NATALNA KUĆA-VAŠA JEDINSTVENA ŽIVOTNA TERITORIJA

Maja Lazić
maj 18, 2023

NATALNA KUĆA-VAŠA JEDINSTVENA ŽIVOTNA TERITORIJA

NATALNA KUĆA-ŠTA JE TO I NA ŠTA UKAZUJE?

Kada tumačimo natalnu kartu prvo što gledamo je natalna planeta koja predstavlja temu a znak ukazuje zašto se nešto dešava. Znak motiviše planetu. Kako ona koristi energiju vidimo kroz natalni aspekt. Neki aspekti ukazuju na lakše ili teže ostvarenje cilja, ali je negativni i pozitivni polaritet deo svačijeg iskustva i nije izabran unapred za vas.

Natalna kuće će pokazati gde se sve to dešava. U današnjem tekstu ću obraditi svih 12 kuća koje će vam pomoći da svoju natalnu kartu i tranzite koje prolazite bolje razumete.

Prva kuća-teritorija ličnosti

Ascendent predstavlja stepen prve kuće i govori o identitetu osobe. Ova kuća ima Ovnovski kvalitet i prirodni vladar je Mars. Ne treba brkati kvalitet podznaka sa našom pravom prirodom! Podznak je nalik maski i odabranom društvenom identitetu koji nam je potreban da ostvarimo ciljeve. Planete u prvoj kući imaju jasnoću i odlučnost u preuzimanju akcija.

Osoba ima osećaj veće kontrole života. Sa stelijumom u prvoj kući je fokusirana na sebe i želi da ide određenim smerom. Identitet poistovećuje sa prodornošću u životu. Kao svaka maska i ova mora u nekom trenutku da se skine da bi mogli efikasno da funkcionišemo. Osoba koja nije integrisala prvu kuću tokom tranzita spoljnih planeta oseća strah. Ona nema dovoljno samopouzdanja i nije fleksibilna pa se prepušta okolini koja je vuče za rukav.

Sa opozicijama na prvu kuću možemo osećati da uvek bivamo poraženi od okoline. Sve to ima za cilj da nas nauči kako da nam natalne planete pomognu. Prva kuća mora da nam služi i ako u njoj ima više planete te planete su date da ih koristimo. Nebrojeno puta sam videla situacije da ih se pojedinac odriče. To je znak ličnosti kojoj nedostaje jaka volja i motivacija.

Odricanje od natalnih darova neminovno vodi ka svim drugim životnim problemima. Neizdiferenciran karakter, nefokusiranost u ciljevima, nejasan životni pravac i loši odnosi sa okolinom posledica su a ne uzrok za probleme kad imamo planete u prvoj kući. Tako osoba koja nije ovladala sobom pokušava da manipuliše okolinom nesvesna da ranjava uvek samo sebe.

Druga kuća-teritorija finansija

Druga kuća govori o izazovima po pitanju samopouzdanja, novcu i imovini. Osobe koje imaju planete u drugoj kući imaju jaku potrebu da se dokažu sebi. U tome im pomaže Venera kao prirodni vladar druge kuće i znaka Bika.

Duži tranziti u drugoj kući donose periode kada treba da savladamo unutrašnju nesigurnost da bi mogli da ostvarimo finansijsku stabilnost. Tranziti nam pomažu da razvijemo crte ličnosti koje će nas podržati i koje ćemo vremenom i predanošću moći da unovčimo.

Osobe sa stelijumom u drugoj kući mogu imati veliko samopouzdanje koje je povezano sa onim što imaju, bilo to materijalno ili ne. Ovde svakako govorimo o talentima i veštinama. Venera u drugoj kući može da ukaže da će osoba biti finansijski obezbeđena investiranjem u sebe.

Kvadrati na drugu kući mogu se ispoljiti kao materijalizam ili poistovećivanje lične vrednosti sa količinom stečenog bogatstva i poseda. Osobe koje imaju Saturn u drugoj kući mogu imati problem sa nedostatkom samopouzdanja ili se plaše finansijskih rizika. Opozicije na drugu kuću mogu ukazivati na veće rashode od prihoda ili duboko ukorenjene strahove koji utiču na materijalnu sigurnost.

