MESEC U KUĆI PARTNERA

Maja Lazić
avgust 31, 2022

MESEC U KUĆI PARTNERA

Tema teksta je Mesec u kući partnera u sinastriji.

Sinastrija koje analizira Mesec pokazuje emotivnu dinamiku veze. Za ovu analizu su nam potrebni tačni podaci o vremenu rođenja zbog brzog kretanja Meseca. Ne savetuje se uporena analiza sa partnerima sa kojima nismo u bliskom odnosu. Takođe, sinastrija nikada nije bila namenjena da vidimo sa kim bi nam od više partnera bilo bolje! Razlog zašto nam nije dobro je duboko u nama i u natalnom Mesecu kog nosimo sa sobom gde god da krenemo.

Natalni Mesec će pokazati navike koje imamo i odnos prema bliskim vezama. Pokazaće skladnost energije i eventualne prepreke za odnos. Kuća partnera predstavlja prostor gde Mesec oživljava, gde će naći sebi ,,kućicu’’. To je mesto gde želimo da se osetimo sigurno. Partner nam to daje, ali je sam način pokazan kroz znak Meseca.

Ipak, moraćemo da prvo pogledamo kakav kontekst donosi Mesec u kuću kroz natalne i sinastrijske aspekte. Ako su aspekti natalnog Meseca izazovni taj kvalitet ćemo uneti u koju god kuću da planeta pada! Nakon toga sve ovo kombunujemo sa partnerovim Mesecom.

Aspekti: Mesec u aspektima

Aspekti Meseca i Sunca govore o nadopunjavanju duše i tela gde emotivna podrška donosi ispunjenje ciljeva. Sa Venerom govorimo o harmoničnoj ljubavi ili prijateljsvu gde se Mesec ,,hrani’’ Venerom težeći opuštanju i uživanju. Sa Marsom je prisutna anksioznost i nelagodna asertivnost. Zato postoji opasnost od emotivnih povreda. Mars predstavlja uznemiravajuću energiju koja traži oprez.

S Jupiterom postoji inspiracija koja podstiče rast, kao i nada koja se pojačava tokom godina. Međutim, ako su izazovni aspekti obično dovodi do akumulacije u cilju duhovne integracije emotivnog iskustva iz prošlosti. Sa Saturnom je potreba da stvorimo sigurnost postignuta kroz preispitivanje emotivnih granica. Zaštita je ono što dobijamo, ali je češći njen nedostatak u emotivnom smislu.

Sa Uranom postoji određeno stresno oslobađanje emocionalne energije i izlaženje iz zone komfora. Sa Neptunom ima puno iluzije, ali i ostvarenja snova. Potrebno je da se pobegne iz stvarnosti, da se idealizuje. Vrlo često postoji neko razočaranje i uzaludna nada.

Sa Plutonom je istaknuta duboka transformacija i promene koje prate vezu. Osećamo se ranjivo kada partner otvara delove Pandorine kutije naše psihe. Aspekt ukazuje na dubok odnos i prevazilaženje strahova racionalnog uma prepunog mraka.

Mesec u prvoj kući partnera

Ako je Mesec tačno na ASC-u veza se lako ostvaruje i protok emocija je snažan. Pozitivan uticaj je posledica sličnosti karaktera. Partner ispunjava naše emotivne snove pomažući nam da zadovoljimo emocionalne potrebe. Ako je Mesec u istom znaku kao ASC, osećamo snažnu emocionalnu podršku. Osećanja partnera podržavaju naš osećaj svesti o sebi. Puno toga se deli, a osećanja otvoreno pokazuju. Znamo da smo prihvaćeni onakvi kakvi zaista jesmo.

Emotivna sigurnost je ishod kada smo sigurni u sebe. Sigurnost ne sme biti bazirana na vezanosti za voljenu osobu ili zavisiti od ponašanja voljene osobe. Ako pre nego što smo upoznali partnera nismo bili bliski sa sobom može govoriti o preteranoj vezanosti koja guši.

Ipak, partneri se razumeju na emotivnom nivou i prepoznaju sebe jedno u drugom. Ako je Mesec u znaku različitom od ASC, veza je zasnovana na bliskosti i prihvatanju. Partner čini da se osećamo slobodno da ispoljimo svoje emocije što doprinosi slaganju u zavisnosti od znaka. Odnos je zasnovan na poštovanju osećanja obe strane.

