Tranzitni Jupiter u kućama

Maja Lazić
jul 26, 2021

Tranzitni Jupiter u kućama

Tema ovog teksta je tranzitni Jupiter u kućama.

Jupiter je oko godinu dana u jednom znaku. U tom periodu se nalazi u jednoj od natalih kuća. Ako je natalna kuća veća ili manja ovo će promeniti trajanje uticaja koji je vrlo individualan. Značenje će promeniti i to da li se u kući u kojoj je tranzit nalaze planete ili ne. Uticaj se menja i u zavisnosti od toga da li postoje aspekti drugih natalnih planeta na tranzitni Jupiter. Sve ovo moramo povezati sa znakom tranzitnog Jupiter, ali i sa natalnim Jupiterom. Da bi se bilo šta dogodilo potrebno je da se poklope bar tri ista faktora. Samo tranzitni Jupiter nije dovoljan.

Od kvaliteta natalnog Jupitera zavisi i kvalitet tranzita. ,,Dobar“ tranzit ne može da nadoknadi ,,loš“ natalni Jupiter. Može ipak da ublaži situaciju i pomogne osobi da stekne mudrost za bolje vladanje sobom. Svaki tranzit moramo ga gledamo u kontekstu onog šta je urađeno u prethodnom tranzitu tj. u kući pre one u kojoj sada tranzitira Jupiter. Uvek od prethodnih tranzita zavisi ono što ćemo imati u ovom tranzitu. Da bi lakše razumeli, Jupiter ništa ne donosi, već tokom tranzita vi kreirate šta će tokom idućeg tranzita da bude aktuelno i da dođe na red.

Molim vas da ne očekujete da Jupiter obavezno mora da se povezuje sa strogo pozitivnim dejstvom. Jupiter daje po zasluzi i koliko smo mi uložili u sebe. Ova planeta ima veze sa blagošću, spiritualnim shvatanjem i srećom za koju ne treba niko i ništa. Iskreno, od vašeg osećaja sreće baš sve zavisi! Kuća u kojoj se nalazi natalni Jupiter će tokom tranzita biti najvažnija jer će se ticati rasta svega onog što se dešavalo u prethodnih 12 godina, od poslednjeg tranzita. Tako se povratak Jupiter vezuje i za situacije kada prerastamo sebe i okrećemo novi list. Unutrašnji rast sada je ekvivalentan spoljnom rastu.

TRANZITNI JUPITER U KUĆAMA:

Tranzitni Jupiter u prvoj kući

Promene se dešavaju na nivou fizičkog tela pa se osoba može ugojiti ili se telo širi i postaje oblije. Kada se prvi put dešava ovaj tranzit telo raste u visinu i širinu. Osoba ima snažan apetit i obično dobro zdravlje, ali može imati više zdravstvenih problema ako nije obraćala pažnju. U nekim slučajevima tranzit počne sa problemom ili odlukom koja će značajno uticati na kvalitet života. Krasi je optimistično razmišljanje koje nalik magnetu privlači dobre prilike u nje život. Ponekad se ništa konkretno ne dešava, ali osoba stiče mudrost i zna da neke stvari više ne može da radi kada sazreva kao ličnost.

Ovo je vreme da ispunimo svoje želje, da dobijamo poklone i da shvatimo koliko svaki dan može biti jedno pozitivno iskustvo. Imamo više samopouzdanja i primećujemo da nailazimo na razumevanje okoline što olakšava napredak. Važno je da budemo otvoreni da slušamo one koji znaju više od nas i da ne preterujemo u svojim željama koje nisu uvek opravdane.

Svest o sebi

Sada ipak ne vidimo stvari realno. Imamo o sebi svest da možemo sve, ali nije baš tako. Ovo se nekad poklopi sa time da osoba započne nešto, uvodeći veliku promenu, ali na kraju kada tranzit prođe shvati da se jako zeznula. Ona nema kapacitet da nešto istera da kraja. Ego brzo raste i mi nismo svesni svojih mogućnosti a godi nam laskanje. Putovanja nas privlače i sve što je vid novog iskustva. Svakako, prati nas sreća i tu gde nam inače nije baš išlo.