Treća kuća-teritorija komunikacije

Treća kuća predstavlja oblast životne percepcije i povezana je sa znakom Blizanaca i Merkurom kao prirodnim vladarom. Osobe koje imaju Sunce u trećoj kući su jasne, tačne i organizovane a znak će pokazati kvalitet životnih stavova. Stelijum u trećoj kući se u ranom detinjstvu izražava kao ljubav prema učenju i čitanju.

Naglašena treća kuća govori o komunikativnosti i talentima za pisanje. Saturn može ukazivati na nesigurnost u inteligenciju i nedostatak hrabrosti da iskažemo mišljenje. Tranziti u trećoj kući su vreme kada se bavimo učenjem i sporazumevanjem sa okolinom koja je uvek obojena načinom na koji vidimo život. Osobe sa kvadratima na treću kuću mogu imati poteškoća u komunikaciji ili biti sklone lažima, preterivanju i iskrivljavanju činjenica.

Neptun u trećoj kući može dati rasejanost, nedostatak motivacije ili ,,nevidljivi’’ gubitak vremena i smušenost. Osobe koje imaju naglašenu treću kući energiju treba da kanališu kroz pisanje, predavanje ili pričanje o svojim iskustvima. Merkur snažno postavljen u trećoj kući ukazuje na naglašenu gestikulaciju, dok Mesec govori o recentivnom slušanju okoline.

Četvrta kuća-teritorija doma

Ovo je najniža oblast u natalnoj karti koja je povezana sa znakom Raka i Mesecom. Ukazuje na ranjivost, nesvesne uplive, emotivni život i intuitivnu prirodu. Četvrta kuća je vrlo subjektivna i obično retko ko spozna ovaj deo nas. On je rezervisan samo za intimne odnose i članove porodice. Osoba sa naglašenom četvrtom kućom ima karmičku vezanost za dom i sve što se tiče korena i porodice.

Planete u ovoj kući nam pomažu da vidimo šta nas motiviše i koji strah leži u nama a ,,pokupljen’’ je u detinjstvu. Osobe sa stelijumom u ovoj kući deo ličnosti same od sebe kriju. Ne mogu da je prihvate jer bi sa tim došao i bol. Odbacivanje najsenzibilnijeg dela sopstva može voditi do neurotičnog ponašanja, raznih opsesijama i životnom nezadovoljstvu.

Tranziti u četvrtoj kući se mogu osetiti kao veća potreba da se odaljimo od sveta, što može u osnovi sadržati stid zbog prošlosti. Ovim ljudima se preporučuje rad sa psihologom. Planete u ovoj kući govore o imanignaciji i prošlosti koju ne možemo tek tako da zaboravimo. Ključni je deo identiteta pa bežanje i nesuočavanje sa strahom uvek mnogo košta. Integrisana četvrta kuća daje veću mogućnost za ostvarenje potencijala po pitanju partnerstva i posla jer je temelj ravnoteže.

Četvrta kuća može dati uvid u naš pravi identitet koji po svaku cenu želimo da zaštitimo jer je osetljiv i tanan. Osobe koje imaju transcendentalne planete i Saturn  u četvrtoj kući mogu imati karmičke izazove preko porodične linije. Progone ih brige o preživljavanju, hronični zdravstveni problemi zbog nekanalisane energije ili strah od smrti bliskih ljudi koji ih parališe. Sve to čini da se uvek vrate nazad na ponašanje karakteristično za period kada su bili mali.

Peta kuća-teritorija radosti

Ova kuća govori o iskustvima koji su potrebna da bi stvorili svoj pravi identitet a tiču se emotivnog života. Tradicionalno ovo je kuća dece i povezuje se sa znakom Lava i Suncem kao prirodnim vladarom. Peta kuća opisuje zadovoljstvo, kreativnost i izražavanje talenata. Tiče se ljubavi, svega što volimo, hobija, razonode i kako provodimo slobodno vreme.

Osobe koje imaju naglašenu petu kuću treba da kreativno kanališu energiju jer im je neophodna da bi osetili punoću života. Saturn u petoj kući ukazuje na mučne ljubavne veze tokom dužeg perioda života. Osoba uči lekciju o zadovoljenju sopstvenih potreba, ali i ispravnom odabiru onih koji nas mogu nadopuniti. Tranziti kroz ovu kuću mogu doneti nova neobična i uzbudljiva iskustva.

