,,Teška’’ natalna karta

Maja Lazić
februar 20, 2021

,,Teška’’ natalna karta

Iako u astrologiji postoje mnoge podele koje nam omogućavaju analizu, podela na ,,teške’’ i ,,lake’’ natalne karte ne postoji u rečniku profesionalnog astrologa. Svi se mi rađamo sa nečim što tokom života možemo da unapredimo ili zanemarimo. Istina je da se natalna karta uvek izražava, znali mi o njoj nešto ili ne. Verovali mi u astrologiju ili ne.

Možete npr. imati dnevnu natalnu kartu (Sunce u VII-XII) gde je fokus na volji, uspehu i svemu vidljivom. Drugi mogu imati noćnu natalnu kartu (Sunce u I-VI) gde je važan emocionalni balans, osećanja i imaginarni svet. Samo ova jednostavna podela pokazuje šta razvijamo i šta nam je važno. Nema govora o tome da je jedna grupa bolja od druge. Ipak, u obe grupe nalazimo primere ljudi koji bi rekli da im je natalna karta ,,teška’’.

Natalna karta

Natalna karta je krug, u kome se možemo vrteti ili biti zaglavljeni. Možemo i izaći iz njega. Vi ste više od lista papira i grupe simbola na njemu. Takođe, vaša natalna karta može biti grafički drugačija u zavisnosti od toga koji sistem proračuna kuća se koristi. Možemo koristiti Placidus, Koch, sistem jednakih kuća ili celih znakova, da samo navedem neke. To nam pomaže da razumemo da ako je natalna karta promenljiva grafički onda je i ,,u životu’’.

Zašto vi ne bi mogli promeniti sebe i svoj život na bolje kada postoji toliko promenljivih faktora? Uostalom ono što se u životu dešava, zavisi od vaše vibracije. Vaša natalna karta ne određuje kakvi ćete biti. Ona je samo seme kojim vi na određeni način baratate. U zavisnosti od okolnosti, okoline, podneblja, navika koje utiču na ponašanje zavisi šta ćete od tog semena dobiti.

Uslovljeno ponašanje

Ako se u ponašanju oslanjamo na prošlost onda je život uvek predvidljiv i uglavnom težak. To ide i sa nedostatkom vere da možemo sopstvenim mogućnostima da ostvarimo željeno. Kada živimo po navici nesvesno ponavljamo određene situacije i funkcionišemo automatski. Taj vid navika stvara probleme koje tranziti dodatno ’spetljaju’. Bar nam tako deluje dok se ne suočimo sa dubokom astro-psihološkom analizom. Ako preuzmemo odgovornost za sebe i oslonimo se na sadašnji trenutak tada život kreiramo sami.

Na primer, svaki stepen u vašem natalu ima posebno značenje na osnovu teorije o stepenima. U vezi sa tim i kroz sabijske simbole koji postoje za svaki stepen možemo rešiti izazov primenjujući posebnu vizualizaciju. Tako uvek u svakom natalnom položaju postoji šansa za transformaciju i isceljenje kao i konflikt koji treba prevladati. Natalna karta nije uzrok već samo ogledalo onoga što se nalazi u vašem energetsom telu i svim njegovim nivoima.

Čime se astrologija bavi?

Astrologija proučava trendove i mogućnosti i kako kreiramo život. Svako ko predano izučava astrologiju shvatiće da astrološka teorija evoluira kao i čovek. Ona se stalno razvija i svaki veliki tranzit kroz koji čovečanstvo prolazi donosi neki novi pogled na astrološka znanja i teoriju. Postoje knjige sa interpetacijama, ali to neće zaći u dubinu slojeva vaše ličnosti. Naravno, ako mislite da je vaša natalna karta ,,teška’’ nije loše da pročitate što više i od različitih autora o natalnim aspektima. Jedan astrološki faktor ne daje uvek iste rezultate.

Savremena astrologija naglašava rast pojedinca kroz natalnu kartu. Na primer, natalni Jupiter može da nam pokaže na šta je dobro da se fokusiramo da bi došli do sreće, uspeha i bogatstva, jer nam prirodno ide u datoj oblasti. Kada to negujemo, prilike ulaze u naš život, a kada negiramo svoju prirodu, osećamo se blokirano.

