Retrogradne planete

Maja Lazić
maj 13, 2020

Retrogradne planete

RETROGRADNE PLANETE U NATALU I TRANZITIMA

Retrogradne planete su na energetskom nivou znatno usporene. Energija je gušća, sa tendencijom ka padu i slabljenju. Vraća nas u prošlost a to je dobro. Čovek na svakodnevom nivou stalno juri naprad, često misleći da može biti brži od života. Nesvestan da dok ne završi ono što je u prošlosti započeo ni ne može da manifestuje nešto u ovom trenutku. Boreći se protiv vetrenjača, odvojen od prirode i srži života biva poražen.

A Sunce i Mesec?

Za razliku od ostalih planeta, Sunce i Mesec nikada nisu retrogradni.

Retrogradnost ima mnogo veće ,unutrašnje’ nego spoljašnje delovanje. Ovo je introspektivno vreme kada treba da zađemo duboko u sebe. Ako to ne radimo, obično se neprijatni događaji manifestuju u našem životu. Natali sa većim brojem retrogradnih planeta mogu imati jak osećaj da ih nešto koči da napreduju. Većinu vremena to ,nešto’ je iz daleke prošlosti. Ovo vremenom postaje životni hendikep koji ne umemo da rešimo dokle god ne pogledamo u sebe.

U slučaju da je retrogradna planeta vladar natalne karte zaista ja potrebno da osvestimo svoje blokade i da radimo na njihovom razrešavanju. Za žene retrogradna Venera u natalu može biti izazov ako se i drugi faktori pokažu kao takvi. Za muškarace je retrogradni Mars obično nezgodan. Ovaj položaj može da otežava aktivno ispoljavanje energije. Može biti povezan sa artritisom, lošom krvnom slikom i fizičkim povredama.

RETROGRADNE PLANETE: Merkur

Merkur je retrogradan četiri puta godinje po oko tri nedelje. U tranzitima govori o potrebi za analizom aktuelne situacije i traženju načina da je razumemo i povežemo u celinu. Ipak, to nam sve izmiče. Misli mogu biti rasejane i zbrkane, naročito ako je Merkur u Ribama ili emotivne, ako je Merkur u Raku. Natalno možemo kroz nesvesno primati veliku količnu informacija. One nas preplavljuju donoseći iracionalne strahove. Jedan od saveta je da svakodevnno pišemo dnevnik i  meditiramo. Treba redovno da imamo periode tišine kada se nećemo baviti mentalnim aktivnostima.

U slučaju aspekata sa Saturnom treba naučiti da fokusiramo um. Bitno je da ne prekidamo obavljanje aktivnosti zbog lošeg raspoloženja. Treba da pronađemo izdržljivost da učimo i razjasnimo ono što nas kopka. Merkur u Blizancima, Devici i Vodoliji vrlo su dobri položaji. Tokom retro tranzita u ovim znacima korisno je da energiju trošimo na čitanje knjiga, pisanje i mentalnu analizu. Potrebno da naučimo i da komuniciramo sa drugima na emotivnom nivou, izbegavajući da donosimo zaključke a da nismo postavili pitanja. Dve glave su pametnije od jedne!

Retrogradne planete: Venera

Venera je retrogradna šest nedelja na svakih godinu i po dana. U natalu ukazuje na pojedince koji imaju veliku potrebu da razreše ljubavne probleme. Daleko od toga da je ovaj položaj nesrećan! U tranzitima se doživljava kao manjak sreće u vezi. Ostale manifestacije su nezadovoljstvo fizičkim izgledom i nivoom privlačnosti. Najčešća manifestacija je opšti dibalans u partnerstvu. Postajemo svesni koliko ulažemo, a koliko dobijamo i želimo da pronađemo ravnotežu. Zato neke ljubavi tokom retrogradnih perioda doživljaju još jednu šansu. Ona je često karmički vezana za dug koji jedna od osoba ima.

Moguća manifestacija je i tendencija da se ulazi u veliki broj emotivnih priča. To ne znači da su sve one lake i prijatne. Mi jednostavno tražimo ljubav koju smo jednom davno izgubili. Učimo da ne moramo da budemo zaglavljeni u prošlosti već da možemo da volimo i budemo voljeni. To se i dešava kada prvo zavolimo sebe. Pre toga treba da iscelimo tu jednu vezu koja je ostavila gorak osećaj odbačenosti u našem srcu. Retrogradna Venera u Devici, Škorpiji i Jarcu se doživljava kao ljubavna situacija sa puna poteškoća. Nismo svesni kako bi ih rešili, pa ostajemo u ovim odnosima.