Osoba koja ima kvadrate i opozicije na petu kuće može biti previše sklona rizicima. Ima potrebu da nekontrolisano ulazi i izlazi iz emotivnih veza tražeći senzorno zadovoljstvo koje je samo još veći potsetnik na prazninu u njenoj duši. Osobe koje imaju karmičke čvorove u ovoj kući uče kao da se opuste i pronađu razlog za sreću, zabavu i igru svakog dana njihovog života.

Šesta kuća-teritorija služenja

Ovo je kuća u kojoj su ključne teme odgovornost, poslovna kompetencija, sposobnost da predano obavljamo poslove, ali i žrtvovanje tokom života. Znak Device i Merkur će nam dati opis stanja ove kuće. Osobe koje imaju više planeta u šestoj kući najveći potencijal mogu da ostvare kroz služenje drugima jer to doprinosi njihovom ličnom razvoju. Ipak, neće svim znacima ovo lako pasti!

Osoba uči kako da radom pruži vrednost drugima. Često sebe može staviti u ulogu žrtve kada je vladar šeste kuće u kvadratu sa vladarom ascendenta. Stelijum u šestoj kući govori o puno obaveza i robovanju navikama. Osoba ovu tendenciju iz poslovnog okruženja može preneti i na ljubavne veze.

Ako imate planete u šestoj kući ključno je da naučite da budete tu za druge ako će to vama pomoći da iskažete sebe. Jedino tako možete pomoći a da istovremeno sebi ne naštetiti jer se u protivnom javljaju zdravstvene tegobe. Tranziti u šestoj kući su vreme kada treba ulagati u veštine ali i naučiti da kažemo ne.

Sedam kuća-teritorija braka

Ovo je kuća koja najviše budi pažnju jer je povezana sa osećanjimaa prema drugim ljudima i tipom osobe koju tražimo za dugu vezu. Znak Vage i Venera daće nam više informacija, ali svakako je ovde bitna tema fer pleja i ravnoteže. Ako toga nema nastaje odnos koji je neravnopravan, gde jedna osoba zavisi od druge i vremenom gubi sebe, što se mnogima desi.

Duge veze su opisane ovom kućom, ali je to pre svega kako se identifikujemo sa drugima. Ovo je vaša ,,bolja polovina’’ ali ona se ne nalazi u drugoj osobi već u vama. Ako smo pronašli ravnotežu u sebi nećemo imati problem sa ovom kućom koji god tranzit da nas ,,strefi’’. Osobe koje imaju Saturn u sedmoj kući mogu imati iskustva ,,nemanja’’ i gubitka partnera ili dugo biti same. Neptun isto tako može doneti samoću ili opijenost ljudima koji nisu zdravi za nas.

Osoba koja ima natalne planete u sedmoj kući daje drugima misleći da će je oni voleti, ali na kraju to tako ne biva. Osoba treba da nauči da u partneru i percepciji njegove manjkavosti ali kvaliteta prepozna sebe. Opozicije iz prve kuće mogu biti povod da osoba ne može da održi vezu, ali pre svega je to strah da budemo intimni sa sobom i priznamo svoje potrebe.

Kroz sedmu kuću nešto od svoje ličnosti obelodanjujemo svetu. Kod osoba koje su plahovite prirode može se pojaviti veliki strah od gubitka partnera. To vodi do dramatične zavisnosti i toksične veze.

Osma kuća-teritorija instinkta

Iako se ovo kuća povezuje sa temom smrti, njenom analizom nećemo saznati kako i kada će se to desiti niti se astrologija time bavi. Znak Škorpije, planeta Mars i Pluton daće nam opis instinktivnog ponašanja i strahova koje smo gurnuli pod tepih. Ovo je kuća koja objašnjava seksualni život, reprodukciju, nekretnine i okultne teme.

Osoba koja ima naglašenu osmu kuću može imati susret sa metafizičkim koji uzdrmava njeno dotadašnje poimanje života duboko transformišići njenu prirodu. Osoba koja je integrisala osmu kuću živi zdravu seksualnost, prihvata da ljudi ulaze i odlaze iz njenog života i da ona nad time nema kontrolu.

