TRANZITNI MESEC

Maja Lazić
novembar 12, 2020

TRANZITNI MESEC

tranzitni Mesec

Tranzitni Mesec je odgovor na mnoga pitanja. Koliko će nam biti teška ili laka natalna karta i sam doživljaj života ne zavisi od nekog tranzita ili natalnog aspekta, a pogotovo ne od astrologa i njegovih reči. Kvalitet života zavisi isključivo od nas samih i načina na koji (ne)svesno koristimo energiju natalne karte.

Život funkcioniše na osnovu ciklusa koji se ponavljaju, kao plima i oseka, dan i noć. Nismo uvek svesni ovih ponavljanja kada su naša emocionalna stanja u pitanju. Iz toga razloga umesto da odgovorimo na dešavanja u okolini mi na njih reagujemo. Tako kreairamo nove probleme i karmičke izazove. Mesec predstavlja sećanja pa tako dobar deo života čini ponavljanje nečeg što je bilo pre. Situacije koje nam dolaze bazirane su na informacijama duše i vezane za davnu prošlost ili čak neki prošli život.

Naša reakcija je akcija, što znači direktno stvaranje nove karme. Tranzitni Mesec vas poziva da se u svakom trenutku usaglasite sa njegovom energijom i naučite da prepoznate šta je (ne)potrebno bi se osećali sigurno. To je osnovna tema i natalnog Meseca.

Kako nam tranzitni Mesec pomaže?

Tranzitni Mesec i njegove mene, a pogotovo pomračenja mogu da nam posluže da prevaziđemo ono što postoji na natalnom nivou. Ove lekcije su prikazane je kroz izazovne aspekte, a  ,,sprečavaju“ nas da budemo srećni i zadovoljni.

Mnogi učenici astrologije često u njeno izučavanje ulaze da bi razumeli sebe bolje, ali to čine kroz logiku. S tim što život sam po sebi pa i vaša natalna karta nisu logični. U natalnoj karti ima puno toga kontradiktornog i suprotnog. Ipak, ona kao takva čini savršenu sliku. Kada bi videli sliku neba u trenutku svog rođenja videli bi i magiju i sklad koji postoji.

Međutim, u realnom životu delovi naše ličnosti nisu holistički već ,,rade’’ odvojeno jedno od drugog. Zato moram još jednom da naglašim da analizom dela nećemo nikad moći da razumemo suštinu. U natalnoj karti sve se ,,preliva“ i nema apsolutnog početka i kraja nekoj određenoj astro-simbolici. Natalna karta može samo da se iskusti, a to na najosnovnijem dnevnom nivou je to kroz tranzitni Mesec. Tranzitni Mesec i njegovo kretanje u natalu je nosač svakog drugog aspekta dužeg ili kraćeg koji postoji na nebu ili koji se aktivira u sklopu natalne karte.

Mlad i Pun Mesec

Mlad i Pun Mesec zato predstavljaju prilike da napravimo svesnu promenu i radimo na sebi. Oni služe da osvestimo uzroke podsvesnih procesa koji kroje naš život iz dana u dan. Kako Mesec skoro svaki dan pravi neki aspekt sa vašim natalnim i tranzitnim planetama tako je on osnovni put rada na isceljenju duše a tako i celog života.

Zdrav natalni Mesec u sebi sadrži idealnu dozu fleksibilnosti i osećaj sigurnosti. Svako od nas ovo ima na određenom nivou integrisano u natalnom Mesecu. To se vidi i po iskustvima koja su obeležila prve četiri godine života. Navike i rutine za koje smo snažno vezani i koje rukovode našim unutašnjim skladom i iskustvom mogu biti zona komfora. Jedino što u njoj i dalje postoje oni isti problem koji se vide kroz natalne aspekte.

Osobe rođene na Pun ili Mlad Mesec sve intenzivnije osećaju. Ako se ovo dešava na dan rođendana onda i sama godina ima karakteristike date mesečeve mene. Naravno, potrebno je uzeti u obzir znak Meseca, vladara i njegov položaj, aspekte i natalnu kuću kao i dugoročne tranzite na Mesec. Ako ćemo se baviti suštinom onda moramo analizirati i prenatalnu eklipsu, moguće prisustvo stelijuma i planete na ascendentu. Ovo sve će nam dati uvid u način funkcionisanja osobe i njene navike.

