Naglašene planete-režiseri vaše životne priče

Maja Lazić
januar 24, 2023

Naglašene planete-režiseri vaše životne priče

Planete!

Svako ima planetu koja je posebno naglašena i koja je najsvetlija zvezda vodilja na vašem putu pisanja životne priče. Mnogi od vas imaju aspekte drugih planeta koji su suprotstavljeni/u konfliktu sa ovom planetom pa je tako i traženje životnog puta komplikovanije i teže.

Planete na kritičnim stepenima mogu biti posebno energetski aktivne nalik stalnim inervisanim tačkama svesti. To su planete u kardinalnim znacima na nultom, 13. i 26. stepenu, u fiksnim znacima na 9. i 21. i u promenljivim na 4. i 17. stepenu. Moramo uzeti u obzir i dispozitore planeta. Tako je npr. dispozitor Marsa u Blizancima planeta Merkur koji će ,,rukovoditi’’ Marsom.

Astrološka pravila

Tradicionalno se smatra da planeta u svom znaku ima veliki uticaj na sve druge planete čak i kada nema aspekata sa njima, jer joj je lako da izrazi kvalitet/osobine. Ona je najstabilnija pa odatle njena snaga.

Planeta koja je u sedištu kao na primer, Sunce u Lavu ili Mesec u Raku, ima kvalitet koji joj je prirodan i tako se njena energija stalno kanališe u pravcu napredka. Ako je ova planeta istaknuta osoba može doživeti veliki uspeh. Planeta koja ima vladarstvo je uvek u opoziciji sa planetom u izgonu što će biti vidljivo i u tranzitima.

Planeta u izgonu ima uglavnom negativnu tendenciju jer se ne snalazi lako u energiji znaka kao na primer Sunce u Vodoliji ili Mesec u Jarcu. Na osobi je tokom života jedna od lekcija kako da uvede harmoničnost u izražavanju ove prirode, ali će to tražiti dosta prilagođavanja. Kao da ne može da izrazi svoju prirodu i deluje da nema sreće u životu ili da je nešto blokira.

Ostala dostojanstva

Egzaltirana planeta je istaknuta i uglavom vrlo povoljna kao na primer Sunce u Ovnu ili Mesec u Biku. Ona izražava snažan kvalitet pa osoba uživa kada koristi energiju ove planete. Tranziti koji je aktiviraju predstavljaju vreme kada osoba može materijalizovati želje. Egzalitirana planeta je uvek u opoziciji sa planetom u padu što je vidljivo u životnoj atmosferi tokom tranzita.

Planeta u padu je slaba jer joj nedostaje snažan identitet koji osoba mora da nauči da  pronađe. Primer može biti Sunce u Vagi ili Mesec u Škorpiji pa osoba ne može da lako razvije željeni kvalitet u datom kući. Obično tranziti na ovu tačku mogu da se povezu sa nekim životnim izazovom ili gubitkom. Planeta u sebi ima slab protok energije i osoba mora na tome da poradi. Dostojanstvo planeta se pogotovo pokazalo važnim kod konfiguracija o čemu sam već pisala na ovom linku.

Primer iz prakse

Planeta će pokazati temu, ali će znak pokazati kako se sa njome nosimo. Na primer, Venera u Devici ima u glavi sliku kako veza treba da izgleda i ona će se truditi da radi na tome pazeći na svaki detalj. Pokušavaće da precizno ucrta tok veze, ali će pritom osećati da je uvek kritikovana, što znači da nikad nema pravog zadovoljstva.

Ipak, na osobi je da pronađe način kako da reši ovaj ,,kosmički zadatak’’. Ima puno primera osoba sa Venerom u Devici koje su u srećnim i lepim dugim vezama i brakovima. Dostojanstvo planeta samo znači odakle krećemo, ali ne i da mora tako zauvek da bude ako nam to ne prija.

Biće potrebno da se sve poveže sa kućom koja će pokazati oblast izražavanja planete. Na primer, Venera u Devici u šestoj kući biva duplo naglašeno jer je šesta kuća sa kvalitetom znaka Device. Osoba tada može pravo zadovoljstvo pronaći na poslu, koji joj može pomoći da više zavoli sebe. Naravno, posao i ljubav nisu ista stvar i ne mogu zameniti jedno drugo.