Osoba sa stelijumom u osmoj kući treba da uloži vreme da integriše stare emotivne rane i nauči da se otvori za mistična iskustva. Transcendentalne planete, tranzitno i natalno, u ovoj kući govore o intenzitetu energije. Ona u mlazevima šiklja i kulja iz našeg života da bi sprali osećanja koja su se nataložila i sad stvaraju toksičnu buđ.

Zato ovu kuću povezujemo i sa ozbiljnim bolestima i medicinskim intervencijama. One u nama postavljaju ono čuveno pitanje da li ćemo preživeti ili je ovo stvarno kraj. Osobe sa Suncem u osmoj kući imaju snažnu energiju, ali treba da nauče da je kontrolišu. I da dozvole sebi da izgube kontrolu. Jedino tako mogu da iscele sebe i puste da im se neko bitan približi za šta je potrebno poverenje i mekoća.

Deveta kuća-teritorija putovanja

Ako imate naglašenu devetu kuću ne mora da znači da ćete živeti u inostranstvu, ali će širina shvatanja u vašem iskustvu biti bitna. Planete u Strelcu i Jupiter će nam objasniti težnje koje imamo i gde ćemo se susretati sa nepoznatim a vrlo interesantnim iskustvima. Ovo jeste kuća iskustva i promene rutine koja budi potrebu da stvorimo jedan novi identitet.

Osobe sa stelijumom u devetoj kući uvek traže smisao u životu a sve što su prošli uči ih kako da od limuna naprave limunadu. Osoba može imati talenat za psihologiju, filozifiju i imati poseban pogled na život koji počiva na etičkim principima koji su joj važni. Tranziti kroz devetu kuću nam postavljaju pitanje za čime tragamo i kako da to nađemo da bi razumeli sebe. Kvadrati i opozicije na ovu kući ponekad deluju kao da naše mesto zaista jeste negde daleko gde će nas okolina bolje razumeti.

Osoba koja ima Sunce u devetoj kući treba da se otvori za nova iskustva, da čita i uči, studira, putuje i prigrli prilike koje joj život donese. Ima i onih koji oklevaju i i obično se sa gorkim ukusom u ustima sećaju kako je moglo biti bolje. Iako tradicionalno deveta kuća pokazuje kako vidimo život, uz sve one bitne teme koje ga čine, ovo nema veze sa mišljenjem već sa iskustvom i širinom života.

Osoba uči da sebe ne ograničava i da ceo svet zaista može biti njen ako se otvori za takvu životnu realnost. Život će nam kroz devetu kući doneti iskustva koja će imati tendeciju da razbiju visoke zidove pećine iz koje smo da tada posmatrali život i mislili da je to sve…

Deseta kuća-teritorija karijere

Ovo je kuća koja je pod vladarstvom Saturna i povezana sa znakom Jarca. Ona predstavlja najvišu tačku do koje možemo da stignemo. Tiče se naše reputacije, mesta u društvu i poslovnog uspeha. Osobe sa naglašenom desetom kućom mnogo lakše stižu do ciljeva jer su već natalno na pravom mestu da to ostvare.

Osoba sa Suncem na vrhu desete kuće ima potrebu da bude viđena, hvaljena, poštovana i da nešto postigne u očima drugih ljudi. To je njen put koji će joj omogućiti da se oseća ispunjeno. Stelijum u desetoj kući ponekad ukazuje da osoba nema dovoljno vremena za druge bitne životne stvari pa porodica i emotivni život pate.

Osoba tokom vremena može osetiti da joj spoljni uspeh ništa ne znači. Tranziti pogotovo Plutona u ovom delu natalne karte mogu ukazati na opsesiju da uspemo i ostvarimo cilj pa neminovno gubimo nešto drugo jer to je cena. Osobe sa vladarom ascendenta ili Sunca na vrhu desete kuće obično dostužu neku rukovodeću funkciju.

Deseta kuća je identitet koji se gradi i to je ono što nas prati do kraja života po dobru ili zlu. Da bi deseta kuća dala maksimum potrebno je da razvijemo ostale tri kardinalne kuće. To su ljudi koji imaju specifičnu i vrlo istaknutu sudbinu i obično bivaju poznati očima javnosti.

Jedanaesta kuća-teritorija prijateljstva

Ova kuća govori o usmerenju u životu koje je rukovođeno ciljevima za budućnost i povezano sa znakom Vodolije, Saturnom i Uranom. U njoj su pohranjeni veliki planovi i želje. Kroz znak jedanaeste kuće vidimo ključnu temu. Treba dati sebi slobodu da ostvarimo svoju najveću želju.

