Kosmička svest

Maja Lazić
septembar 19, 2019

Kosmička svest

Šta je kosmička svest? Svaki pojedinac doprinosi celini. Taj doprinos pre svega u natalnoj karti ide kroz položaj Jupitera (vizija), kao i Merkura (ideja). Merkur se povezuje sa učenjem na svakodnevnom praktičnom nivou kroz redovno školovanje i komunikaciju sa okolinom. Merkur se brzo kreće kroz znake zodijaka. Tako i stalno donosi nove prilike za učenje nečeg svežijeg i savremenijeg, preispitujući ono što već znamo.

Položaji planeta

Periodi retrogradnog Merkura donose prilike da ono što smo učili konsolidujemo, utvrdimo. Tako možemo da proverimo koliko nam to znanje zaista koristi. Kao i da ono što smo preskočili naučimo, saznamo, ponovno otkrijemo ili nadoknadimo. Merkur nam zato pruža mogućnost da uporedimo, izmerimo, uskladimo i analiziramo ono što već znamo. Pomaže nam da izrazimo svoje mišljenje o tome usmeno ili kroz pisanu reč.

Jupiter povezujemo sa mudrošću, razvijanjem teorija i životnih stilova na osnovu filozofije i saznanja o različitim kulturama, ali pre svega kroz iskustvo. Jupiter stalno teži da proširi saznanje koje već ima o svetu, pogotovo to donosi svojim boravkom u Strelcu gde se nalazi u sedištu. Jupiter se zadržava oko godinu dana u jednom znaku. Tako obrazuje jednogodišnje cikluse u kojima se zadržava u jednoj natalnoj kući i omogućava da steknemo veće iskustvo i šire shvatanje date oblasti.

Obratite pažnju šta ste naučili od jeseni 2018.- 2019. tokom boravka Jupitera u znaku Strelca. Videćete da ste ili upisali neki kurs, započeli doktorat, pohađali seminare. Ili ste barem dodali spisku postojećih znanja i neku novu veštinu. Jupiter uvećava naše znanje prevazilazeći granice onog što već dobro razumemo. Jupiter se ne bavi detaljima već suštinom i otvaranjem novih vidika.

Aspekti planeta

Dobar položaj Merkura i Jupitera (u trećoj ili devetoj kući, u konjunkciji, trigonu ili sekstilu) daje osobu koja voli da uči. Ona voli da čita i teži znanju upijaući ga na sve moguće načine, čak i u naizgled potpuno običnim situacijama. Obratite pažnju šta ste kroz neko novo iskustvo morali da naučite a da je vezano za vaš posao ako vam je tranzitni Jupiter u šestoj kući. Ovo može biti vezano i za ishranu. Ako je u petoj ili sedmoj kući to učenje se moglo odnositi na ljubav i brak. Ipak, aspekti u odnosu na ostale planete u vašem natalu daće više informacija o tome.

Od Merkura do Jupitera rastemo i prolazimo planetarne cikluse idemo tako što znanje koje smo stekli u školi polako rasparčavamo i raščlanjujemo. Zatim to uvećevamo i proširujemo, nakon čega formiramo svoja uverenja koja zaista i počivaju na onome u šta verujemo. Kvadrat Merkura i Jupitera kao i opozicija zato mogu ukazati na osobu koja ima problem sa školom, učiteljem ili profesorom na fakultetu.

Može opisati i osobu koja teško komunicira svoja životna uverenja okolini. Ovo može da se odnosi i na to da tokom života moramo da sve ono što smo naučili u detinjstvu proširimo nekim optimističnijim i otvorenijim stavovim. A oni se možda na prvi pogled ne uklapaju u naš uobičajen način razmišljanja.

O Uranu

(ovde se pre svega misli na aspekte tranzitnog Urana u odnosu na natalni Uran)

Ipak, kako se u ovom tekstu bavimo razvojem kosmičke svesti Uran postaje ključan kada želimo da damo odgovor na ovo pitanje. Kako svako od nas ima ovu planetu u natalu, kao što i svako od nas prolazi kroz ciklus tranzitnog Urana tako ono što smo naučili možemo da podignemo na kosmički nivo razumevanja.

Ali onda kada odbacimo i oljuštimo ograničavajuće slojeve naših uverenja. Uran donosi neke nove inovativne uvide koji počivaju na našoj novoj životnoj filozofiji. Da bi nju ispoljili, proživeli i komunicirali je u odnosu sa sobom i okolinom dobar položaj Merkura i Jupitera je ključan, kao i njihov dobar odnosa sa Uranom.

Za one koji se brinu jer znaju da ove dve planete nisu u dobrom odnosu u njihovoj natalnoj karti, potsetiću vas da je mnogo korisnije da onda pročitate za aspekt koji nemate. Ovo važi i za one koji su čitali o ,negativnim’ uticajima opozicije i kvadrata Merkura i Jupitera. Na primer za trigon i sekstil ili konjunkciju bi bilo mnogo korisnije pročitati šta podrazumeva.