U život ulaze dobre prilike i mogućnost za napredak, ali koliko smo spremni da učimo i rastemo od toga zavisi i rezultat. Ovaj položaj se poistovećuje i sa lenjošću pa osoba odjednom od svih tih prilika ne uradi ništa. Previše toga se dešava i dan brzo prođe, a da ništa nije konkretno završila. U nekim slučajevima dešava se udaja, preseljenje ili napredak na poslu. Osoba se energetski širi, neki vid rasta je primetan, a u život ulaze ljudi od kojih puno toga možemo da naučimo.

Bitno je da se fokusiramo na jednu stvar i da u nju ulažemo. Npr. ako želimo da radimo na svom izgledu da to bude fokus. Potrebno je obratiti pažnju na ishranu jer će previše uživanja u nezdravoj hrani dovesti do viška kilograma. Pogotovo treba obratiti pažnju na jetru i unos masti, šećera i alkohola. U nekim slučajevima ovo se poklapa i sa trudnoćom ili rođenjem deteta. Ono što smo izgadili u prethodnih 12 godina sada donosi plodove, ali nekad oni nisu lepi, ali nam pomažu da naučimo nešto o životu i mudrom vladanju.

Tranzitni Jupiter u drugoj kući

Dobre prilike koje se tiču novca kao i finansijskog napretka su moguće. Uživamo u dobitku koji nam pristiže, ali sada i više trošimo. Ovo se tradicionalno povezuje sa većom zaradom, ali i većim izdacima. Želimo kvalitetnije stvari, trošimo i na izgled i na lepotu. Osoba stiče samopouzdanje kroz novac i ono što može sebi da priušti, ali bi pre svega trebalo da razmišlja u smislu poboljšanja kvaliteta života. Kako ono što ima može da iskoristi na kvalitetniji način? Kupovina više stvari neće doneti sreću koja će biti trajna.

Ovo je vreme da ulažemo u sebe i svoje talente koji nam se mogu isplatiti. Osoba tokom ovog tranzita može biti sklona gojenju ili osvestiti neke od svojih uverenja u vezi novca pa ih tako i razrešiti. Bolje je da jede manje, ali kvalitetnije. Novac je ovde osnova sigurnosti i sreće, ali bi trebalo kopati dublje i razmisliti koji su to stavovi koja imamo o novci i kako ga trošimo. Kompleksi zbog finansija sada treba da se otpuste. Treba naučiti kako da se štedi na glupostima od kojim imamo samo kratkotrajno zadovoljstvo, a da se više ima onog što će biti trajno. Obično tokom ovog perioda osoba shvata šta joj je stvarno vredno. Avaj, to ne prodaju u radnjama!

Tranzitni Jupiter u trećoj kući

Pozitivnije razmišljamo i imamo više kontakata sa ljudima. Upoznajemo nekog ko nam postaje dobar prijatelj, a može nam dati mudar savet. Popravlja se odnos sa rodbinom i komšijama. Moguća je kupovina auta ili velikih električnih uređaja kao i mobilnog telefona. Ugovori i dogovori su isplativi i prati nas sreća. Učimo i počinjemo da shvatamo ono što smo znali da dubljem nivou. Imamo uspeha i u školi ili prilikom nekog seminara ili obuke. Više čitamo i pišemo i bolje komuniciramo sa drugima. Um je optimističniji i otvoren za uvide, a nadamo se i da će sve biti kako treba oko dokumentacije.

Sada je korisno da što više učimo i širimo svoje postojeće znanje. Ako je postojao neki konflikt sa prijateljima bićemo u mogućnosti da to popravimo. Naša reč nekome može dati nadu i omogućiti mu da stvari vidi iz druge perspektive. Uspeh nas prati kroz pisanu reč i dopada nam se literatura psihološkog i filozofskog karaktera. Neke lepe vesti dolaze iz naše okoline, od komšija ili rodbine. Unapređenje u komšiluku i pozitivne prilike kroz poznanstva sa drugima.

Tranzitni Jupiter u četvrtoj kući

Ovaj tranzit karakteriše intenziviranje dešavanja u kući, ali od toga kakvu situaciju zatiče ovaj tranzit zavisi njen kvalitet. Ako je odnos sa članovima porodice dobar, onda se dešavaju pozitivne prilike u kući. Moguće je isceljenje odnosa sa roditeljima. Ulepšavanje doma ili potreba da se određeni delovi kuće srede. Investiranje u kuću kao i otpuštanje strahova koji su stečeni u detinjstvu. U slučaju postojanja problema sa jednom od roditelja, ovaj tranzit pomaže da popravimo odnos.