Mesec u drugoj kući partnera

Partner nam ispunjava različite želje na materijalnom nivou što čini da se osećamo voljeno i sigurno. Mesec dobija od partnera ono što želi da bi se osetio zadovoljnim. Podrška stiže kroz ukusnu hranu, nežan dodir i vredne poklone. Ako sebe ne cenimo dovoljno odbijamo pažnju koju dobijamo na taj način.

Emocije koje idu sa materijalnom pažnjom nisu ono što nam je sada potrebno. Naravno, moramo videti oba natala i znak Meseca. Oboje vole slične stvari, ali stvari ne mogu da zamene emocionalno ispunjenje što će pogotovo biti problem partneru. Deluje kao da kada emotivno investira u nas, ništa ne dobija u tom smislu.

Partner doprinosi da ojačamo osećaj lične vrednosti i steknemo bolje mišljenje o sebi. Ovaj položaj nas uči da emotivno osnažimo da sami steknemo ono što nam treba. Ponekad se osećamo kao da smo sve dali bivajući na kraju izmanipulisani. Navike rukovode odnosom. Jedna stana je navikla da stalno daje, a druga uzima čega nismo od početka bili svesni.

Mesec  u trećoj kući partnera

Ono što govorimo doprinosi emocionalnoj sigurnosti partnera. Pišu se ljubavna pisma i pesme, a ljubavne poruke pune naš inbox. Ipak, ovo je češće samo prijateljstvo ili poslovni odnos. Način razmišljanja definiše emotivni kontakt. Emocionalna komunikacija je sličnog tipa pa slaganje postoji.

Životu pristupaju na podržavajući način. Partner se oseća sigurno da iskaže svoje mišljenje. Zajedno mogu biti poslovno uspešni ili ostvariti neku edukativnu saradnju. Razgovori su bitni deo ovog kontakta i ponekad se upravo sve svede na to, na razgovore.

Mesec u četvrtoj kući partnera

Ako se Mesec tačno nalazi na IC-u, najranjivijem delu natalne karte, partner je deo naše emocionalne prošlosti i intimnog sveta. Naša iskustva u porodici ili sa roditeljima su slična. Ako smo imali teško detinjstvo partner briše naše suze isceljujući inicijalne rane. Uživaju da provode vreme zajedno kod kuće jer su povezani na dubokom intimnom nivou.

Bliskost koju osećaju otvara ih za zajednička iskustva emotivne podrške. Ovo je pokazatelj snažne veze zbog utehe i oslonca koji partner pruža. Ako neke stara bolna iskustva nismo prevazišli snažna vezanost može dovesti do bolnog raskida da bi osvestili svoje emocije. Partner se doživljava kao važan deo naše ličnosti. Zato je razdvajanje od njega toliko teško, nalik maloj bebi koju odvajaju od majke.

Duboko intimno provezivanje je lepak ove veze. Razumeju jedno drugo, a prošlost ih spaja jer se ponekad znaju iz mladosti. Ipak, zavisno od toga kakvo je bilo detinjstvo, zavisiće i kako će izgledati ova veza. Ako smo imali teško i bolni detinjstvo partner je lek na ranu ili neko nalik ulozi roditelja. Emocionalna atmosfera doprinosi povezivanju, ali prošlost je definicija srećne zajedničke budućnosti.

Mesec u petoj kući partnera

Odnos je prepun ljubavi i zabave. Lako se zaljubljujemo i uživamo u društvu partnera. Otvaramo se u vezi za obostranu igru i radost. Naše unutrašnje dete se raduje jer oseća da biva isceljeno u prisustvu partnera.

Imamo slične hobije, interesovanje i aspiracije. On je naša srodna duša koja nas energizuje. Ne mora biti duga veza, ali partner optimistično podržava talente i isceljuje našu srčanu čakru.

Mesec u šestoj kući partnera

Ovo je karmički položaj gde se aktivira arhetip mučenika. Pomažemo partneru da prebrodi životne izazove, ali to traži svakodnevno služenje. Ako jedna strana želi romantiku, može biti veliki problem jer smo preumorni pored svega što treba završiti.

