Višak kilograma

Maja Lazić
maj 24, 2019

Višak kilograma

Imate višak kilograma? Period stresnih dešavanja vrlo često dovodi do ,,ispadanja iz ravnoteže’’, prejedanja i problema sa kilogramima. Gledajući iz ugla energetskog sistema, gojenje je znak da je druga čakra u disbalansu. Najčešće i ostale čakre nisu u ravnoteži. Nedostaje nam pravo zadovoljstvo u životu i sakralna energija ne teče pravilno, što je često povezano sa blokiranom seksualnošću. Kilogrami zato nikad nemaju veze samo sa hranom koju jedemo već kretanjem/blokiranjem energije i potisnutim emocijama.

Uzroci

Preterana samokontrola i samodisciplina u određenim oblastima života manifestuju se gubljenjem kontrole u količini hrane koju jedemo. Za empate, o čemu govori i Lujza Hej, prejedanje hipersenzibilnoj osobi, služi da se uzemlji, da se ,,priveže da ne bi odletela’’. Mesto gde vam se kilogrami ,,lepe’’ ukazivaće na konkretan životni problem i neintegrisane emocije u vezi sa njim.

Empate su osetljive na reči, gestove, poglede pa čak i kada dobiju kompliment osećaju se neprijatno. Druga čakra se zatvara, troši i iscrpljuje stvarajući šlauf oko struka, da se od silnih emocija ne bi udavili. Hrana usporava energiju, pa se kalorije slabije troše i metabolizam usporava, i otežava da zaista osećamo. Isto to čine ljubomora i opsesivnost, kao i stid i krivica. Tada hrana postaje nesvesni oblik kažnjavanja zbog nečeg što smo uradili ili i dalje radimo.

Energija se uvek kreće, ali svako od nas ima tendenciju da u stresnim periodima života pokuša da na svaki način zadrži taj protok. To činimo kroz vezivanje za emocije u nadi da ćemo tako biti bezbedni. Kada se ,,hranimo emocijama’’ koje dobijamo od drugih, a tih emocija odjednom nema ili ih ne dobijamo redovno i u količini koja nam je potrebna njihov gubitak stvara disbalans u unutrašnjoj ravnoteži.

Stanje emocija će se uvek ogledati u tome šta, koliko i kako jedemo. Ipak, u određenim momentima života dešava se da ovaj emocionalni disbalans predugo traje borba sa kilogramima je stresna i iscrpljujuća, kao da nikada neće prestati. Gubimo kontrolu i osećamo se loše, a onda jedemo još više. Ali zašto to radimo? Razlog su slabe lične granice i iscrpljena i zatrpana aura.

Lične granice

Problem intimnosti i granica, strah da ćemo biti napušteni (kao disbalans u prvoj čakri), nemogućnost da živimo život onako kako zaista želimo kao i loša komunikacija sa okolinom dovodi do toga da se zatrpavamo nezdravom hranom i jedemo ono što nam na intuitivnom nivou ne odgovara.

Kada imamo kontakt sa osobama koje nam uopšte kao ličnosti ne odgovaraju a sa kojima ipak provodimo puno vremena ili su čak članovi porodice, postajemo ,,uplašeni’’ i strepimo gladni sigurnosti. Potrebno je tada da budemo sebi roditelji i da se zapitamo kako bi pomogli tom detetu u nama. Šta bi mu rekli, kako bi razgovarali sa njime? Da li bi mu jednostavno dali čokoladicu i ignorisali sve ostalo?

Dodatna literatura

Doreen Virtue u knjizi ,,Žudnja za hranom’’ govori da je loša ishrana odraz emocionalne gladi pogotovo ako smo usredređeni na određenu hranu koja moramo da pojedemo. Ekstrovertne osobe će više jesti u društvu, a introverne kada su same, ali je to znak da je odnos sa drugim tj. sobom ,,osiromašen i da nas ne hrani’’ pa utehu nalazimo u jelu. Ona spominje da ishrana ima veze i sa niskim samopoštovanjem a to je slaba treća čakra i nemogućnost da izrazimo sopstvenu volju. Stomak stalno traži hranu iako je ono što traži akcija i delovanje ka svom cilju a ne još jedan sendvič.