Kupovina nekretnine, preseljenje kao i dobre okolnosti oko prodaje stana isto se tiču ovog tranzita. Porodična linija se isceljuje. Počinjemo da shvatamo neke od obrazaca u našoj porodici. Potrebno je da više brinemo o kući i njenom uređenju. Prija nam da organizujemo proslave u domu, ali u njega puštamo samo one sa kojima je odnos intiman i blizak. Neke osobe imaju potrebu da se osame tokom ovog tranzita i razmisle o tome koliko ih porodica čini srećnim. Koliko se osećaju kao deo porodice? Izazovi u ovoj oblasti uvek drmaju čitavu ličnost. Ako postoje ozbiljni problemi potrebno je biti mudar i preduzeti konstruktivne korake. Učimo bitne životne lekcije u odnosu sa roditeljima.

Tranzitni Jupiter u petoj kući

Ovaj tranzit može karakterisati nova ljubavna priča i početak velike romanse. Otvara se srce i u njega puštamo više ljubavi, jer smo osvestili šta je to što u ljubavi tražimo. Lepe novosti po pitanju emotivnog života. Za neke i vrlo buran ljubavni život sa puno strasti. Osoba može energiju investirati u hobije, nova interesovanja i posvetiti se kreativnom ispoljavanju sebe. Velika je potreba da se izrazimo i da nas drugi primete.

Zabava, izlasci, uživanje sa društvom kao i sportske aktivnosti koje nam prijaju i potstiču takmičarski duh. U nekim slučajevima je moguća trudnoća. Moguće je da kroz hobi dobijemo prilike za zaradu a svakako nas više sreća prati, što nije čudno jer se osećamo optimističnije. Ego raste pa jedino u nekom slučajevima radimo stvari koje ipak mogu da budu štetne i da povrede nas ili ljude oko nas, naročito ako se tiču emotivnog života.

Tranzitni Jupiter u šestoj kući

Ovaj položaj se povezuje sa poslovnim prilikama za uspeh kao i poboljšanjem na radnom mestu. Odnos sa kolegama i šefom se popravlja i omogućava veće poštovanje i napredak. Ekspanzija kroz karijeru i pomaganje drugima kroz posao takođe se tiče ovog tranzita. Ovo je vreme kada uvodimo pozitivne promene u ishranu, vežbanje i svakodnevni život. Ponekad je to posledica bolesti ili zdravstvenog izazova. Kupovina kućnog ljubimca je takođe moguća.

Pošto Jupiter povezujemo sa širenjem tako je i gojenje moguće, pa treba obratiti pažnju na ishranu. Obično je ovo vreme kada nam je teže da budemo na dijeti ako postoje razni problemi na dnevnom nivou. Okupirani smo pronalaskom rešenja na poslu i kao da imamo više obaveza. U nekim slučajevima moguć je početak i novog posla i vraćanje dugova. Isceljenje zdravlja i služenje drugima je vrlo bitno. Biće nam prijatno da radimo na čišćenju prostora, uređenju radnog mesta i investiranju energiju da rešimo nagomilane probleme ili bolje i kvalitetnije odradimo neki posao.

Tranzitni Jupiter u sedmoj kući

Ovaj tranzit naglašava partnerske odnose i popravljanje situacije u braku. Ugovori sa drugima nailaze da pozitivan period a poslovne veze cvetaju. Bračni partner takođe može imati prilike za napredak. Ovaj tranzit može on više da oseti od vas. Imamo potrebu da uravnotežimo delove svoje ličnosti tako da se poboljša bračni odnos. Privlačimo srećne okolnosti jer drugima delujemo ispunjenije i srećnije.

Ovaj period obično se tiče i poboljšanja izgleda i potrebe da popravljamo veze sa važnim ljudima. Ako je postojao problem u braku ovaj tranzit ga prvo može povećati, da bi se on rešilo tako da je to dobro za oboje. Povoljne prilike dolaze kroz druge ljude. U život ulaze oni koji će nam doneti rast i napredak. Tipično se ovaj period povezuje i sa nekim javnim uspehom ili dobitkom kao i pozitivnim razrešenjem nekog pravnog procesa.