Pravo emocionalno ispunjenje ne postoji jer se sve svodi na dužnosti. Ponekad zaista od toga nastane ljubav, ali je tema bolesti i posla na prvom mestu. Parter ne može da ispuni ono što nam je potrebno da bi se osećali emotivno nahranjeno.

Postoji nejednako davanje i primanje. Uvek se jedna strana žrtvuje. Iako smo sa razlogom privukli partnera u život bilo bi mudro da dajemo, ali da ne očekujemo previše. Gledajte to kao karmički rebalans koji će vam se isplatiti u nekoj drugoj životnoj oblasti.

Međutim, ako počnete da gubite zdravlje, novac i lepotu trebalo bi mudro razmisliti da li vam ova veza treba u životu. Ako život generalno postaje lošiji trebalo bi okončati vezu. Još nismo emotivni sazreli da je iscelimo. Odnos nas uči kako ne treba da bude u vezi, braku, prijateljstvu, sa kolegama na poslu.

Mesec u sedmoj kući partnera

Vezuje ih osećaj da su pronašli sebi para. Može biti veza koja prelazi u brak. Odnos sa partnerom je jako bitan jer u njemu vide delove sebe. Vrlo su zainteresovani jedno za drugo, međusobno se nadopunjujući. Razumevanje je izraženo i prihvatanje postoji na emotivnom partnerskom nivou.

Pokazujemo svoje pravo lice verujući da će nas partner prihvatiti i podržati. Blisko povezivanje je moguće. Imamo poverenja da se otvorimo, ali je kao i u svemu u životu važna ravnoteža.

Mesec u osmoj kući partnera

Snažna karmička vezanost postoji, ali je nismo svesni dokle god veza traje. Partner otključava karmičku liniju gde se odnos tragično završio. Snažno želimo da ostvarimo bliskost sa njim što uključuje strah. Deluje da bi se poverili jedno drugom. Jedna strana beži od toga ili nije spremna za tako intenzivnu bliskost. Nijedna odnos ne može da se poredi sa ovim!

Mračne tajne i psihološke krize prate vezu. Toksični obrazac koliko god da je uzbudljiv na početku će nas skupo koštatiti. Kriza u vezi je inicijacija za našu transformaciju. Ipak, sve deluje kao mračna noć Duše koja ne prestaje ni nakon što smo se rastali. Osećamo se nesigurno sa partnerom. On nas vidi jasno skenirajući nas u srž. Zbližavanje je blokirano. Nalazimo se u tunelu u kome nema puno toga lepog. Nema poverenja da pokažemo najranjiviji deo sebe iako partner to želi.

Snažna erotična seksualnost i manipulacija prepliću se sa lažima i tajnama. Poverenje je izigrano i rane krvare. Zloupotreba resursa i prevare mogu pratiti ovaj odnos. Nisu svi spremni na ovakvu vezu koju prati dubina, ali i težina. U mladosti je jako burno i ove ljubavi se teško preboljevaju.

Ipak, hteli mi to da priznamo ili ne, partner je zasejao seme naše transformacije i skidanja maski ega. Mračne tendecije su tu da bi im pružili svetlost i ljubav. Međutim, najčešće ove osobe, ako su nezrele i same povređene, jako rane jedna drugu.

Mesec u devetoj kući partnera

Odnos potstiče širenje životne filozofije. Delimo slične ideale i pogled na život. Vezuje nas duhovna ljubav i interesovanje za neku zanimljivu temu ili učenje. Dajemo partneru veru u sebe. Jačamo njegovu energiju da se upusti u svoju životnu avanturu.

Ovo je prijateljstvo koje karakteriše zajednički rast i slični stavovi prema životu. Mogu zajedno da putuju, studiraju ili podržavaju ostvarenje zajedničkih ciljeva. Odnos karakteriše emotivna ekspanzija.

Mesec u desetoj kući partnera

Parter nam pomaže da osvestimo emocije koje se tiču poslovnog uspeha, reputacije i karijere. To je neko od koga dobijamo savet ili na koga se ugledamo. Cenimo ovu osobu zbog profesionalog uspeha koji je postigla. Ovo obično nije emotivna veza već poslovna saradnja. Racionalni nivo odnosa je u fokusu.

