Peta kuća

Maja Lazić
jul 1, 2020

Peta kuća

Da bi opisali ljubavni život osobe posmatraćemo znak i vladara pete kuće, položaj Venere i aspekte koje formira. Mesec kao i planete u petoj kući povezaćemo sa sedmom kućom koja je osnova za partnerske odnose koji traju. Postoje slučajevi kada su peta i sedma kuća u kvadratu pa tako veze ne vode nikud dokle ne integrišemo energiju oba znaka. Peta kuća opisuje interesovanja, decu, talente i hobije, ali će u ovom tekstu glavna tema biti ljubav. U slučaju dužih tranzita u petoj kući biće neophodno da se sve zajedno uzme u ozbir. Natalna karta daje odgovore samo kada se sagledava u celosti, nikako izolovano. Ako trenutno petoj kućom tranzitiraju Uran, Saturn, Neptun ili Pluton vaša ljubavna situacija može biti potpuno drugačije nego što na prvi pogled deluje. Postaće svakako potpuno oslobođena, racionalizovana, idealizovana ili transformisana u skladu sa ciklusom kroz koji je bilo potrebno da prođete.

Peta kuća u Ovnu

Uživamo da osvajamo i udvaranje doživaljavamo kao lov na plen gde se troši puno energije. Ljubav kreće vrlo brzo i prati je strast. Postoji pomalo detinjasti način doživljaja veze, pa nas interesovanje može vrlo brzo proći ili se zaljubljujemo na prvi pogled. Naivnost u ljubavnom životu može biti prisutna, jer iskreno nastupamo želeću da uđemo odmah u vezu olako shvatajući u šta se upuštamo. Promene u ljubavnom životu dolaze brže nego kod drugih. Odluke se ne sagledavaju trezveno već se budi želja za uzbuđenjima i elementima iznenadjenja koja odlikuje nestrpljenje. Strast se stavlja u fokus i meša sa onim što odlikuje pravu ljubav. Ljubav lako prerasta u ljutnju pa su ove veze vrlo burne kao posledica našeg naglog temperamenta i potrebe da provociramo svojim ponašanjem. Volimo da iniciramo promene u ljubavi pa ako toga nema ni naše interesovanje za partnera nije preterano veliko. Partner koji je spontan i vrlo fizički aktivan snažne seksualne energije nam odgovara kao i osobe koje vole sport.

Peta kuća u Biku

Želimo praktičnu ljubav koje je stabilna i daje osećaj sigurnosti. Vrlo smo skloni da čekamo da nam voljena osoba priđe i sporo se zaljubljujemo. Ne možemo da se opustimo na početku veze dokle god nam ne postane jasno da smo sa partnerom sigurni. Nežnost i stabilnost su ključne reči kao i čulno zadovoljstvo koje karatkeriše ljubavni život. Bez fizičkih uživanja za nas ljubav ni ne postoji. Ljubav povezujemo sa novcem pa veze koje dugo traju mora odlikovati i finansijska stabilnost. Hrana je afrodizijak kao i vernost a teško menjamo svoje navike kada uđemo u vezu. Ljubav se gradi polako i tendencija je da se uživa u dodiru. Promene nam teško padaju pa radije trpimo nego da raskinemo. Za nas je najbolje da pronađemo partnera koji je mirnije prirode i kome su tradicionalne vrednosti na prvom mestu kao i da budemo sa nekim ko nam je fizički blizu. Veze na daljinu teško da mogu trajati i ispuniti naše emocionalne potrebe.

