ASPEKTI PLANETA

Maja Lazić
novembar 26, 2021

ASPEKTI PLANETA

Energija znaka i planete se povezuju kroz aspekte. Oni su nalik vezama između dve ili više vrsta energija. Pokazuju kako se energija manifestuje, transformiše i na koji način mora da se prevaziđe njena blokada. Tradicionalno aspekti se dele na lake i izazovne, glavne i minorne. Lično smatram, a i iskustvo u astrologiji mi je to potvrdilo, da nema teških aspekata već oni postaju takvi zbog kvaliteta/gustine naše energije. U ,,lake’’ aspekte spadaju sekstil i trigon, a u ,,izazovne’’ kvadrat i opozicija.

Svaki aspekt može da se koristi na pozitivan i negativan način. To zavisi od nas, od toga da li dozvoljavamo da nas nesvesne navike vode ili svesno odgovaramo na situaciju i okolnosti. Nesvesno reagovanje stvara još više konfliktne energije i u tom slučaju aspekt može biti izražen i doživljen negativno. Postoje natalne karte koje npr. nemaju neki od glavnih aspekata. Kada nema opozicija u natalnoj karti, osoba može imati problema u odnosima sa drugima. Na primer, kroz tranzite opozicije sa natalnim planetama uči o odnosima i vezama jer ih nema natalno.

Ekvilibrijum

Cilj u astrologiji je uvek ravnoteža i celovitost pa ono što nedostaje uvek biva nadoknađeno kroz kvalitet tranzita. Kada je više od dve planete uključeno u aspekt govorimo o konfiguracijama o čemu će biti više reči kasnije. Međutim, one ne postoje u svim natalnim kartama.

U aspektima je važno uzeti u obzir vladarstva. Sunce vlada znakom Lav, Mesec znakom Raka, Merkur Devicom i Blizancima. Venera vlada Bikom i Vagom, Mars Ovnom, Jupiter Strelcom i Ribama, a Saturn znakom Jarca i Vodolije. Uran vlada Vodolijom, Neptun Ribama, a Pluton znakom Škorpije.

Može biti bitno i ako planeta neme aspekte sa drugim planetama. Tada ona deluje kao da nema restrikcije i biva problematična i svojeglava. Planeta koja ima puno aspekata ima više različitih modaliteta dejstva. To je potrebno uzeti u obzir kada je kvalitet aspekata šarolik.

Orbisni luk nam u nekim slučajevima može reči kada će se aspekt najviše osetiti ili manifestovati u određenoj godini života. Da bi analizirali jedan natalni aspekt uvek treba uzeti u ozbir sve aspekte. To je jedno od pravila koje uvek treba biti primenjeno.

Glavni aspekti

Konjunkcija je aspekt dve ili ponekad više planeta u istom znaku. Što su bliži njihovi stepeni to je jači uticaj. Može se uzeti do 7 stepeni orbisa. Kroz ovaj aspekt se stapaju principi planeta a prevladava jedan. Nekad se planete slažu a nekad su destruktivne jedna prema drugoj, pogotovo u slučaju spanjenosti od Sunca. O tome sam već detaljno pisala na ovom linku. Preterivanje u nekim slučajevima konjunkcije je moguće i njen kvalitet zavisi pre svega od planeta koje je čine.

Opozicija je aspekt od 180 stepeni gde su dve planete u suprotnim znacima. One se vizuelno nalaze nasuprot jedna drugoj pa ukazuju na element borbe između dva različita principa. Osoba se može osećati kao da jedan deo nje želi da pobedi nekog ko je bitan deo njenog života ili da postoji konflikt između dve životne oblasti. Osnovno je uravnotežiti suprotnosti tako da se borimo za isti cilj. O tome će nam više reći položaj dispozitora. Sukobi sa drugima su uobičajen način kako osećamo ovaj aspekt jer na njih projektujemo svoje osobine.