Neko se zaljubi u kolegu, neki neguju ljubav prema sebi kroz rad i služenje drugima. Ključni izazov je da osoba ljubavnom životu ne pristupa kao poslu. Vrlo često da bi se umanjio neprijatan energetski kvalitet osoba privuče osobu sa Venerom u znaku Riba ili sa naglašenim Neptunom. Sve u Univerzumu uvek teži balansu!

Važni aspekti

Aspekti će pokazati interakciju između planeta, a pogotovo kod planeta sa dostojanstvom mogu biti važni aspekti sa podznakom i Mesecom jer su najreaktivnije tačke natalne karte. ,,Iziritirana ’’ planeta svuda stvara haos koliko god da je aspekt ili položaj u kući dobar.

Iako aspekt najjednostavnije rečeno predstavlja geometrijski ugao pod kojim se nalaze planete on ukazuje na interakciju planetarnih principa i kako se slažu jedan sa drugim. Možete to posmatati kao prijatelje koji imaju odnos koji može biti lak ili izazovan. Konjunkcija, kada se planete nalaze jedna pored druge, govori o fuziji kvaliteta i spajanju principa. Posmatrajte to kao belance i žumace koje se muti i biva jedna masa od koje možete nešto treće da napravite.

Opozicija, aspekt planeta koje su jedna nasuprot drugoj, ukazuje na pritisak i tenziju i na pojedincu je da pronađe ravnotežu među polaritetima. Osoba ima u sebi određenu kontradiktornost koju će moći da prevlada fleksiblnošću i prilagođavanjem.

Ostali glavni aspekti

Kvadrat, nalik opoziciji, s tim što predstavlja ugao od 90 stepeni, ukazuje na konflikt. Oba aspekta traže da se menjamo, da rastemo i realistički posmatramo situacije. Planete u kvadratu su u sukobu koji ako se ne reši stvara pritisak. Taj pritisak baš treba koristiti da rešimo izazove što će nas učiniti snažnijima. Ljudi koji su nešto postigli uvek su imali puno kvadrata! Planete u kvadratu su uvek planete u istom modalitetu.

Kod svih ovih aspekata dostojanstvo će uvek još biti istaknutije. Planete koje su egzaltirane uvek imaju određenu jačinu, ali ako se nađu u aspektu sa slabom planetom uglavom slaba planeta bude prominentnija, nažalost.

Aspekt trigona govori o slaganju planeta kojima je prirodno da sarađuju pa je ovo harmoničan, ali ne uvek primetan aspekt. Svakako može da olakša kada ima puno opozicija i omogući da konflikt rešimo lakšim putem imajući širu perspektivu. Planete u trigonu su uvek planete u istom elementu.

Sekstil govori o stimulaciji koja dolazi iz kontakata dve planete što unosi dinamičnost. Da bi ovaj aspekt bio koristan moramo se mi pre svega pokrenuti. Ipak, često prođe kao nevidljiv. Minorni aspekti snažno ispoljavaju energiju kada su uključene planete u padu i izgonu. Orbis će takođe biti značajan.

Primer

Planeta koja je na 15 stepeni Bika imaće konjunkciju sa planetama u Biku. Imaće opoziciju sa planetama u Škorpiji, a sekstil sa planetama u Ribama i znaku Raka. Imaće trigon sa planetama u znaku Device i Jarca, a kvadrat sa planetama u znaku Vodolije i Lava.  Ako je planeta na prvom stepenu Bika ona će imati konjunkciju sa planetom na kraju znaka Ovna. Kvalitet će se izražavati na izmenjen način. Ovo su finese u tumačenju gde se mnogi drugi faktori moraju razmotriti.

Za svaku planetu uvek moramo da posmatramo vladara i aspekte koje formira. Ako planeta formira puno aspekata ona će uvek biti vrlo važna za osobu kao i tranziti ove planete! Planeta koja je u aspektu sa lunarnim čvorovima uvek će biti naglašena i uticaj prošlosti na život pojedinca će biti vrlo velik. Na osobi je uz pomoći te planete da prevlada prošlost koja je opisana kroz južni čvor, a da nauči da se usmeri ka budućnosti koja se vidi kroz Severni čvor.

