Tranziti: koja je njihova uloga?

Maja Lazić
decembar 29, 2021

Tranziti: koja je njihova uloga?

Čovek koji sve vreme gleda u svoju natalnu kartu i tranzite koji dolaze ne živi svoj život. Možete slobodno da me citirate. Često se diže nepotrebna fama oko Punog Meseca pa novine i internet članke preplavljuju naslovi koji ,,najavljuju katastrofu’’. Ipak, tranziti nisu događaji, što nažalost masovna astrologija propagira i tako manipuliše ljudima. Čini ih zavisnim od kvazi-astrologije, a nesposobnim da žive život s verom u sebe.

Tranziti se tiču širenja svesti, intimnih emocionalnih iskustava sa vašim sopstvom, novog doživljaja života i sebe. Znam, niste to očekivali i niko vam to do sada nije rekao…  Ipak, još 1973. je čuveni astrolog Dane Rudhyar pisao o tome. I nije bio jedini.

Istina je da nisu svi tranziti bitni niti će svaka osoba prolaziti na jednak način kroz isti tranzit. Svako drugačije reaguje na isti nadražaj, jer je kontekst i životno iskustvo drugačije. Da bi razumeli to moramo uvek obratiti pažnju na kuću kojom data planeta natalno vlada. Uvek vam mogu dati savet da pogledate u sebe, u onaj deo koji izbegavate, gurate pod tepih i ignorišete. To što izbegavate neminovno će se pojaviti koji god da je tranzit na pomolu. I ne, neće biti baš prijatno.

Tranziti se ne prolaze određenim redom, kao što svi ulaze u pubertet tokom određenog uzrasta. Neko prođe neki tranzit kao dete a neko kao starac. Neko drugi nikad neće proći taj tranzit. Tranziti aktiviraju natalne oblasti na duže ili kraće vreme što se isto tako razlikuje. Ipak, kada smo deca tranziti se mnogo lakše ,,prebrode’’ nego kada smo odrasli jer smo tokom života razvili određeni mehanizam odgovora na nadražaje. On nije uvek kompatibilan sa našom pravom prirodom, onim što treba da naučimo i unesemo u svoje iskustvo.

Kakvih tranzita ima?

Kvalitet tranzita se gleda kroz aspekte, da li se radi o opoziciji, konjunkciji, kvadratu, trigonu, sekstilu i inkonjunkciji kao i znaku i kući. Moramo da obratimo pažnju da li se više tranzita dešava istovremeno. Ipak, život nije predviđen da se zna unapred niti je mehanički pa tako ni tranzitima nećemo prisupiti na isti način. Suština je da ih prepoznamo u svom životu, i to onom običnom, svakodnevnom. Možemo da im se opiremo ili da budemo fleksibilni.

Donji tranziti se tiču konteksta sa sobom, a gornji konteksta izvan sebe. Pod tim mislim na kvadrante natalne karte. Da bi razumeli lekcije dužeg tranzita moramo da posmatramo kraći tranzit, pa još kraći itd. A svaki simbol u sebi sadrži i psihološku senku. To je ono što se negativno manifestuje i što uglavnom projektujemo na druge, ali to ide iz nas, ne iz tranzita! Tranzit je prevozno sredstvo a mi smo vozači. Ovo ću podvući da vam ne promakne.

Nema smisla posmatrati tranzit Meseca koji je kratkotrajan ako ne uzmemo u obzir sve ono što se dešava tokom dužeg vremenskog perioda. Na primer, da bi razumeli Uran gledaćemo i Saturn, a da bi razumeli Saturn gledaćemo Jupiter. To nema veze sa aspektima niti sa dispozitorima planeta, već sa sintezom natalne karte koju uvek analiziramo u datom trenutku. Natalna karta bez tranzita je samo koncept. Tranziti su ono što je aktivira. Takođe, ne gledamo samo unapred, već sadašnji trenutak, ali i tranzite koji smo do tada prošli. Oni su na ovaj ili onaj način ostavili nešto nedovršeno u nama.

Šta još uzimamo u ozbir?

