Saturn u Vodoliji

Maja Lazić
decembar 8, 2020

Saturn u Vodoliji

tEMA OVOG TEKSTA JE SATURN U VODOLIJI:

Životne poteškoće i nedaće su se od ranih dana postojanja astrologije uvek pripisivale Saturnu. Moderna astrologija kojom se ja bavim u Saturnu vidi učitelja najvažnijih životnih lekcija. U natalu nam ova planeta pokazuje kako doživljavamo ličnu odgovornost, koliko smo zreli i odrasli.

Ne radi se o tome da imamo probleme u životu zbog položaja natalnog Saturna. Oni se pojavljuju jer ne radimo ili nismo uradili ono što je bilo potrebno. Naše ponašanje i stav vibracijski utiču na svaku planetu, a od toga koliko smo prihvatili i naučili da se uzdamo u sebe zavisi i kvalitet tranzitnog Saturna.

Saturn u Vodoliji, u vazdušnom znaku, govori o uverenjima koja nas i dalje mogu sprečavati da ostvarimo svoje ciljeve. Ova uverenja potiču od nekog pretka, starijeg člana porodice, učitelja kao i karmičkog nasleđa na osnovu mesta rođenja. Životni ciljevi tokom ovog trazita biće ostvarivi kada promenimo svoje stavove, naročito one za koje se snažno držimo.

U kojoj natalnoj kući je Saturn u Vodoliji?

Natalna kuća u kojoj će tranzitirati Saturn pokazeće oblast u kojoj ograničavamo sebe. U ovoj oblasti imamo uverenja da nešto ne možemo ili ne zaslužujemo. Često je to oblast u kojoj je potrebno da se uloži dodatni trud i disciplina. Sada je pravo vreme za to.

Ovaj tranizt treba da nas potseti da uložimo trud a ne da odustanemo i klonemo duhom ili se osetimo poraženim. Tranzit Saturna od svih nas traži strpljenje kao i optimizam koji mnogima fali, što je bilo primateno i od 23.3.-1.7.2020.  Tada je Saturn kratko bio u Vodoliji i naznačio energiju ovog tranzita. Tačnije, našu energiju i svest na kolektivnom nivou.

Ipak, sa trudom i promenom ponašanja na materijalnom nivou tranzit Saturna menja svoju vibraciju, ali ona kosmička istina uvek važi: ’’Dobijamo onoliko koliko smo uložili.’’ Naravno, na individualnom nivou kako će osoba iskusiti ovaj tranzit zavisi od aspekata natalnog Saturna kao i onih koje formira tranzitni Saturn. Onima koji ovaj trazit imaju kroz VIII, XII i I kuću izazovi mogu biti veći jer započinju nove životne cikluse. Još neki od primera bi bili Saturn u konjunkciji sa natalnim Suncem/Mesecom, vladarom ascendenta kao i Venerom.

Velike promene uz Saturn u Vodoliji

Promene se sada dešavaju korak po korak, jer Saturn govori i o poštovanju hijerarhije. Zato je direktno povezan sa stavom prema saturnovskim figurama u vašem životu. Zato će ovaj tranzit individualno i kolektivno pokazati blokade uma i napredak tehnologije koji nisu na istom nivou.

Saturnovske blokade uvek služe da se one prerastu što je moguće tek kada prihvatimo svoju odgovornost u njima. Neki astrolozi naglašavaju značaj rituala kojima se posvećujemo duži vremenski period u cilju da se energija Saturna ’’odobrovolji’’. O tome možete pročitati više na sledećem linku. Ipak, najveća kočnica i problem biće depresivnost i pesimizam, a onda ni rituali neće pomoći.

Karmički test koji Saturn donosi čovečanstvu je rezultat nesvesnih akcija ljudi. Ipak, svaki tranzit Saturna uvek omogućava da se integriše i lekcija koja postoji u datoj životnoj oblasti. Generacije koje natalno imaju Saturn u Vodoliji nose u sebi kod strahova koji su osećali tokom ranog detinjstva i strah od odrastanja i pozvani su da preuzmu veću odgovornost.

Šta možemo da uradimo?

Disciplina, promene u ishrani, post subotom, redobne fizičke vežbe, svest o tome kakve misli imamo i šta govorimo, držanje obećanja i obavljanje onog na šta smo se obavezali tada kada smo rekli da ćemo to završiti omogućiće postepen napredak. Sa Saturnom on samo takav i može biti. Ili će individua uložiti trud ili će ta natalna oblast biti blokirana.

Saturn u Vodoliji će biti povezan i sa tranzitom Jupitera u Vodoliji od 19.12.2020.-13.5.2021. kao ii 29.7.-29.12.2021. On treba da nam pomogne da budemo dovoljno mudri i ne prebacujemo svoje probleme na druge ljude. Problemi u životu ne nastupaju zbog planeta već jer mi nismo život dovoljno ozbiljno shvatili. Kako će prva godina Saturnovog tranzitaa ići zajedno sa Jupiterom u Vodoliji tako ono što ne rešimo sada može da se uveća. Da li problem mora toliko velik da postane da bi ga svi konačno videli?

Literatura za učenike astrologije

Neki od vas iskoristiće tranzit Jupitera da počnu da uče astrologiju. Uvek savetujem da se krene od osnova i da se uči iz starih knjiga. Evo jedne koja se može naći po antikvarnicama. ,,Astrološki leksikon’’ Udo Beker.

