Mars u konjunkciji sa planetama

Maja Lazić
februar 13, 2021

Mars u konjunkciji sa planetama

Tema ovog teksta je Mars konjunkcija natalne planete:

Aspekti Marsa govori o energiji osobe i njenoj hrabrosti kao i načinu na koji može da dođe do uspeha i ostvari svoje planove i želje. U ovom tekstu ću objasniti aspekt konjunkcije kao spajanje dva planetarna principa. Opozicije i kvadrati mogu biti pokazatelj na koji način osoba remeti svoj uspeh ili ostvarenje nekog cilja. Opozicije će pokazati koji problem se pojavljuje zbog načina na koji kreće u ostvarenje planova. Kvadrat je posebno karakterističan kao pokazatelj pogrešnje upotrebe energije i vid blokade.

Međutim, duhovna praksa je ono što može osobi pomoći da prevlada izazovne aspekte kao i redovna fizička aktivnost. Trigoni i sekstili pokazuju slaganje principa dveju planeta pa i mogućnost da se uz mudrost svaki izazov mnogo lakše prebrodi. Svaki od ovih aspekata drugačije će se manifestovati u zavisnosti od natalne kućem, znaka u kome se Mars nalazi, kao i vaše natalne karte.

Na sledećim linkovima možete pročitati o aspektima:

Mesec konjunkcija Mars

Sunce konjunkcija Mars

Merkur konjunkcija Mars

Venera konjunkcija Mars

Jupiter konjunkcija Mars

Ovo je vrlo povoljan aspekt jer doprinosi ostvarenju ciljeva i ohrabruje uspeh. Mnogi uspešni sportisti imaju ovaj aspekt koji odlikuje fizička snaga i potencijal da se energijom u kombinaciji sa mudrošću krene u pozitivnu akciju. Osoba ima uverenja koja joj pomažu da ostvari ciljeve. Kada rizikuje zbog svojih uverenja uspeva da prevaziđe probleme i teškoće. Poenta je da se uvidi kombinuju sa delovanjem. Pozitivna životna filozofija će doprineti da se rezultati ostvare. Ovo je takođe vrlo avanturistički aspekt i odlikuje osobu koja postiže uspehe.

Ponekad entuzijazam toliko biva prenaglašen, pa se energija previše troši na puno različitih aktivnosti koje rasipaju energiju. Potrebno je zato biti fizički aktivan i kretati se. Pošto su spremni da sve urade da ostvare cilj mogu sretati ljude koji će im biti nalik duhovnim učiteljima. Ova vrlo strastvena osoba mora da nauči da ne ulazi u svađe da bi ostvarila svoje planove što će posebno biti aktivirano kroz tranzite.

Saturn konjunkcija Mars

Pošto su ove dve planete suprotni principi, mogu se manifestovati kao odlaganje ili poteškoće kao i teži način ostvarenja ciljeva. Obično se prvo pojavi otpor ili neki problem kada učimo da ostvarimo neki cilj iako nailazimo na nedostatak spoljne podrške, koja je ekvivalenta tipu naše energije. Duže vreme je potrebno da bi se ostvario cilj. Nailazimo na negiranje našeg truda kroz okolnosti koje nam ne idu u prilog. Ovaj aspekt se manifestuje kao fizička granica koja traži da se prebrode prepreke i ograničenja ali je ponekad tu i sa vrlo dobrim razlogom. Zdravstveni problemi su česti u mladosti dok ne naučimo kako da koristimo ovu energiju.

Snažna volja i fizička snaga će pomoći da se ovaj aspekt integriše. Ako nije izbalansiran dolazi do fizičkih povreda mišića, preloma kostiju, uganuća, iščašenja. Čovek biva nipodaštavan zbog onog što čini. Deluje kao da se uzaludno trudi, naročito tokom Saturnovog povratka. Uvek prvo naizlazi na otpor. Neophodno je da razvije snažnu volju a ne da bude pasivno agresivan. Fizički su ove osobe veoma izdržljive. Telo je čvrste muskulature sa tendencijom ka hroničnim bolovima. Oni su prosto stegnuti po prirodi što je vidljivo u njihovom držanju. Znaju i da preforsiraju telo jer ne umeju da stanu sa poslom kada treba.

Bes i pasivnost

Osoba često nema dobar način kako da izađe na kraj sa besom. Važno je da se bavi sportom kako bi kanalisala ovu energiju pozitivno. Preporučuju se vežbe pilatesa, pešačenje i planinarenje. Postoji strah šta će reči neko starijiili pa taj strah unose u ono što rade što ne vodi uspehu. Druga varijante je da odustanu i da od planova i želja ništa ne ostvare. Nisu ni pokušali zaleđeni u strahu. Ponekad se previše trude, ali ne u pravcu koji bi im doneo povoljne prilike. Ne slušaju telo koje im sve jasno poručuje. Uvek kao da im nešto nedostaje da ostvare uspeh i odustanu baš u najvažnijem trenutku. U životu svaka akcija donosi neku reakciju koje oni nisu uvek svesni. To je jedan od razloga zašto im deluje da baš njima sve ide teže u životu. Seksualna energija je blokirana i doživljava se period kada potiskujemo impulse ili ne umemo da ih kontrolišemo.