Retrogradna Venera je česta kod parova koji predstavljaju vizuelno neobičan spoj. Sreće se i u brakovima koji traju godinama jer obe osobe isceljuju karmički odnos koji prevazilazi ovu inkraciju. Retrogradna Venera u Biku ili Vagi može biti vrlo dobra ako se koristi za umetnost. Odlična je kada imamo partnera koji ljubav izražava na isti način kao i mi. Svako sam kroji svoju ljubavnu sreću, a partner je naše ogledalo. Biramo ono što nam treba da bi spoznali šta stvarno znači voleti, čak i kada nas to u nekim trenucima jako povređuje.

Retrogradne planete: Mars

Mars je retrogradan na svake dve godine po nešto više od dva meseca. U natalu često ukazuje na naglašenu pasivno-agresivnu prirodu. Postoji i unutrašnji nemir koji potiče iz prošlosti kada smo reagovali na pogrešan način. Ovu situaciju je potrebno osvestiti, jer se inače manifestuje kao bol u nekom delu tela. Oni sa Marsom u Raku, Devici i Vagi imaju energetsi manje jak Mars pa ako je i retrogradan ili u 12. kući važno je da na zdrav način kroz fizičku aktivnost oslobode agresivnost i stres.

Ovo važi i kad postoje aspekti sa Saturnom ili Plutonom. Međutim, ako ne otpustimo bes možemo imati zdravstvene probleme. Imunitet je prenadražen a adrenalin se stalno luči, zbog nemogućnosti da sa stresom izađemo na kraj. Naravno, uz adekvatne vežbe i redovni rad sa energijom ovo možemo znatno olakšati što sam u radu sa klijentima puno puta svedočila. Tada se i imunitet poboljšava i otpornost organizma raste.

Obično se u tranzitima ove vreme vezuje za jaku želju da nešto uradimo, ali ne možemo da delujemo na adekvatan način. Ili guramo neki projekat da se realizuje ili osećamo pritisak zbog primorenosti da ostanemo u situaciji koja nam teško pada. Postoji pravilo da se tada bitno projekti ne započinju tj. da ih je potrebno odložiti. Ovo je posebno važno razmotriti ako retrogradni Mars jako aktivira bitne natalne tačke. Potrebno je biti vrlo odmoran i izbegavati da energiju trošimo na svađe.

To na karmičkom nivou dovodi do nesreća, ali i ozbiljnih fizičkih povreda. Međutim, jak Mars i kada je retrogradan ukazuje da je osoba asertivna i da su je loša iskustva u prošlosti naučila da više veruje sebi i rešava probleme. Potrebno je da blokade i konflikte sa drugima iskoristimo da pronađemo unutrašnu snagu i osvestimo da je najveći protivnik svako sam sebi, ne neko spolja. Do kada osoba to ne osvesti često ulazi u svađe i tera kontru kroz agresivno ponašanje i sukobe sa okolinom.

Jupiter i Saturn retrogradni su oko četiri meseca godišnje. Na mom kanalu postoje vežbe za retrogradni Mars Jupiter i Saturn, takođe.

Retrogradne planete: Jupiter

Jupiter u natalu može opisati osobu koja je zbog neke situacije iz prošlosti izgubila veru. Sa retrogradnim Jupiterom u Raku, Ribama i Strelcu, religija može biti svetlo koje će nas voditi u trenucima mraka. Retrogradni Jupiter se sreće i kod osoba sa jakom željom da pronađu svoju sreću. Oni žele da shvate značaj životne svrhe, a to postižu promenom uverenja. U tranzitima, često nam tokom ovih perioda nedostaje optimičan pogled na život. Ako je Jupiter u Škorpiji ili Lavu kroz analizu prošlosti možemo pronaći osećaj povezanost sa drugima.

Možemo imati osećaj da ne vredi da se trudimo jer prosto nemamo sreće. Ne možemo da vidimo širu sliku. Tada je vrlo važno da radimo meditacije za treće oko. Možemo i da osvestimo koje to uverenje nas je dovelo do toga da naša životna filozofija donosi nezadovoljstvo, a ne ekspanziju. Ovi periodi su korisni da proučavamo različite kulture i filozofije. U njima možemo naći uvide i ideje koje će značajno obogatiti naš život. Potrebno je istraživati načine da na svakodnevnom nivou radimo na sebi kroz duhovnu disciplinu. Računa se i proučavanje literature na temu religije, morala, etike i životnih vrednosti kao i razumevanja šta u stvari znači biti bogat.

Retrogradne planete: Saturn

Saturn u natalu može ukazati na jako uverenje da nas nešto uvek blokira da napredajemo. Često se tokom života suočavamo sa ozbiljnim problemima koji traže da dublje razmotrimo svoje odluke. Pozitivno je što ovaj položaj ukazuje na opreznu osobu koja je odgovorna. Ona ne srlja u rizične poduhvate, iako je nekad sklona odustajanju. Međutim, ako je Saturn retrogradan i u kvadratu sa Suncem ponekad ne pokazujemo veliku zrelost u odnosu sa roditeljima i ispunjavanju obaveza. Uspeh izostaje i stalno tražimo načine da olakšamo sebi patnju, povređujući druge. Tada se puno toga odlaže i deluje kao da stalno moramo da čekamo. Retrogradni Saturn u Ovnu, Raku i Lavu može ukazati na veću sklonost stresu i depresivnom pogledu na život. Česta su i nesvesna uverenja koja smo nasledili kroz porodicu a koja kažu da se pripremimo na najcrnje.