Međutim, ako već dugo istražujete astrološki svet i imate napredno znanje onda svakako mogu da vam preporučim nešto drugačije i vrlo vodolijsko. Knjiga se zove ,,Asteroidi-boginje u astrologiji’’ Demetra Dzordz i Daglas Bloh. Asteroidi su se oduvek smarali vezom između kolektivne i lične svesti i sada nam oni mogu pomoći da se popnemo na ’’viši nivo’’.

Iskoristite ovo vreme da vidite život iz neke nove perspektive, naučite nešto novo i otvorite se za neka davna znanja i pisce koji su u svoje vreme bili novi i inovativni.

Saturn i Uran

Kako će Saturn imati kvadrat sa Uranom u Biku u januaru, februaru, junu i decembru 2021. povećan stres i dramatične reakcije će biti još jedan znak da ne uspevamo da integrišemo poruke Saturna. Potreba za slobodom se povećava, ali i uviđanje da je čovek u 21. veku postao rob tehnologije i različitih uređaja koji rukovode njegovim životom. Onima koji imaju planete u znaku Škorpije, naročito generacijama sa Plutonom u Škorpiji Saturn može doneti dramatične promene i probleme na reproduktivnom nivou.

Telo može otežano izbacivati toksine, dok kod jednog broja ljudi postoji tendencija ka prejedanju i kilogramima koji su takođe oblik doživljavanja Saturna, koji predstavlja težiu. Prvo dolazi strah i tuga a zatim se to manifestuje na telu ako se ne odupremo i pronađemo snagu. Saturn ima i kvalitet kalcifikacije koja na lažni način podupire telo a ustvari ga ometa u njegovom normalnom funkcionisanju.

Saturnov povratak

Ako prolazite Saturnov povratak telo može kroz česće prehlade, depresivnost, probleme sa kostima, zubima i suvu kožu pokazivati da nešto ne radimo kako treba. Na mom yt kanalu možete pronaći energetske vežbe koje vam mogu biti vrlo korisne tokom ovog tranzita. Koje vas to misli muče? Šta vas plaši?

Tokom ovog tranzita je korisno povećati unos minerala, vitamina D i kalicjuma i kroz lagane vežbe izaći iz mentalne ukočenosti i melanholičnog vajba.  Vodolija upravlja listovima i člancima na nogama pa je jako važno da se krećete i budete fizički aktivni. Zagrejte telo kroz brzo hodanje i šetnju. Izbegavajte hladne napitke, ali redovno budite na vazduhu slojevito obučeni.

Kako Vodolija govori o energiji na suptilnijem i finijem, ali i mnogo bržem nivou, tokom ovog tranzita je vrlo moguće da se oseti ovo podešavanja na nivou kičmenog stuba. Osobe sa planetama u znaku Lava mogu imati strahove po pitanju zdravlja, oslabljenu vitalnost, ukočenost leđa ili lupanje srca. To je znak da ne upravljaju svojim životom onako kako bi trebalo i da telo pokazuje da se nisu uskladili sa sobom pa ni Kosmosom.

Koji znak treba posebno da obrati pažnju?

Bikovi su uz Uran u Biku već počeli da se prilagođavaju ovog energiji. Neki od njih su napravili velike promene u svom životu. Ne treba zaboraviti da će baš Uran u Biku biti dispozitor Saturna! Ako imate planete u Biku potrebno je da se obrati veća pažnja na štitnu žlezdu, grlo i vrat.

Nervoza u oblasti ramena koja se može osetiti u glasu i povećan nivo stresa treba na vreme primetiti. U nekim slučajevima ovo može biti upozorenje na neku nesreću i fizičku povredu koja snažno uzdrmava život da bi on konačno mogao da krene pravim putem.

Sve ono što je problematično a nije se rešavalo biće aktivirano tranzitom Saturna i Jupitera. Zato je od ključne važnost da vidimo širu perspektivu, da dozvolimo sebi originalnost i slobodu i budemo autentični i svoji. Naročito ako to nismo bili u prošlosti!

Poruka za sve

Saturn u Vodoliji poziv je na slobodnu volju koja poštuje zakone koji su jednaki za sve. Oni moraju biti univerzalni za sve ljude. Velike promene će se dešavati. Mnoge nam se ne moraju dopasti, ali biće i mnogo onih koje će biti vrlo dobre po nas, kada dozvolimo sebi za izađemo iz okova uma, što nije ništa drugo nego ovaj tranzit.

Pogledajte u nebo i osetite radost. Tada vam Saturn ništa ne može!

Povezani članci

PLUTON I VLADANJE SOBOM

Kada aktivirate natalni Pluton spremni ste da život gledate očima alhemičara. U ovoj planeti krije se vaša ključna životna strategija. Sa Plutonom je sve kompleksno. A obično se tiče afera u koje smo se upetljali i koje su povezane sa nekom dubokom ranom. Pluton u aspektima vodi trnovitim putem do autentičnog ja i posvećenosti ciljevima koji prevazilaze ovu inkarnaciju, gde smo nekada zgrešili i pogrešili ali sada ispravljamo.

Pročitaj više

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Nesvesni Pluton i blokirana energija natalne karte

U natalnoj karti Pluton u znaku, kući, njegov vladar i aspekti pletu priču karme. Pluton je tačka gde nesvesno težimo da imamo moć zarad emocionalne sigurnosti. Problemi nastaju kada osoba ne zna kako da sigurnost ostvari bez da se nesvesno ponaša. Ako Pluton ima puno aspekata, ako je retrogradan i ima odnos sa Južnim čvorom daće ideju o lekcijama Duše.

Pročitaj više