LJUBAVNI RATOVI: Venera i Mars

Maja Lazić
februar 1, 2023

LJUBAVNI RATOVI: Venera i Mars

Tema teksta je Venera i Mars u aspektima.

Aspekti Venere i Marsa u sinastriji govore o potrebama koje imamo u vezi, ali nisu dovoljni da bi veza započela. Potrebni su ,,jači“ aspekti koji će dati kontekst. Tipično se povezuju sa seksualnom privačnošću, ali nemaju veze sa emotivnim ispunjenjem. Ovi aspekti pokazuju koliko dajemo, a koliko i na koji način dobijamo u nekom odnosu.

Ima parova za izazovnim slaganjem ove dve planete u dugoj vezi koja je daleko od ugodne i obostrano zadovoljavajuće. Mars i Venera se brzo kreću pa su njihovi tranziti kratki. Ako postoji duži tranzit koji aktivira ljubavni život, ovi aspekti će pokazati dešavanju u toj oblasti. Ako u natalnoj karti nemaju aspekte, ovi aspekti u sinastiji i tranzitima će biti vrlo važni za ljubavni život.

Veneri koja nema aspekt sa Marsom nedostaje kanal putem kojeg pokazuje interesovanje za vezu i koji aktivira događaje. Ako nema glavnih aspekta verovatno ipak postoje minorni. Međutim, aspekti sa asteroidima i Kironom nisu pokazatelji početka bitne veze! Ako Mars nema natalne aspekte pokazuje jedan izdvojeni deo ličnosti koji je u fazi pobune. Obično ne razume ostatak natalne karte pošto nema adekvatnu energetsku komunikaciju.

Zato će tranzitni aspekti biti važni i trebalo bi da ih tada iskoristite! Planeta bez aspekata je životna tema od koje se odvajamo ili u koju ulažemo sve željni pažnje. Natalni aspekt Venere i Marsa će pokazati bolje razumevanje u partnerskim odnosima jer imamo mogućnost da sebe razumemo kroz spoj ova dva principa. U slučaju da natalna Venera ili Mars nemaju neke druge natalne aspekte fokusirajte se na kanalisanje energije znaka u kući. U ovom tekstu ću obraditi neke od važnijih aspekata Venera i Marsa u natalnoj karti, sinastriji i tokom tranzita.

Venera sekstil/trigon Mars

Venera sekstil/trigon Mars u tranzitima traje kratko i ne mora se osetiti niti primetiti. Nova energija vrlo živog kvaliteta podstiče radost i slaganje. Od partnera dobijamo poklone, uživamo u ukusnoj hrani, lepoti i muzici. Period uživanja karakterisaće veze gde se partneri slažu. Ako osoba nije u vezi tranzit može aktivirati njen ljubavni život. Ponekad se oseti kroz prijateljstvo i kao osećaj uzbuđenja zbog potencijalnih mogućnosti.

Venera sekstil/trigon Mars u sinastriji je dobar pokazatelj slaganja. Sekstil je aktivniji aspekt, a trigon pasivniji pa tako i nije toliko vidljiv ako veza ne postoji duže vreme. Imamo mogućnost da zadovoljimo ljubavna očekivanja. Ono što želimo od partnera možemo i da dobijemo. Spreman je da ispuni naše želje pa zajedno uživamo i zabavljamo se. Partner instinktivno i intuitivno razume naše ponašanje. Asertivnost u ljubavi vodi emotivnom zadovoljstvu i dinamici koja vezu čini svežom i obostrano ispunjavajućom.

Venera inkonjunkcija Mars

Venera inkonjunkcija Mars u tranzitima pokazuje da imamo želju da na dominantan način zadovoljimo potrebe što drugi ljudi mogu doživeti kao sebičnost. Ono što se nama dopada ne sviđa se nekome ko nam je važan. Ovo stvara disharmonično vreme u vezi. Partner može biti nezadovoljan našim ponašanjem. Naše želje se ne uklapaju.

Tranzit može karakterisati kratkoročna strast, ali na duže staze ne volimo iste stvari. Kao da ne prepoznajemo da ovakvo ponašanje ne može da nas usreći. Postoji puno trzavica sa bitnim ljudima. Na primer, partnerka želi u pozorište, a on je vodi na kampovanje što ih dodatno razdvaja. Tranzit će pokazati da li će par opstati ili ne, čak iako ima ostale dobre sinastrijske faktore.