Neki tranziti su više primetni kada se dešavaju tokom direktnog odnosno retrogradnog perioda. Ako se tranziti dešavaju u retrogradnom periodu to ponekad govori o trostrukom ponavljanju određene priče ili događaja. Ako uspešno rešimo neki izazov iz prve ne znači da će se ista situacija ponovo dogoditi. Poznato je i to da neki ljudi ne nauče šta treba ni iz ta tri ,,pokušaja’’. Zato se energija tog tranzita javlja ponovo kroz svaki sledeći, dok je ne integrišemo. Ako imamo ,,prijatne’’ aspekte uvek će nam biti lakše da prebrodimo neki teži tranzitni aspekt.

Egzaktni tranziti na Sunce, Mesec i podznak se osećaju naročito intenzivno ako je tranzit duži. To će naglasiti ono što natalno imate od svih aspekata sa datom planetom. Jedan tranzit može tako aktivirati nekoliko aspekata koje planeta natalno ima. Potrebno je veliko iskustvo da bi ovo samostalno protumačili.

Tranziti koji aktiviraju Sunce se uvek tiču vitalnosti i ega. Tranzit Sunca govori o kratkom mesečnom periodu i pokazuje oblast na koju je pažnja najviše usmerena i gde postoji neki cilj. Neke tranzite vidimo spolja. Na primer, možemo biti ok, a naši prijatelji ne baš, ako je retrogradni Merkur u izazovnim tranzitima prema našem natalnom Merkuru. Često se dešava da se neka promena koje smo nesvesni u nama vidi u domu i kući.

Promene vezane za članove porodice se nekad ogledaju u našim tranzitima i jasnije vide kroz njih iako oni ne prolaze taj tranzit. Puno učim posmatrajući okolinu, ali to je moguće tek kada imate mnogo teorijskog znanja i prakse. Nakon sada već više od decenije aktivnog iskustva u astrologiji, mnogo je lakše da primetim kako moja okoline pokazuje moje tranzite. Otvorena sam za uvide koje tako mogu dobiti o sebi. Sve su to ogledala a sva ogledala nisu ,,lepa i čista’’. Ipak, ona su uvek iskrena i tu su da bi nešto uradili drugačije.

Saturn i Jupiter

Tranzit Jupitera kroz kuću u kojoj ima ili nema planeta nije isti. Svaka natalna planeta u kući gde je tranzitni Jupiter je nova prilika za rast koji može u nekom često i kasnijem trenutku voditi ka manifestaciji. Samo ništa se neće desiti ako mi ne uložimo napor i trud. Sa Jupiterom uopšte ne mora sve biti blagonaklono i pozitivno već često nalik onoj izreci ,,preko trnja do zvezda’’. Ako postoje istovremeni aspekti sa Saturnom to su uvek neki izazovi ili lekcije kada se radi o konjunkcijama, opozicijama i kvadratima na natalne planete.

Saturn je usporavanje, restrikcija, ozbiljnosti i odgovornost . On ,,donosi’’ ono što smo uložili u prošlosti, a ne kaznu koja nema povod u našem ponašanju. Ako postoji problem i teret, povod vezan za nešto što ste nekad rekli ili uradili uvek postoji. Neke stvari ne možemo kad ovaj tranzit počne da promenimo, ali možemo uvek da popravimo svoje ponašanje i preuzmemo odgovornost.

Pojedinac se može susretati sa poteškoćama što se manifestuje i kao pad energije. Tranziti Saturna se mogu videti i na roditeljima ili na nekome starijem ko je deo našeg života. Saturn je dve godine u jednom znaku i u nekim slučajevima može celih godinu dana imati produženi uticaj na jednu natalnu planetu i kada je van aspekta sa njom.

Da li je svaki tranzit upečatljiv?

Mnogi tranziti se neće osetiti, ali Mars se oseća uglavnoj najintenzivnije jer se tiče energije i svega što radimo. Ovaj tranzit se najčešće doživi kao stres, neki vid problema, povrede, svađe i nerviranja kada aktivira podznak. To je vreme da se popravi šta ne valja a ne da se kvari ono što je dobro jer smo preumorni ili frustrirani.