Tranzitni Jupiter u osmoj kući

U slučaju da postoji trauma ili bol koji je ostao neisceljen sada je bitno da radite na otpuštanju i psihološkom razrešenju. Privlače vas okultna i misteriozna učenja. Moguća je opsednutost nekog idejom ili želja da se pronađe uzrok problemu. Intimni život se produbljuje. Seksualna energija je intenzivna kao i strast. Ovo u pojedinim slučajevima ukazuje na sklonost preljubi i vanbračnim vezama. Novac od nasledstva, nekretnine ili kroz prodaju može doći. Imamo želju da investiramo.

Razumemo zašto stvaramo krize, ali postajemo i mudriji pa i znamo kako možemo da ih konačno rešimo. Prošli životi nas okupiraju, na nesvesnom nivou. Osećamo njihov karmički upliv. Želimo da se prepustimo, ali i dalje ako postoji strah, težimo kontroli i sumnji u druge. Ovo je vreme kada možemo da iscelimo neku vezu, ali i kada može doći do razvoda i podele imovine.

Potrebno je da kroz neku isceljujuću tehniku radimo na strahovima i razgovaramo sa psihologom. Naš odnos prema smrti se menja, ali isto tako i odnos prema životu. Postajemo konačno svesni važnosti bliskih i intimnih veza i kako sve oko nas predstavlja nas same. Kako su upravo oni koji nas povređuju prilika da osvestimo kako sve povređujemo sebe. Zato je ovo vreme kada možemo da iscelimo puno toga, ali i da odemo u suprotnu stranu i stvorimo krize koje će se teško zaboraviti.

Tranzitni Jupiter u devetoj kući

Tranzit može doneti prilike za putovanje i saradnju sa strancima. Odlasci u inostranstvo nam jako prijaju i upoznavanje novih kultura. Sve ovo služi da proširimo shvatanje života i praktično živimo svoju filozofiju. Imamo više razumevanja za razna učenja koja mogu biti drugačija od onih koja su nas do sada privlačila ili nam bila poznata. U nekim slučajevima dolazimo u kontakt sa raznim duhovnim učenjima. Tako nastaju i knjige i putopisi svetskih putnika jer smo inspirisani da istražujemo. Seminari rada na sebi ili duhovna potraga nam postaju interesantni. Neko se može odlučiti za nastavak školovanja ili imati uspeha na fakultetu.

Čitamo i učimo o drugačijim životnim iskustvima i to nas sve menja. Otvoreni smo da vidimo šta nam to ispunjava srce i puni baterije. Treba da slušamo taj glas koji nas vodi višoj svrsi našeg života. Ovo je vreme učenja potstaknutog idealima i uverenjima kao i potrebe da pronađemo svoju zvezdu vodilju ili kroz kontakt sa drugima kulturama nađemo delove sebe. Deveta kuća je srodna Jupiteru pa je ovo vrlo blagotvoran uticaj.

Tranzitni Jupiter u desetoj kući

Uspeh na poslu kao i napredak karijere spominje se u svakoj astrološkoj knjizi. Ipak, ono što se dešava je da se naša reputacija na radom mestu menja. Postajemo svesni potrebe za napredovanjem. Imamo novu ulogu na poslu koja može obuhvatiti određene benefite. Želimo da se naše zalaganje nagradi pa sve radimo da do toga dođe. Deluje nam da je bitan samo onaj uspeh koji je vidljiv spolja. Zatose  ponekad usled ovog aspekta odjednom nađemo u situaciji kada se druge oblasti u životu pokažu klimavim.

U tom slučaju ni poslovni napredak nije trajan i pitanje je kada će hijerarhijski doći do pada sa pozicije. Odnos sa ocem prolazi kroz krizu i drugu šansu da se reše problemi. Postajemo svesni šta je bila njegova uloga u našem životu i šta je trebalo od njega da naučimo. Porodica traži više našeg vremena. Partner se može osećati zapostavljenim a ni mi nemamo vreme za sebe. Deluje nam da svi imaju vrlo velika očekivanja od nas, ali mi ipak osećamo da imamo snage za sve. Nekako ćemo izdržati, mislimo bar da je tako.

Ovo je vreme da osvestimo prioritete i da onda uložimo energiju u ono što želimo da ostvarimo. Tražimo svoje mesto u društvu i drugi su spremniji da nam pomognu. Svesni smo svojim poslovnih potreba i sa većom mudrošću donosimo odluke. Nova zaduženja donose nove prilike. Ovo je svakako period kada možemo puno toga da ostvarimo i kada nižemo poslovne uspehe.

