Stelijumi

Maja Lazić
april 24, 2021

Stelijumi

Tema ovog teksta je stelijum u natalnoj karti.

Ako je u natalnoj karti više planeta u istom znaku, taj znak će biti naglašen. Neke osobe imaju po dva ili tri naglašena znaka pored znaka Sunce/Meseca i podznaka, koji mogu biti dominantniji u ispoljavanju ličnosti. U slučaju da postoje opozicije i kvadrati na naglašeni znak ispoljavanje karaktera će biti promenjeno. Stelijum predstavlja blizak odnos planetama pa ponekad dve ili više planeta imaju isti znak ili nisu u stelijumu.

Stelijum/podznak/Sunce/Mesec/planete /vladar asc u Ovnu, naglašen Mars ili prva kuća:

Ovo je ratnik velike snage i živahne prirode. Ne voli komplikacije i usmeren je na aktivnosti, direktnog ponašanja i žustrine. Može delovati samoživo ili kao da nema takta. Prvo skoči pa kaže hop. Uvek je u potrazi za nečim novim i lako započne različite stvari koje ga privlače. Pošto voli da radi sve po svom i takmičarskog je duha mnogo toga ostane nezavršeno u njegovom životu. Interesovanje ga brzo prođe. Prija mu samoća i navikao je da se oslanja na sopstvene snage. Ne sluša savete okoline a nema ni vremena za to. Veruje u sebe i želi da bude svoj čovek. Mora da nauči da izađe na kraj sa besom. Radi šta hoće i šta mu odgovara jer ga odlikuje nezavisnost. Nije uvek svestan da svojom iskrenošću može da povredi tuđa osećanja. Sport je vrlo koristan za njega i zdravo ispoljavanje borbene prirode. U aflikcijama su moguće nesreće i fizičke povrede.

Stelijum/podznak/Sunce/Mesec/planete/vladar asc u Biku, naglašena Venera ili druga kuća:

Ovo je uzemljena priroda koja voli ukusnu hranu i udobnost. Karakter ima mirnu i ćutljivu crtu, ali i tvrdoglavost. Čvrstina je vidljiva u fizičkom telu. Interesovanje je na onome što poseduje i što je materijalno. Baštovastvo, kuvanje, muzika i nekretnine privlače pažnju i tu može pokazati talente. Senzualne je prirode, vrlo taktilna i čulna. Ponašanje je predvidljivo i praktično. Vrlo je privlačna i odlikuje je posebna mekoća glasa. Vole da poseduju svog partnera i da je on fizički blizu. Sporo reaguje i malo toga će značajno da poljulja stabilnost ličnosti. Postojana je i ima tendenciju da na miran način rešava probleme sa kojima se može suočiti. Ima osećaj za lepo. Zna kako da se u njenom društvu osećate ugodno, zadovoljno i sito.

Stelijum/podznak/Sunce/Mesec/planete/vladar asc u Blizancima, naglašen Merkur ili treća kuća:

Njih sve zanima. Vole da istražuju i postavljaju pitanja. Znatiželja i radoznalost, ali i rastrzanost ih odlikuje. Vole da uče i potsećaju na decu koja bi sve da čuju, spoznaju i vide. Mogu biti frustrirani što okolina ne shvata sve tako brzo kao oni. Povremeno ih preplavljuje mentalni stres kada previše pričaju ili su mnogo umno aktivni. Anksioznost i nemir treba kanalisati kroz tišinu i odmor i kvalitetnu razmenu ideja sa drugima. Imaju različite hobije, puno prijatelja i poznanika. Ovaj položaj je čest za pisce, novinare i učitelje, ali i glumce. Žele sve u životu da probaju i okuse bar na kratko pa se ne udubljuju previše. Mogu imati raznolike poslove koji definitivno moraju da budu zabavni i da omoguće kretanje, saznavanje i vreme provedeno među ljudima različitih karaktera.