Merijen Vilijamson u ,,Kursu mršavljena’’ govori da svaki odnos koji nije zasnovan na ljubavi može da se odrazi na ishranu. Popavkom odnosa prema sebi popravljamo i odnos prema hrani, pa tako i izlazimo iz odnosa koji nam ne odgovaraju i koji nas ograničavaju. Dona Edan savetuje da emotivno nahranimo sebe i da treba da radimo na osećaju da uravnotežimo emocije jer je disbalans energije moguć samo ako nisu emocije u balansu. Stredivši energiju sredićemo i emocije.

Astrologija i kilogrami

Iz ugla astrologije, Mesec je unutrašnja sigurnost i potreba da se osećamo zaštićeno, bezbedno, ali bez vezivanja za nekog ili nešto što dolazi spolja jer sve već imamo u nama. Upravo zato hrana i predstavlja ono što nam donosi sigurnost. U svakom trenutku možemo da posegnemo za nečim što ćemo gricnuti i lažno napuniti ,,rezervoar unutrašnje sigurnosti’’.

Težina uvek služi da držimo druga na odstojanju čak i kada želimo da nam se oni približe, pa kilogramima formiramo zidine tvrđave koja nas povređuje i boli. Iako je za kilograme lek ljubav, upravo ta ljubav deluje daleko i strano. Sve to potiče iz detinjstva i odnosa sa majkom (Mesec u natalnoj karti). Ako postoji problem sa majkom (često na nesvesnom nivou) postojaće i problem u ishrani.

Samo neki od pokazatelja problema sa kilogramima u natalnoj karti:

 • Mesec u Ribama, Vagi ili Biku,
 • šesta kuća u Strelcu ili Biku,
 • Jupiter tranzitno ili natalno u drugoj kući,
 • stelijum u Ribama,
 • Saturn u kvadratu sa ascendentom,
 • Uran u kvadratu ili konjunkciji sa Mesecom,
 • tranzitni Neptun ili Uran na ascendentu ili u aspektima sa Suncem,
 • Mesec kao glavna planeta fiksnog T kvadrata
 • kao i ako je dispozitor loše postavljen.

Neće samo jedna stavka doneti problem već kombinacija više njih.

Evo samo nekoliko primera kako se disbalans Meseca može manifestovati:

Mesec u prvoj kući– tendencija da zadržavamo vodu

Mesec u Škorpiji– lako oslabimo ali lako vratimo kilograme

Mesec u kvadratu ili konjunkciji sa Uranom– gladni smo oslobađanja i istinskih iskustava gde se osećamo živim, a ako toga nema, ako je život predvidljiv, dolazi do prejedanja zbog stresa

Mesec u Raku ili Ribama– emocije u disbalansu i kada ne znamo da izađemo sa njima na kraj, bilo zbog straha ili blokiranja onog što stvarno osećamo donosi veću kilažu

Primeri

Evo još nekoliko primera:

Kristina Aguilera-Mesec u Biku pa tendenciju ka gojenju zbog hrane bogate šećerom u kojoj nalazi utehu od ljubavnih povreda

Dzenet Dzekson -Mesec u Ovnu sa Venernom pa kada vežba može brzo da gubi kilograme, ali brzo i da ih vrati kada se ulenji

Adele-Mesec u Strelcu u opoziciji sa Venerom u Blizancima u XII kući sa naglašenom simbolikom Riba, pa tako i tendencijom ka gojenju zbog neuzvraćenih ljubavi

Mesec

Takođe, faza Meseca u trenutku rođenja bitna je kada posmatramo nečiji odnos prema hrani, pa oni rođeni na Pun Mesec vrlo često imaju opsesivno kompulsivan odnos sa hranom. Mesec na 29. stepenu donosi kritične probleme oko količine hrane koju jedemo, resorpcije hraljivih materija kao i krajnost po pitanju težine. Mesec koji je izazivno postavljen u natalnoj karti u velikom broju slučajeva donosi konstantan stres oko kilograma. Oni se manifestuju u trenucima životnih kriza i velikih promena kada sve deluje nestabilno.

Ako dugo imate problem sa ishranom to može biti vezano ne samo za natalnu postavku Meseca u onosu na druge planeta i izazovne kvadrate (češće nego opozicije), već i trenutne izazovne tranzite kroz koje prolazite. Potrebno je da u tom slučaju radimo i na planeti koja ima kontakt sa Mesecom. Intuitivna ishrana nas sve kolektivno sa Uranom u Biku i Neptunom u Ribama podiže na nove životne nivoe, ali ima se i dalje opiremo. Planete traže promenu koju ne želimo da sprovedemo iako naše biće želi da sve bude drugačije i da konačno budemo slobodni, i fizički i psihički.