Tranzitni Jupiter u jedanaestoj kući

Novi prijatelji ulaze u naš život preko članstva u nekom društvu ili organizaciji. Kontakti sa drugima postaju primarni. Zahvaljujući njima imamo više nade da će sve biti dobro i da ćemo ostvariti željeno. Imamo puno planova za uspeh preko nekog posla. Ovo nam može doneti dodatni novac ili povišicu. Ideali i želje za budućnost postaju opipljiviji. Jedino nastaje problem ako smo se posvetili velikom broju ciljeva za koje nemamo energiju i vreme.

Prilike za napredak dolaze kroz saradnju sa drugima. Prijatelji nas mogu upoznati sa nekim ko će investirati u naš projekat. Komunikacija sa drugima je dobra i nailazimo na mnoge istomišljenike. Društvene mreže su nam važne i preko njih možemo pokrenuti bitan projekat koji će doneti uspeh. Ovo je vreme da ako nemamo svoju grupu ljudi, da je sada pronađemo. Ako nas je neke organizacija zanimala sada možemo da postanemo njen član ili se uključimo u rad na nekom zajedničkom cilju.

Tranzitni Jupiter u dvanaestoj kući

Ovo je vreme kada naša intuicija postaje vrlo jaka kako se oslobađamo ostataka prošlih života. Kroz simbole u snovima naša podsvest komunicira sa nama. Meditacije sa mandalama nam mogu biti korisne. Moramo biti svesni da u nekim slučajevima prvo možemo biti suočeni sa onim što nije prijatno. Vrata podruma se otvaraju da bi napravili transformaciju. U tome nam značajno može pomoći muzika, filomovi i književnost. Snovi nas isceljuju i tako otpuštamo stare obrasce.

Imamo više razumevanja zašto su neke stvari u prošlosti morale da se dese. Posvećeni smo nečemu što je nevidljivo, ali veće od nas i kroz šta možemo drugima da damo više. To je ono što bi sada svakako trebalo da radimo. Neki astrolozi ovaj položaj zovu ,,vreme otplaćivanja dugova’’ kada stvari dolaze na svoje mesto. Duhovna ekspanzija je moguća pogotovo kroz jaku potrebu da budemo sami i da se posvetimo sebi, u tišini i miru. Inspirisani smo da nešto stvorimo pa treba dati oduška kreativnosti.

Teskoba i mudrost

Ako nas nešto muči, želećemo da razotkrijemo šta se nalazi iza toga i koji nas to strah povređuje. Prestajemo da se plašimo svoje tame. Deluje da naš unutrašnji svet dobija priliku za nežno isceljenje i utehu. Verujemo da sve ipak može biti dobro samo i dalje ne znamo kako i kada će se to desiti.

Ovo je vreme da shvatimo šta je karma i kako smo je do sada stvarali u svom životu. Energetske tehnike su vrlo korisne kao i sve ono što nam omogućava da pustimo prošlost. Kako je ova kuća povezana sa završecima sada treba na mnoge stvari staviti tačku. Bolne situacije dobijamo priliku da razumemo na neki novi način i oprostimo sebi i drugima. Vreme tokom ovog tranizta je nalik kupanju u isceljujućem okeanu. Što više bola i tuge speremo sa sebe, možemi više dobiti tokom narednog tranzita kada Jupiter pređe ascendent.

Povezani članci

PLUTON I VLADANJE SOBOM

Kada aktivirate natalni Pluton spremni ste da život gledate očima alhemičara. U ovoj planeti krije se vaša ključna životna strategija. Sa Plutonom je sve kompleksno. A obično se tiče afera u koje smo se upetljali i koje su povezane sa nekom dubokom ranom. Pluton u aspektima vodi trnovitim putem do autentičnog ja i posvećenosti ciljevima koji prevazilaze ovu inkarnaciju, gde smo nekada zgrešili i pogrešili ali sada ispravljamo.

Pročitaj više

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Nesvesni Pluton i blokirana energija natalne karte

U natalnoj karti Pluton u znaku, kući, njegov vladar i aspekti pletu priču karme. Pluton je tačka gde nesvesno težimo da imamo moć zarad emocionalne sigurnosti. Problemi nastaju kada osoba ne zna kako da sigurnost ostvari bez da se nesvesno ponaša. Ako Pluton ima puno aspekata, ako je retrogradan i ima odnos sa Južnim čvorom daće ideju o lekcijama Duše.

Pročitaj više