Stelijum/podznak/Sunce/Mesec/planete/vladar asc u Raku, naglašen Mesec ili četvrta kuća:

Ranjiva priroda i naglašena osećanja traže zaštitu. Ličnost nostalgična i usmerena na dom i porodicu. Odnos sa majkom je vrlo značajan i sve ono što je nasledila kroz porodične korene. Voli da se seća prošlosti i gleda porodične slike koje je vraćaju u to vreme. Sentimentalna je a običaje i navike stečene u detinjstvu ne voli da menja. Tokom života radi ono što joj omogućava da ostane u zoni komfora negujući emocinalnu povezanost. Kada se ne oseća sigurno ili ima porodični problem to je izbacuje iz ravnoteže i povlači se u sebe. Porodica i osećaj jedinstva sa najbližima je bitan. Hrana, kuća i novac daju joj sigurnost. Sećanja je vode krož život, ali i zaštitnička uloga koju preuzima na sebe. Raspoloženje je promenljivo. Ono će pokazati koliko joj je prijatno i koliko može zaista da bude bliska sa sobom i drugima.

Stelijum/podznak/Sunce/Mesec/planete/vladar asc u Lavu, naglašeno Sunce ili peta kuća:

Prija nam da smo u centru pažnje. Volimo da smo glavni i imamo rukovodeću poziciju. Ličnost je vrlo harizmatična, ali je često dožive i kao arogantnu. Krasi je ponos, dostojanstvo i snaga ličnosti kao i kraljevsko držanje. Ovaj znak je naglašen u natalnim kartama poznatih ličnosti. Položaj odlikuje kreativnost i raznoliki lični talenti. Od rođenja zna da je posebna i svesna je sebe. Zato mora da zna i da ponekad može isto tako kreirati mnoge nepotrebne dramatične situacije u svom životu. To može stvoriti velike probleme u braku ili na poslu.

Stelijum/podznak/Sunce/Mesec/planete/ vladar asc u Devici, naglašen Merkur ili šesta kuća:

Uslužna priroda i tehnički nastrojen um kao i potreba za sređenošću i urednošću u svemu što radi. Orijentisana je na detalje i analitički pristupa svakoj situaciji. Mogu je doživeti kao osobu koja kritikuje, traži dlaku u jajetu ili je izbirljiva. Organizovano pristupa životu i želi da uvede red. Poniznost i potreba da služi, pomogne ili barem poboljša, ispravi ili koriguje postojeće stanje. Naglašen je znak u kartama medicinskih sestara, sekretarica i poslovnih analičara, specijalista za neku oblast. Iako sebe zbog skromnosti neće uvek nazvati ekspertom svoj talenat stiču kroz godine rada i truda. Obraćanja pažnje na najmanje detalje ih vodi uspehu. Žene sa ovim položajem krasi prirodna lepota i jednostavnost.

Stelijum/podznak/Sunce/Mesec/planete/vladar asc u Vagi, naglašena Vaga ili sedma kuća:

Osoba može delovati neodlučno. Želi ravnotežu i ne voli svađe. Prijateljske je prirode i važni su joj odnosi sa drugima. Iz tog razloga da ih ne bi narušila ili pokvarila teško joj biva da se odluči. Neće uvek jasno da izrazi svoje mišljenje i kao da sedi na dve stlice. Odličan je pregovarač i zna kako da postigne harmoniju i složi suprostavljene strane. Odlikuje je prijatan estetski izgled i elegancija. Ovi ljudi su vrlo lepi. Imaju poslove u javnosti gde im izgled može doneti mnoge benefite. U svojoj ličnosti ponekad osećaju razdor suprotstavljenih mišljenja. To uče da pomire kroz veze i važne poslovne odnose. Traže skladan i fer odnos u kome primanje i davanje uvek mora biti uravnoteženo.

Stelijum/podznak/Sunce/Mesec/planete/ vladar asc u Škorpiji, naglašen Pluton ili osma kuća:

Uči da pronađe snagu i transformiše sebe i svoj život. Ličnost ima intenzitet i magnetizam koji može privlačiti konflikte i psihološke krize. Ovo je naglašeno ako odbacije sopstvene nagone i svoju ,senku’. Uči kako da prebrodi izazove, na tom putu razotkrivajući tajne i misterije. Kopa i traga tamo gde mnogi ne žele da gledaju jer je mračno i zastrašujuće. Važno je poverenje, ali uvek postoji oprez, naročito dok i dalje toksični porivi ličnosti vladaju njima. Ako je nešto zanima potpuno se tome predaje do nivoa opsednutosti bivajući zaokupljena potragom. Sve ovo je vodi preporodu gde joj od najveće pomoći može biti fokusiranost uma i tajanstvenost pročišćena od sumnje.