Peta kuća u Blizancima

Imamo tendenciju da ulazimo u odnos koji je promenljivog karaktera i koji moži lako otvoriti vrata prevare. Pričom ćemo svaku osobu koja nam se sviđa lako privući. Flertujemo rečima i osvajamo razgovorom. Ljubavne poruke i komunikacija sa partnerom, zabava i zajednički hobiji su ono što nam je potrebno. Kako se ljubav doživljava kroz um i intelektualizuje često poredimo svoj odnos sa nekim drugim ili čim uđemo u vezu se pojavi još neko sa kim je odnos zbunjujući i na granici prijateljstva. Tražimo partnera sa kojima ćemo moći svuda da idemo i koji će nam primarno biti i prijatelj. Potrebno je da delimo mnoga interesovanja. Pažnja se teško održava a promene se priželjkuju. Ljubav iz mladosti koju pamtimo definiše ostale ljubavne odnose. Ljubavni život je dinamičan i raznovrstan i nema vremena za dosadu. Nikako da se uozbiljimo jer uvek želimo da ljubav bude laka i da se sve svodi na zabavu. To je razlog zašto često imamo više brakova ili dužih veza koje nam pomažu da naučimo lekcije o tome da su prijatelji jedno a da su ljubav i partner nešto drugo. Ipak, sve potiče od komunikacije i misli koje kreiraju i više nego je umu zamislivo.

Peta kuća u Raku

Želimo ljubav koja će stvoriti osećaj nežnosti, jer samo vrlo emotivni. Intuitivno znamo ko je za nas a ko ne. Naša osećanja su promenljiva i kada se osećamo nesigurno ili nevoljeno imamo običaj da se zatvorimo u sebe. Potrebno je da uvek slušamo svoje srce i da pronađemo partnera koji je emotivno stabilan. Lako se vezujemo i prirodno težimo formiranju porodice i tradicionalnoj vezi ali nas je zato lako i povrediti. Puno energije ulažemo da brinemo o partneru jer je naglašen majčinski instinkt i potreba za stvaranjem sopstvene porodice u kojoj ćemo se osećati voljeno. Partner mora biti neko koga će rodbina i roditelji prihvatiti a sreću u ljubavi stavljamo na prvo mesto. Kada se osećamo zaštićeno od strane voljene osobe tek tada dozvoljavamo sebi da izrazimo sve svoje emocije čak i ako one nisu uvek ljubav, već i tuga i strah.

Peta kuća u  Lavu

Želimo veliku grandioznu ljubav, toplinu emocija i vezu punu zabave. Osvajaju nas oni koji nas hvale i koji nam pokazuju ljubav, ali ćemo teško oprostiti prevaru i emocionale povrede. Imamo naglašen ponos. Kada nas jednom izgubite tu je kraj i više se ne vraćamo. Pokazaćemo ljubav velikim gestovima jer želimo da nas volite kao nikoga do tada i ugodite tako našem egu. Želimo da se ponosimo osobom koju volimo pa će zajednički izlasci biti vrlo bitni na početku veze i predstavljanje prijateljima. Kada se iskreno zaljubimo jako smo posvećeni. Želimo da budemo oni koji će donositi odluke u vezi. Karakteriše nas darežljivost koja potiče iz težnje da vam budemo da prvom mestu čime nam pokazujete poštovanje. Dramatika je potrebna ali samo kada nismo sigurni u sebe i svoje vrednosti.

Peta kuća u Devici

Možemo biti proračunati u ljubavi i oklevamo da li da uđemo u vezu ili ne. Karakteriše nas skromnosti i pokazivanje naklonosti tako što ćemo vam pomoći ili putem nekog detalja pokazati da nam je stalo do vas. U ljubavi uvek vlada racio i skloni smo analizi partnera i kvaliteta veze. Sitnice mogu pokvariti ljubav koja je ima potencijal. Puni razmišljamo o partneru pa tako i brinemo o problemima koji nisu ono što bi moglo da se kontroliše. Ovo nas može voditi razočaranju zbog preterane idealizacije i sklonosti kritici voljene osobe. Nesigurnost u emocije i potreba da vam pomogemo na praktičan način pokazaće da nam je stalo. Zbog bivših ljubavi koje se nisu završile kako treba možemo se osećati i dalje ,,prljavo’’. Trudimo se uvek da popravimo vezu, ali na kraju bivamo žrtve ljubavi koja je mogla biti lepa da samo dali sebi šansu da se opustimo. To je moguće kada shvatimo da mi sami nemamo nikave ,greške’ i da smo vredni ljubavi.