Kvadrat je aspekt od 90 stepeni koji ukazuje na izazov u ličnosti. Ovo se može manifestovati kao vid neprijatnost ili konflikt koji osoba ima sa sobom i okolnostima u kojima se rodila. Izazov mora biti svesno prevladan, ali na početku ne znamo kako da promenimo ponašanje. Okolnosti doživljavamo kao neodgovarajuće i kao vid prepreka na putu ka ostvarenju ciljeva. Bez kvadrata i opozicije nema promene i napretka i su oni važni za svaki uspeh i postignuće.

Laki aspekti i inkonjunkcija

Sekstil i trigon su pozitivni aspekti gde energija protiče lako. Ipak, kako se sve u životu sastoji od svoje suprotnosti tako ovi aspekti mogu pokazati osobu koja je lenja ili razmažena. Ovi aspekti svakako olakšavaju ako postoji natalni ili tranzitni izazovni aspekt, ali tek kada mi uložimo energiju i trud u njih. Oni traže visoku frekvenciju lične energije i osvesni izbor da ih koristimo umesto kvadrata i opozicija.

Sekstil je aspekt od 60 stepeni a trigon aspekt od 120 stepeni sa planetama u istom elementu. Prema tome razlikujemo vatreni, vodeni, vazdušni i zemljani trigon. On nam može pokazati da bi osoba trebalo da uloži energiju u neku veštinu ili talenat.

Inkonjunkcija je aspekt od 150 stepeni gde se dve planete nalaze u znacima koji nemaju ništa zajedničko pa se s toga teže usklađuju ove energije. Može biti uzrok stresa, pogotovo u mladosti dok ne naučimo da pronađemo zajednički jezik sa ovim delovima sebe. Psihološka astrologija nam može objasniti zašto smo neki vid ponašanja razvili još kao deca, a koji je mogao služiti da se potisne ili preterano ispolji energija jednog od ova dva znaka.

Konfiguracije

Konfiguracije nastaju kada se više aspekata udruži. Pravilo koja važi u slučaju konfiguracija je da ćemo uzimati samo orbis od maksimalno tri stepena. Takođe, aspekti van znaka neće biti toliko snažni i istaknuti u životu pojedinca. Lične planete kao deo konfiguracije govore o izazovima koji kreću od malena, ali se vremenom povećavaju ako ih nismo prevladali. To uvek ima veze sa nekim našim uverenjem. Asteroide nećemo uzimati u obzir kao deo konfiguracija. Postoji uvek viši i niži način korišćenja konfiguracija. Niži je uvek povezan sa nemilim događajima dok viši ukazuje da je osoba pronašla svoju svrhu.

Veliki trigon je odnos tri planete na istom stepenu u istom elementu. Prema tome se razlikuje četiri vrste trigona prema elementu. Može pokazati talente i veštine koje su nam prirodne. Ovaj aspekt može doneti pozitivna iskustva kada se ulaže trud i energija. Ali ako ne aktiviramo sami ovaj aspekt i kada čekamo da nam nešto padne sa neba u tom slučaju nema pozitivnog upliva jer nismo uložili energiju i trud. Viša svest će uvek stvarati bolje životne okolnosti.

Vrste velikog trigona

Vatreni veliki trigon donosi puno energije i entuzijazma i potrebu da idemo za svojim snovima. Zemljani veliki trigon može pomoći da osoba manifestuje materijalno obilje. Vazdušni veliki trigon može da pokaže osobe koje su vrlo mentalno sposobne i koje privlače ideje koje im pomažu da ostvare svoje ideale. Vodeni veliki trigon pokazuje vrlo rafinisanu prirodu koja može da se kanališe u umetničko izražavanje.

U slučaju da se više od tri planete nalazi u aspektu konjunkcije u istom znaku, govorimo o stelijumu. Posebno će ovo biti značajno ako se radi o ličnim, a ne generacijskim planetama. Stelijum uvek ukazuje da nečega ima previše a nečega premalo i to je nalik opoziciji kojoj nedostaje druga strana. Osoba će razvijati znak u kome je stelijum, ali da bi ga koristila na najboljem nivou mora razviti i suprotan znak. Ovo je vrlo snažna energija koja će se ispoljavati u ličnosti.