Venera inkonjunkcija Mars u natalnoj karti pokazuje da ne umamo da procenimo kada treba da reagujemo a kad da budemo pasivni. Osoba pokušava da se dokaže, ali nije usmerena i fokusirana na cilj. Od malena mora da nauči kako da ostvari želje i da kanališe bes. Društveno neprihvatljivo ponašanje dovodi do toga da nije svesna svoje, a ni tuđe vrednosti. Često se neprikladno ponaša tako da privlači negativnu pažnju na sebe.

Istovremeno ne ume da pokaže inicijativu kada joj je nešto bitno. Nije zadovoljna u vezi, a ne ume to da integriše u svom karakteru. Kada pričamo o inkonjunkciji Venere i Marsa važno je odrediti koja je planeta jača i kakvi su njihovi individualni aspekti. Venera je naša velika želja, a Mars delovanje. Osoba pre svega uči šta treba da radi da bi ostvarila tu želju. Ako imamo i čvorove u aspektu sa jednom od ove dve planete, učimo velike karmičke lekcije u ljubavi.

Venera kvadrat Mars

Venera kvadrat Mars u tranzitima govori o privlačnosti i potrebi da zadovoljimo želje. Tražimo ljubav na asertivan način. Osoba flertuje ili oseća veliko uzbuđenje u susretu sa nekim ko joj je privlačan. Za one koji su u vezi javlja se potreba da partner u većoj meri pokazuje pažnju i ljubav jer smo je željni. Osećaju se snažne seksualne potrebe pa je mogućnost preljube naglašena.

Ako osoba nije u dugoj vezi u novom odnosu može delovati da partner nije tu za nju. To joj prvobitno nije tako izgledalo. Mars lako gubi interesovanje ako nije dinamično i zanimljivo. Tranzit može da osveži dugu vezu i donese strast. Ako postoje problemi izražava se kroz svađe, raskide i frustriranost. Potreban je bilo koji mogući fizički ventil. Bes, grubost i nesklad smenjuju se sa tenzijom seksualnog uzbuđenja i strasti.

Venera kvadrat Mars u natalnoj karti pokazuje osobu koja često misli samo na sebe. Zbog sebičnog ponašanja ima probleme u prijateljstvima i ljubavnom životu. Prvo vas voli pa onda mrzi. Odnose prati izazov koji potiče iz njenog nesvesnog ponašanja. Raskidi praćeni strastvenim zaljubljivanjem, brzim uletanjem u vezu i iz nje i disfunkcionalni odnosi su česti, takođe. Napadaju umesto da pruže pažnju. Osuđuju i zahtevaju ono što sami ne umeju da daju. Trzavice i čest gubitak strpljenja pravi velike probleme pa veze pucaju.

Očekuju da okolina želi isto što i oni ne shvatajući kako da održe odnos. Tuđa drugačija očekivanja vide kao da partner namerno ne pruža ono što žele. Osoba se hrani dramom i strasnim uzbuđenjima. Apsurdno se ponaša radeći ono što nema smisla. Okolina nema razumevanja za njene reakcije. Ako nismo svesni Venere/Marsa, postoji problem koji će se videti u svakoj vezi. Mogu puno da daju kada integrišu aspekt kad Saturn napravi prvu konjunkciju sa jednom od planeta. Vremenom osoba može postati posvećena partneru, ali i napraviti još veći problem.

Venera konjunkcija Mars

Venera konjunkcija Mars u tranzitima govori o snažnoj seksualnoj privlačnosti. U dugim vezama osećamo da vremenom nema strasti kao što je nekad bilo. Tranzit bi trebalo da oživi seksualnu želju. Lako ulazimo u veze i uživamo u ljubavi. Partner je receptivan za naše potrebe. Ako se ne trudi, gubimo interesovanje. Tranzit može doneti paralelne veze ili flert.

Varnice prusutne u prijateljstvu mogu voditi vezi što zavisi od znaka/kuće i položaja vladara. Tranzit je više karakterističan za početak kratke, a ne duge veze. Ako je jedna od planeta retrogradna u pitanju može biti bivši partner. Ponekad su ovo samo ljubavi koje dođu i prođu. Tranzit može pomoći da se veza ponovo oživi, ako je do tada bila na klimavim nogama.

Venera konjunkcija Mars u natalnoj karti daje velike seksualne potrebe, magnetsku privlačnost i strast. Lako nam je da idemo ka onome što želimo i da to ostvarimo. Osoba nije sklona prilagođavanju okolini jer je navikla da dobije ono što hoće. Motivisana je jakim željama i ne ume da se strpi. Sve želi sada i odmah.

