Sunce u konjunkciji sa natalnim planetama

Maja Lazić
septembar 16, 2020

Sunce u konjunkciji sa natalnim planetama

Ovaj tekst je fokusiran na Sunce u konjunkciji sa natalnim planetama.

Planete u konjunkciji sa Suncem uvek govore o nama i zaslepljenošću sobom koja zbog silnog sjaj, bio on lažni ili odistinski, ne vidi druge i svet oko sebe. Planete u konjunkciji sa Suncem su često same po sebi izazovnije nego kvadrati i opozicije. Naročito ako je planeta vrlo blizu Sunca jer ona lako biva ,spaljena’ pa tako i problematična u životu. Spaljenost (kada je planeta na istom stepenu ili na par stepeni od Sunca) ima efekat kao da je planeta potpuno nestala. Tada tokom života moramo da naučimo da je osvestimo i razvijemo. Ovo je posebno istaknuto u slučaju da su Merkur i Venera pored Sunca, koji ionako nikad nisu previše daleko od njega.

Sunce ,iritira’ planetu pored koje se nalazi i onda teško ,,opstaje pored njega’’. Dve planete umesto da sarađuju bore se jedna protiv druge što vodi do intenzivnih životnih situacija koje ego doživljava prilično osetljivo. Međutim, ako širom otvorimo oči i ako smo spremni da pogled uperimo u sebe, videćemo da nam je Sunce pomoglo da ,,razdvojimo žito od kukolja’’. Vidimo da se u procesu ,,spaljivanja’’ pojavilo nešto čarobno, mnogo veće . To nam omogućava da otkrijemo talente, veštine i potencijale koje natalno Sunce u sebi krije.

Slede opisi za planete u konjunkciji sa Suncem i uvidi o mogućem načinu manifestacije spaljenosti planete koja je u aspektu sa Suncem. Naravno, potrebno je uzeti u obzir i znak konjunkcije, kuću kao i sve ostale aspekte Sunca i stanje dispozitora.

SUNCE U KONJUNKCIJI NA NATALNIM PLANETAMA:

Link za aspekt Sunce konjunkcije Mesec

Sunce konjunkcija Merkur

U slučaju spaljenosti smanjena objektivnost i insistiranje u tome da smo u pravu dolazi u prvi plan. Postoje i varijante kada se ustežemo i plašimo da kažemo svoje mišljenje jer bi time naljutili oca, supruga, šefa. Komunikacija tokom života može biti sa njima narušena. Deluje da samo jedna strana može da pobedi i da nema mogućnosti za kompromis. Pristrasan način izražavanja, potreba da nas slušaju, poštuju i da naša reč ima težinu je snažna. Komunkacija utiče na ego i reče mogu da nas jako povrede, ali i ojačaju.

Učimo razne veštine, a talenti mogu vrlo rano postati vidljivi. Tokom detinjistva dešava se da svaki put kada želimo da jasno pokažemo svoj stav, dobijemo negativan odgovor. Zato smo anksiozni kada treba da govorimo pred većom grupom ljudi jer i očekujemo da nas niko neće slušati. Pitanje komunikacije srećom zaista jeste nešto na čemu možemo da radimo kroz knjige, seminare, radionice. Naučite tehnike koje vam pomažu da izložite svoje ideje kao i da kroz reč izrazite svoju ličnost. Suština je fleksibilnost mišljenja i potrebno je da osvestimo kada komunikacija postaje jednosmerna.

U slučaju da je Merkur i retrogradan tada imamo šansu da kroz pisanje i duboko promišljanje osvestimo blokade koje potiču od želja koje su ostatak neke davne prošlosti a ne naše ličnosti u ovoj inkarniaciji. Prijatelji mogu tokom života otpadati u slučaju da ne podržavaju naše ciljeve. Kao i kada nas ti odnosi čine da se osećamo nedovoljno vredno ili sigurno u sebe.