Karmičke konfiguracije

Jod ili Božiji prst čine dve planete u sekstilu i treća planeta u inkonjunkciji. Ova konfiguracija ukazuje na velike promene koje obično dodatno aktivira tranzit. Osoba da bi izgradila svoju ličnost mora da se suoči i prevaziđe izazov koji unosi turbulenciju u dotadašnji način života. Planeta koja je na vrhu je ključna i ukazuje na vid ispoljavanja stresa. Osećamo teret tokom života, ali se neobični prevrati dešavaju i život poprima potpuno novi oblik.

Frustriranost i ponašanje koje stvara probleme nas ne vodi uspešnom rešenju krize već njenom produžetku. To su pokazatelji da osoba propušta da razume lični faktor koji stvara iritaciju u njenoj realnosti. Neke astrološke knjige napominju da postoji i verzija Joda koju zovu Bumerang sa još jednom opozicijom koja traži od osoba da nauči da integriše ovu energiju u kompletan život i ličnost, sa dovoljno fleksibilnosti.

Veliki Krst je rastrzana i anksiozna energija koju čine četiri kvadrata i dva opozicije. Često se doživljava kao izazov po zdravlje koji može ako se ne razreši tokom vremena stvoriti bolest. Osoba mora da nauči kako da izađe na kraj sa restriktivnim okolnostima koje traže unutrašnju snagu i odlučnost. Ne zna kako da uskladi bitne životne oblasti, jer deluje da je cena uspeha i sreće prevelika.

Vrste koje postoje

Kardinalni krst je intenzivan i buran jer osoba stalno prolazi kroz krize identiteta. Obična je prva kriza u životu toliko velika da osoba i kada je prevlada gubi ogromnu količinu energije. Kasnije životne izazove doživljava kao ponovni poraz. Međutim, ako ispravno reaguje i spremna je da uradi šta treba da bi rešila neki problem, tada može uspešno da izađe na kraj sa izazovima.

Fiksni krst se oseća kao nelagodna okolnost koja dugo traje i traži da zauzmemo stav i suprotstavimo se otporu. Osećaj frustracije i pritiska prati ovu konfiguraciju kada se osoba čvrsto i tvrdoglavo drži nekog stava koji je odraz njene nefleksibilnosti. Promenljivi krst može ukazivati na poteškoće koje ne možemo da lako savladamo jer je naša energija i pažnja rasuta. U ovom slučaju se previše toga menja odjednom i traži da održimo motivaciju i koncentraciju da bi uspešno prebrodili neki problem. Neodlučnost, nepromišljenost i preterano oslanjanje na druge izazivaju haotičan život.

Aktivacija konfiguracije

Tranzit na jednu od ove četiri planete utiče na sve četiri životne oblasti koje su predstavljene kućama u kojoj je planeta. U slučaju da osoba usmeri pažnju na jednu oblast, karmičke niti je zatežu. Tada se suočava sa situacijama u kojima nema mogućnost da izabere onako kako bi ona želela. Koliko je osoba u sebi centrirana i nerastrzana kao ličnost ovo joj je mnogo lakše da integriše.

Kod slabih ličnosti može biti baš tačka koja ih neminovno slama. Ipak, svako kreira svoju realnost. Kada osoba nađe snagu da uravnoteži ove rasparčene delove svog identiteta u mogućnosti je da moć svoje potpune ličnosti usmeri u ostvarenje velikog cilja.

Primetila sam da je veliki krst najproblematičniji kada jes Sunce i vladar podznaka ili natalnog Sunca uključen u ovu konfiguraciju. Osoba oseća da nema slobodu odlučivanja i da ne može da upravlja svojom sudbinom. Život kao da joj ide u pravcu koji ona nikako ne želi, ali ne vidi mogućnost da okolnosti budu drugačije. Nipošto ovo ne znači da osoba mora da ima težak život. Mnogo više se dešava da osoba sama sebi stvara problem bežanjem od preuzimanja odgovornosti.

