Mars u znaku

Maja Lazić
decembar 28, 2020

Mars u znaku

Znak natalnog Marsa predstavlja jedan od pokazatelja volje i motivacije. Kroz znak Marsa možemo dobiti uvid u nivo ekspresivnosti osobe kao i način na koji ostvaruje želje. Naglašen natalni Mars biće uvek jasno vidljiv kroz ponašanje i osetiće se u energiji osobe.

Mars u Ovnu

Ovo je snažna energija koja se iskazuje kroz volju i nestrpljenje. Spremni smo za akciju i poslove započinjemo lako. Može nam biti teško da ih i završimo jer se interesovanje brzo gubi. Strastvena priroda traži direktno ispoljavanje i budi se kada ne ide onako kako bi hteli. Jedna od lekcija ovog položaja (naročito naglašena tokom retrogradnog perioda) uči nas da za ostvarenje neke želje treba više vremena i truda.

Frustracija i bes predstavljaju pokazatelje blokade i negativne manifestacije ovog položaja koju je potrebno koristiti na drugačiji način. Snažan bes ako je potisnut odraziće se kao depresivnost. Kada ne slušamo instinkt, započinjemo stvari iz dosade, a ne zato što zaista imamo interesovanje za njih. Retrogradni period treba iskoristiti za restrikciju inicijacije novih projekata koja je s razlogom tu jer nešto drugo traži našu pažnju.

Mars u Biku

To je spora energija, uporna i vredna, a pre svega postojanog karaktera. Pre nego krenemo u neku akciju želimo da budemo sigurni u njenu svrhu, ali i rezulatat. Praktična priroda teži prizemnom pogledu na probleme. Tako je uvek motivisana da zadatke privede kraju. Materijalizacija i opipljiv rezulat je ono što se računa. Stabilnost i sigurnost nas motivišu kao i potreba da imamo dugotrajne rezultate kao i da na taj način podignemo vrednost svog života.

Požurivanje je nešto što ne volimo i naljutićemo se ako tražite da se pokrenemo, a mi za to još nismo spremni. Ljutnja i bes se fizički mogu manifestovati kroz ukočenost. Ovaj položaj pokazuje osobu koja može dosta toga da istrpi, pa je zaista potrebno da nauči da verbalizuje bes. Tranzitni Uran u ovom znaku će svakako aktivirati potrebu da pokažemo svoj stav. Ako to ne budemo radili energetski se mogu javiti problemi na nivou grlene čakre i štitne žlezde kao i napetost u ramenima i vratu.

Mars u Blizancima

Veliko uzbuđenje i radoznala priroda svaki put kada se nešto novo dešava. Promene se prihvataju širom otvorenih ruku, a želje ispunjavaju um svakog trena. Potstaknuti smo da krećemo u puno obaveza istovremeno. Energija je sklona rasipanju. Multitasking kome smo skloni nije uvek put da se ciljevi ostvare. Potrebno je da naučimo da imamo kontinuiran tempo rada. Treba da ostanemo podjednako mentalno stimulisani na polovini zadatka kao što smo bili na početku. Ako nam je dosadno to treba shvatiti kao znak da nismo dovoljno motivisani na neki cilj. Potrebno je istražiti druge načine da se rezultat postigne.

Fizička energija nije toliko jaka, a bes se izražava kroz reči i svađe. Upravo komunikacija predstavlja glavno polje upotrebe ove energije. Postoji potreba da se ulazi u konflikt sa drugima. Osobe sa ovim položajem treba da nauče kako da umesto kroz reči, bes i agresivnost kanališu kroz fizičku aktivnost i kretanje. Koliko se krećemo mentalno, a to je u ovom slučaju puno, moramo da se krećemo i fizički.

Mars u Raku

Emocije su motivacija za sve ono što radimo u životu. Neprijatne emocije nas teraju da reagujemo i probudimo se. Neprijatnost se ne trpi i stvara osećaj ranjivosti koja nam nikako ne prija. Kako su emocije vrlo promenljive tako i energija može brzo padati i rasti. Iz tog razloga motivacija nije jaka ako nismo snažno emotivno vezani za rezultat ili posao. Mnoge astrološke knjige ističu da ovaj položaj znači da lako odustajemo ako nema emocije koja nas tera na promenu. Ključno je da osvestimo kada je naša reakcija logična, a kada je samo rezultat nečeg što nam se ne sviđa.