Izvorna astrologija

U izvornom obliku, astrologija pokušava da razume vezu izmešu dešavanja na nebu i na zemlji/dešavanja u našem životu. Ona nam pomaže da bolje razumemo sebe i okolinu ako smo spremni da se menjamo i čujemo unutrašnji glas. Ako promenimo način razmišljanja i duboka uverenja o sebi astrologija može vrlo opipljivo da transformiše naš život. Kroz nju dobijamo snagu da život promenimo na bolje.

Naravno, može postati i problem ako se bavimo samo astrološkim analizama i svakodnevno seciramo natalnu kartu, a ne živimo život. Intenzivne emocije, trauma i bol će pre ili kasnije obeželiti naš život ili neki njegov period. Ove teme nas zaglave u vremenu i dokle god su nerešene ne možemo ići dalje. Tada se i javlja to uverenje da nešto sa našom natalnom kartom nije u redu. Istina je da je sve u redu, samo mi nismo bliski sebi. Ne ’vidimo’ sebe jasno.

Kako će nam onda astrolog pomoći?

Astrološka konsultacija je nalik razgovoru samo što se tokom nje dešifruju astrološki simboli. Ne zacrtava se nekakva sigurna budućnost. Kako kreiramo život i šta smo potisnuli je ono čime se tokom analize bavimo. Uloga astrologa je da vam pruži ogledalo u kome ćete se prepoznati, ne da vam kaže nešto novo, osim ako uopšte ne poznajete sebe. Moj predlog vam je da ako zaista smatrate da je vaša natalna karta problematična uradite analize kod više astrologa i napravite poređenje.

Astrologija može da ima terapijski efekat jer pomaže da povratimo svoju moć. Ima onih koji su već svesni svojih problema pa kroz astrologiju rade na njima. Meni je cilj je da astrološka analiza pomogne da ispoljimo svoje pravo ja. Ipak, u pojedinim slučajevima kada smo dugo živeli ,,pod maskom’’ i kreirali personu koja je postala naš svakidašnji mod funkcionisanja to traži određenu disciplinu. Tada uz primenu energetskih i duhovnih tehnika koje se individualno određuju i samostalno primenjuju tokom određenom vremenskog perioda možemo osloboditi svoje pravo ja. To se posebno obrađuje u karmičkim analizama kada postoji neki problem.

Šta ako je stvarno vaša natalna karta ,,teška’’?

Tada će biti korisno da se objasne uzajamne veze planete i da vodimo više računa o tranzitima. Ne, ne čekamo da  prođu. Nego izlazimo iz zone komfora i rizikujemo novim ponašanjem. Menjamo se. Govorimo izvini, žao mi je i molim te oprosti mi. Govorimo volim te i hvala ti. Učimo bolje komunikacijske veštine. Radimo fizičke vežbe i meditacije. Pišemo i čistimo nasleđe prošlosti.

Neki dolaze na analizu jer žele da izaberu odgovorajući datum za neki bitan događaj. Prava istina je da je svaki dan idealan ako smo mi u skladu sa svojim energetskim sistemom i otvoreni za poruke Univerzuma. Ne živite u iluziji da će ,,idealni period“ doći. Ako i dođe svakako će da se završiti. Takvi idelani periodi se najčešće ni ne osete niti preterano ističu u astrologiji. Svaki dan rođena je neutralan, ali smo ga tokom života bolje ili lošije ,,usmerili’.

Da li natalna karta može da se promeni?

Ciklus evolucije uvek traje i može vas odvesti negde drugde ako je potrebno da se drugi delovi ličnosti razviju. To će pokazati relokacija. Osobe koje su se preselile u inostranstvo imaju i ovu vrstu karte. Ona se dobija kroz iste podatke kao pri natalu, ali za državu i grad preseljenja. Tada, u zavisnosti koliko ste daleko otišli, manje ili više promena postoji na nivou ove karte u odnosu na natalnu. Sam kontekst se menja, ali natalna karta uvek važi.

Relokacijska karta nije zamena za natalnu, ali može biti korisna ako se osećamo zablokirano u mestu rođenja. Možemo je posmatrati kao tranzitnu kartu koja će biti aplikativna duži vremenski period tj. dokle god živimo na datom mestu. Vi ste rođeni gde treba pa ako nešto u svom rodnom mestu niste ,,naučili’’ sačekaće vas kad se tamo vratite. To se u 95% slučajeva i dešava. Treba uzeti u obzir da relokacija ima smisla samo kada se računa nakon preseljena u određeno mesto, a ne da se računa unapred ili kalkuliše gde bi bilo bolje da se ode.