Na šta treba obratiti pažnju?

Planete iznad horizonta biće uvek istaknutije i vidljivije dok ispod horizonta imaju vrlo subjektivan karakter i nismo ih uvek potpuno svesni. Stelijumi uvek imaju jednu planetu koja je glavna. To će biti slučaj i kod konfiguracija.

Svakako planeta koja je u prvoj kući i blizu ascendenta predstavlja vrlo naglašenu planetu. Osobe koje su na primer rođene oko svitanja imaće Sunce u konjunkciji sa ascendentom, ali će se ono potpuno drugačije ispoljavati kada je u prvoj tj. 12. kući.

Planeta koja se nalazi blizu MC je kulminirajuća planeta i uvek vrlo značajna i istaknuta u životu osobe. Istaknuta planeta može biti i ona koja je na nultom, 12. ili 29. stepenu znaka. Sunce je jako u petoj i desetoj kući. Mesec  je jak u četvrtoj kući, a Neptun u dvanaestoj. Venera je jaka u drugoj, petoj, sedmoj i jedanaestoj kući.

Mars je jak u prvoj i osmoj kući, a Jupiter u drugoj i devetoj. Saturn je jak u desetoj kući, a Uran u jedanaestoj. Merkur je jak u trećoj i šestoj kući. Što viće planeta u jednoj kući time će dimenzija životnog iskustva bita raznolikija  i osoba će imati puno aktivnosti za datu kuću. Planeta koja vlada ascendentom je vladar cele natalne karte i jako je bitno kako je postavljena i šta radi tokom tranzita.

Finese

Planeta koja je u znaku Sunca će uvek biti vrlo važna za život osobe. Planeta blizu ascendenta ima istaknut položaj u ponašanju osobe i biće fizički vidljiva u njenom izgledu.

Više planeta u jednoj kući ili u jednom znaku govore o istaknutoj temi tokom života osobe. Pogotovo je bitno ako je više planeta oko podznaka, Sunce ili Meseca. Stelijumi ličnih planeta su uvek moćniji od stelijuma transcendetalnih planeta koji govore o generacijskim uplivima.

Kuće sa ličnim planetama uvek treba detaljno razmotriti kao i planete koje se nalaze na uglovima i one koje imaju glavne aspekte. Svaka natalna karta može biti izuzetak od nekog pravila jer svaki identitet je jedinstven i smisao vašeg života nije da se uklopite u neki opis već da živite. Proučavanje astrologije treba tome da služi!

Nadam se da vas je ovaj tekst potstakao na razmišljanje i osvestio kompleksnost tumačenja natalne karte!

Povezani članci

Nesvesni Pluton i blokirana energija natalne karte

U natalnoj karti Pluton u znaku, kući, njegov vladar i aspekti pletu priču karme. Pluton je tačka gde nesvesno težimo da imamo moć zarad emocionalne sigurnosti. Problemi nastaju kada osoba ne zna kako da sigurnost ostvari bez da se nesvesno ponaša. Ako Pluton ima puno aspekata, ako je retrogradan i ima odnos sa Južnim čvorom daće ideju o lekcijama Duše.

Pročitaj više

AFIRMACIJE ZA NATALNE PLANETE

Afirmacije prema položaju natalnih planeta možete ponavljati ispred ogledala, uz muziku ili pisati u dnevniku. Afirmacije su koncipirane da naglase pozitivan kvalitet natalnog položaja ili da dodaju kvalitet koji nije istaknut.

Pročitaj više

ASTEROIDI U ASTROLOGIJI

Asteroidi su glasnici planeta koji pokazuju arhetipske principe koji se aktiviraju u psihi kada je čovečanstvo spremno za širenje svesti. Kada se povežete sa energijom asteroida postaje jasno da se sve što se u vašem životu desilo i što će se desiti može objasniti kroz mitove. Koliko smo ih svesni pa učimo na njima ne ponavljajući greške? Asteroidi su priče koje pričamo celog života, ali kada ne čujemo sebe moraju da nas trgnu iz sna.

Pročitaj više