Uran u kućama

Maja Lazić
jun 26, 2021

Uran u kućama

Tema ovog teksta je Uran u kući.

Uran i njegov položaj pokazuju tačku nestabilnosti. To je mesto gde ćemo želeti da se slobodno ponašamo, da se osamostalimo, ali ćemo istovremeno osećati nedostatak potpore i podrške. Natalni Uran se aktivira oko 21., 42., 63. i 84. godine života kada pravi značajne aspekte sa tranzitnim Uranom. U tim trenucima slobodna volja određuje puno toga. Žvot može krenuti novim i neočekivanim putem.

Svakako, stres i problemi govore o odbijanju da živimo autentično. Uran je u nekim natalnim kartama vrlo naglašen pogotovo kada pravi aspekte sa ascendentom, Mesecom ili Suncem. Nije razlog za strah već ulaznica za vožnju života koja traži fleksibilnost. Tokom tranzita će se slično aktivirati nalik ovome što je opisano ovde, ali će morati da se poveže sa položajem Urana u natalnoj kući.

Slede informativne analize o položaju Urana prema kući. U ovom tekstu ću se baviti samo nekim od tema i najčešćim manifestacijama. Naravno, znak Urana, kao i aspekti koje ima i položaj dispozitora će reći više.

Uran u prvoj kući

Osoba ima sklonost ka provokativnom ponašanju. Uvek deluje da kada se ponaša autentično na kraju se oseća još više izolovano. Njen izgled je neobičan i drugi je mogu doživljavati kao čudaka. Ona prkosi onome što je tradicionalno i to se jasno vidi u njenom stavu i držanju. Uči kako da ne negira svoju ličnost, ali da da jednaku slobodu i prava drugima koji su deo njenog života. Postoji velika potreba za slobodom koja nekad ide u ekcentrično ponašanje. Bilo bi bolje da energiju usmeri na ono što bi bilo korisno. Unutrašnja pobuna traži da inovira svoj život i svoju ličnost. Inače dolazi do čestih ,,kratkih spojeva’’ koji ruše ono što ona želi da sagradi. Kratak spoj je u njenoj ličnosti a dodatno potstaknut naglim odlukama koje donose probleme.

U vezama posebno može biti problematično jer se ova neobičnost projektuje i na partnera. On oseća da ne može da bude siguran u nas jer ga uvek iznanadimo svojim ponašanjem. Osoba mora da nauči da ispolji svoju posebnost a manje da čini nepredvidljive stvari koje su rizične. Kada donosi odluke trebalo bi to da čini iz stanja mira, a ne iz stanja povećanog stresa jer time neće uspeti da izgradi nešto trajno. Iako ona traga za stabilnošću kod nje stabilnost ne može biti nikad stalna. Osoba mora da proba nove stvari, da iskusi različite životne priče. Tako pronalazi svoj put koji je vodi ka višoj svesti. Tada ona ne ide drugima na živce već ih inspiriše.

Uran u drugoj kući

U ličnosti postoji nešto što joj ne da bude stabilna, pa ona sumnja u sebe a to se prenosi i na novac. Ima osećaj da ne zaslužuje i da ne dobija dovoljno. Impulsivne odluke su način da se oseti nezavisnom ali joj to može doneti mnoge finansijske probleme. Materijalno postaje nestabilno, nesigurno i nepredvidljivo. Deluje da se jedino može da se osloni na ono što je neuhvatljivo i na nivou frekvencija ali to ne donosi novac sve dok upoređuje sebe sa drugima.

Želi da joj finansijska situacija omogući slobodu ali često materijalna prilika donosi stres jer novac dolazi i odlazi neočekivano. Prolazi kroz periode kada puno zarađuje a zatim kroz periode kada joj je teško da zaradi. Mora da nauči kako da stvara novac kontinuirano kao i da štedi. Odgovori na to su u njenom odnosu prema sebi i nivou samovrednovanja. Ipak, kako je novac energija tako dokle god ne stekne stabilan osećaj lične vrednosti ima problem da materijalizuje svoje želje i bude finansijski stabilna. Treba da razmisli da li joj je više bitan kvantitet ili kvalitet u životu.

Uran u trećoj kući

Odnos sa bratom/sestrom, rodbinom i okolinom je neobičan i nema bliskosti. Potrebno nam je da se krećemo i budemo među ljudima koji su drugačiji od nas. Tako učimo da svako misli svojom glavom i da pogled na istu stvar može biti različit, a validan. Komunikacija je iskrena i direktna, ali nas dovodi u problem ako nemamo dovoljno takta i razumevanja za okolinu. Mentalna energija nije stabilna i brzo se gubi strepljenje. Moguće je da osoba ima problem sa električnim uređajima koji se kvare ili automobilom. Potrebna je opreznost u vožnji.

Osoba je vrlo inovativnog mišljenja, ali drugi ne mogu uvek da je prate, jer njene misli nemaju metodičan i kauzalan tok. Šokantne odluke ili izjave je mogu skupo koštati. To bi trebalo da kanališe u neki kreativni projekat. Može imati uspeha u pisanju bloga ili predavanju o savremenim temama i doneti novu struju mišljenja. Taktičnost je ono što se uči kao i strpljenje. Jako je dobro da uči i da usmeri svoj um u konkretan zadatak a ne da multitaskuje. Potreban je opez kada se potpisuju ugovori. U školi se ističe, što može biti i po dobrom i po lošem, o tome će više reči dispozitor. Reči koje upotrebljava kroje njenu sudbinu i mogu joj dati slobodu, ali je i ukinuti. To več zavisi od nivoa svesti.