Poređenje sa drugima nam ovde ne pomaže jer mi krećemo od nule i učimo da bolje komuniciramo na svakom nivou. Spaljenost se može odraziti i na zdravlje pa su alergije, kašalj, kao i govorne mane ponekad moguće. Teba biti oprezan i voditi računa o plućima, rukama, šakama i ramenima. Moram da ponovim da je redovna meditacija u ovom slučaju apsolutno obevezna.

Sunce konjunkcija  Venera

Iako emotivni život može biti nezgodan naročito u ranoj mladosti i kada se prvi put zaljubimo, problem nije aspekt već ego. Ciljevi i ideali u poslu nam se ne slažu sa ciljevima u ljubavi. Ovo tek kasnije bivamo spremni da sebi priznamo. Deluje kao da ako želimo da imamo uspešnu karijeru moramo da se odreknemo ljubavi. Važi i obrnuto kada je Venera u Vagi, Biku ili Ribama.

Partner kao da ne prihvata naše želje. Primarno je da nađemo način da uravnotežimo ove dve životne oblasti. U slučaju da je Venera u Vodoliji ili Jarcu ponekad je ovo teže, pa emotivni odnos može da pati. Žrtva ljubavi zarad nekog cilja dovodi do unutrašnje tenzije. Planete u konjunkciji sa Suncem, u ovom slučaju Venerom, pokazaće temu koja nam može biti ključna za formiranje identiteta-ljubav.

Deluje da je ljubav nestala, da je nema. Teško nam je da nađemo osobu koja će nas prihvatiti takve kakvi zaista jesmo i voleti nas. Ovo se može odraziti i kao partner koji u trenutku kada ulazi u naš život, koji se poklapa sa nekim našim velikim uspehom, traži malo naše slave. Njegova energija počinje da nas zaslepljuje pa se osećamo kao da ne možemo da dođemo do izražaja. Partner postaje najbolji, najvažniji, najbitniji, a mi sve više sumnjamo u svoju vrednost. Naročito ako je u pitanju tajna veza ili vanbračni odnos.

Ljubav nas tera da stvaramo pa kroz različite gestove težimo da pokažemo ljubav iako bi u stvari voleli da sami to dobijemo. Često se ovaj aspekt sreće kod žena koje su vanserijski lepe ali ih niko ne primećuje jer u sebi nose osećaj nedovoljnosti. Ako je Venera i retrogradna tada upravo periodi kada je tranzitna Venera retrogradna nude prilku da se ljubavni život sredi. Tada naši talenti i lepota bivaju u prvom planu. Učimo da sijamo i kada nema te najvažnije osobe kraj nas, shvatajući da je naša vrednost ono što nikad ne može nestati.

Sunce konjunkcija Mars

Ovaj aspket govori o snažnoj želji da ostvarimo ciljeve kao i da osvestimo koje ponašanje doprinosi da uspemo u tome. Možemo biti vrlo aktivni i bez straha preduzimati radnje koje nam omogućavaju da se borimo za sebe. Puno energije mora na nešto da se utroši pa ako toga nema ulazimo u konflikte i ,,tražimo kavgu’’. Žene sa ovim aspektom sve mogu same što partnera iritira. Ipak, muškarci sa ovim aspektom su oni koji će se uhvatiti u koštac kada je stvarno gusto i uraditi šta god je potrebno.

Spaljenost se manifestuje kao bes i frustracija pa je važno da smo u pokretu i svakodnevno se bavimo fizičkom aktivnošću. Ipak, ono što se najviše računa je da imamo cilj. On prvo može da deluje kao nemoguć ali se traži da prevaziđemo sebe i razvijemo takmičarski duh. Odnos sa ocem, šefom ili kolegama nam nikako ne odgovara ako nam naređuju i ako moramo da ih slušamo. Ovo pokreće ljutnju ali nas i tera da budemo bolji. Eksplozivni smo jer od malena moramo da radimo ono što drugi od nas traže a ne ono što hoćemo. Svađe koje iz toga proizlaze najviše povređuju nas same.