Emocije i posao ne idu zajedno baš uvek što može biti izazov na radnom mestu. Posao može da trpi zbog problema u emotivnom životu i obrnuto. Učimo da situaciju stavimo u kontekst a tek onda reagujemo. Bes izaziva suze, emotivnu buru ili povlačenje u sebe. Ključno je da imamo blisku osobu sa kojom možemo razgovarati i koja će nam pomoći da se ponovo osećamo zaštićeno. Ovaj položaj je najizazovniji tokom tinejdz perioda. Osnovna lekcija je spoznati kako da se oslobodimo besa u situacijama kada smo sa ljudima sa kojima se ne osećamo sigurno. Treba naučiti kako da reagujemo tako da to vodi u razrešenje situacije a ne u dodatni problem.

Mars u Lavu

Snažna volja i velika energija ostavlja pobednički utisak i poštovanje. Strastveni karakter kao i neustrašivost omogućava da se uhvatimo u koštac sa svakim problemom. Ambicioznost se pogotovo vidi u poslu i postoji težnja za napredovanjem u karijeri i visokim položajem. Sve se radi na veliko, pompezno i glamurozno. Aplauz je neohodan i očekivan. Pohvala je nalik gorivu. Ako nema drugih koji vide naš uspeh, kao da ništa nije ni bilo.

Potrebno je da osvestimo svrhu koja nas vuče napred. Ona je jasno pokazana kroz znak Sunca. Potrebno je da se kroz delovanje i izražavanje uvek ispoljava naša ličnost. Čak i kada je teško nešto u nama nas tera da ustanemo i nastavimo da se krećemo ka cilju do pobede. Ponos je velik, vera u sebe nepresušna kao i optimizam. Ako toga nema onda kroz sve što radimo pokušavamo da dokažemo drugima da smo neko ko je vredan poštovanja.  Snaga mora doći iz nas samih i naše energije. Zato je sa ovim položajem ključno ojačati treću čakru i raditi kundalini vežbe. Kreativni hobi i ispunjen ljubavni život pružaju nam podršku.

Mars u Devici

Racionalnost, previše razmišljanja i težnja perfekciji mogu nas sprečiti da delujemo ako nismo sigurni da ćemo savršeno završtiti neki posao.  Ako se upustimo u njega svakako ćemo težiti da do najsitnijih detalja obavimo sve na najbolji način. Postoji strah od započinjenja nečeg novog i nepoznatog. Nismo sigurni kako ćemo se snaći. Zato je korisno da imamo nekog ko će nam pokazati i pomoći step by step i na taj način naučiti nas. Samokritičnost nas može sprečiti da ostvarimo svoje želje.

Nema dovoljno poverenja u druge pa tako moramo da radimo i njihove zadatke. Svakako nam se dopadaju pravila i uputstva koja treba ispoštovati. Ovu energiju karakteriše puno rada, ali i stres i nervoza. Ona se u nekim slučajevima nalazi na granici opsesivne-kompulsivnosti. Zato je suština da naučimo da ne moramo uvek biti vredni tako da pregorimo i da ne mora sve biti tip top. Potrebno je da prihvatimo da postoje oni koji nam mogu pomoći. Oni su baš tu za nas da bi ih pitali za pomoć. Dvoje će uvek više postići od jedne osobe.

Mars u Vagi

Uvek uzimamo u obzir mišljenje drugih pre nego što krenemo u akciju. Tako možemo izgubiti dragoceno vreme. Osnovna lekcija je da naučimo ono čuveno ,,go with the flow’’ i preuzmemo odgovornost za posledice svojih odluka. Neodlučnost i odmeravanje šta bi bilo bolje da uradimo a šta ne, onemogućava nam priliku da naučimo iz iskustva a pre svega iniciramo nešto novo. Energija se nepotrebno troši kroz premišljanje i uzimanje tuđeg mišljenja u obzir pa se cilj ne postiže. Iako se sve što radimo čini sa težnjom da odnos sa drugima bude fer, u nama se mogu javiti bes i ljutnja. Osećamo da ono što želimo i ono što smo uradili nije u ravnoteži.