Vrlo je važno naučiti da se opustimo na dubokom nivou, da idemo na masaže koje mogu biti neprijatne ako nismo u kontaktu sa telom. Prevazilaželnje ovih fizičkih blokada i kompleksa jeste test, ali nije nemoguće kad ostvestite čega se ustvari plašite. Ako to ne učinite moguće je suočavanje sa situacijima koje vam ne odgovaraju. One jasno predstavljaju refleksiju potisnutih i zablokiranih poriva. Trud, disciplina i istrajnost da bi se ostvario cilj donose rezultate. Izdržljivost, a ne svađe sa okolinom nas vode ostvarenju planova kao i svest o tome šta je to za šta vredi boriti se a šta treba ostaviti po strani. Ove osobe mogu da izgrade fenomenalne stvari koje će trajati i rasti. To uvek zavisi od toga koliko su prihvatili odgovornost za svoje postupke i odluke.

Uran konjunkcija Mars

Ovo je vrlo nestrpljiva energija koju odlikuju iznenadni ,,aha momenti’’. Njih potom prati stres, nervoza i nemir, pogotovo u detinjstvu. Napeti nervi su znak unutrašnjeg disbalansa koji im može doneti velike probleme, pa i slom živaca u ekstremnim situacijama.Visoki energetski napon tera ih da energiju usmere u nešto i kanališu je. Motivaciju i zainteresovanost ne uspevaju da održe. Iz toga razloga počnu nešto, a zatim naglo prekinu ono što rade. Oni slušaju unutrašnji osećaj koji je drugima nerazumeljiv. Zato deluje da su skolni riziku ili nepromišljeni. Međutim, kad energiju i životnu filozofiju usmere u cilj, udruženje ili humanitarni pokret mogu biti vrlo uspešni.

Fizički mogu imati sklonost ka grčevima u mišičima, nesrećama i povredama u sportu zbog rizika kojih ih privlači a koji nisu dovoljno procenili. Ovo je češće kod kvadrata i opozicije, ali i u pojedinim znacima se sreće u konjunkciji. Vrlo su impulsivni i ne razmišljaju uvek o posledicama. To ih vodi u pogrešnu odluku i akciju. Potrebno je da ispolje svoju posebnost i autentičnu prirodu. Inače bivaju suočeni sa vrlo neprijatnom unutrašnjom revolucijom koja ih uči da više slušaju instinkte.

Drugačiji od drugih

Svađe su česte zbog različitosti pogleda na život. Oni vole uzbuđenje, ali ih nekad život više udara od drugih jer ih neće svako razumeti a to vodi u konflikte. Imaju snažnu potrebu da sve što rade čine tako da odrazi njihovu posebnost i pokaže koliko su originalni. Inspiriše ih sve što je drugačije. A to može da ih vodi ka izazovima i neslaganjima sa okolinom, pa ih karakterišu kao buntovnike. Ipak, bez njih ne bi bilo velikih dostignuća niti napredka. Oni će pokrenut druge na neverovatan način, ali moraju da nauče da u svemu tome ne povrede sebe.

Neptun konjunkcija Mars

Snažni ideali potstiču na akciju. Imaju prirodnu potrebu da iscele, poprave i pomognu drugima spasavajući ih od nekog problema, Ipak, često beže od svojih i ne rešavaju ih na vreme. Velike su empate i snažno saosećaju sa drugima, ali i sumnjaju u sve što čine. Lako se iscrpe kada su mnogo fizički aktivni. Energije prosto otiče pošto nije jasnih granica niti usmerenja. Ovo vodi razočaranjima, jer cijevi i akcije nisu u skladu.

Mogu imati slabiji imunitet, ali ako nauče da kroz ples, taiči ili neki vid energetskog isceljivanja rade sa svojiom energijom to može biti vrlo blagotvorno. Umetnost ili neki vid kreativnog izražavanja će takođe biti vrlo koristan. Ipak, kao i u slučaju bilo kog drugog aspekta sve zavisi od same osobe i toga kako ona koristi ovu energiju. Ova osoba će ostvariti svoju viziju, ali treba da bude svesna kakva su njena uverenja i čemu teži.

