Konjunkcije Meseca

Maja Lazić
septembar 3, 2020

Konjunkcije Meseca

Konjunkcije Meseca u natalnoj karti pokazuju koliko smo nege i pažnje primili tokom detinjstva. Konjunkcije Meseca sa natalnim planetama govore o dominantnim emotivnim reakcijama i tipu karaktera osobe. To nam daje više informacija o tome kako se ponašamo u odnosima, ali i prema samom životu. Konjunkcije govore o preplitanju dveju energija. U zavisnosti od planete sa kojom je Mesec u konjunkciji pokazuje, koliko nam je teško ili lako da promenimo obrazac ponašanja koji nas povređuje.

Aspekti kvadrata i opozicije sa Saturnom i transcendentalnim planetama ukazuju na emotivne potrebe. Mogu pokazati i specifični porodični život koji sa sobom nosi izazovne lekcije kojih tek tokom kriza bivamo svesni. Konjunkcije Meseca sa više planete govore o različitim strujama ponašanja osobe. Ako postoje izazovni i povoljniji aspekti, na vlasniku natala je da nauči da svoje ponašanje primarno uskladi sa energijom aspekta koji je lakši. Naše emocionalne reakcije su osnova da bi se svi aspekti drugih planeta integrisali. Ovu temu zaista treba ozbiljno shvatiti.

Dominantna energija Meseca

Svako od nas ima dominantno emotivno stanje koje obeležava veći deo  života. Dobar položaj Meseca može biti svaki natalni položaj kada naučimo kako da svoje emocije umirimo. Treba i da naučimo da se prilagodimo okolini i situacijama koje nam život donosi. Kako je ovo velika tema u ovom tekstu ću se primarno baviti konjunkcijom. Sve napisano u slučaju opozicije i kvadrata biva naglašenije i neophodno je naći mogućnost da ujedinimo principe planeta koje mogu vući na suprotnu stranu.

Svaki od navedenih aspekata može se izraziti na 12 načina prema znaku u kome se konjunkcija dešava. A svaki od njih na još 12 načina u zavisnosti od kuće i ostalih aspekata. Prema tome, ovo je samo pregled kako se boje Meseca menjaju i prelivaju prema tome sa kojom planetom je u aspektu. Da li vi imate konjunkcije Meseca u svom natalu?

Slede opisi konjunkcije Meseca sa natalnim planetama!

Mesec u konjunkciji sa Suncem

Rođeni na Mlad Mesec imaju ovaj aspekt kada je ženski princip slabiji jer se Mesec skoro uopšte ne vidi na nebu. Tokom života učimo kako da se emotivno prilagodimo. Deluje kao da je ego tj. natalno Sunce ono što ometa da se emocije dožive u svoj svojoj punini. Sam znak ove konjunkcije pokazaće koliko smo fleksibilni što je uvek prikaz lakšeg manevrisanja ovom energijom. Možemo biti skloni brizi i stresu svaki put kada se dešava neka promena koja je za nas nešto potpuno novo sa čim se suočavamo.

Nerviranje i burne reakcije su česte pogotovo u mladosti a naročito kada ne možemo da ostvarimo neki emotivni cilj. Žene sa ovim položajem tokom sazrevanja uče da osveste svoje emocije, da ih prepoznaju i identifikuju kako da ih konstruktivno ispolje. Snažno Sunce tako osobu može usmeravati pre svega na karijeru. Ona može imati vrlo jasnu životnu svrhu kojoj se posvećuje upravo u trenutku kada shvata da ne može da ostvari emotivno ispunjenje.

Kada je teško da se povežemo sa svojim emocijama ali i sa drugim ljudima, kada kroz poslovne uspehe ojačamo dodatno svoje natalno Sunce počinjemo da se otvaramo i za emotivno ispunjenje. Jasna životna svrha postaje prilika za veliku emotivnu satisfakciju kada naučimo da nas osećanja nikada ne ometaju već da su gorivo koje nas gura da prevaziđemo sebe. Nakon što progresivni Mesec napravi konjunkciju sa natalnim Mesecom uoči Saturnovog povratka, osoba uči kako da se podjednako posveti emotivnom životu u meri u kojoj se posvećuje poslu i karijeri.