Ako zaista reagujete na svaki tranzit i svakodnevnu minornu promenu na nebu, i to vrlo intezivno, ako se baš vama uvek nešto dešava, to znači da je natalna karta i vaše rukovođenje njom jako slabo. Prosto rečeno ne držite volan u svojim rukama. Samo je pitanje zašto i kako da to promenite, a to ćemo svakako obraditi tokom konsultacija. Reaktivnost uvek privlači ,,negativnu’’ vibraciju manifestacija. Oni koji su sa mnom sarađivali mogu se setiti mog primera ,,klimavog stola’’ sa kod šta god stavili neminovno pada i razbija se.

Uranovi tranziti na Sunce, a pogotovo na veliki broj ličnih planeta, u konjunkcijama, nije nešto što svako prođe tokom života. Govore o specifičnim iskustvima, iznenadnim neočekivanim promenama i potpuno nepredvidljivoj energiji. Ono što nam je delovalo nemoguće se dešava. Uran će doneti veliko buđenje, ali da li to mora biti i neprijatno? Pa naravno da ne! Ipak, jedna Vodolija će mnogo lakše ,,podneti’’ Uranov tranzit nego neki Rak ili Bik.

Neptun i Pluton

Tranziti Neptuna i Plutona su duboke psihološke promene koje onda posledično menjaju i naš životni put. One se na početku ne registruju uvek lako i obično se projektuju spolja na druge ljude. Neptunovi tranziti u kontaktu sa natalnom planetom se osećaju oko dve godine, jer je Neptun vrlo spor, a i nevidljivog kvaliteta. Povezujemo ga sa osećanjima, izgubljenošću, razočaranjima, zaluđivanjem i prevarama, ali i jačanjem vere i umetničkim prepuštanjem.

Plutonovi tranziti su vrlo moći i traju i duže od dve godine. To su velike apsolutne promene gde nema povratka na staro. Tada možemo da osećamo kao da se gušimo, davimo ili kao da nestajemo jer naše staro ja zaista umre. Ako neki tranzit traje dve godine, ne znači da će sve vreme biti ,,težak’’ ili aktivan. Biće bitni i kraći tranziti na datu tačku, ali i nivo svesti pojedinca. To vam je kao i kod porođaja, koji može dovesti u opasnost život majke i bebe ili biti brz, lak i skoro pa bezbolan.

Od ostalih bitnih tranzita, istakla bih pomraćenja i tranzite koji aktiviraju Južni i Severni Mesečev čvor. Tranziti retrogradne Venere i Marsa su isto važni i o tome imate detaljno na ovom linku. Moram da naglasim da tranzit Venere apsolutno ne mora da donese ljubav, pogotovo ako sedite kod kuće i ne krećete se među ljudima. Kilograme i lenjost donosi mnogo češće.

Kako analiziramo sve to?

Tranziti su jednostavno rečeno neograničeno tumačenje simbola koje nije nikad definitivno, konačno i jednoznačno. Putevi tranzita su mnogi! Takođe, oni nisu koncipirani da odgovore na to šta će se i kada tačno desiti. Niti uopšte mora nešto da se desi. Setite se, radi se o svesti, ne o konkretnom događaju.

Treba se fokusirati na Saturn, Uran, Neptun i Pluton u aspektu sa natalnim planetama kada govorimo o kvalitetu jedne godine. Putem profekcija možemo videti koja natalna oblast je tokom godinu dana naglašena pa će tranziti planeta koji aktiviraju tu oblast biti važni. Ovo nam daje mogućnost da budemo specifičniji tokom analize.

Sve to nam zajedno govori o ciklusima i periodima koji nam pomažu da razumemo kroz šta prolazimo pa da adekvatno odgovorimo na ,,kosmički nadražaj’’. Da vidimo gde pružamo otpor koji će se manifestovati kao problem spolja. Tranziti se pre svega odvijaju u nama, jer je astrologija simbolično tumačenje našeg unutrašnjeg sveta, pa ih tu i treba ,,primetiti’’. Molim vas da razumete da nebeska tela ništa vama ne rade i da nisu uzrok vaše nesreće i bola. Uzrok je nepoznavanje svoje prave prirode i insistiranje na nečemu što želi ego, a ne Duša.