Potrebno je da naučimo kako da ispunimo svoje potrebe i da ne gubimo motivaciju ako vrata ispred nas deluju zatvoreno. Asertivnost je potrebno pojačati i preuzeti odgovornost za ono što smo uradili, ali i ono što nismo uradili a trebalo je. Učimo da krenemo u neku akciju i kada podrška drugih izostaje ili će ih naljutiti. Potrebno je da planiramo korake koji će nas dovesti do cilja i naučiti da ne ostanemo samo na mentalnom planiranju već da zaista preuzmemo konkretne akcije ka ostvarenju ciljava. Krajnji rezultat je uvek proporcionalan volji i odlučnosti. Neke prilike treba propustiti, ali neke sa obe ruke i bez okolišanja zgrabiti.

Mars u Škorpiji

Volja u kombinaciji sa strašću daje nam moć i fokus da bi ostvarili ciljeve. Motivisani smo da pobedimo a potraga za istinom i dubokim razlozima nekog problema nas teraju da tragamo za rešenjem. Snažno smo usmereni na rešenje onog što nas tišti i nećemo stati dok to ne nađemo čak i ako to znači da ćemo na tom putu sebi stvoriti i neprijatelje. Planovi se ostvaruju, jer smo inače opsednuti njima. Koncentrisani smo na sve što bi nam pomoglo da dođemo do krajnjeg cilja. Život shvatamo ozbiljno pa tako i ono što radimo, a to je uvek ono što želimo.

Jedan deo naše energije uvek ostaje misterija, skriven od pogleda javnosti. Mi želimo kontrolu i moć. Nikako nam ne prija da smo bespomoćni i ostavljeni na milost i nemilost nekom drugom. Zato se javlja bes ako nam se suprotstavljaju ili blokiraju put kojim želimo da idemo kao i kada osetimo da gubimo kontrolu. Ovo stvara strah koji se manifestuje psihosomatski a često i u vidu blokade seksualne energije. Psiha nas tera da reagujemo a osvetoljubivost nastaje samo ako smo dugo sputavali ono što je trebalo da uradimo mnogo ranije. Tada iz krajnosti u krajnost eksplozivno ispoljavamo svoju energiju nakon dugog perioda ćutnje i prividnog mira.

Mars u Strelcu

Šira perspektiva i optimistična uverenja u nama bude potrebu za upuštanjem u životnu avanturu. Nemamo uvek i plan kako da te želje sprovedemo u delo. Uvek postoji neko više znanje i razlog zašto krećemo u akciju. U duši smo borci za pravdu i krase nas visoka moralna načela. Nekad samo filozofiramo umesto da stvarno živimo ono što pričamo. To vodi u frustriranost i depresiju ako nema vizije i životnog smisla koji bi nam pružio perspektivu kojom bi opravdali ono što radimo. Potrebna nam je velika sloboda, a nikako nam nemojte naređivati.

Etička pravila nas potstiču da preduzmemo nešto novo. Obećanja ispunjavamo ako smo zaista iskreni prema sebi i svesni da naša energija uvek pokazuje nas same. Direktnost u delima i vera u ono što radimo nam omogućava da ostvarimo ciljeve koji su veliki i često drugima deluju nedostižno.  Radimo samo ono što duboko u sebi smatramo ispravnim. Borimo se za integirtet i ličnu istinu istovremeno učeći da i drugi imaju prava na svoju istinu i drugačija uverenja. Sukob zbog uverenja učimo da rešimo ne samo verbalno već i kroz opuštanje mišića. Bavljenje sportom je neophodno da bi se kanalisala ova energija uvek nalik vatri koja plamti u nama.

Mars u Jarcu

Ovo je snažan natalni položaj i pokazatelj da je osoba rođena za velike stvari. Od nje same zavisi i šta će sam tom energijom uraditi. Praktična priroda, logika u delovanju i pragmazam nas vode u svemu što radimo. Ambicioznost nas tera da uložimo veliki trud i napor u ostvarenje poslovnih ciljeva. Često ovaj položaj odlikuje i velika seksualna energija. Suština je da osoba treba da postavi cilj i da krene ka njegovom ostvarenju. Uspeh iako može biti sporiji dolazi sa godinama i iskustvom. Ako je napredak blokiran potrebno je preispitati motivaciju za ostvarenje želja. Da li zaista ulažemo sve ili imamo nerealna očekivanja?