Mesec u konjunkciji sa Merkurom

Volimo da razgovaramo o svojim emocijama i to je nalik terapiji za nas. Intelektualizacija osećanja i pisanje o onome što osećamo kao i prijatelji koji nam pomažu da razumemo ono što osećamo je istaknuto. Emotivni život karakteriše promenljivost, jer misli utiču na emocije kao i obrnuto. Prilagodiljivost postoji, ali kako reči imaju snažan uticaj na emocije time samo jedna reč može dovesti do emotivnog okidača.

Razigrana emotivna priroda, postavljanje pitanja, slab emotivni fokus i racionalizacija emocija karakterišu veze tokom života pokazujući nam kako da osvestimo kvalitet svog emotivnog života. Ovaj položaj se fenomenalno kanališe u novinarstvo, pisanje maštovitih priča, medije i sadržaj koji pobuđuje emocije. Prijatelji nam pomažu da prebrodimo teške trenutke jer su razgovori sa njima nalik terapiji. Tokom sazrevanja prijatelji su nam kao porodica pa se svađe sa njima teško doživljavaju.

Ovaj položaj može pomoći da se izazovi u vezi lakše prebrode, ali sve zavisi od znaka i kuće u kojo j se ova konjunkcija dešava. Ono što može biti problematično je donošenje odluka, jer se emocije brzo menjaju ,ali i mišljenje zavisi od okoline. Zato su zdrava prijateljstva uvertira koja nas priprema da ostvarimo kvalitetne veze u odraslom dobu.

Mesec u konjunkciji sa Venerom

Ovaj položaj govori o davanju  i primanju emocija i lepoj porodičnoj asmosferi u detinjstvu. Govori i o dramatičnom ispoljavanju emocija u mladosti i na početku ljubavnog života ako nam ljubav nije uzvraćena. Prijatna emotivna priroda teži da ugodi drugima pa nam je vrlo važno kako se osećaju oni koji provode vreme u našem društvu. I sve je ok, dokle god postoji fer odnos.

Lakoća sofisticiranih emocija ipak biva vrlo nepraktična i neobjektivna kada je potrebno doneti odluku a ne samo biti fer i diplomatičan. Majka se može mešati u emotivni život ili se uteha traži u hrani, šopingu i ulepšavanju. Porodični dom je sa ukusom uređen a trudnoća učvršćuje ljubav. Postoji težnja da sve bude lagano i lako, puno radosti i veselja. Ipak, kada nije tako onda se uteha traži u zadovoljavanju čula, gde se često preteruje.

Konjunkcije Meseca sa temom radosti

Ovaj aspekt ima predispoziciju za radost i sreću kada naučimo kako da pomognemo sebi kroz prijatnu nežnu muziku, ukusan obrok, lepu odeću, kreativno izražavanje ili ugađanje sebi umesto da očekujemo da nas neko drugi usreći i oraspoloži. Možemo imati puno energije i ulagati u izgled a kada nismo zadovoljni kako izgledamo to nas baca u depresiju. Emotivni život donosi stres ako smo skloni izlivu emocija u parterskim odnosima što će uvek naići na burne reakcije. Ključ je da naučimo kako da ostvarimo unutrašnju ravnotežu a nakon toga se svi odnosi, a vrlo često i hormoni balansiraju.

Ovo je jedan od aspekta sa kojim zaista možemo da radimo na puno načina na svakodnevnom nivou kroz boje, mirise, začine, nakit, pa što je više natalna Venera u ravnoteži time i natalni Mesec biva izbalansiran pa i osećaj sreće veći. Problem je samo ako se sreća traži kroz druge ljude i partnera, jer to nikad neće biti dovoljno niti večno.

Mesec u konjunkciji sa Marsom

Ovaj aspekt se najčešće prvo doživljava kao nervoza, iritacija. Frustriranost primarno osećamo u emotivnom životu ili kada nismo u mogućnosti da uradimo nešto što želimo. U porodici i tokom detinstva u domu je mogla biti napeta atmosfera i svađe sa majkom koja je delovala grubo i na naše suze vikala. Emocije su energične i snažne pa burno reagujemo. Svađe u vezi vode do toga da se ponašamo tako da napravimo još veći problem.