Natalna karta i tranziti

Kako je natalne karta početak svakog tumačenja, tranziti nam pomažu da razvijemo natalnu kartu, da iz nje izvučemo maksimum. Ljudi ipak i dalje krive svoju natalnu kartu zato što nešto nisu uspeli, a u stvari se oni nisu dovoljno potrudili ili imali volju. Koliko je dovoljno za vas da bi nešto ostvarili? Onoliko koliko je potrebno da ostvarite željeno! Niste nešto ostvarili-niste uložili dovoljno truda i discipline. I to ne kažem ja, nego to vaša energija poručuje. Ne treba se nikad porediti sa drugima već samo sa sobom i time kakvi ste nekad bili.

Pošto tranziti aktiviraju natalne oblasti, ako uzmemo opozicije, one se najviše osete kroz partnerske odnose i određene poteškoće da integrišemo dve često zaraćene strane jer postoji otpor. Ako je neka planeta sa puno natalnih aspekata, tranzit na tu planetu će pokrenuti sve te aspekte i vladare planeta što se prenosi na mnoge natalne oblasti.

Kada govorimo o kvadratima onde se obično radi o nekoj blokadi koja mora da se reši. Situacija je zapela i ne može dalje da se razvija. Kao da ste ušli u slepu ulicu i možete samo da se okrenete i vratite unazad a zatim promenite pristup. Ako nemate neki tip natalnog aspekta, tada tranzitno taj tip aspekta najavljuje jako intezivan period učenja. Tako se jednom rečju unosi ono što vam ,,fali’’.

Ipak, kada zaista razumemo svoju natalnu energiji i kako je svakodnevno autentično koristimo onda bez obzira na tranzit koji se dešava i dalje ostajemo svoji. Tranzit nam lakše pada, o čemu god da se radi. Ne menjamo svoju iskonsku prirodu, ali smo otvoreni i fleksibilni, a pre svega imamo poverenja i ne osećamo strah. Dijamant je uvek dijamant bilo on u zlatari ili nebrušen i prašnjav negde u nekom rudniku. Plašimo se tranzita i teško ih podnosimo samo kada ne radimo ono što zaista treba da radimo. To se uvek uočava kod onih koji se plaše analize astrologa.

Pogrešna uverenja o tranzitima

Tranziti nemaju tačan i definitivan početak niti kraj, jer se sve dešava na vrlo suptilnom nivou. To što je tranzit egzaktan ne znači da tog dana mora nešto da se desi. Vi niste mašina niti robot. Tranziti će na površinu izbaciti sve ono što je u vama, a često su to nezadovoljstvo, tuga, štetne navike, loši odnosi sa sobom i sa drugima. Ako ne postižemo neki rezultat nećemo ga postići upornom analizom tranzita već promenom svog stava, načina života i mišljenja. Tranzit je uostalom nebitan, jedino je važno kako se vi osećate i kakav je kvalitet vašeg života.

Odlazak jednom godišnje kod astrologa, maksimalno dva puta ako postoji neki problem ili izazov potpuno je dovoljno. Više od toga ne propagiram i to će vam svaki astrolog sa integiritetom reći. Možemo znati onoliko koliko smo otvoreni da primimo, a nikada ne možemo primiti sve što ima da se zna u datom trenutku.

Da li je razvod baš uvek loš? Da li je gubitak posla baš uvek tragedija? U nekim slučajevima to je najbolja moguća stvar koja može da se desi nekoj osobi. Zato se treba kloniti fatalizma. Ko želi da bude sam sebi majstor bolje neka investira u učenje ali i shvati da ne može sam dobiti sve odgovore na svako pitanje isključivo kroz natalnu kartu. Zato vam je potreban astrolog, Uran, koji će vam dati uvide iz neke druge perspektive. Ali neke odgovore ne možete dobiti odjednom, jer bi onda smisao života bio izgubljen. Nekih odgovora ni nema, jer od vas zavise, pa nema svrhe ni tražiti ih…

Oblici dejstva

Nekad se tranzit vidi kroz psihosomatske simptome, zdravstvene smetnje ili misli koje nas opsedaju, simbole kojih postajete svesni kroz snove ili sadržaj koji čitate/slušate. Tranziti nas podstiču na introspekciju i odgovore koje uvek treba da nađemo u sebi, samo nas to u školi nisu učili. Tranziti nam pomažu da ostvarimo svoj puni potencijal i uvek ih treba tako gledati.

