MC i 10. kuća

Maja Lazić
avgust 27, 2022

MC i 10. kuća

Deseta kuća i MC govore o poslovnom uspehu i reputaciji. Ipak, mora se uzeti u ozbir da se u različitim sistemima kuća može dobiti različit stepen MC-a. Ovo je pogotovo slučaj kod osoba koje natalno imaju uklještene kuće. Koja god da se planeta nalazi u X kući čovek tokom života uči kako sa njom da radi. Planete u X kući mogu predstavljati izazove koje je neophodno prevazići kao i sukob sa ocem.

Ima ljudi koji nikad ne aktiviraju aspekte koji su povezani sa vladarom X kuće. Ipak, natalnu kartu ne treba gledati kao fotografiju koja se ne menja. Ona je početak, a uspeh zavisi od volje, discipline, truda i rada. Nema te natalne karte koja garantuje poslovni uspeh. Naravno, isto pravilo se odnosi i na neuspeh! Poslovni uspeh traži da se prevaziđe strah i da se ne vezujemo za navike koje ograničavaju rast.

Ako je Jupiter u prvoj ili desetoj kući, poslovne prilike privlačimo kada ulažemo u sebe. To je sa ovim položajem apsolutno neophodno. Uspeh od kreativnog posla će pokazati snažna peta kuća. Primetila sam i da može postojati odličan aspekt koji je aktiviran tranzitima u X kući, ali ako mi nešto ne preduzmemo ništa posebno se ne dešava. X kuća je kardinalna i traži akciju, inicijativu i volju.

Primeri manifestacija

Sunce u desetoj kući govori o bitnosti poslovnog uspeha za razvoj ličnosti i svesti o sebi. Koliko je taj uspeh teško ili lako ostvariti pokazaće aspekti Sunca ka drugim planetama. Ako postoje planete na MC-u kad tad mora se doći u oči javnosti. Planete na vrhu X kuće su jako vidljive a i traže da budu viđene. Vladar desetog polja u sedmoj kući isto može pokazati osobu poznatu u javnosti.

Kvadrat sa podznakom može ukazivati da je potrebno da se naše ponašanje promeni i uskladi sa ciljevima za šta je okidač odnos sa mužem/ocem. Osoba sa Suncem iznad horizonta će poslovni uspeh smatrati jako bitnim u poređenju sa osobom čije Sunce se nalazi u donjem delu natala. Ipak, uvek postoje otstupanja od ovog pravila!

Svaku natalnu kuću uzimamo u obzir da bi analizirali zaradu iz druge kuće. Veću zaradu od posla pokazeće Sunce u XI kući koje nas povezuje sa ljudima koji nas podržavaju. Naglašena druga kuća može pokazati osobu koja ima mogućnost za natprosečnu zaradu. Od kad je tranzitni Neptun u Ribama, osobe sa drugom kućom u ovom znaku imaju više prilika da povećaju zaradu, pogotovo ako se tu nalazi i natalna Venera u Ribama. Uslov da se to desi je da je um oslobođen negativnosti, sumnje u sebe i nepodržavajućih uverenja.

Uticaj tranzita

Potrebno je razumeti da pored natalne postavke moramo analizirati i tranzite koji će aktivirati natalne planete. Ako toga nema, neki natalni potencijali mogu biti u fazi ,,hibernacije’’. Iako tranzit možemo da izračunamo za svaku godinu života, šta će nam oni doneti u poslovnom smislu zavisi od toga šta mi radimo i kako ga koristimo. Svaki tranzit se može upotrebiti na minimum hiljadu varijanti.

Često sam u praksi prometila da osobe koje imaju naglašeno Sunce u IX i X kući ne mogu da ostvare uspeh i pronađu poslovnu sreću ako nisu završili visoke škole. Razlog tome je Jupiter kao prirodan vladar IX kuće i visokog obrazovanja, koji bi mogao doneti uspeh. Saturn ga ,,ograničava’’ i čine osrednjim pošto osoba nije uložila mentalni napor.