Ako u vašoj natalnoj karti imate kvadrat Merkura i Jupitera, čitajte o trigonu ovde dve planete. Da se razumemo ne postoji zamena za analizu natalne karte! Neki od vas se sad mogu pitati zašto bi čitali o  položaju koji nemaju umesto o onome koji imaju.

Spajanje energija

Upravo zbog toga jer je potrebno da naučite više o upotrebi ove dve energije. Ovaj princip treba korisititi i za sve druge aspekte koji su ,izazovni’. Ti će vam opisi dati neke nove ideje i načine kako da aplicirate ove dve planete na najblagotvorniji način za sebe. Umesto da dodatno sebe potsećate na neprilagođenu upotrebu dveju planeta.

Iz tog razloga astrolog nam u toku konsultacija i pomaže kako da sebe ponovno postavimo na stazu razvoja i dostizanja kosmične svesti i samoaktuelizacije. Ipak, to ne možemo postići ako se držimo negativnih i ograničavajućih uverenja. Tokom tranzita Urana oko 21 i 42 godine, kada se formira kvadrat i opozicija na natalni Uran postajemo otvoreniji za nove uvide i saznanja. Tako što ne stojimo kruto u svojim stavovima već dozvoljavamo da izađemo iz zone komfore.

Nažalost, oni koji to odbijaju ili ,znaju bolje’ na kraju shvate da ne znaju ,najbolje’ . Onda ih Uran primori da razruše ono što su gradili da bi se ponovo našli na nuli. Međutim, koliko god mi da učimo ako Uran nije jak u našoj natalnoj karti znanje samo gomilamo. A ono ne omogućava da izađemo iz okvira trenutnih okolnosti.

Značaj astrologije

Astrologija služi da bolje sagledamo sebe, da razumemo sebe i ljude oko nas povezujući se na taj način s čitavim Univerzumom i svime što postoji, bilo to materijalno ili nematerijalno. Kosmička svest ne ide uz strah od toga šta će se desiti. Kosmička svest se tada guši i jenjava. Ako astrologiju koristimo da bi potvrduli svoje strahove ili se uverili da nešto (ne)postoji i da bi saznali šta će da bude umesto da razumemo zašto nešto uopšte (ne)radimo, kosmička svest postaje sve dalja i dalja.

Astrološka konsultacija je jedino uspešna ako se klijent nakon nje oseća osnaženo, ojačano i podržano onim što ima u svojoj natalnoj karti. Pogotovo ako mu je jasnije kako da ostvari uspeh, ako bolje razume svoje odluke i ako postaje svesniji svog potencijala. Tačnije, natalna konsultacija nije tu da nam kaže nešto što je van nas već samo ono što je već deo nas samih.

Upravo iz ovog razloga birajte astrologe koji vama odgovaraju, koji koriste rečnik koji je nalik onome kako se vi izražavate. Birajte one koji pre svega u vama bude snagu i radost, a ne strah i brigu. Iako se većina astrologu obraća zbog prognoza i predikcija, to nije ono što treba da je fokus natalne konsultacije. Moderna astrologija se bavi jasnoćom kako da mi sami budemo proaktivni da bi najboje koristili energiju nekog tranzita ili natalnog položaja.

Reagovanje vs.odgovaranje

Većina osoba reaguje na tranzite umesto da ih oseti, da se umiri i da jasno razume šta je ustvari pobuđeno u njoj da burno reaguje. Uloga nas samih je zato uvek aktivna a ne pasivna kada je naša natalna karta u pitanju. Mi ne posmatramo samo našu natalnu kartu ili tranzit već jasno učestvujemo tranzitima krojeći iskustva.

Na mom sajtu imate MEDITACIJE koje vam pomažu da menjate vibracije natalnih planeta po prinicipu čišćenja čakri. Tako svaka osoba može nešto da uradi da kontaktira svoje natalne planete i da jasnije razume šta od njih treba da nauči. Iako se puno toga govori o tome da li možemo da iscelimo svoje natalne planete, moje lično iskustvo kao i feedback koji dobijam pokazuju da je to moguće.

Ipak, samo nakon što naučimo kako i ako to onda nastavimo i da redovno radimo sami. Niko ne može isceliti za nas našu natalnu kartu niti se ona može isceliti zauvek. Astrologija nije rad sa fiksnim energijama već sa životom. Rad sa našom natalnom kartom je večan, ali donosi neverovatna ispunjenja i kao što naslov ovog teksta kaže-razvoj kosmičke svesti.

Povezani članci

PLUTON I VLADANJE SOBOM

Kada aktivirate natalni Pluton spremni ste da život gledate očima alhemičara. U ovoj planeti krije se vaša ključna životna strategija. Sa Plutonom je sve kompleksno. A obično se tiče afera u koje smo se upetljali i koje su povezane sa nekom dubokom ranom. Pluton u aspektima vodi trnovitim putem do autentičnog ja i posvećenosti ciljevima koji prevazilaze ovu inkarnaciju, gde smo nekada zgrešili i pogrešili ali sada ispravljamo.

Pročitaj više

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više