Natalni aspekti koji se ponavljaju tranzitno će biti vrlo bitni. Oni aktiviraju vašu natalnu priču. Kada se to kao događaj ponavlja na nebu ne mora biti aspekata sa vašim natalnim planetama, ali ipak postoji nosač važnih lekcija.Tradicionalno izazovni aspekt ne mora da donese loše promene već je neophodan da bi nas pogurao da napravimo promenu. Uostalom, sve se sastoji od svog pozitivnog i negativnog dela. Ako nema opozicija i kvadrata neće se ništa ni desiti, jer ne postoji neophodan pritisak.

Šta najviše utiče na to kako se tranzit doživljava?

Vaš stav, emocije kao i uverenja o nekom tranzitu takođe odlučuje njegov ,,efekat’’. Prethodni tranziti koliko god daleki bili i kako ste ih ,,prošli’’ utiču isto. Ako imate tranzit spoljnih planeta na ascendent ili njegovog vladara tada dolazi do promena u celoj natalnoj karti. To možete zamisliti kao boju koju sipate u času vode. Ubrzo cela časa poprima određenu boju jer se data energija razliva.

Možete imate najlepše tranzite, ali ako vaše ponašanje nije na mestu, ako nema visokih moralnih vrednosti i poštenja, dzabe vam sve! Duboko verujem da je svaki tranzit dobar. On je uostalom određen u trenutku vašeg rođenja. Zato ste se baš tada rodili. Potreban vam je. Svaki tranzit koji ćete proći se unapred zna i nije promenljiv kao činjenica, ali je njegov kvalitet ono što se menja i što zavisi od vas.

Svi tranziti kao i natalni aspekti su u skladu sa vašom svrhom i potrebni su vam zbog iskustva koje treba da prođete. Ali ako ne čujete svoj unutrašnji glas onda će se bol neminovno javiti i svaki tranzit donosiće vam jedino to. Bitno je da naglasim da astrologija ne služi manipulaciji i kontroli drugih ljudi pogotovo ne života. Mnogo je lepše kada osobu upoznate pa sami iz iskustva shvatite ko je ona, nego da je pre nego što ste je upoznali analizirate kroz njenu natalnu kartu. Nemojte to raditi jer ćete se opeći.

Tranziti su samo ciklusi koji se ponavlju i to kako ćemo ih doživeti zavisi samo od naše sposobnosti da menjamo svoje ponašanje. Odgovor na to kako ćemo reagovati na neki tranzit mnogo je bolje potražiti u prošlosti nego u budućnosti. Nemojte tranzitima davati moć koju nemaju.

Što smo smireniji i mirniji lakše nam je da svaki tranzit prebrodimo, uostalom on će svakako proći. Kao čas u školi koji će se završiti, samo je pitanje šta smo mi naučili na tom času. Da bi vam astrologija pomogla, potrebno je da budete otvoreni za jedno veliko buđenje koje kao svako buđenje zavisi od kvaliteta sna/načina života i unutrašnjeg mira. Slobodno mi se obratite ako želite moju pomoć.

Povezani članci

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Nesvesni Pluton i blokirana energija natalne karte

U natalnoj karti Pluton u znaku, kući, njegov vladar i aspekti pletu priču karme. Pluton je tačka gde nesvesno težimo da imamo moć zarad emocionalne sigurnosti. Problemi nastaju kada osoba ne zna kako da sigurnost ostvari bez da se nesvesno ponaša. Ako Pluton ima puno aspekata, ako je retrogradan i ima odnos sa Južnim čvorom daće ideju o lekcijama Duše.

Pročitaj više

AFIRMACIJE ZA NATALNE PLANETE

Afirmacije prema položaju natalnih planeta možete ponavljati ispred ogledala, uz muziku ili pisati u dnevniku. Afirmacije su koncipirane da naglase pozitivan kvalitet natalnog položaja ili da dodaju kvalitet koji nije istaknut.

Pročitaj više