Podsvest i nesvesno, stavovi koje smo poneli iz porodice i zemlje rođenja, energija i koliko je uopšte izražavamo kao i razni socio-psihološki fakori mogu blokirati rast planeta. To se direktno odražava na potencijal osobe i njena odgovornost je da na tome radi. Iz tog razloga je razgovor sa astrologom važan da bi procenili gde je blokada i kako da je prevaziđemo.

Poslovne prilike u inostranstvu

Postoje osobe koje uspeh neće ostvariti sve dok su u zemlji u kojoj su se rodili. Zato je jedno od čestih pitanja koje dobijam pitanje da li da osoba ide u inostranstvo. Astrološko mišljenje je da je potrebno da više sličnih natalnih faktora ukazuje na simboliku inostranstva plus dugoročni tranzit koji sve to aktivira.

Stelijum u III kući, XII od četvrte koja govori o domu, ukazuje na život u okolnim zemljama tj. blizu zemlje rođenja ili kraća putovanja. Deveta kuća govori o daljem inostranstvu dok XII kuća pokazuje ostrva i egzotične zemlje. Više od tri planete u kardinalnim znacima (Ovan, Rak, Vaga, Jarac), u navedenim kućama mogu da ukazuje na nove početke u inostranstvu.

Vladar ascendenta u IX ili XII kući i planete u IX kući koje kvadriraju ascendent mogu pokazati isto. Naravno, tu gde smo se rodili i dalje je najvažnija karmička priča. Zato boravak u inostranstvu i kako će nam tamo biti ako se preselimo i koliko poslovni uspeh je moguć zavise od toga da li smo eventualno pobegli od nečeg nedovršenog u mestu rođenja.

Kako sve to izgleda u praksi?

Sve ovo mora biti podržano kompletnom natalnom kartom. Kao i dugoročnim tranzitima koji aktiviraju devetu kuću i natalni Mesec. Analizirala sam puno natala koji imaju aspekte za inostranstvo pa i dalje biraju da žive tu gde su se rodili. Mnogi su se tokom tranzita Urana više puta selili u inostranstvo, ali na kraju vraćali u svoj rodni grad gde ih je čekao nesređen odnos sa članovima porodice.

Ili nisu rešili sukob sa bivšim partnerom od kog su ,,bežali’’ što sprečava uspeh na poslovnom polju zbog povezanosti svih kuća. Promena zemlje ništa neće doneti ako mi tamo odemo kao ista ličnost. Kao što ni promena posla neće ništa doneti ako mi ne menjamo odnos prema radu. Takođe, dešava se da osoba može imati bolju poslovnu perspektivu tek kada se uda, zbog veze VII I X polja preko dispozitora.

Tranzitni Saturn u Vodoliji nas u poslednje dve godine uči o posledicama prošlosti koje kreiraju budućnost. Te karmičke posledice se pojavljuju gde god bili jer danas posao nije ograničen na lokaciju već je ceo svet dostupan. Ovo pogotovo oseća generacija sa natalnim Saturnom u Vodoliji i Neptunom u Jarcu.

Proverite u natalnoj karti u kom znaku je MC, vrh VI kuće i u kom znaku se prostire X kuća, a zatim povežite sve tri analize. Tekst služi samo u informativne svrhe i da vam da ideju o kvalitetu energije. Jedan isti posao možemo videti kroz svaki znak jer je uvek u pitanju kombinacija više faktora. Potrebno je da se uzme u obzir kompletna natalna karta da bi doneli zaključak.

VI/X/MC u Ovnu

Potrebno je da imamo puno energije i naučimo da se izborimo za svoje radno mesto. Ove osobe imaju veliko usmerenje na poslovni uspeh. Uvek ih nešto motiviše da kreću u nove poslovne pohode. Međutim, oni ne vole da im neko šefuje pa će se uvek bolje pokazati kao preduzetnici. Inače ulaze u velike svađe i sukobe na radnom mestu jer ne igraju timski. Potrebno im je da više puta tokom života započnu nešto novo.

Nestrpljivi su pa imaju problem sa realizacijom planova. Lako započinju poslove, ali nemaju uvek motivaciju da ih privedu do kraja. Potrebni su im poslovi gde će biti fizički aktivni, gde mogu da vode druge a da istaknu sebe. Poslovi gde se vrednuje brzina, neustrašivost i akcija će im odgovarati.

