Kako analiziramo natalnu kartu?

Maja Lazić
jul 3, 2021

Kako analiziramo natalnu kartu?

Tema ovog teksta je analiza natalne karte.

Načina analize je toliko mnogo i oni su izloženi u mnogih udzbenicima astrologije. Koliko astrologa toliko i tehnika! Jezik koji koristimo u astrologiji da bi analizirali sastoji se od 12 znakova, 10 planeta i 12 kuća. Dobru analizu pre svega odlikuje jasan vokabular i lingvistička umešnost astrologa. Naravno, obrazložiti kompletnu analizu natalne karte nemoguće je kroz jedan tekst. Svi moji tekstovi imaju za cilj da vas povedu ka istraživanju vaše natalne karte i shvatanju astrologije.

Analiza natalne karte i znaci zodijaka

Znake možemo da uvrstimo u dve grupe, na osnovu elementa (vatra, voda, zemlja, vazduh) i modaliteta (kardinalni, fiksni i promenljivi). Svaki znak možemo da povežemo sa određenim tipom energije.

Navešću par primera za svaki znak zodijaka:

Ovan-inovativnost, nestrpljenje, oštrina, snaga, energičnost, delovanje i akcija

Bik-izdržljivost, imovina, sporost, materijalno, prirodno, stabilno i čvrsto

Blizanci-prilagođavanje, brzina reakcija, promenljivost, igra, reči, fleksibilnost

Rak-emocionalne reakcija, nostalgija, sentimentalno, porodica, osećanja, intima

Lav-ljubav, deca, stvaralaštvo, zabava, dostojanstvo, poštovanje, ugled, uspeh

Devica-detalji, izbirljivost, kritika, perfekcija, pomoć, urednost, pedantnost, čisto

Vaga-prijateljstvo, jednakost, ravnoteža, veze, timovi, pravda, harmonija, deljenje

Škorpija-introvertnost, magnetizam, harizma, intenzitet, borba, izdržljivost, strast

Strelac-avantura, ekspanzija, ideali, filozofija, obrazovanje, putovanja, nada

Jarac-zrelost, forma, posao, samodržanje, organizacija, planiranje, strpljenje

Vodolija-moderno, neobično, progresivno, sloboda, grupa, hladnoća, humanitarno

Ribe-imaginacija, impresije, snovi, žrtva, umetnost, vera, okean, nevidljivo

Analiza natalne karte i natalne kuće

Znaci nose izvesnu sličnost da kućama. Svaka kuća i njena veličina, osim ako koristimo sistem jednakih kuća će nam nešto reći pogotovo ako je i znak uklješten ili sadrži planete. Svakom kućom vlada određena planeta i ona se može naći u nekoj drugoj kući. Neke kuće su prazne i to nije ništa ,,zastrašujuće’.

 1. kuća-ličnost, odnos prema svetu i životu i kako nas drugi doživljavaju
 2. kuća –vrednosti, novac, lična imovina, šta posedujemo i zarada
 3. kuća-kratka putovanja, komunikacija, način izražavanja, rodbina, govor i misli
 4. kuća-dom, porodica, roditelji, koreni, nasleđe kroz pretke, instinktivni strahovi
 5. kuća- deca, ljubav, zabava, rizik, kreativnost, sport, hobiji i interesovanja
 6. kuća-služenje drugima, posao, rad, praktični deo života, bolesti, problemi
 7. kuća-drugi ljudi, partner, brak, ugovori, veze, partnerstva, projekcije na druge
 8. kuća- novac, smrt, traume, psihologija ličnosti, strahovi, novac drugih ljudi
 9. kuća-putovanja, životna filozofija, očekivanja i težnje, stavovi o religiji i politici
 10. kuća-reputacija, životna uloga, karijera, ugled, vidljivi spoljni uspesi
 11. kuća- klubovi i udruženja, organizacije, prijatelji, društvene aktivnost, želje
 12. kuća-tajne, poroci, svet snova, žrtva, gubici, spiritualno, nesvesno

Analiza natalne karte i planete

Svaka natalna karta je mnogo više od znaka Sunca. Moramo uzeti u ozbir svih deset planeta u kućama i teme koje predstavljaju. Svaka planeta je u nekom znaku u nekoj kući i ima ili nema odnos sa drugim planetama ili vrhom kuće. Planete se bolje snalaze u neki znacima, a u nekima lošije. Tako razlikujemo vladarstva, egzaltaciju, izgon i pad.

Možemo da obratimo pažnju i na stepene i njihovu simboliku. Možemo se baviti arhetipovima. Ono što ostaje sigurno nikada ne možemo do kraja izanalizirati natalnu kartu. Naročito ne svoju i to sami!