Tranziti i kilogrami

Tranzitni Saturn na Mesecu u velikom broju slučajeva primetila sam da donosi gubitak kilograma, ali i tugu. Jupiter na Mesecu donosi radost ali i lako gojenje, samo kada pravih emocija nema i kada moramo svoje emocionalne potrebe da zadovoljimo kroz hranu. Istovremeno debljina nas drži podalje od onog što u stvari želimo, a to je ljubav i sigurnost u odnosima. Jedno je na mentalnom nivou znati da je sve ok, a drugo biti stvarno emotivno smiren.

Čak i kada znamo da je sve u redu često i dalje na nesvesnom nivou osećamo strah i to da nismo bezbedni. Unutrašnje dete želi pažnju i ljubav. Ipak, dokle god to ne osvestimo ishrana predstavlja stalni vid problema iz koga ne umemo da izađemo. Hrana postaje uteha i zavisnost.

Kako se Mesec povezuje sa podsvesnim delovima naše ličnosti  tako je ovaj izlazak iz kruga loše ishrane vrlo težak ako ne utičemo i na podsvesni deo, a to mozemo putem rekonekitvnog isceljivanja,  energetske regresije i meditacije. Mesec svaka dva dana menja znak u kom se nalazi tako je pre svega potrebno da se krećemo i budemo kao reka koja teče, kada su emocije i naša energija u pitanju.

Gubljenje kilograma se najbolje postiže kada stvorimo bezbednu atmosferu u domu, u porodici i sa partnerom, ali je uslov za tu bezbednu atmosferu da smo u miru sami sa sobom. Kako onda možemo kombinujući natalni Mesec i isceljujući svoj energetski sistem da ovladamo svojom težinom i izgubimo višak kilograma?

Koraci ka rešenju

Evo pet koraka koje možete slediti i koji u kriznim trenucima mogu ponuditi olakšanje.

 1. Boravite na suncu da bi se cirkadijalni ritam izbalasirao. Naročito tokom jutra, a pogotovo ako puno vremena provodite unutar zatvorenog prostora ili za kompjuterom.
 2. Jedite hranu koja umiruje-banane, ovas, pirinač…Ako Mesec ima kvadrat sa Suncem, pijte čaj od đumbira .Ako Mesec ima kvadrat sa Jupiterom jedite hranu bogatu triptofanom- ribu, jaja, mahunarke…Ako Mesec ima kvadrat sa Uranom uzimajte suplemente magnezijuma.
 3. Svakodnevno radite meditacije za Mesec i srčanu čakru kao i drugu čakru. link za meditaciju za drugu čakru
 4. Krenite na jin jogu.
 5. Radite vizuelizaciju da ste u roze oblaku, potpuno sigurni i bezbedni.

Naravno, ništa od ovoga neće moći da pomogne ako ne vežbamo i ne unesemo promene u način ishrane. Ako to sve već radimo a i dalje nailazimo na poteškoće sa gubljenjem kilograma razumevanje natalnog Meseca, naročito ako sada prolazimo kroz kvadrate sa nekom od transcedentalnih planeta i čišćenje aure značajno pomaže da do cilja dođemo lakše, laganije i uz osmeh na licu.

Povezani članci

PLUTON I VLADANJE SOBOM

Kada aktivirate natalni Pluton spremni ste da život gledate očima alhemičara. U ovoj planeti krije se vaša ključna životna strategija. Sa Plutonom je sve kompleksno. A obično se tiče afera u koje smo se upetljali i koje su povezane sa nekom dubokom ranom. Pluton u aspektima vodi trnovitim putem do autentičnog ja i posvećenosti ciljevima koji prevazilaze ovu inkarnaciju, gde smo nekada zgrešili i pogrešili ali sada ispravljamo.

Pročitaj više

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Nesvesni Pluton i blokirana energija natalne karte

U natalnoj karti Pluton u znaku, kući, njegov vladar i aspekti pletu priču karme. Pluton je tačka gde nesvesno težimo da imamo moć zarad emocionalne sigurnosti. Problemi nastaju kada osoba ne zna kako da sigurnost ostvari bez da se nesvesno ponaša. Ako Pluton ima puno aspekata, ako je retrogradan i ima odnos sa Južnim čvorom daće ideju o lekcijama Duše.

Pročitaj više