu unutrašnjeg i spoljašnjeg. Savetuje se i uživanje u umetnosti.

Mesec u Škropiji se najbolje kanališe kroz otpuštanje emocija koje nosimo sa sobom. Energetska terapija, transformacija kroz psihologiju, povlačenje u tišinu i predavanje nečemu što nas zanima i što pomaže da pronađemo moć u sebi.

Mesec u Strelcu se najbolje kanališe kroz životnu avanturu i učenje kroz motivaciona predavanja ili sportske aktivnosti, odlaske na utakmice, putovanje kao i negovanje sopstvene slobode i potrage za istinom.

Mesec u Jarcu se najbolje kanališe kroz praktično pristupanje rešavanju problema i preduzimanje koraka za ostvarenje nekog cilja. Poštovanje granica i pravila je takođe važno kao i tradicija.

Mesec u Vodoliji se najbolje kanališe kroz interesovanje koje nam pomaže da negujemo svoju jedinstvenost kao i bavljenje ciljevima koji imaju i dobrobit drugih na prvom mestu ali i pokazuju nešto neobično o nama.

Mesec u Ribama se najbolje kanališe kroz mir i tišinu, meditaciju, molitvu, boravak kraj vode i slušanje muzike ili slikanje, crtanje i fotografiju.

Povezani članci

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više

Nesvesni Pluton i blokirana energija natalne karte

U natalnoj karti Pluton u znaku, kući, njegov vladar i aspekti pletu priču karme. Pluton je tačka gde nesvesno težimo da imamo moć zarad emocionalne sigurnosti. Problemi nastaju kada osoba ne zna kako da sigurnost ostvari bez da se nesvesno ponaša. Ako Pluton ima puno aspekata, ako je retrogradan i ima odnos sa Južnim čvorom daće ideju o lekcijama Duše.

Pročitaj više