Ovaj položaj daje izdržljivu prirodu i ozbiljnostu akcijama. Možemo postići puno toga već vrlo mladi. Osnova je da ono što radimo mora da nam omogući sigurnost i status i da nam poboljša uslove života. Potrebno je da se vodi više računa o kostima. Ako postoji neki vid bola ili zdravstvenih smetnji one energetski ukazuju da jedan deo nas odbija da ide napred. Verovatno jer više nismo sigurni u cilj koji smo nekad želeli. Treba biti svestan da li postoji nešto mnogo bolje u šta treba uložiti veći trud, ali čiji će rezultat biti mnogo vredniji.

Mars u Vodoliju

Sve radimo na jedinstven način pa tako nikako ne volimo pravila. Ako radimo nešto suština je da kroz to pokažemo koliko smo posebni. Nedostatak slobode u nama stvara energetsku blokadu. Iako deluje da volimo promene, volimo ih samo ako smo mi izabrali šta će se promeniti. Mišljenje je sklono racionalizaciji koja isključuje emocije. Naše ponašanje drugima deluje iracionalno. Preduzimamo radnje koje nemaju nikakvu logiku. Motiviše nas promena koja može svima pomoći. To će nas potstaknuti na akciju.

Nezavisni smo i revolucionarnog duha a često i pod stresom. Obično puno snage trošimo da rešimo neki problem na nivou planete i čovečanstva. Zato na kraju dana nemamo energije za one koji nas vole i koje mi volimo. Onda se često breckamo i upadamo u svađe koje ničemu ne vode. Interesovanje se gubi ako drugi nisu tu da nas podrže i ako posao nema naučno-intelektualni karakter. Nepravda nas mnogo boli. Zbog nje smo spremni da krenemo na kraj sveta čak iako to znači da ćemo one prizemne zadatke koji nas čekaju morati da stavimo na stand by.

Mars u Ribama

Kada nešto odlučimo da uradimo to je zato jer se duboko prepoznajemo u datom problemu ili temi. Volja je slaba i puno energije se može gubiti na maštanje i fantazije kojima nedostaju konkretni koraci koji bi doveli do ostvarenja ideja. Potrebno je da budemo više fizički aktivni. To je jedan od načina da se energija podigne i da ne odemo u melanholiju/depresiju. Učimo kako da emocije stavimo po strani. Treba da postavimo granice u odnosu sa drugima. Oni mogu iskoristiti naši dobru volju ili umeće za ostvarenje svojih ciljeva.

Empatični karakter ove energije traži da naučimo da od snova napravimo realnost. Uči nas da razumemo da smo svi povezani sa svima, ali da je svako odgovoran za sebe. Potrebno je da pronađemo tehniku koja će nam pomoći da oslobodimo nagomilani bes. Njega često nismo ni svesni. On je duboko u nesvesnom a može se oslobađati kroz snove. Možemo imati osećaj kao da smo žrtva okolnosti. Možemo biti izgubljeni u tome šta treba da uradimo ili šta uopšte želimo. Umor je znak da nam je potrebna pauza, samoća i uzemljenje. Naša energija je vrlo suptilna, spiritualna i traži mir. Kada otkrijemo višu svrhu postojanja u nama se rađa nova snaga. To nam omogućava da delujemo sa motivacijom i vizijom koju onda možemo i da materijalizujemo.

Povezani članci

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više

Nesvesni Pluton i blokirana energija natalne karte

U natalnoj karti Pluton u znaku, kući, njegov vladar i aspekti pletu priču karme. Pluton je tačka gde nesvesno težimo da imamo moć zarad emocionalne sigurnosti. Problemi nastaju kada osoba ne zna kako da sigurnost ostvari bez da se nesvesno ponaša. Ako Pluton ima puno aspekata, ako je retrogradan i ima odnos sa Južnim čvorom daće ideju o lekcijama Duše.

Pročitaj više