Ostale važne konfiguracije

T-kvadrat čine dva kvadrata i opozicija pa tako govori i o energiji koja nije uzemljena i kojoj nešto nedostaje. Ovo je vrlo reaktivni aspekt koji nas žulja. Ključna planeta je ona koja je u kvadratu sa planetama u opoziciji. Osoba može osećati da se stalno susreće sa karmičkim situacijama koje zavise od planeta koje su deo ove konfiguracije. U slučaju Venere zajedno sa Saturnom i Uranom biće govora o ljubavnom životu i braku. Ovo je nešto što najčešće viđam u radu sa klijentima. Potrebno je ravnotežu pronaći kroz deo koji nedostaje. Ovde takođe postoji kardinalni, fiksni i promenljivi T-kvadrat. U zavisnosti koja planeta formira kvadrat sa planetama u opoziciji zavisi i koja tema će biti aktivirana u životu ove osobe.

Zmaj je vrlo snažna i neočekivana energetska kombinacija koju čine tri planete u trigonu i jedna u opoziciji. Planeta koja je u opoziciji je takođe u sekstilu sa ostale dve planete iz trigona. U ovom slučaju može se desiti iznenadni udar sudbine ili neki veliki preokret. To od osobe traži da se uzdigne iznad svih nedaća. Ako uspe u tome, otvaraju joj se mogućnosti da razvija posebne talente. Ipak, važno je da razumemo da to što postoji ova konfiguracija, koja se retko sreće, ne znači da će individua aktivirati njenu moć. Dok ne savlada pojedinačne aspekte ona nema dovoljno energije da bi zmaj konačno poleteo!

Retka konfiguracija

Mistični rektangl čine dve opozicije, dva sekstila i dva trigona. Posebni talenti i velika individualna harizma osobu mogu dovesti u kontakt sa velikim brojem ljudii. Ona ima veštinu i senzibilitet koji je razlikuje od drugih. Poseban lični pečat znači da će biti i životnih izazova. U životu ove osobe se puno toga menja zbog tranzita koji odjednom aktiviraju veliki broj tačaka i natalnih kuća.

Ova konfiguracija ukazuje na ličnost koje se pameti, ali samo kada ona sama prihvati sebe i bude disciplinovana u pristupu talentima. Ova konfiguracija zahteva veliku uzemljenost ličnosti i povezanost sa korenima, kao i velike ideale koji osobi bivaju gorivo kada spoljne okolnosti ne idu na njenu ruku. Element mistike svakako mora da postoji, kroz povezanost sa nečim većim od nas i verom u spas i slobodu.

Sama raspodela energije u natalnoj karti će i kroz grafički prikaz puno toga reći o osobi i kako ona koristi svoju energiju. Prema tome, kako će se neki aspekt doživeti zavisi uvek od vrste energetske šeme koju vidimo kroz grupisanje planeta. Ipak, veliki broj ljudi uglavnom ne može da se uklopi ni u jednu od podela jer je astrologija više od kategorija. Kada postoji šest sekstila tada govorimo o Velikom seksitlu koji daje poseban karmički upliv i sudbinu. Ovo do sada nisam videla u praksi već isključivo znam iz astrološke literature.

Neki primeri raspodele planeta

Kada se sve planete nalaze unutar 180 stepeni, tj. na jednoj polovini natalne karte tu je veliki fokus. Osoba ima dosta konjunkcija i sekstila, ali uvek kao da nedostaje nešto. Ova osoba uči kako da napravi ravnotežu. Moguće je da su sve planete na jednoj strani, ali samo jedna planeta na drugoj strani natalne karte. Ta izdvojena usamljena planeta je glavni fokus i pokazaće kvalitet unutrašnjeg sukoba. Sve u natalnoj karti teži da se izrazi, ali ova izdvojena planeta to može da čini po cenu svega drugog.

Kod žena ako se radi o Mesecu, ova planeta može biti vrlo reaktivna i dominantna u odnosima, pa vodi u razvod i neslaganje sa majkom, kao i problematične okolnosti oko prebivališta. Međutim, aspekti i znak će nam reći više. Svakako u velikom broju slučajeva vidljiv je disbalans. Osobe ne vidi pravu sliku sebe, jer sve gleda kroz tu jednu planetu koja je prenaglašena.