Ovo je kuća koja se tiče grupa ljudi, udruženja, organizacija i uloga u raznim pokretima i institucijama. Osoba što jasnije ima sliku šta želi da ostvari i bude to može da ostvari brže. Bitno da cilj bude opipljiv i da ima korake koje će je voditi na tom putu. Osobu sa naglašenom jedanaestom kućom mogu podržati prijatelji i pomoći joj da ostvari planove.

Osobe koje imaju opoziciju na ovu kuću mogu biti više fokusirane na razbacivanje energijom. Ne mogu da se obavežu na veliki cilj jer im nedostaje strpljenje. Stelijum u ovoj kući osobi pomaže da ojača i da ne bude zbunjena po pitanju toga šta želi.

Tranziti kroz ovu kuću su vreme kada treba strateški da se postavimo u životu ako nešto jako želimo a to još nismo ostvarili. Ovo je kuća velikih mogućnosti. Na nju će vidno uticati ljudi tj. prijateljstva i poznanstva sa kojima smo je ,,napunili’’. Osoba uči da ako ima Sunce u ovoj kući treba da uvek misli na svoju budućnost i da kanališe svesno energiju u ono što želi da jednog dana stvori. Ona će u tome svakako i uspeti!

Dvanaesta kuća-teritorija životne mudrosti

Istina je da u dvanaestoj kući vrebaju razni problemi o čemu više može reći natalni Neptun, Jupiter i znak Riba. Ovo je kuća gde nema strukture. Ovde govorimo o nesvesnim uplivima koji donose događaje i iskustva u život koja za cilj imaju da ojačamo. Većina ljudi to doživi kao uznemiravanje sopstva i tone još dublje u probleme. Osoba sa planetama u dvanaestoj kući uči da usmrti ego i prestane da život posmatra sa gubitničke linije. To može jedino ako prizna da postoji nešto veće od nje same i kada nauči da aktivira viši nivo svesti.

Osobe koje imaju vladara ascendenta u ovoj kući mogu jako dugo biti zbunjene po pitanju toga ko su i šta žele. Vrlo često ne vide sebe jasno ili su nesigurne u svoje sposobnosti. Tranziti kroz dvanaestu kuću mogu se doživeti kao povećana tendencija ka eskapizmu, destrukciji, bolestima zavisnosti, traženju utehe u alhoholu, drogi i nezdravim toksičnim vezama.

Osoba spava jedan deo života što može da se ogleda kao tendencija da dangubi imajući želje a slabu realizaciju ciljeva. U detinjstvu osoba utehu traži u likovima iz muzičkih spotova, junacima filmova i romana koji su joj bliži od porodice. To sve vodi velikoj hipersenzibilnosti a i mentalnom disbalansu. Kvadrati na ovu kuću mogu da se povežu sa šizofrenijom, disocijacijom i raznim mehanizmima samoodbrane. Osoba ima utisak da za nju nema mesta na ovom svetu, pa je pomoć psihologa jako bitna.

Saturn u ovoj kući može da se iskaže kao tuga, nemogućnost da izrazimo bes ili destrukcija kada osećamo da nemamo kontrolu. Osoba ako je otvorena da se menja, ako svesno bira da razmišlja pozitivno i da radi na sebi ima šanse da ostvari uspeh. Ako bude izbegavala da reši probleme, ako se bude bavila kompulsivnošću i bila opsednuta drugima koje smatra bitnijim od sebe stavlja se u ulogi žrtve. Pomračenja na vrh ove kuće će osobu suočiti sa karmičkim lekcijama u cilju promene navika i zdravije upotrebe energije.

Povezani članci

PLUTON I VLADANJE SOBOM

Kada aktivirate natalni Pluton spremni ste da život gledate očima alhemičara. U ovoj planeti krije se vaša ključna životna strategija. Sa Plutonom je sve kompleksno. A obično se tiče afera u koje smo se upetljali i koje su povezane sa nekom dubokom ranom. Pluton u aspektima vodi trnovitim putem do autentičnog ja i posvećenosti ciljevima koji prevazilaze ovu inkarnaciju, gde smo nekada zgrešili i pogrešili ali sada ispravljamo.

Pročitaj više

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više