Mesec i putovanje Duše

Maja Lazić
februar 6, 2021

Mesec i putovanje Duše

Tema ovog teksta je Mesec i njegove faze.

Dešava se da iako razumemo znak, kuću kao i aspekte i dispozitora Meseca, pa i progresivni Mesec i dalje ostaje nešto skriveno i tanano što nam magli oči i onemogućava da spoznamo sebe. Ipak, odgovore i na to nudi faza Meseca pri vašem rođenju.

Ono što često spominjem su Mlad Mesec i Pun Mesec kao i eklipse o čemu sam već detaljno pisala. Mnogi od vas ne znaju da postoji 28 faza Meseca. Postoji i podela na 12, takođe. Obe vam mogu pružiti uvid koji će biti od koristi s tim što obe nisu sistemi koji se često koriste i nema puno knjiga o njima. Naravno, sve u životu prolazi kroz cikluse i svako od nas prolazi kroz njih. Trenutak unutar ciklusa u kome smo rođeni nam govori o lekcijama Duše i šta je ona do sada ponela sa sobom iz prethodnih inkarnacija.

Stare duše

I sigurna sam da znate nekog za koga bi se moglo reći da je ,,stara duša’’. Ti ljudi imaju neku posebnu dubinu, razumevanje i širinu pogleda na svakodnevne probleme. Oni se uvek javljaju ako nismo usklađeni sa energijom. Mesečeva faza uvek ima negativan i pozitivan polaritet ispoljavanja koji je sličan sa ključnim  (često prvim) aspektom Meseca pa pruža šansu za njegovo integrisanje i balansiranje.

Tranziti u kombinaciji sa natalnom fazom Meseca nam pokazuju disbalans. Njegovo dublje razumevanje može da pomagne ako želimo da rešimo neku krizu. Krucijalni događaji biće uvek uoči same faze. Takođe, kriza se i javlja jer Duša mora još da uči. To nema veze sa godinama, pa ni sa iskustvom u ovom životu. Tranziti Meseca na dnevnom nivou su važni, jer pokazuju kuću u kojoj je fokus. Oni pletu energetsku i spiritualnu mrežu sa našim natalnim Mesecom i njegovim aspektima. Natalna faza pokazuje koliko će zrelo biti naše ponašanje i odnos prema životu.

Postoje osobe kojima svaka sitnica deluje kao povod za emotivnu erupciju ogromnih razmera što je karakeristično za Mlade duše i one rođene na Pun Mesec i pomračenja. Tranzitna energija će nekima od vas biti lakša i prilagodićete se i teći sa njom dok se neki muče i ne uspevaju da čuju gras intuicije i poruke tela. U nekim slučajevima da bi razumeli svoju fazu, koja se na poseban način računa, snovi mogu biti od velike pomoći. Mesečeva faza uvek ima negativan i pozitivan polaritet ispoljavanja koji je sličan sa ključnim  (često prvim) aspektom Meseca pa pruža šansu za njegovo integrisanje i balansiranje.

Sećanja duše

Tu gde je natalni Mesec, tu je naša pažnja. Tu nas nešto vuče jer je sećanje prisutno, bili mi toga svesni ili ne. Nekad tu našu dušu spoznajemo kroz druge ljude koji su tu da nas nauče neku bitnu lekciju. Svakako natalna Mesečeva faza daje uvide o tome šta nam je potrebno da bi dostigli sigurnost. Ona će biti osnova za dublje razumevanje sebe i oslobađanje od svega što nam više ne treba. Ovo mora biti ukombinovano i sa poslednjom konjunkcijom Meseca koju smatram vrlo važnom jer potvrđuje ,specifičnu nijansu’’ duše.

Osobe koje su rođenje u fazama posle Punog Meseca uče da puštaju, kako se Mesec prazni. Svako od nas prolazi kroz ovo, takođe, u nekom trenutku. Sve se ponavlja dokle god postoji izazov. Budite sigurni ako vam se nešto stalno dešava, ako neka osoba ili problem bivaju uvek ponovo prisutni u vašem životu ta lekcija nije naučena. A tek kada se nauči, vaša natalna karta će biti karmički odblokirana i konačno materijalizovati vaše snove i želje. Uostalom, sve ono što Duša zaista želi je mir, ljubav i sloboda.