Ako imate veće astrološko znanje i iskustvo možete se igrati astrokartografijom i lako videti mesta u kojima je npr. Venera na descendetu i gde je šansa za ljubav mnogo veća. Umesto preseljenja, idite tamo na odmor i ,,proverite’’ kako se osećate i šta se promenilo.

Karta solarnog povratka

Ako relokaciju možemo posmatrati kao jedno poglavlje u knjizi života sa novim prilikama, solarni povratak za datu godinu pokazuje specifične akcente. Samo što važi od rođendana do rođendana i ima smisla ako se kombinuje sa tranzitima i natalom. Primetila sam da Solarni povratak mnogo više deluje za dnevne karte i kada je Sunce natalno jako. Za noćna rođenja i naglašeniji Mesec lunarni povratci su bitniji.

Mnoge astrološke knjige predlažu da se otputuje negde i na taj način ’promeni izazovni solar’ za datu godinu. Tada ga računamo za mesto gde smo otputovali, a ne ono gde inače živite. Ipak, vaša karma se ne menja preseljenjem niti će se promeniti energija prošlosti. Svaki solar i tranzit predstavlja pokazatelj koliko smo stigli i koliko smo vredno i iskreno radili u prošlosti. Sve mora da se gleda kao deo ciklusa. Ništa se ne može preskočiti. Nema prečica.

Lokalne kuće

Za kraj spomenuću kompleksnu tehniku, ,,kartu lokalnih kuća’’ za dato mesto. Karta lokalnih kuća i Huber sistem (primenljiv samo na Koch), može pokazati da li smo locirani negde gde se ličnost energetski sužava ili gde možemo da rastemo. Ona će pokazati našu vezu sa prostorom u horizontali koristeći azimut kao meru pozicije planeta. Ova tehnika je poseban ,,astrokompas’’ i omogućuje ,,invokaciju planeta’’. Pokazaće pravac na kome ćemo se susresti sa svojim planetama i upoznati ih na zemlji, u praksi, prostoru.

Podneblje utiče naravno, ali i mi sami menjamo kvalitet ličnosti. Promena mesta menja okolnosti, ali ne uvek i ličnost pa se stare greške ponavljaju i ponovo se vrtimo u karmičkom krugu. Kada u svom okruženju prepoznamo delove sebe, upoznajemo sam kvalitet planeta i znaka u natalu. Vidimo tada da je okolina naše ogledalo. Zato na ovaj način možemo videti okolnosti koje su potrebne za rast i gde će naše ,,natalno seme’’ početi da cveta.

Završna reč

Uticaj okoline i okruženja će bitno promeniti natalne karakteristike. Istina je da mesto rođenja nije uvek bilo blagonaklono prema svakome, ali postoji pravac u kome ako nastavimo da se krećemo možemo ostvariti uspeh i sreću. Tada ono što je bilo teško postaje lako i lagano. Za ovo nam mogu biti korisne ,,astro-mape’’.

Verujem da astologija ne služi manipulaciji. Ona je tu da nas poveže sa delovima sebe koji su kompleksni i prelepi istovremeno. Kada pomirimo delove sebe dobijamo snagu da prebrodimo sve. Međutim, ponoviću jedno karmičko pravilo: dobili ste ni manje ni više od onog koliko možete da po(d)nesete. Tu sam da vam pomognem da od svojih natalnih ,,sastojaka’’ napravite najbolju životnu priču i živite svoje pravo ja. Hvala vam na poverenju!

Povezani članci

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više

Nesvesni Pluton i blokirana energija natalne karte

U natalnoj karti Pluton u znaku, kući, njegov vladar i aspekti pletu priču karme. Pluton je tačka gde nesvesno težimo da imamo moć zarad emocionalne sigurnosti. Problemi nastaju kada osoba ne zna kako da sigurnost ostvari bez da se nesvesno ponaša. Ako Pluton ima puno aspekata, ako je retrogradan i ima odnos sa Južnim čvorom daće ideju o lekcijama Duše.

Pročitaj više