Kada je energije skupljena u 120 stepeni dobijamo još veći fokus i koncentraciju energije na jednom mestu. Ova snažna energije može imati poteškoće u odnosima. Međutim, o ovome nam svakako govore kuće koje su aktivirane planetama. Uglavnom postoji bar jedan stelijum ili više njih. Osoba nije objektivna jer se intenzivno fokusira na određenu životnu temu ili oblast, ali pritom zanemaruje puno drugih životnih oblasti. Postoje problemi zbog navika koje su usredsredjene na ono što nam je poznato. Ne vidimo širu sliku i stvari posmatramo skučeno.

Fokus natalnih planeta

Mogu da postoje i tri oblasti fokusa natalnih planeta. Veliki trougao i stelijumi često čine ovu raspodelu energije. Ovi ljudi mogu biti vrlo aktivni u više oblasti, ali im opet nešto promiče. Izazov postoji kada osoba razvija nejednako svaku od tri grupe planeta, što se primećuje u njenoj ličnosti. Jedna deo negira drugi deo i ovo suprotstavljanje je vodi u konflikte. Da bi osoba imala moć ne sme da bira jedan od ova tri dela već da ih ujedini.

Ipak, mnogo je češće da postoje dve suprotstavljene grupe planeta koje su u opoziciji. Ovo svakako ukazuje na dva dela ličnosti koje treba pomiriti. Osoba smisao života pronalazi samo kada pronađe uzrok nestabilnosti. Prevaga jedne strane ličnosti uvek je košta gubitka onog dela ličnosti u kojem se nalazi puno nesigurnosti. Iskustvo mi je pokazalo da ove osobe imaju poteškoće u partnerstvima i da prolaze kroz brojne prekide veza.

Ostale raspodele energije

Planete mogu biti raspoređene kroz šest znakova za redom, tako da se u svakom znaku u okviru 240 stepeni nađe jedna ili više planeta. Prva planeta je nalik vođi, a poslednja se obično oseća zanemareno ili nebitno, jer do nje energija nikad ni nestigne. Pošto se osam planete izmedju prve i poslednje napaja od energije prve planete, osoba mora da nauči kako da aktivira planete u sredini. U ovom slučaju planeta koja formira trigon može biti od velike pomoći.

Ograničavajuće planete su prva i poslednja u nizu kada postoji grupa zbijenih planeta. Srednja tačka te dve planete biće jako važna pogotovo ako pada na neku drugu natalnu planetu ili kada se pojavi osoba čija natalna planeta formira opoziciju. Te dve planete uticu na sve što se nalazi unutar njih čak i kada nema aspekata.

Rasute planete

Rasute planete koje su toliko razuđene po karti su takođe nešto što se češće viđa. Ove karte mogu biti i najteže za analizu jer ih nedostaje tema koja se jasno vidi. Svaka planeta je u različitom znaku. Ova osobe razume duge ljude i slaže se sa većinom, jer sa njima oseća vezu preko znaka. Međutim, rasejana i neuravnotežena energija može je koštati nekog talenta koji ne uspeva dovoljno da razvije.

U svakom slučaju, ovo je deo napredne astrologije, ali je odlična vežba i za početnike tako što će prvo samo vežbati da uoče obrasce u raspodeli natalnih planeta. Meni puno toga govori kako su planete raspoređene u natalu i postoje analize u kojima je ovo vrlo značajno. Ipak, uvek moramo iću u dubinu, pa tako bez analize znaka planeta i njihovog položaja u kućama kao i kroz aspekte, samo fokus na raspodelu planeta ne može da nam da odgovore na sva pitanja.

Povezani članci

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više

Nesvesni Pluton i blokirana energija natalne karte

U natalnoj karti Pluton u znaku, kući, njegov vladar i aspekti pletu priču karme. Pluton je tačka gde nesvesno težimo da imamo moć zarad emocionalne sigurnosti. Problemi nastaju kada osoba ne zna kako da sigurnost ostvari bez da se nesvesno ponaša. Ako Pluton ima puno aspekata, ako je retrogradan i ima odnos sa Južnim čvorom daće ideju o lekcijama Duše.

Pročitaj više