Emocionalni disbalans

Pun i Mlad Mesec će pojačati i činiti vidljivijm ono što već postoji u nama (ne može stvoriti nešto čega već nema!). Pokazaće nam i kvalitet naših emocija. Zato je uoči ovih lunacija i samo ispoljavanje emocija izraženije i vrlo često deluje da se ne može kontrolisati. Npr. moguće je da ste primetili da ste emotivno ranjiviji i osetiljiviji kada je Pun Mesec. Tada posebno reaguju trudnice, majke koje su tek dobile bebu, odojčad i mala deca koja tek uče kada da ispune svoje emocionalne potrebe.

Važno je razumeti da Mesec samo osvetljava ono što smo mi, pojačava ono što jeste, a što nismo do tada primetili ili smo se trudili da ignorišemo. Nalik detetu koje plače jer je gladno i koje mora da plače jer inače neće dobiti ono što mu je potrebno. Disbalans emocija je plač zrele osobe i neutešni jecaj njene duše.

Ipak, mi možemo svesno da kreiramo kvalitet života tako što ćemo pojačati ili umanjiti ono što postoji na emotivnom nivou. To činimo preko komunikacije sa sobom i kontakta koje kroz aspekte koje firmira tranzitni Mesec.

Emotivno usklađivanje

Povezivanje energije kroz kretanje tranzitnog Meseca nudi šansu da preokrenemo stvari i uvidimo način izražavanja ili zadržavanja emocija. Ono što možete raditi je da tokom mesec dana bez da obraćate pažnju na znak tranzitnog Meseca zapišete dane kada se niste osećali baš najbolje. Možete voditi dnevnik emocija. Ovo je jedna od vežbi koju moji klijenti veoma vole. Korisna je i za bilo koji drugi dalji astrološki rad.

Nakon tih meseca dana možete pokušati, ako imate barem osnovno astrološko znanje, da samostalno utvrdite koji aspekti su tada bili i povezati sa tim na koji način ste reagovali. Ovo će pokazati na čemu treba da se radi. Ovaj tekst prevazilazi mogućnost objašnjavanja samog koncepta rada sa Mesecom. To je pre svega vrlo individualno i što radimo tokom konsultacija.

Pravila za tranzitni Mesec

Pravila koja u svakodnevom životu možete primenjivati je da izbegavate započinjenje nečeg novog kada je Mlad Mesec. Tada na nebu ne vidimo Mesec pa je lako da na taj način uvidite kada se ovo dešava. To je vreme za odmor i regeneraciju, punjenje baterija pogotovo ako ste i rođeni na Mlad  Mesec. Ako natalno ako imate puno kvadrata ili opozicija kao i naglašen Mesec u natalu takođe je vrlo važno. Na Mlad Mesec je obično energija niža pa je zato treba čuvati i odmarati se više.

Primetićete ako niste odmorni da ste mnogo više reaktivni i da kreirate probleme koji vam ne trebaju. Kako Mlad Mesec predstavlja konjunkciju sa Suncem tek kada se ta konjunkcija završi i Mesec promeni znak možemo krenuti u započinjanje nekog posla ili aktivnosti. Kako Mesec raste i postaje vidljiviji tako će rasti i naš cilj. Naravno, taj početak treba biti u vezi sa znakom i kućom tranzitnog Mladog Meseca i Sunca. A tokom jedne godine imamo periode kada se treba fokusirati na posao, na zdravlje, brak, itd.

Nije u svakom trenutku povoljno za sve. Ne sadimo seme neke biljke u svako doba već postoji tačno vreme da bi dobili u narednom periodu željeni plod. Da li ćemo ga dobiti takođe zavisi od mnogih drugih spoljnih faktora koje ne možemo uvek kontrolisati, kao što je i u prirodi slučaj.  Sve ono što radimo nakon inicijacije neke radnje ili projekta takođe je bitno.