Kvalitet ove energije

Energija je mistična, zbunjenog kvaliteta, nefokusirana i nedostaje joj prodornost, ali s druge strane je vrlo prefinjena i nežna. Više mašta i fantazira nego što zaista rade. U pojedinim slučajevima može postojati neiskrenost i prema sebi i prema drugima. To će ih neminovno otvoriti za rizik od prevare. Neophodno je da nauči da ojača volju, da se kloni laži i manipulacije. Potrebno je zapamtiti da se ciljevi ne ostvaruju od mašte već od rada. Pošto nisu vični tome da na kontsruktivan način izađu sa besom ovo se može manifestovai kao ljubavna prevara ili neiskrenost. Žene obilno imaju želju da ih partner spase i iz tog razloga ne vide njegove mane bivajući sklone idealizaciji.

Vizija, otvorenost i transparentnost u odnosu sa drugima značajno će podoći kvalitet ovog apsekta Kod osoba koje su vrlo duhovne kao i kod umetničkih duša ovaj aspekt će se mnogo lakše integrisati. Ipak, treba da budemo svesni da ne treba da tragamo za nečim/nekim spolja ko bi nas spasao. Tako nešto ne postoji. Slom iluzija, zavaravanje i konačno svetlo pri kome počinju da jasno vide realnost dolazi tek kada se probude i odustanu od potrebe da budu žrtve.

Pluton konjunkcija Mars

Ovo je vrlo kontrolisana energija, moćna i snažna koja može da donese puno dobrog, ali i velike izazove. Osobu krasi unutrašnja moć transformacije i regeneracije. Postoji velika fizička snaga u trenucima opasnosti. Razume psihološke motive drugih ljudi, ali može imati nasilne sklonosti kojih nije svesna. Ključno je da li preovladava tama ili svetlost i koliko osoba ume da pokrene svoju kundalini energiju da bi ostvarila ciljeve.

Motivi uvek fokusiraju energiju ali mogu i da imaju destuktivan karakter. Čovek se može suočiti sa nekim ko kontroliše njegove akcije. Može biti sklon mržnji koju ispoljava prema drugima. Ili on ugnjatava ili biva ugnjetavan od strane nekog drugog. Neki astrolozi ovaj aspekt nazivaju aspektom mračne energije unutrašnjih demona koji vode nekom vidu ekstremnog ponašanja. Ovaj aspekt imaju i oni koji se bore sa egom, a čak i kada znaju šta je dobro nikako ne uspavaju da ne skrenu na pogrešnu stranu koja donosi mrak.

U drugima mogu izazivati strah. Deluje kao da nešto ne štima jer postoji tolika kontrola. Prikrivaju psihološki deo ličnosti koji im se ne sviđa. To još više donosi probleme koji u ključnim trenucima počinju da izlaze na svetlost dana. Osoba mora da nauči da ispolji bes na zdrav način. Koliko se menja energija u nama tako se menja i njeno ispoljavanje spolja. Ako je naša energija negativna, a toga nismo svesni ili za to okrivljujemo druge ljude, mogu se događati vrlo neprijatne životne situacije. Potrebno je da naučimo da otpustimo ono što nas je dugo blokiralo na nivou psihe i nesvesnog i vodilo u opsesivne radnje.

Načini manifestacije

Kod nekih osoba se ovaj aspekt može manifestovati kao groznica, visoka temperatura. Teške i ozbiljne bolesti su posledica toksina na fizičkom i enegetskom nivou. Oni su se nagomilali u telu i umu i moramo naći način da se konačno toga oslobodimo. Potrebno je kloniti se okultizma i svega što je mračno. Zaslepljeni besom možete sebi da stvorite mnoge neprijatelje. Kada napravite veliku životnu promenu to je uvek jer ste se izvukli iz neke psihološke krize i postali svesna senke koja vas je terala na neadekvatne i destuktivne radnje.

Vremenom se uči kako biti manje reaktivan i birati svoje borbe, a ne da ih još više stvarate. Korisno je da redovno intenzivno fizički budete aktivni i da radite energetske vežbe. Karate može isto biti vrlo korisan jer će pomoći da se psiholoških blokada oslobodite na fizičkom i psihičkom nivou. Ovaj aspekt od vas traži da izaberete transformaciju a ne destrukciju. Suština je da je da iscelimo svoje rane koje nas i navode da druge pa i sebe ponovo povredimo. Kada osoba prebrodi životne izazove postaje jača. Tada miri delove sebe koji su je vodili u destrukciju i tamu.

Povezani članci

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više

Nesvesni Pluton i blokirana energija natalne karte

U natalnoj karti Pluton u znaku, kući, njegov vladar i aspekti pletu priču karme. Pluton je tačka gde nesvesno težimo da imamo moć zarad emocionalne sigurnosti. Problemi nastaju kada osoba ne zna kako da sigurnost ostvari bez da se nesvesno ponaša. Ako Pluton ima puno aspekata, ako je retrogradan i ima odnos sa Južnim čvorom daće ideju o lekcijama Duše.

Pročitaj više