Mogu ih interesovati automobili, hirurgija, vojska, policija, sport i mašinstvo. Potrebno je uzeti u obzir položaj Marsa koji sve ovo može i negirati i dati drugačiju priču. Posmataćemo njegov znak, kuću i aspekte. Tranzitni Mars pokazuje trenutak za akciju dok retrogradni Mars koči ili blokira inicijativu.

VI/X/MC u Biku

Potrebno je da posmatramo gde se nalazi Venera i u kom znaku. Poslovi u oblasti lepote, prodaja kvalitetnih predmeta, nakit sa dragim kamenjem, parfemi i torbe mogu biti vid zarade. Takođe, poslovi usmereni na opipljivo i materijalno, u oblasti umetnosti i muzike, kao i pevanje mogu biti prilika za uspeh. Istaknuti su bankarstvo i finansije, ali i poslovi usmereni na čula, pogotovo masaža.

Tradicionali način obavljanja posla tokom tranzita Urana u Biku prelazi na online, iznenadno se menja ili prestaje sa radom. Neke osobe se mogu upustiti u proizvodnju veganske i organske hrane ili otvoriti pekare, restorane. Ovaj položaj podržava kuvanje i pripremu hrane. Kvadrat Urana i Saturna je mnogima doneo nestabilnost i promenu posla jer stvari ne mogu ostati po starom.

Oni koji žele da sve ostane po starom mogu biti suočeni sa neprijatnim iznenadjenjem. Poslovi za koje se uvek računalo da su bezbedni sada se potpuno menjaju i inoviraju što traje još oko tri godine. Kako VI i X kuća pokazuju način obavljanja posla postoji težnja ka materijalnoj stabilnosti. To ne moraju biti poslovi koje bi povezali sa energijom znaka Bika. Ovde se radi o načinu obavljanja posla i odnosu prema radu koji teži sigurnosti i praktičnom.

VI/X/MC u Blizancima

Novinari, blogeri, vozači, prevodioci, pisci, poslovi na društvenim mrežama i telekomunikacija su naglašeni. Takođe, poslovi u oblasti obrazovanja, prodaje, pogotovo telefona, kao i marketing i reklame im dobro idu. Povezivanje ljudi, preprodaja i posredovanje omogućavaju da pokažu komunikacijski talenat. Napredovanje je moguće kroz kontakte sa drugima i u poslu gde se puno toga dešava.

Položaj Merkura će pokazati preciznije oblast na koju ćemo biti usmereni. Zbog promenljive prirode tokom života ćemo menjati više poslova. Snalažljivim osobama neće teško pasti promena jer vole raznovrsnost. Velike promene u karijeri čekaju ih za par godina kada Uran pređe u znak Blizanaca što će karakterisati vreme nestabilosti i naglosti.

VI/X/MC u Raku

Poslovi koji su usmereni na negu i brigu o drugima im dobro idu. To mogu biti medicinske sestre i sve vezano za pomoć majkama, porodični biznis i homemade proizvode. Poslovi u državnim institucijama koji se tiču zaštite dece, trudica i porodice takođe su naglašeni. Zanimanja se mogu ticati sigurnosti doma, poslovi u oblasti ishrane i briga o deci i bebama.

Biće potrebno da se obrati pažnja na položaj Meseca. Važno im je da se osećaju sigurno na radnom mestu. Tek tada mogu da daju najbolje od sebe. Tranzitni Pluton u naredne dve godine za poslednju dekadu znaka zahteva fokus na porodici a ne toliko na poslu.

VI/X/MC u Lavu

Poslovi koji inspirišu i traže samopouzdanje ili nas stavljaju u centar pažnje pogotovo odgovaraju. Poslovi usmereni na organizaciju događaja, proslava i zabava takođe su odlična prilika. Šef, menadzer, team leader, kreativni poslovi i rad sa poznatim brendovima im odgovaraju po temperamentu. Potrebno je da imaju posao koji im omogućava da dođu u prvi plan.