Vole da flertuje i želi društvo i uživanje. Prirodno joj je da očekuje da će joj sve želje biti ispunjene. Oba pola sa ovim aspektom mogu imati puno dešavanja i trzavica u vezi. Teško će podneti odbijanje ili da se nekome ne dopadaju. Iako tradicionalno aspekt povezujemo sa ljubavnim vezama, tiče se seksualnosti i privlačnosti, a ne ljubavi. Obično nije pokazatelj duge veze ako nema drugih faktora koji bi to podržali.

Venera opozicija Mars

Venera opozicija Mars u natalnoj karti je jin i jang priča sa sebičnim elementima. Želimo vezu, a radimo sve suprotno tome. Teškoće postoje u odnosima jer nismo fleksibilni. Ne možemo da se složimo sa okolinom. Agresivni smo kada se radi o našim željama, ali tuđe ne uvažavamo. Privlačni muškarci sa ovim aspektom su veoma problematični. Potreban im je neko ko je jako prilagodljiv. Ne primećuju da su drugi drugačiji i da njihove potrebe nisu iste.

Raskidi su neminovna posledica nesvesne povredile drugih ljudi. Ne razumeju efekat svog ponašanja. Vrlo je moguće da je to ponašanje rezultat jakog bola koji su doživeli. Izazov je bio vidljiv u odnosu roditelja. Finansijski problemi su mogući. Osoba malo radi, a previše troši. Očekuje više novca u odnosu na količinu i kvalitet posla koji obavlja. Magična privlačnost teško održava vezu jer deluje da su svi drugi ovoj osobi zanimljiviji. Kvantitet je prisutan, ali kvaliteta nema.

Puno kratkih veza ne donosi dovoljno puno zadovoljstva. Osoba ulazi u paralelene veze tokom dugih veza, ali i dalje ima malo uživanja i sreće. Svađe i problemi rešavaju se kroz veliku količinu seksualne energije koja je uvek prisutna. Misle na sebe, a tuđe potrebe ignorišu što je odraz njhove neusaglašene ličnosti. Ponašanje je u konfliktu sa potrebama zbog prisutne neiskrenosti (prema sebi). Duboka veze je problem. Ostaju sa nekim motivisani dobitkom, a ne ljubavlju.

Kako se ovaj aspekt isceljuje?

Kada izgube ono što toliko žele bivaju motivisani da se menjaju. Veze sa njima su uvek dramatične i strasne, kao u nekoj seriji. Raskidi su neminovni jer privlače osobe sa drugačijim i suprotnim kvalitetima od njihovih koji odražavaju potisnut deo ličnost. Saturnov tranzit donosi karmičku ljubav koja će obeležiti njihov život.

Osoba natalno nosi kod da je od jednog roditelja sve dobila, a od drugog nedovoljno. To mora da nauči da izbalansira u sebi. Radi na sebi daće i bolje partnerske odnose. Ipak, naviknite se da se neće setiti da vam kupe poklon za rođendan iako ste vi njega odveli na Maldive.

Osoba tek kada joj je srce slomljeno uči da voli. U karmičkom smislu, njeno srce biva slomljeno u količni svih onih slomljenih srca koje je gazila tokom svog ljubavnog života. Ako osoba reši svoje emotivne probleme može da bude divan partner. Do tada bira one koji će na neki način biti nemoćni pred njom.

Jednog dana se može probuditi i shvatiti da je sve vreme bila sa pogrešnom osobom. Ceo njen život provela je u vezama imajući intenzivan seksualni život, ali prave ljubavi nikad za nju nije bilo dovoljno!

Povezani članci

PLUTON I VLADANJE SOBOM

Kada aktivirate natalni Pluton spremni ste da život gledate očima alhemičara. U ovoj planeti krije se vaša ključna životna strategija. Sa Plutonom je sve kompleksno. A obično se tiče afera u koje smo se upetljali i koje su povezane sa nekom dubokom ranom. Pluton u aspektima vodi trnovitim putem do autentičnog ja i posvećenosti ciljevima koji prevazilaze ovu inkarnaciju, gde smo nekada zgrešili i pogrešili ali sada ispravljamo.

Pročitaj više

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više

AFIRMACIJE ZA NATALNE PLANETE

Afirmacije prema položaju natalnih planeta možete ponavljati ispred ogledala, uz muziku ili pisati u dnevniku. Afirmacije su koncipirane da naglase pozitivan kvalitet natalnog položaja ili da dodaju kvalitet koji nije istaknut.

Pročitaj više