Naglo reagovanje otežava da vidimo širu sliku i sagledamo šta nam partner ili neka bliska osoba svojim ponašanjem ukazuju. Iako se ceni direktnost, promene nam teško padaju i dok ne naučimo da umirimo svoju prirodu postoji tendecija da ulazimo u konflikte da bi isterali svoje. Ovaj aspekt u poslovnom smislu tera osobu da stremi ka ciljevima pa prikazuje ambiciozne žene koje ostvare veliku uspeh i finansijski su nezavisne.

Važno je da ovladamo time da nas sitnice ne nerviraju i izbaciju iz ravnoteže i da u trenutku kada smo besni odemo da prošetamo ili se bavimo nekim sportom umesto da se svađamo sa okolinom. Neophodno je da naučimo da konstruktivno ispoljavamo emocije tako da nam one daju energiju za ostvarenje ciljeva, umesto da upravo zbog njih ne uspemo da ostvarimo neki veliki san, bilo emotivne ili poslovne prirode. U afektu se ništa ne postiže, već samo gubi.

Mesec u konjunkciji sa Jupiterom

Imaginacija i vizija koja nam omogućava da životu pristupimo sa verom i nadom da će sve biti dobro. Ovo je zaista divan aspekt koji govori o emotivnom zadovoljstvu i mudrosti kao i toplim emocijama koje dajemo drugima. Optimizam i harizmatičnost kao i prihvatnaje drugih ljudi omogučava nam da kroz život koračamo široko otvorenog srca.

Uvek pronađemo nešto zbog čega ćemo biti srećni pa drugi vole da budu u našem društvu. Ovaj položaj čuva brak, daje sreću u porodici i domu i mogućnost da vidimo svet iz tuđe perspektive. Sreća koja se vezuje za ovaj aspekt može biti još veća ako se okrenemo intuiciji jer imamo vrlo otvoreno treće oko i snažnu  6. čakru. Filozofiranje o emocijama omogućava nam da drugima damo dobar savet u ljubavi i partnerskim vezama. Razumemo šta je potrebno za istinsku sreću.

Što više naučimo da se povežemo sa Višim Ja i što više pronađu različite načine kako da povećamo osećaj sreće kroz knjige, putovanja, različite kulture time naša vera da će sve biti kako treba postaje primarno gorivo. To nam omogućava da prigrlimo sreću koja nas vodi ka ostvarenju vizije i u ljubavi i po pitanju obilja i ispunjenosti. Zahvalnost donosi nove prilike za rast i sreću.

Mesec u konjunkciji sa Saturnom

Iako je ovo jedan od aspekata koji ukazuje na brige, strahove, blokade i zadržavanje emocija on nikako ne mora celog života biti problem a naročito ne izgovor. Negiramo emocije i nesigurni smo u partnerskim odnosima. Problemi sa majkom su česti, jer je doživljavamo kao strogu, otsutnu i hladnu.

Ovo utiče da osećamo da nismo vredni ljubavi i da nas drugi neće voleti. Javlja se osećaj da ne zaslužujemo da budemo voljeni i volimo. Sve ovo vodi izolaciji od drugih koji istovremeno ne znaju kako da nam priđu od svih tih zidova koje gradimo oko sebe. U ženskom natalu ovo može da ukazuje na emotivnu bol u braku dok u muškom natalu pokazuje suprugu koja pati. Osećamo da nikada nismo uspeli da dobijemo ono što je bilo potrebno da bi se osećali sigurno pa ne znamo kako da primimo ljubav.

Konjunkcije Meseca koje izazivaju strah

Plašimo se povređivanja, a depresivnost se vrlo često javlja pogotovo kada se ostvarimo u ulozi majke gde uvek deluje da ništo nedostaje. Ipak, ovaj aspekt sa godinama postaje lakši. Neophodno je da izgradimo stabilne osnove u životu, koji nam pomažu da dozvolimo sebi da možemo da zaslužimo i ljubav. Ponekad su moguće poteškoće u braku, osećaj samoće čak i kada je pored nas neko ko nas stvarno voli. U nama postoji nešto što kao da nam ne da da bude lepo, nežno i ispunjavajuće.