Peta kuća u Vagi

Jednostavnost i fer odnos su osnova za našu ljubavnu ravnotežu. Veze su smisao života i potrebno nam je da smo u paru. Vrlo samo zavodljive prirode i šarmanti a prijaće nam izlasci u pozorište ili muzeje jer su nam kultura i umetnost vrlo važni. Dogovori u vezi i komunikacija su osnova da ljubav traje. Unutrašnja ravnoteža će se uvek odražavati i na naš fizički izgled i osećaj lepote. Druželjubivi smo i bitno nam je da čujemo mišljenje partnera, a i trudićemo se da nađemo kompromis. Volimo da razgovaramo o ljubavi i da sve radimo sa partnerom i tačno znamo da se izborimo za ono što želimo iako na prvi pogled delujemo ljupko i nežno. Ne volimo da donosimo odluke u vezi i to nam teško pada kada ne znamo šta želimo. Svakako znamo da ne želimo komplikacije i probleme pa će partneri koji ne znaju da se ponašaju po bontonu vrlo lako postati bivši.

Šesta kuća u Škorpiji

Mi smo odlučne osobe koje svu snagu ulažu u emotivni odnos vrlo uporno zavodeći osobu koja nam se sviđa, ali je potrebno da budemo oprezni. Snažna, intenzivne strast i emocije koje partner budi teško nam daju mira. Ne umemo da se prepustimo pa delujemo na početku misteriozno kao da nešto krijemo iako smo vrlo lojalni. Emotivni odnosi teže transformaciji i idu iz krajnosti u krajnost. Imamo potrebu da kontrolišemo situaciju da bi sprečili da neko ponovo dodirne naše emotivne rane. Povređene emocije bivših ljubavi teško isceljujemo. Izdaju partnera nećemo oprostiti a tajne lako bivaju razotkrivene. Ljubav tada prelazi u mržnju ali u suštini samo želimo da se zaštitimo od daljeg povređivanja. Seksualni život je jako važan i preko prevare nećemo preći što dodatno stvara tenziju. Želimo duboko povezivanje sa partnerom i potpuno psihološko shvatanje. Intimnost biva narušena intuicijom koja govori da moramo da pazimo kome otvaramo vrata duše, a pre svega ne trpimo površnost. U odnosu sa nekim ko nas kontroliše teško da ćemo moći da ostanemo dugo.

Peta kuća u Strelcu

Skloni smo avanturizmu i lako se zaljubimo u osobe koje su egzotičnog izgleda, iz drugih država ili različitih kultura. Verujemo u ljubav i naše veze su sklone idealizmu koji traži da se pređe preko nevernosti. Želimo sve da probamo i vrlo smo direktni. Želimo da uživamo u životu. Ljubav mora da omogućava da doživimo vrlo strastvene momente pa veze u kojima se uvek deševa nešto novo predstavljaju suštinu. Obično imamo puno veza tokom života i stalno obećavamo zavodeći na taj način iako posle zaboravimo šta smo obećali. Želimo da nam ljubav bude zabavna a pre svega da se u vezi osećamo slobodno pa ako niste dinamična osoba teško da ćete moći da nas zadržite. Sport, putovanja, muzička dešavanja i erotska neizvesnosti nam se dopadaju. Imamo svoje posebne principe šta je u ljubavi dozvoljeno a šta ne pa nije loše da se prvo o tome informišete pre nego što se zaljubite u nas. Mi smo zaista veliki srcelomci iako vas veza sa nama uči iskrenom doživljaju ljubavi. Ljubavna filozofija spasava svet ili dovodi do raskola ako smo u okruženju koje ne podržava naše potrebe.