Kvalitet tranzitnog Meseca

Osim toga, tranzitno nije svaki Mlad i Pun Mesec potpuno lagan ili skroz težak. Svaki ima svoj karmički izazov ili lekciju, ali nam može baš tako poslužiti da isceljujemo svoj natalni Mesec. Ovo je proces i traži svesan rad i posvećenost.

Kada je Mesec u praznom hodu ne bi trebalo iniciati nešto novo. Prazan hod je kada Mesec u jednom znaku ne pravi više aspekte ni sa jednom drugom planetom već se naredni aspekt dešava tek kada promeni znak. Iniciranje tokom praznog hoda se smatra da vodi do zastoja same započete radne ili njene stagnacije. Nema aspekta koji bi je aktivirao pa situacija biva osuđena na propast.

Prva (oko nedelju dana nakon Mladog Meseca) i poslednja četvrt (oko nedelju dana nakon Punog Meseca) su vreme kada je potrebno prilagođavanje. Prva četvrt može predočiti neki izazov i potrebu za promenom, preuzimanjem neke druge akcije i drugačijim uslovima. Tada je takozvana aktivna faza da bi ostvarili ono što želimo. Poslednja četvrt može doći sa tenzijom i ona nije povoljna za nove početke već je treba iskoristiti za rad na sebi, osluškivanje emotivnog bića i odmor. Mogli bi je tako nazvati pasivnom fazom.

Pun Mesec

Pun Mesec je dan kada su Mesec i Sunce u opoziciji. Energija je posebno naglašena dan pre i posle kada možemo biti energetski i emotivno napeti. Ovo je kulminacija ciklusa i Mesec je tada vrlo snažan pa tako i jasno pokazuje šta smo uradili u prethodnih 28-29 dana. Osvetliće našu psihu i ako postoji neki problem on će biti vidljiviji da bi mogli da ga rešimo. Njegovo rešavanje uvek traži promenu ponašanja i emotivno i misaono prilagođavanja.

Šta god da smo gurali pod tepih tada će se pojaviti. Za većinu se spolja zato dešava nešto što ih povlači da se bave sobom. Za one koji su po prirodi introspektivni prijaće im da se bave sobom i razjasne neke stvari iz prošlosti i puste ih.

Pošto se Mesec najbrže kreće i u jednom znaku ostaje oko dva i po dana tako će on aktivirati svaku tačku natala tokom svog ciklusa i inicirati novi pogled na postojeće situacije i sam život. Za 28-29 dana možemo regenerisati svoju psihu, svoje zdravlje. Možemo postati svesni psihosomatike koja biva aktivirana spoljnim događajima i našom emotivnom prirodom i naučiti da je izrazimo lakše i spontanije.

Povezani članci

PLUTON I VLADANJE SOBOM

Kada aktivirate natalni Pluton spremni ste da život gledate očima alhemičara. U ovoj planeti krije se vaša ključna životna strategija. Sa Plutonom je sve kompleksno. A obično se tiče afera u koje smo se upetljali i koje su povezane sa nekom dubokom ranom. Pluton u aspektima vodi trnovitim putem do autentičnog ja i posvećenosti ciljevima koji prevazilaze ovu inkarnaciju, gde smo nekada zgrešili i pogrešili ali sada ispravljamo.

Pročitaj više

AFIRMACIJE ZA NATALNE PLANETE

Afirmacije prema položaju natalnih planeta možete ponavljati ispred ogledala, uz muziku ili pisati u dnevniku. Afirmacije su koncipirane da naglase pozitivan kvalitet natalnog položaja ili da dodaju kvalitet koji nije istaknut.

Pročitaj više

Kako isceliti stresne tranzite?

Trenutno prolazite kroz stresan tranzit i pitate se šta da radite. Mnogi tranziti traže da se stane, da se odmorimo ili promenimo nepodržavajuća uverenja, ponašanja i navike koja nas drži zarobljene u prošlosti. Većini ljudi je teško da zaista stane i udahne. Ali to je prvi korak.

Pročitaj više