Kroz one koji nam naređuju bivamo prozvani da se zapitamo da li se mi isto tako prema nekome ponašamo. Čest je ovaj aspekt kod onih koji su vrlo bučni, glasni i dižu tenziju drugima koji se nađu oko njih. Vatrena energija može da se usmeri na sport, jer ako pređe u agresiju nikuda ne vodi. U detinjstvu zadobijamo modrice, ogrebotine i udarce zbog žurbe i jurenja, a kasnije se ovo može manifestovati kao crvenilo, problemi sa srcem, upale, visok pritisak. Sve ovo znači da nam je potrebno da naučimo kako da usporimo i izborimo se sa stresom.

Sunce konjunkcija Jupiter

Velika mudrost, ali puno uverenja o životu smo nasledili od porodice. Toga tokom života postajemo svesni da se ne slaže sve to u potpunosti sa našom ličnošću i onim što u duši osećamo. Spaljenost može biti manifestovana kao zatvaranje za mudrost. Zbog ega ne želimo da vidimo istinu i ono što nam život šalje kao znakove na putu ne vidimo jasno. Mudre odluke nam beže iz ruku pa iste greške više puta ponavljamo dokle god ne naučimo lekciju. Učimo da više dajemo drugima a da ciljeve možemo da ostvarimo tek kada naučimo da ojačamo sebe. Što veće ciljeve imamo više prilika za rast dobijamo pa ovo može da donese divnu karijeru i poslovni uspeh.

Ipak, neophodno je da učimo tokom života kako da ostanemo verni sebi. Sa godinama ovaj apsekt postaje snažniji. Može i pokazati oca koji ima veliko znanje i važi za učenu osobu koju mnogi vole. Sistem uverenja nam može snažno pomoći ali ako ne preterujemo. Filozofiranjem možemo samo da nadomešćujemo neki kompleks koji ostaje nerešen duboko u nama.

Možemo dati mudar savet jer vidimo širu sliku. Ovo je odlično za posao koji obuhvata konsultovanje drugih. Suština je da poštujemo zakone Univerzuma jer time jačamo naše Više Ja. Treba da pazimo na ishranu i da izbegavamo preterano jaku, masnu i začinjenu hranu. Ovo može da optereti varenje, što je uz poteškoće sa želucem, gojaznost kao i velik apetit jedan od načina manifestacije spaljenosti.

Konjunkcije sa Suncem kad je uključen Jupiter imaju kraljevski karakter ali samo ako osoba ima visok nivo energije. U slučaju da je uključen i čvor onda će kvalitet konjunkcije biti promenljiv i definisan nivoom svesti osobe.

Sunce konjunkcija Saturn

Nesigurnsot, strah, poteškoće u braku i nedostatak samopuzdanja najčešća su manifestacija ovog aspekta. Tokom mladosti nam može biti teško što se odražava kroz odnos sa ocem, autoritetom. Deluje nam da u životu uvek neko mora da izgubi ili biva porađen. Tokom života učimo kako da se suočimo sa problemima, negiranjem, teškoćama. One kao da su tu da bi nas mučile jer deluje da je svima drugima lakše. I nama postaje lakše što više stičemo samopouzdanja, i što smo spremniji da se oslobodimo uverenja da nismo dovojno dobri.

Do tada deluje da je život protiv nas i da uvek nešto sprečava da ostvarimo cilj. Nakon 36 godine shvatamo da neki problemi nisu tu zbog drugih. Spremni smo da prihvatimo odgovornost i suočimo se sa teškoćama hrabro. Mladost može obeležiti odustajanje od ciljeva ili osećaj da ni nema svrhe pokušavati. Ovo se može odraziti i kao pronalaženje mana drugima koji nas potstiču da izrazimo sebe i zauzmemo se za svoj život. Suočavanje sa sobom i odgovornost prema sebi nam pomaže da izgradimo nešto konkretno.

Da li je ovo najteži aspekt?