Problemi u domu, strogoća i ozbiljnost, ali i čvrstina koja nam je potrebna da se suočimo sa izazovima i prebrodimo karakteriše ovaj položaj. Žena mora da pronađe načine da se poveže sa svojom ženskom energijom. Važan je i oprez kada je hrana u pitanju jer se emocije potiskuju ali i negiraju hranom. Iako je mršavost česta sa ovim aspektom može i da ukazuje na neki zdravstveni problem sa varenjem i želucem, tokom Saturnovog povratka.

Mesec u konjunkciji sa Uranom

Buntovništvo, promenljivost, neodlučnost i svojeglave distanicirane emocije traže nezavisnost. Volimo da teramo kontru jer na taj način pokazujemo svoj individualizam. Hladnoća u odnosu sa drugima, čak i kada postoji ljubav je prisutna. Odnos sa majkom može biti haotičan što se odražava i na neobičnu ishranu. U detinjstvu je postojala  neka čudna situacija u kući ili je jedan od roditelja imao inovativna interesovanja i bio ,,otkačen’’.

Ovaj aspekt se povezuje sa razvodom. Može samo ukazivati na česte selidbe ili nedostatak bliskog odnosa sa rodbinom i porodicom u odraslom dobu. Emotivne veze bivaju izazovne. Partner nikad ne zna šta se s nama dešava pošto možemo da se distanciramo iz čista mira. Ovo čudno ponašanje i bežanje u svoj svet prati i raskide i atipične emotivne okolnosti/sklonosti. Tražimo da nam daju prostor i slobodu i na taj način shvatamo ko nas voli jer nas ne guši.

Prijateljstva

Zato je mnogo lakše održavati prijateljske odnose umesto biti u vezi, a inostranstvo i strane kulture nas privlače. Uran u ovom aspektu nagoveštava česte promene u životu koje nas uzdrmavaju. Veza teško dostiže stabilnost u tradicionalnom smislu iako možemo biti vrlo verni jednoj osobi. Trudnoća može biti neočekivana a odnos prema deci slobodouman i potpuno inovativan. Deca su vrlo kreativna i neobičnih interesovanja.

Sa drugima se mnogo lakše povezujemo na mentalnom nivou nego emotivnom. Mnogo nam je lakše da pronađemo bliskost sa ljudima koji su pomalo čudni ili drugačiji nego da budemo intimni sa nekim ko je važan deo našeg života. Ipak, intelektualna potraga i duhovnost pomažu da bolje razumemo sebe.

Mesec u konjunkciji sa Neptunom

Ovaj aspekt karakteriše mističnost i muzikalnost kao i rafinirane emocije koje su vrlo osetljive i saosećaju sa svima. Osećamo i šta oni oko nas proživljavaju pa se puno trošimo na taj način. Potrebno je da imamo vreme za sebe i da se više odmaramo i napravimo prostor za sebe gde neće drugi ljudi moći da nas nađu. Svet fantazija kroz knjige i filmove predstavlja način kanalisanja ove energije umesto bežanja u zavisnost.

Umesto sanjarenja koje negira emocije i fizičke letargije bolje je da se posvetimo izučavanju vizuelizacije ili volonterskom radu gde ćemo pomagati drugima. Imamo tendenciju da se zavaravamo. Kao da nismo baš uvek sa obe noge na zemlji što može biti simpatično, ali i vrlo teško ako idealizujemo partnera i emotivnu vezu i time povređuje sebe izborom koji pravimo. Empatija može preći i u samosažaljenje i arhetip žrtve.