Stelijum, podznak/Sunce/Mesec/planete/vladar asc u Strelcu, naglašen Jupiter i deveta kuća:

Odlikuje ih pogled na život iz široke perspektive, vođstvo sopstvenom filozofijom i svest svih mogućnosti koje im se pružaju. Avanturista, svetski putnik koji živi za iskustva i istraživanje novih krjeva. Društvena, direktna i iskrena ličnost želi da unese u svoju svakodnevnicu uzbuđenje i zabavu. Optimistična je i stalno proširuje postojeće granice. Postavlja pitanja na koja odgovori često još uvek ne postoje. Potraga za njima je zanimljiva i ispunjava je. Iskustvo u životu koje stiče joj omogućava da da dobar savet. Putovanja i različite strane kulture daju joj širu sliku života. Uverenja značajno definišu njen život. Potrebno je da ih osvesti naročito ako su ograničavajuća. Novi horizonti ka kojima samopouzdano ide pune joj baterije kada oseti da je posustala.

Stelijum/podznak/Sunce/Mesec,/planete/vladar asc u Jarcu, naglašen Saturn i deseta kuća:

Ličnost je pre svega odgovorna, ambiciozna i praktična. Uvek planira sve korake koje mora da sprovede i preduzme da bi ostvarila neki cilj. Život joj liči na uspinjanje na planini poslovnog uspeha. Njena glavna interesovanja su posao i karijera. Prizemna i izdržljiva priroda kao i velika količna samodiscipline čine je poželjnim radnikom. Zato se može naći na pozicijama menadzera i rukovodioca preduzeća. Objektivnost i usmerenost na činjenice, jasnoća i strateška priroda vode je ka uspehu. Tokom života ispituje svoje lične i fizičke granice i odnos sa autoritetom. Važno je da izgradi ono što je podržava i da stekne integritet.

Stelijum/podznak/Sunce/Mesec/planete/vladar asc u Vodoliji, naglašen Uran ili jedanaesta kuća:

Iako deluje da se ne uklapa i da je ekcentrik samo je progresivnog naučnog uma koja traga za slobodom. Inventivna je i ima iznenađujuće crte ličnosti. Prijateljski je nastrojena, ali emotivno hladna. Vodi se svojom idealogijom koju odlikuje snažno mišljenje u određenoj oblasti interesovanje. Usmerena je na društvene  aktivnosti. U njima će uvek zadržati slobodu makar ona jedino bila da misli svojom glavom. Neki će je smatrati otpadnikom i buntovnikom koji prkosi. Tokom života traži svoje pleme i udružuje se sa mnogima. Biva joj lakše da održi emotivno površne odnose. Ako podlegne pritiscima okoline iz potrebe da je prihvaćena oseća se još više neshvaćeno jer svoje talente žrtvuje za ljubav. Čestoima neobična zanimanja i pronalazi različite načina novog pogleda na stare probleme.

Stelijum/podznak/Sunce/Mesec/planete/ vladar asc u Ribama, naglašen Neptun ili dvanaesta kuća:

Ima mističnu energiju i može se lako naći u ulozi žrtve. Prevare tokom života je uče da ne sanjari toliko već da stoji sa obe noge na zemlji. Ima naglašenu intuiciju i snen pogled u težnji da održi idealnu sliku. Oni koji se bave glumom, plesom, pozorištem kao i sveštenici i slikari imaju naglašen ovaj znak. Sklona je da spoji nespojivo pa tako u umetnosti naročito ispoljava kreativne talente. Korisno je da pliva i boravi pred vode. Uspeh u životu je ekvivalentan njenoj veri i spremnosti da budna sanja na javi. Moć imaginacije kao i bujna mašta omogućavaju joj da se izvuče iz životnih problema. Ponekad se nađe u okrilju zavisnosti pa mora da bude oprezna. Uči kako da pliva kroz život, da se ne utopi ili udavi već iz dubina donese kovčeg sa duhovnim blagom.

Povezani članci

PLUTON I VLADANJE SOBOM

Kada aktivirate natalni Pluton spremni ste da život gledate očima alhemičara. U ovoj planeti krije se vaša ključna životna strategija. Sa Plutonom je sve kompleksno. A obično se tiče afera u koje smo se upetljali i koje su povezane sa nekom dubokom ranom. Pluton u aspektima vodi trnovitim putem do autentičnog ja i posvećenosti ciljevima koji prevazilaze ovu inkarnaciju, gde smo nekada zgrešili i pogrešili ali sada ispravljamo.

Pročitaj više

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više