Nije istina da nama ne ide baš ništa. Spaljenost ima efekat da nam je teško da prihvatimo da možemo biti uspešni i da možemo postići nešto bez poteškoća. Važno je i da osvestimo da li imamo negativan stav koji nas vodi kroz život i da uvidimo da su nas kada se osvrnemo unazad svi ti problemi ojačali. Na kraju se javlja saznanje da smo puno toga sami postigli. U tome je i bila smisao, ali samo u određenim trenucima terali druge od sebe. Zato učimo da budemo neko ko oprašta što iz prve nije lako.

Naročito dokle god i dalje postoji osećaj da nismo dostojni poštovanja i ne vidimo sebe potpuno realistički. Ovaj aspekt se može manifestovati i kao periodi očaja ili depresije. Tada moramo da preuzmemo odgovornost i usmerimo pažnju na neki konkretan cilj koji nam može pomoži da usavršimo svoju ličnost. Tuga koju nismo osvestili može se manifestovati fizički u vidu bolova kostiju, problema sa zubima, kožom ili kao intenzivan umor koji ne prolazi čak ni kad odmaramo.

Sunce konjunkcija Uran

Ovo je neobična ličnost čiji život ne ide uobičajenim putem. Inovativnost, genioznost, interesi koji su posebni primećuju se kroz muziku, izgled, društvo i ciljeve. Ovi ljudi se ne uklapaju u tradiciju. Nešto u njihovoj energiji može biti nervozno pa ih drugi ne prihvataju. Oni osećaju da nikad ne mogu da se uklope a što se više trude da budu deo društva shvataju da imaju više problema sami sa sobom. Spaljenost donosi čudnovatost i uvrnutost pa moramo da sledimo svoj put. Inače se ovo izražava kao ekcentričnost i buntovnost. Neobični talenti prevazilaze sve što je do sada viđeno. Sve što radimo na svoj način vodi nas do uspeha.

Razvijamo inovativan sistem rešavanja problema koji se iznanada pojavljuju u našem životu. Ovo može ukazivati i na promenu karijere koja nas vodi do toga da spoznamo ko smo ali i konstantne promene koje okolini deluju kao hir i izvoljevanje. Neizvesnost kao i mogući sukobi sa šefom, ocem ili mužem jer radimo ono što želimo i težimo slobodi. Ovo privlači neobične uslove koji se primećuju i u braku koji traži veliku iskrenost i inspirisanost da bi se ljubav davala i primala.

Specifičan izgled uvek prati neku veliku promenu u životu koja je kontrast svemu što je do sada bilo. Iz ekstrema idemo u neki drugi još uvek neistraženi ekstrem kojim tragamo za svojom ličnom istinom. Još jedan efekat spaljenosti može biti i hipersenzitivnost koja se manifestuje kao unutrašnji nemir koji vodi do nesigurnosti. Dešavaju se i tikovi i grčevi. Da bi promenili svet prvo moramo da naučimo da trošimo svoju energiju mudro kao i da oslobodimo naboj koji se kao grom iz vedra neba javlja u nama.

Sunce konjunkcija Neptun                                              

Možemo sumnjati u sebe ili se zavaravati tokom života, bivajući vrlo osetljive prirode. Nežni i sanjalački nastrojeni, željni romantične mekoće i sveta snova. Spaljenost pre svega govori o slabim granicama ličnosti, pa lako osećamo i ono što drugi oko nas osećaju. Vidovitost koja plaši, ali i preosteljivost na nadražaje mogu nas voditi u zavisnost kao vid samoodbrane. Ljudi oko nas mogu nas iskoristiti dokle god ne naučimo da iskreno kanališemo svoju prirodu. Umetnost, isceljivanje i sve aktivnosti koje nam omogućavaju da se stopimo sa drugima. Otpuštanje i opraštanje pomaže duši da nađe svoj jedinstveni put.