Zato briljiraju u privatnim poslovima ili kao rukovodioci gde se njihova ličnost može potpuno ispoljiti. Slava, svetla reflektora i javni poslovi koji su vezani za nastupe i medije čest su oblik manifestacije jer osoba prosto traži aplauz. Sa ovim položajem imamo političare, muzičare, glumce i javne ličnosti. Jako im je važna pohvala i odobravanje drugih ljudi. Ovo je pogotovo naglašeno još narednih godinu dana sa tranzitom Saturna koji formira opoziciju i pokazuje senku slave.

VI/X/MC u Devici

Položaj Merkura će nam reći više. Poslovi u oblasti komunikacije, organizacije, rada sa klijentima, pomoć kroz socijalne ustanove i zavode, administracija i kancelarijski poslovi su česti. Ove osobe mogu biti stručnjaci u određenoj oblasti pogotovo na temu zdravlja, fitnesa, ishrane i uređenja života. Postoji težnja ka perfekcionizmu. Imaju veliko znanje koje umeju praktično da primene.

Periodi retrogradnog Merkura ih uče da razmisle o motivima koji ih potstiču na rad i da se posvete sebi, svom telu i unutrašnjem biću uz neophodni odmor. Poslovi proračuna, ispravki, nadgledanja i proveravanja obavljenog posla su odlični za njih. Preterivanje u poslu i zdravstveni problemi su česti jer ovi ljudi uvek rade. Na sebe preuzimaju tuđe obaveze jer uglavnom drugi nisu toliko sposobni i temeljni kao oni.

VI/X/MC u Vagi

Tranzit Plutona u naredne dve godine za poslednju dekadu donosi ozbiljnost. Ovo unosi veću odgovornost u poslovne odnose. Prve dve dekade su to morale proći u prethodnim godinama. Poslovi u oblasti mode, umetnosti ili lepote, koji unose harmoniju i red ili se tiču odnosa sa drugima im svakako leže. Zanimanja usmerena na druge ljude, savetovanje, ugovore i sporazume su naglašena. Poslovi u kojima je bitna lepa pojava, koji se tiču javnosti ili prava im omogućavaju uspeh, ali i sve što podrazumeva udruživanje.

VI/X/MC u Škorpiji

Ne plaše se izazova i spremni su za sprovođenje velikih promena. Imaju talenta da otkriju istinu i obave ,,prljave poslove’’ koje niko drugi ne želi da radi. Njihovo radno mesto omogućava i traži moć. Posao to mora da podrazumeva pa se bave temama koje traže duboko poniranje u srž problema. Položaj Plutona će nam reći više.

Psihologija, ginekologija, krediti i hipoteke, krizni štabovi, forenzičari, pogrebnici, regresoterapeuti, astrolozi i detektivi mogu biti prikladni za njihov temperament. Dobri su u zanimanjima kojima pomažu drugima da se izbore sa nekom krizom koja se može ticati života tj. smrti. Otkrivanje istine i poslovi koji omogućavaju ličnu transformaciju prolaze kroz izazove koje aktivira kvadrat Urana i Saturna što se može reflektovati na zaradu.

VI/X/MC u Strelcu

Položaj Jupitera će nam dati dodatne informacije. Poslovi koji uključuju motivaciju, inspiraciju, pozitivnost i optimizam im leže. Mogu biti fenomenalni motivacioni govornici, duhovni učitelji, treneri, profesori i turistički vodiči ili imati talenta za pravo i advokaturu. Sa ovim položajem uverenja koja imamo o poslu uvek će se manifestovati kroz prilike i šanse za ostvarenje poslovnih snova.

Jaka vera garantuje da je sve moguće. Posao mora da omogućava širu perspektivu i praktičnu primenu životne filozofije. Posao sadrži rizik i omogućava da proživimo život u potpunosti kao jednu divnu avanturu. To je moguće samo ako smo potpuno iskreni u njegovom obavljanju i sa saradnicima. Naglašeni su poslovi koji se obavljaju napolju, u inostranstvu i koji su fizički aktivni.