Partner nas uči koje emocije treba da ostanu javne, a koje bi trebalo zadržati za sebe. Njegova pažnja je nalik emotivnom gorivu za nas koje možemo usperiti na karijeru. Partner od nas ne traži ljubav jer ga to ne bi ispunilo niti je smisao ove veze. Može na pomogne profesionalno kao i da uz njega iscelimo odnos prema ocu.

Mesec u jedanaestoj kući partnera

Ovo je  bliski prijateljski odnos koji može doneti ispunjenje želja. Partner u nama potstiče potrebu za ekpanzijom i ostvarenjem planova. Možemo puno toga zajedničkim snagama da ostvarimo. Veza je optimistički nastrojena jer oboje ispunjavaju svoje potrebe bivajući podrška jedno drugom.

Ovaj aspekt svakako olakšava bilo koje druge izazovne aspekte. Veza dveju srodnih duša može da traje jer ih nešto snažno i pozitivno veže. Utiču jedno na drugo na najbolji način. Potstiču se međusobno da daju najbolje od sebe. Odnos će nas inicirati u kreiranje najbolje verzije naše ličnosti koja zna da je uvek podržana od strane drugih.

Mesec u dvanaestoj kući partnera

Može da bude veza u kojoj se osećamo tužno i nezadovoljno. Bude se razni nesvesni strahovi i nemamo razumevanja za partnera. Njegova emotivna priroda nam je nejasna. Stalno nedostaje nešto da bi mogli da ostvarimo dublji kontakt. Povezivanje je slabo jer jedna strana želi samo da pobegne od bolne realnosti i izazova u životu.

Negacija emocija prati vezu, ali puno toga zavisi od duhovne zrelosti obe strane. Žrtvujemo se za partnera. Time iskupljujemo staru karmu. Partner sve više beži od nas utapajući se u bolu ili porocima. Partner je sklon samosažaljevanju u našem prisustvu. Nema snagu da se uhvati u koštac sa životom, a naša pomoć mu nije dovoljna.

Obično je partner suočen sa velikim gubitkom i oseća da ne može dalje. Vremenom shvatamo da smo emocionalno iscrpljeni jer mu toliko pružamo. Na kraju nemamo više sebi šta da damo. Telepatija i empatija se prepliću, ali se teško dolazi do svetla ako partner nema jasnu životnu svrhu.

Učimo partnera da uspostavi kontakt sa svojim Višim Ja. Iako se u vezi osećamo izgubljeno, u njoj smo jer tako ispitujemo svoje granice. Učimo na šta smo spremni a na šta ne. Davanje partneru je kao rupa bez dna gde lako dolazimo do samonegacije.

Mesec u kući je tama koja se mora analizirati i kroz znak.

Povezani članci

ASTEROIDI U ASTROLOGIJI

Asteroidi su glasnici planeta koji pokazuju arhetipske principe koji se aktiviraju u psihi kada je čovečanstvo spremno za širenje svesti. Kada se povežete sa energijom asteroida postaje jasno da se sve što se u vašem životu desilo i što će se desiti može objasniti kroz mitove. Koliko smo ih svesni pa učimo na njima ne ponavljajući greške? Asteroidi su priče koje pričamo celog života, ali kada ne čujemo sebe moraju da nas trgnu iz sna.

Pročitaj više

KIRON NA PUTU ISCELJENJA

Kiron će tokom prve polovine 2024. imati konjunkiju sa Severnim Mesečevim čvorom u Ovnu i dati priliku da sve ono što smo od 2018. započeli da integrišemo vidimo novim očima. Kiron je u Ovnu do 2027. i na putu isceljenja će mu se pridružiti i Neptun u Ovnu od sredine 2025.

Pročitaj više

SUNCE U KUĆI SOLARNOG POVRATKA

Solarni povratak predstavlja kartu koja se računa za trenutak kada se natalno Sunce vraća na isto mesto za svaku godinu. Ponekad to može biti dan pre ili posle vašeg rođendana. Solarni povratak je vitalna energija koja ima za cilj da vas usmeri ka prioritetima za tu godinu. Kroz ovu kartu vidimo perspektivu za godinu dana, potencijale i životne oblasti koje će biti primarne za vas.

Pročitaj više