Peta kuća u Jarcu

Poštovanje i red u ljubavi je ono što tražimo, pa smo često vrlo oprezni. Težimo praktičnosti i realističnom pogledu na ljubav. Prizemni smo, racionalni i tražimo tradicionalan odnos. Sigurnost sa voljenom osobom nam olaškava da idemo kroz život i da se posvetimo poslu. Ostvarenje praktičnih ciljeva nam je na prvom mestu. Veze vode ka braku ili boljem životnom statusu iako često sumnjamo u ljubav i da kao da ne možemo biti voljeni u potpunosti. Želimo da možemo da računamo na partnera i da znamo na čemu smo kao i šta imamo, a šta ne. Tražimo puno jer imamo od starta ciljeve kako veze treba da se razvija i šta želimo da ostvarimo. Naše emotivne odnose karakteriše ambicioznost i pravljenje planova. Iako često osećamo strah da ćemo ostati bez ljubavi i iako nas može preplaviti tuga zbog neke stare veze koju i dalju nismo zaboravili svakako nismo skloni da preterano pokazujemo emocije. Ljubav ćemo pokazati praktičnim delima i znacima pažnje.

Peta kuća u  Vodoliji

Imamo posebnu ideologiju koja se tiče ljubavi i ulazimo u neobične veze koje su nalik prijateljstvima. Mentalno povezivanje i razmena mišljenja nam je bitna i volimo čudne partnerske kombinacije. Tražimo slobodu a time nam pokazujete da nas razumete. Mi smo u ljubavi individualci i nismo preterano emotivni. Imamo potrebu da se povežemo sa svima. Želimo ljubav koja je progresivna i koju karakterišu veliki ideali. Možemo biti vrlo verni ali idealna veze za nas uglavnom liči na neobavezna druženja. Slobodne veze, nedefinisani vidovi partnerstva i veze na daljinu nam odgovaraju. Nismo preterano strastveni i uglavnom delujemo uzdržano po pitanju emocija. Online ljubavi su česte jer nam to daje priliku da i dalje budemo slobodni a da iskusimo različite partnerske kombinacije. Naš naučni um je sklon analizi pa nam treba partner koji nam dozvoljava da živimo autentično. Volimo onog pred kojim možemo da budemo ono što jesmo.

Peta kuća u Ribama

Idealistička ljubav i puno sanjarenja o pravom partneru. Nežne veze sa srodnim dušama i povezivanje sa voljenom osobom na eteričnom nivou. Saosećanje i intucija su važni kao i da uvek slušamo unutrašnji glas. Vrlo često to brkamo sa onim što oseća partner pa tako postajemo žrtve u ljubavi. Intuicija nam tada zakaže i bivamo sve više iscrpljeni. Osećamo da dajemo ali nikad ne dobijemo dovoljno. Želimo ljubav koja je nalik nekom snu ili viziji od pre. Želimo da nas partner spase i verujemo u ljubav i kada nje više nema. Često poverujemo u priče koje nisu iskrene i upletemo se u u tajanstvene ljubavne veze koje od nas traže da naučimo da oprostimo i iscelimo srce. Haotičnost emocija odražava se tako da bežimo u porok kojim želimo izlaz. Prevare su vrlo česte kao i paralelne veze. Snovi nam mogu dati odgovore i ukazivati na neiskrenost koja postoji u odnosu. Iako možemo biti dvolični u suštini predstavljamo one koji stvarno još uvek veruju da će ljubav promeniti sve. Često se nađemo u nekoj platonskoj vezi ili odnosu na daljinu kojim isceljujemo rane i nadoknađujemo sve ono što nam postojeći odnos ne daje.

Povezani članci

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više

Nesvesni Pluton i blokirana energija natalne karte

U natalnoj karti Pluton u znaku, kući, njegov vladar i aspekti pletu priču karme. Pluton je tačka gde nesvesno težimo da imamo moć zarad emocionalne sigurnosti. Problemi nastaju kada osoba ne zna kako da sigurnost ostvari bez da se nesvesno ponaša. Ako Pluton ima puno aspekata, ako je retrogradan i ima odnos sa Južnim čvorom daće ideju o lekcijama Duše.

Pročitaj više