12 faza Meseca

12 Mesečevih faza (svaka po 30 stepeni) na osnovu stepena između Mesec i Sunca krećući se suprotno od kazaljke na satu su : 1. Pionir  2. Saputnik  3. Realista  4. Idealista  5. Umetnik  6. Apostol 7.  Onaj koji drži ključ  8. Zakonodavac  9. Vitez 10. Sudija 11. Revolucionar  12. Prorok

Naravno, može se uvideti da postoji izbesna korelacija sa znacima i kućama. Podela na 28 faza daje širu sliku i detaljniji prikaz. Ako se neko pita koja sam ja faza: odgovor je 12 tj. 28. To se potpuno uklapa jer su mi teme duhovnosti, energije, prošlih života kao i sama ezoterična astrološka učenja prirodna, što bi potvrdio svako ko me poznaje. Pogotovo oni koji su sarađivali sa mnom ili čitaju moje tekstove. Upravo oni su imali priliku da upoznaju moju Dušu i ja njihovu. Hvala im na tome!

Bilo bi nefer govoriti o tome da su stare duše (poslednje faze) ozbiljne, a mlade (početne faze) neozbiljne, iako postoji i istina u tome. Prosto se radi o različitim nagonima i potrebama koje nas iniciraju da delujemo. Ono što sam primetila je da u poslednjim fazama postoji šira percepcija doživljaja života. Uglavnom su poslednje faze rezervisane za introvertne kao i potrebu za intuitivnim vođstvom.

Slobodna volja

Na kraju, svako od nas postaje ono što je radio, mislio i osećao vremenom. Zato nijedna faza nikad nije ograničavajuća, već može biti prilika za rast i razvoj. Takođe, godina života koja je ekvivalentna natalnoj fazi (kada govorimo o ciklusu od 28 faza) može pokazati koliko smo do sada naučili. Ona na poseban način predstavlja novi spiritualni početak.

Rekla bih da svaka faza sadrži sve ostale u sebi, samo su neke i dalje nedovoljno ,,rođene’’. Ili čekaju da se ,,rode’’, možda u nekom sledećem životu. Budite sigurni da ćete u svoj život često privlačiti osobe potpuno suprotne faze Meseca jer će to biti test i za vas i za tu osobu. To će pokazati koliko ste zaista svesni svojih emotivnih potreba i akcija. Mesec će uvek reflektovti energiju Sunca pa će sama faza pokazati da li je ovaj život za vas vreme stvaranja ili negovanja stvorenog kao i način slaganja sa okolinom.

Evolutivna astrologija

Faze Meseca možete gledati kao finesu, ali tek kada se potpuno razume znak kuća i njegovi aspekti. Ovo je jako zanimljiva tema i nije nešto što obično obrađujem tokom natalnih analiza, jer je deo karmičke astrologije. Ako procenim da je naglašeno i da je osoba otvorena i za ovu temu svakako biva uključeno u analizu.

U narednom periodu mi je cilj da vas više uputim u osnove evolutivne astrologije koja je moja strast i razlog zašto smatram da je astrologija put rasta za sve vas koji tragate za odgovorima. Oni su skriveni u Duši, u tom najintimnijem, najranjivijem a opet tako snažnom i jedinstvenom delu vas. Toliko toga ste do sada prošli a toliko toga vas još čeka! Faza Meseca pokazaće koliko još vozova i stanica vaš čeka do povratka domu. Onom pravom i najbitnijem, unutar vas. A ako vam je na tom putu potreban vodič, znate da sam uvek tu za vas! Srećno, moji kosmički putnici!

Povezani članci

PLUTON I VLADANJE SOBOM

Kada aktivirate natalni Pluton spremni ste da život gledate očima alhemičara. U ovoj planeti krije se vaša ključna životna strategija. Sa Plutonom je sve kompleksno. A obično se tiče afera u koje smo se upetljali i koje su povezane sa nekom dubokom ranom. Pluton u aspektima vodi trnovitim putem do autentičnog ja i posvećenosti ciljevima koji prevazilaze ovu inkarnaciju, gde smo nekada zgrešili i pogrešili ali sada ispravljamo.

Pročitaj više

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Nesvesni Pluton i blokirana energija natalne karte

U natalnoj karti Pluton u znaku, kući, njegov vladar i aspekti pletu priču karme. Pluton je tačka gde nesvesno težimo da imamo moć zarad emocionalne sigurnosti. Problemi nastaju kada osoba ne zna kako da sigurnost ostvari bez da se nesvesno ponaša. Ako Pluton ima puno aspekata, ako je retrogradan i ima odnos sa Južnim čvorom daće ideju o lekcijama Duše.

Pročitaj više