Kao da smo svesni da se ta najvažnija blokada nalazi u nama samima i našem čvrstom stavu kojeg se držimo godinama i koji se manifestuje kroz materijalnu prepreku. Retrogradni Saturn nas uči da damo sve od sebe, da odgovorno završavamo sve obaveze i dužnosti. Uči nas da naučimo da vredno gradimo čak i kada je to sporo, teško i deluje uzalud. Važno je izgraditi jak karakter i pronaći u sebi stabilan oslonac. Ako smo konzervativnih verovanja i ako nećemo da dozvolimo da iskreno pogledamo i analiziramo svoj život, kriveći druge za svoju nesreću, suočavamo se iznova i iznova sa preprekama koje nas uče da usporimo. Vremenom stičemo svest o tome da prepreka ne znači i kazna, već da nam je bila potrebna da bi ojačali.

Uran, Neptun i Pluton su retrogradni oko pet meseci godišnje a vežbe koje vam mogu biti korisne se nalaze na mom yt kanalu.

Retrogradni Uran

Uran u natalu ukazuje na vrlo neobični karakter sa potrebom da pokažemo svoju individualnost nekim ekscentričnim stavom. Možemo imati veliku potrebu da shvatimo šta je to po čemu smo posebni i da otkrijemo istinu koja će nas voditi pravim putem. Možemo biti buntovnici, ali vremenom učimo da pravilo koristimo svoju energiju i da svetu doprinesemo kroz velika dostignuća i naučna otkrića. U tranzitima govorimo o potrebi da reformišemo život i inventivnim projektima koji unose novinu u svakodnevicu. Retrogradni periodi se vezuju za povećan stres kao i nemirno ponašanje, uz potrebu da se oslobodimo tereta i obavezujućih odnosa.

Retrogradni Neptun

Neptun u natalu pokazuje sanjare koji maštaju o nekim davnim vremenima. To je idealista i zanesenjak vrlo osetljive energije, receptivan za osećanja ljudi oko sebe. Međutim, možemo imati vrlo poroznu i suptilnu auru pa nas okolina energetski troši. Žena sa ovim položajem na uglovima natala može imati jaku želju da upozna svoju srodnu dušu. Pogotovo ako je Neptun u bliskom kontaktu sa Venerom javlja se potreba da iskusimo ljubav na višem duhovnom nivou stapajući se sa partnerom.

Tranzitni periodi ukazuju na vreme kada je potrebno pronaći inspiraciju, okrenuti se religiji i umetnosti. Potrebno je težiti višem smislu čak i kada je realnost suvoparna. Potrebno je da svi pokažemo više saosećanja, da se stavimo u tuđe ciple. Važno je i da osvestimo da se tuga ne utapa alkoholom ili bežanjem od realnost. Treba osvestiti svoje lične granice kroz rad na čakrama.

Retrogradni Pluton

Pluton ukazuje na vrlo snažnu energiju koja je ostala blokirana iz prošlosti. Tokom života možemo doživljavati iskustva koja potiču iz prošlih života. Možemo doći u kontakt sa ljudima sa kojima formiramo nezdrave veze koje su odraz naše enegije opterećene ljutnom i mržnjom. Možemo prolaziti kroz različita intenzivna iskustva. Ona imaju cilj da oslobodimo blokiranu energiju jer nas životne krize i strah teraju da se transformišemo i rastemo. Tranzitni periodi ukazuju na probleme kontrole, opsesivnosti i potrebe da se usredsredimo na neki problem iako nas to može voditi dublje u mrak. Važno je osvestiti koji su nam ciljevi, ali da pre svega razumemo šta je motivacija za to. Jaka magnetična energija, strast kao i iskustva kada se suočavamo sa strahom traže od nas da napravimo unutrašnji skok na energetskom nivou i oslobodimo se senke prošlosti.

Povezani članci

PLUTON I VLADANJE SOBOM

Kada aktivirate natalni Pluton spremni ste da život gledate očima alhemičara. U ovoj planeti krije se vaša ključna životna strategija. Sa Plutonom je sve kompleksno. A obično se tiče afera u koje smo se upetljali i koje su povezane sa nekom dubokom ranom. Pluton u aspektima vodi trnovitim putem do autentičnog ja i posvećenosti ciljevima koji prevazilaze ovu inkarnaciju, gde smo nekada zgrešili i pogrešili ali sada ispravljamo.

Pročitaj više

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više