Konjunkcije Meseca koje se doživljavaju kao bol

Bolni trenuci treba da budu inspiracija i da naginju ka pisanju poezije, umetničkoj fotografiji, duhovnosti i jačanju veze sa univerzumom i Bogom. Ovaj aspekt uravnotežavamo boravkom pored vode naročito ako preplavljene emocije otežavaju svakodnevno funkcionisanje. Porodična atmosfera može biti čudna, nešto se gura pod tepih ili krije a obaveze zanemaruju i problemi ignorišu. Nejasne granice u odnosima nas povređuju. Nismo potpuno svesni šta nam je ok a šta ne, niti to drugima jasno stavljamo do znanja.

U jednom momentu shvatamo da nas je previše, pogotovo tuge i bola i počinjemo da pazimo sa kim se družimo. Koga puštamo da nam spušta frekvenciju i crpi energiju a nije tu za nas? Tragamo za srodnom dušom koja bi nas spasila u snažnoj želji da sve bude meko, nežno, umirujuće, zaboravljajući da jedino mi možemo spasiti sebe a tada i pomoći drugima. Često se javlja isceljujući talenat ali tek kada napravimo ,čvrstu posudu’ tj. snažnu auru, za svu tu vodu okeana.

Mesec u konjunkciji sa Plutonom

Ovaj aspekt može imati manipulativni karakter i tražiti od nas da simbolično ,,usmrtimo’ svoje emocije tako što ćemo se prvo usmeriti ka nekom većem cilju. Ipak, ovo je pre svega aspekt velike regeneracije i novog rođenja čak i posle najvećih tragedija koje mogu pratiti život. Intenzitet i duboke emocije koje komplikuju partnerske odnose i pitanje poverenja kog nikad nije dovoljno nas prožima skroz.

Transformacija postaje osnova za rešavanje svih izazova koji iz prve mogu biti teški dokle god prevladavaju opsesivne, snažne, moćne isprepletene energije koje u nama stvaraju bure i vulkane koje prati period snažnog zadržavanja emocija. Detinjstvo je moglo biti vrlo stresno gde smo još kao dete bili kontrolisani emocijama ili čak ucenjivani pa smo potiskivala osećanja koja su nas tako stalno izbacivala iz ravnoteže.

Konjunkcije Meseca koje se povezuju sa patnjom

Nakon što progresivni Mesec napravi konjunkciju sa ovim aspektom počinjemo da otkopavamo tajne prošlosti. Opraštamo se od tragičnih ljubavi i toksičnih veza, iako često dugo ostajemo zaglavljeni u prošlosti ne videći izlaz. U  nama se bez obzira na sve krije velika snaga. Nju možemo kanalisati u pomaganje drugima kojima isto treba isceljenje, kroz psihološko savetovanje ili različite energetske tehnike. Možemo biti i vidoviti, ali se ta moć gubi ako se javlja ljubomora, bes, mržnja i ekstremne krize kao i želja za osvetom.

Odnos sa majkom je mogao biti turbulentan pa nismo naučili kako da ostvarimo bliskost jer nikada nismo imala privatnost u domu. Nepoverenje i sumnja kvare naše veze kao i burno reagovanje. Traume i mračne emocije koje mogu obeležiti jedan deo života, kao i jedna karmička veza kojoj ćemo se stalno vraćati, uči nas da iscelimo prvo sebe nakon čega dobijamo snagu i moć da pomognemo drugima. Nakon toga postajemo potpuno druga osoba, koja je za 180 stepeni drugačija od one ,,stare ja’’ koju smo ,,usmrtili’’ jer nije bilo drugog izbora.

Konjunkcije Meseca moramo analizirati prema položaju u kući i u odnosu na vladara i njegov položaj.

Povezani članci

PLUTON I VLADANJE SOBOM

Kada aktivirate natalni Pluton spremni ste da život gledate očima alhemičara. U ovoj planeti krije se vaša ključna životna strategija. Sa Plutonom je sve kompleksno. A obično se tiče afera u koje smo se upetljali i koje su povezane sa nekom dubokom ranom. Pluton u aspektima vodi trnovitim putem do autentičnog ja i posvećenosti ciljevima koji prevazilaze ovu inkarnaciju, gde smo nekada zgrešili i pogrešili ali sada ispravljamo.

Pročitaj više

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više