Tokom života se srećemo sa razočaranjima i iluzijom. Osećamo se kao žrtva i moramo da shvatimo da li smo i dalje u nekom delu svog života neiskreni. Ovo će nam snovi jasno staviti do znanja. Neophodno je da naučimo kako da ojačamo svoju auru. Jaka intuicija i vizionarstvo mogu nam pomoći da lečimo druge ali ako nismo uzemljeni onda teško možemo manifestovati neki konkretan cilj. Naša energija lebdi pa nas okolina doživljava kao empatične. Čudan odnos sa ocem koji ili nije tu ili se može suočavati sa nekim problemom zavisnosti osvetljava deo nas koja i dalje krijemo ili negiramo.

Kako prebroditi ovo?

Religija, duhovnost, post, mir i snažna veza sa univerzumom omogućavaju nam da prebrodimo sve izazove. Tada možemo da uvidimo da između nas i drugih mora da postoji granica. Ova prefinjena priroda može govoriti i o slabom egu, da je jačanje volje neophodno da bi ostvarili ciljeve i posvetili se nečemu većem od nas samih. Drugi nas mogu povređivati dokle god ne naučimo da izađemo iz arhetipa žrtve. To traži da poništimo ego ali i uvidimo ko od ljudi u našoj okolini nije zaista tu za nas.

Spašavamo druge dokle god ne uvidimo da prvo moramo da spasemo sebe do tada bežeći iz realnosti i oglušujući se na simbole oko nas. Lakoća života postiže se kroz negovanje talenata, umetničkih poriva koji se moraju ispoljiti i osvešćavanju uverenja o sebi. Neophodno je da učimo da budemo praktični, da shvatimo ko smo. Ovo nam može omogućiti okretanje duhovnosti koja nas vodi ka sebi, uz jogu i meditaciju. Ovaj aspekt zna da se pokaže i kao problem sa stopalima i alergijama ili kao bolesti zavisnosti.

Sunce konjunkcija Pluton

Magnetična ličnost koja ima intezivnu mističnu energiju koja prvobitno može biti manifestovana kroz mračnu stranu. Izazovni odnos sa ocem, kao i potreba za dominacijom i kontrolom kroz moć je česta. Izazivamo u drugima strah i delujemo ,,teško’’ i ,,komplikovano’’. Kao da uvek tragamo za nekim problemom, konfliktom, subokom. Sve ovo nas vodi korenima koji su u nama i našoj energiji koja traži oslobađanje i transformaciju. Tražimo da iskusimo svu svoju snagu i razotkrijemo tajne.

Snažna energija treba da se usmeri na neki veliki cilj, ali i da bude spremna da te odgovore nađe. Spaljenost se može ogledati kao psihološke krize i životne traume. Često je povezana sa smrću dragih ljudi kao i nejasnoćom životnog puta. Ovi problemi nas osnažuju i neophodni su jer ona na taj način rastemo. Istraživanje prošlih života i duboke prirode čoveka doživljava se vrlo ozbiljno. Prava moć ličnosti vidi se tek kada naučimo da vladamo sobom i koristimo svoju ličnu moć tako da ne uništimo druge.

Znakovi u mraku

Strahovi u nama stvaraju osećaj krivice, ljubomore i potrebe da manipulišemo, pa nas drugi doživljavaju kao tajanstvene. Sve ono što je dramtično i sakriveno nas privlači. Provociramo pa nas ili mrze ili su opčinjeni nama. Neiskrenost i igre moći kao i manipulacija mogu jako naštetiti našoj energiji koja time gubi prodornost. Sve to bi bolje mogla da koristi da pomogne drugima da naprave neophodnu promenu u životu.

Ucene, paranoje, bolesti zavisnosti i snažna seksualna energija mogu je voditi ka karmičkim vezama sa osobama koje stavljaju veliki zadatak pred nju. Ona sama sebi dodatno može napravaiti problem dokle god ne isceli emocije besa i mržnje. Kada to uradi biće spremna da i drugim ljuidma pokaže put promene pa su ovi ljudi izvrsni kao učitelji kundalini joge. Istraživanje prošlih života im može pomoći da se konačno reše onog što koči njihovu transformaciju.