Sunce-ko sam ja, kako predstavljamo sebe, kako izgledamo i delujemo drugima

Mesec-kakvog smo raspoloženja, kakvi su nam odnosi sa ukućanima i navike

Merkur-kako govorimo, kako razmišljamo, kojom logikom se vodimo

Venera-šta smatramo lepim, šta nam se dopada, kako se slažemo sa drugima

Mars-šta nas navodi na akciju, kakva nam je energija, koliko smo ambiciozni

Jupiter-koliko težimo mudrosti i rastu u nekoj oblasti, kakve smo sreće

Saturn-koliko smo disciplinovani, koja su nam ograničenja, čega se plašimo

Uran-koliko smo spontani, impulsivni i skloni rizicima, koliko smo originalni

Neptun-koliko težimo idealima, kakvi su nam snovi i želje, koliko smo receptivni

Pluton-šta nas opseda, šta izaziva kompulsivno ponašanje, šta nas vodi kroz život

Aspekti planeta

Zatim treba obratiti pažnju na aspekte među planetama, vladarstva i njihov odnos. Aspekti govore o tome koliko planete podržavaju ili potiru kvalitete znaka ili kuće. Izazovni aspekti mogu da donesu velik uspeh i nisu obavezno loši. Glavi aspekti su konjunkcija, kvadrat, opozicija, trigon i sekstil. Inkonjunkcija je isto vrlo bitna. Možemo obratiti i pažnju na konfiguracije nakon što uspešno savladamo osnove.

Bitno je da li je aspekt aplikativni ili separacioni, što menja njegov kvalitet. Kada analiziramo aspekte fokus bi trebalo da bude na onima koji su egzaktni ili u orbisu od jedan stepen pokazujući ključne životne lekcije i aktivnosti. Pogotovo ako su lične planete u aspektu sa sporijim planetama.

Aspekti van elemeneta nisu toliko snažni. Planete u konjunkciji se slažu ako su sličnog temperamenta i kvaliteta. Važnije su konjunkcije sa unutrašnjim planetama i nije isto da li se dešavaju iznad ili ispod horizona. Aspekti u kombinaciji bržih i sporih planeta su uvek dinamični i bivaju aktivirani tokom tranzita.

Kako se aspekt manifestuje?

Svaki aspekt se uvek dešava samo ga nismo uvek svesni jer neke aspekte koristimo više od drugih. To se sve događa bez razmišljanja i nalik je ,,autopilotu’’. Čovek uvek ima izbor kako će da koristi svaki aspekt tako da nema govora o tome da nam je zbog nekog aspekta teško. Teško nam je jer nismo spremni da se menjamo ponašanje koje smo prerasli. Prvi korak je postati svestan sebe.

Za one koji tek počinju na uče astrologiju jedna od uobičajenih tehnika analize je da se kreću od kuće do kuće. To je za neke natalne karte skroz OK. U nekom slučajevima je primerenije da samo opišemo kuće u kojima se nalaze planete i aspekte koje primaju. U nekim slučajevima radimo kombinaciju Meseca,Sunca i podznaka koje kombinujemo sa MC-om o čemu planiram detaljno da pišem u narednim tekstovima. Ove tačke će svakako pokazati bitne životne teme i arhetipove.

Finese

Dispozitor i vladastva su još jedna oblast, pa neki astrolozi čitavu analizu svode na priču o finalnom dispozitoru tj. planeti u svom znaku. Kada analiziramo moramo sve da spojimo, ali da ne pretrpavamo intepretaciju. Nije u pitanju količina informacija već njihov kvalitet. Važno je prepoznavanje u opisu.

Neke natalne karte imaju fokus samo na par kuća ili samo jedan značajan aspekt tako da se neka definitivna pravila ne mogu izvoditi jer će uvek biti pojedinaca na koja nisu primenljiva ta pravila. Ne savetujem da se pre nego što se podrobno savladaju osnove ubacuju i minorni aspekti, srednje tačne, asteroidi, značenja stepena, fiksne zvezde i arapske tačke. Tranzite, progresije i direkcije kao i solarni povratak treba ostaviti za vreme kada smo ovladali osnovama.

Završna reč

Uvek se vratite na ono što je najjednostavnije, jer je to suština. U analizi sledimo pravima ali ona nisu jedistvena jer se razikuju i po sistemima analize. Zavise i od toga koji tip informacija kroz astrologiju želimo da dobijemo. Ja se uglavnom puštam da me sama natalna karta i energija osobe povede. Na taj način biram tehniku koja će biti prikladna u datom trenutku.

Sve ide iz iskustva i moje analize su se u prethodnih deset godina mnogo promenile. Analize koje radim na engleskom jeziku uvek su drugačije od onih na maternjem jeziku. Potrebno je zapamtiti da je osoba a ne natalna karta uvek u pravu. A da astrološka kompentecija dolati iz doslednosti i velikog znanja koje se stalno nadograđuje i proširuje. Astrološka kompetencija nikad ne dolazi iz improvizacije.

Ako vam zanima analiza natalne karte i želite da vam je baš ja uradim, slobodno mi pišite!

Povezani članci

PLUTON I VLADANJE SOBOM

Kada aktivirate natalni Pluton spremni ste da život gledate očima alhemičara. U ovoj planeti krije se vaša ključna životna strategija. Sa Plutonom je sve kompleksno. A obično se tiče afera u koje smo se upetljali i koje su povezane sa nekom dubokom ranom. Pluton u aspektima vodi trnovitim putem do autentičnog ja i posvećenosti ciljevima koji prevazilaze ovu inkarnaciju, gde smo nekada zgrešili i pogrešili ali sada ispravljamo.

Pročitaj više

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više