VI/X/MC u Jarcu

Potrebno je da posmatramo položaj Saturna, a fokus je na tradicionalnim zanimanjima koja su uvek neophodna. Naročito poslovi koji se bave strukturom, disciplinom, odgovornošću, organizacijom i hijerarhijom im leže. Što manje improvizacije tim više uspeha, jer ovaj položaj traži ozbiljnost a ne kreativnost.

Građevina, arhitektura, zubari, vojska, stari zanati i korporacije se vide kroz ovaj položaj.  Radno mesto mora omogućiti status i napredovanje koje dolazi sa godinama, uloženim trudom kao i dokazivanjem kroz znanje i umeće. Nešto vam ne ide baš? To je verovatno znak da ste na pogrešnom putu. Saturn će uvek sprečiti ono što nije za opšte dobro i što nije došlo kao rezulata pravog rada i truda.

Tranzitni Pluton u Jarcu naredne dve godine aktivira rast, konsolidaciju i duboku promenu odnosa prema poslu. Potrebno ga je uzeti u obzir tokom tumačenja. Sve što želimo brzo neće uspeti već samo ono u šta smo godinama unazad ulagali trud sada može da raste. Bilo koje ,,preskakanje’’ pravila se strogo sankcioniše i uspeh izostaje.

VI/X/MC u Vodoliji

Posmatramo položaj Urana koji će nam reći više. Rad  u velikim korporacijama, freelance i poslovi usmereni na ciljeve za celo čovečanstvo im prijaju. Intelektulna zanimanja koja omogućavaju istraživanje i obavljanje posla na specifičan i jedinstven ili neemotivan način im leže. Uran u Biku za drugu i treću dekadu u naredne tri godine donosi nestabilost i zapetljane uslove na poslu gde se pravila neočekivano menjaju.

Potrebno je obratiti pažnju na nervni sistem jer zbog količine posla mogu doživeti burnout. Inventivnost i kreativni potencijal otvora ih za nove i neobične poslove u oblasti tehnologije. IT i online poslovanje se pogotovo preporučuje. Tranzit Saturna u Vodoliji naglašava povezivanje sa grupama ljudi, društvene mreže i potpuno nova pravila rada. Posao koji ne pomaže pojedincu ili ne uzima u obzir sve njegove potrebe i specifičnost ljudske prirode neće pomoći ni celom čovečanstvu.

VI/X/MC u Ribama

Biće potrebno da se posmatra položaj Jupitera  i Neptuna. Osoba može imati interes za medicinu, farmaciju, hemiju kao i rad u volonterskim i dobrotvornim ustanovama. Kreativna zanimanja, muzika i umetnost, slikarstvo, ples, TV, film, video igrice i YT mogu biti prilika za posao gde će moći da se prepuste intuiciji.

Ovo su vizionari koji uče da svoje želje pretvore u realnost. Mogu biti uspešni i u zanimanjima koja se tiču lepote i nege ili dizajna i mode. Takođe, imaju talenat za poslove koji omogućavaju isceljenje, lečenje, religiju, duhovnu potragu i nematerijalno.

Negativna manifestacija je nezaposlenost ili nezainteresovanost za rad, beg od odgovornosti, nejasni poslovni ciljevi ili previše posla zbog nepostavljanja granica i psihofizički premor kao posledica. Neptun u Ribama naglašava ovaj uticaj. Imaju problema da naplate obavljeni posao ili da vrednuju svoj rad adekvatno. Ovde je neophodno da se nauči da se ne razbacije energija uzalud i da je novac potreban i za spiritualnost.

Povezani članci

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više

Nesvesni Pluton i blokirana energija natalne karte

U natalnoj karti Pluton u znaku, kući, njegov vladar i aspekti pletu priču karme. Pluton je tačka gde nesvesno težimo da imamo moć zarad emocionalne sigurnosti. Problemi nastaju kada osoba ne zna kako da sigurnost ostvari bez da se nesvesno ponaša. Ako Pluton ima puno aspekata, ako je retrogradan i ima odnos sa Južnim čvorom daće ideju o lekcijama Duše.

Pročitaj više