ČVOROVI U KONJUNKCIJI SA SUNCEM

Sunce konjunkcija Severni Mesečev čvor

Preuveličavanje ega, veliko samopouzdanje i snažna potreba da se borimo za sebe donose situacije kada možemo preceniti svoje mogućnosti. Zato učimo kroz probleme čije prevazilaženje nam otvara jedno novo životno poglavlje. Muškarci sa ovim aspektom mogu imati neku mračnu tajnu koju se trude da prikriju svojim ponašanjem. Ipak, koren svega je što ne veruju zaista u sebe. Možemo biti neverovatno ambiciozni i željni da se dokažemo. Taj uspeh je samo na spoljašnjem nivou dok se u svojim očima i dalje vidimo kao luzeri. Tokom života učimo da izgradimo intergritet i vidimo koliko smo stvarno iskreni prem sebi.

Kao da nam život pokazuje da ništa spolja ne vredi mnogo i da je kratkotrajno. U drugoj polovini života smo spremni da poradimo na sebi i otklonimo blokade iz prošlosti koje smo gurali pod tepih. Menjamo ciljeve i planove u zavisnosti od toga šta će okolina reći. Ako nam je njihova pohvala i dalje bitnija od naših ličnih vrednosti onda gubimo priliku da zaista razvijemo svoje potencijale. Učimo da spoznamo šta je zaista naša svrha ali ona zavisi od toga koliko smo verni sebi i koliko zaista vidimo sebe realno.

Ovi ljudi menjaju sebe iz korena i mogu se iznenada okrenuti duhovnosti i novoj životnoj filozofiji koja im pomaže da skinu slojeve ličnosti koje su prerasli. Iako u prvoj polovini života mogu želeti da ih drugi vide kao moćne i uspešne ako se i dalje budu držali toga privlače u svoj žviot ljude koji će im biti prepreka za svaki trajni a naročito finansijski uspeh. Nezasitost u ciljevima i onome koliko ćemo imati u drugoj polovini života biva zamenjena pravom spoznajom da je čisto zlato uvek u nama i to je ono što će ostati i posle nas.

Sunce konjunkcija Južni Mesečev čvor 

Ovaj položaj može ukazivati na nezadovoljstvo sobom, izgledom ili načinom života. Vrlo nisko samopouzdanje ako sumnjamo u sebe. Ego se stalno igra sa nama i tokom života učimo da razvijemo sebe ali smo stalno neodlučni kuda da krenemo. Mogu nam se pojavljivati sećanja neke situacije iz prošlosti ili iz nekog prošlog žviota u trenucima kada smo premoreni i na pogrešnom putu. Vraćamo se u prošlost kada samo pred nekom odlukom koju smo već doneli nekada ranije a nije ispalo dobro po nas.

Dokle god osećamo u sebi da nismo vredni to se manifestuje kao slabost pa moramo da učimo da prebrodimo ovo. Do tada možemo biti nezadovoljni svojim životom. Čini nam se uvek kao da nikad nema dovoljno novca, prilika, šansi, vremena, ali sve to stičemo kada naučimo da ulažemo u sebe. U drugoj polovini života moramo da prevaziđemo sve loše navike koje nas još uvek sabotiraju. Ako to ne učinimo razočaranja nas može pratiti terajući nas da se vratimo na ispravan put.

Osim analize za planete u konjunkciji sa Suncem, potrebno je uzeti u ozbir i kuću i položaj vladara kao i sve ostale aspekte Sunca.

Povezani članci

PLUTON I VLADANJE SOBOM

Kada aktivirate natalni Pluton spremni ste da život gledate očima alhemičara. U ovoj planeti krije se vaša ključna životna strategija. Sa Plutonom je sve kompleksno. A obično se tiče afera u koje smo se upetljali i koje su povezane sa nekom dubokom ranom. Pluton u aspektima vodi trnovitim putem do autentičnog ja i posvećenosti ciljevima koji prevazilaze ovu inkarnaciju, gde smo nekada zgrešili i pogrešili ali sada ispravljamo.

Pročitaj više

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više