Uran u četvrtoj kući

Odnosi u kući mogu biti stresni. Osoba se ne uklapa u svoju porodicu. Roditelji mogu biti razvedeni ili je odnos sa njima hladan. Nema istinske bliskosti. Traži se sloboda, ali to se uvek doživi kao pobuna protiv tradicije i jednog od roditelja. Osoba se često i neočekivano seli što snažno ruši njen osećaj lične sigurnosti, jer se tlo ispod nje stalno pomera. Ona taj nemir oseća duboko u sebi. Deluje kao da temenje ne postoji i da nije snažn fiksiran u njenoj ličnosti. To narušava sve što tokom života gradimo. Osoba mora da isceli taj nemir u sebi i neku situaciju iz detinjstva. Naročito ako i dalje kao odrasla ima izazove sa roditeljima, što se prenosi na brak i porodicu koju stvara.

Jedan od roditelja može biti vrlo neobična ličnost koja nije bila shvaćena od svojih roditelja. Nezadovoljstvo postoji kada smo kod kuće i stres je povišen. Crna ovca u porodici želi da ode i napusti dom što pre. To treba da uradi samo kada je rešila i iscelila nemir u odnosu sa roditeljima, inače je to samo beg. Učimo da budemo samostalni i da izgradimo novi koren ličnosti ako ovaj stari nije ono što nas podržava. Potrebno se da se setimo da mi sami unosimo nemir u dom i kuću, jer je to naša energija. Pa preseljenjem ne menjamo puno, jer je to samo spoljna situacija koja je uvek ogledalo unutrašnjeg. Šta god je bilo treba biti svestan da prošlost ne mora da oblikuje svaki naš sadašnji trenutak. Ili baš mora, u inat svima, što je najčešće, ali ne baš mudro ispoljavanje ovog položaja.

Uran u petoj kući

Ljubavi su neobične i vrlo nestalne. Raskidi su mogući iznenada. Sve se dešava neočekivano jer u našem ispoljavanju emocija postoji konflikt. Nekako uvek dobijemo baš to što nismo hteli i čega smo se plašili. Pa je jedna od lekcija da osvestimo disonantnost srčane čakre i pomirimo se sa sobom. Dokle to ne uradimo ljubavi su stresne. Zaljubljujemo se u one koji su drugačiji, koji su rizik za mir, koji pokazuju nestabilnost koja tinja i postaje sve glasnija u nama. Imamo potrebu za slobodom, ali i punim srcem. Ne znamo kako da pomirimo ove dve stvari i mislimo da je za to kriv neko drugi koji nas ne vidi jasno.

Osećamo se napušteno, ali mi sami napuštamo sebe. Slobodne veze su čest izbor, a umesto ljubavi osoba se posvećuje nekom hobiju koji joj je nesvesna zamena za ljubav. Neočekivana trudnoća, nerviranje zbog deteta jer se njemu toleriše sve, a nama nije. Dete može biti vrlo talentovano i slobodno ispoljavati svoju kreativnost. Privlače nas rizici koji se manifestuju tako da u trenutku kada nam je nešto jako potrebno baš sve gubimo. Čim postoji vezanost za nešto to nestaje, jer je ta vezanost samo ,,štaka’’. A kada postoji lakoća deluje da se sve ostvaruje. Srčana čakra magično privlači ljubav i pohvale. Tek kada otvorimo srce i u njega pustimo i one koji nam podižu pritisak govorimo o ljubavi. Tada volimo one koje ne voli niko, jer u dubini duše osećamo da smo isti, ali sad imamo šta da im damo, jer je naše srce puno. Česti raskidi i pomirenja, ali i dalje nešto ne štima. Učimo da je mirno srce mrtvo srce. Učimo da održimo visoku frekvenciju srca iako doživljavamo česte padove.

Uran u šestoj kući

Neočekivane promene na poslu, stres i nezaposlenost. Poslovi u kojima se traži samostalnost i inovativno razmišljanje. Poslovi u kojima uvodimo nove trendove, ali koji ne nailaze uvek na potpuno odobravanje poslodavca. Osoba se suočava sa neobičnim okolnostima i po pitanju zdravlja pa može imati simptone koji su akutni, a zatim sami od sebe nestaju. Potrebna nam je sloboda i ako je nema u dovoljnoj meri bežimo u bolest da bi tako kupili slobodu.

Učimo da održimo rutinu i zdrave navike po pitanju ishrane i vežbanja. Ipak, svakodnevni život nam donosi situacije i okolnosti pri kojima nam je teško da održimo ove navike. Nešto u nama s vremena na vreme pod pritiskom eksplodira. Psihosomatski simptimi nas uče da prepoznamo šta nam telo poručuje kada još možemo da saniramo problem. Loše zdravlje je uvek prisutno kada radimo posao koji nije naša prava priroda. Osoba mora da izbaci sve ono što nije zdravo za nju i da pronađe autentični stil života. Potrebno je da eksperimentiše, ali tako da od toga ima korist, a ne još veću štetu. Dokle god ne oseća sebe privlači okolnosti koje joj smanjuju kvalitet života, jer sad upravo zbog slabog zdravlja ne može da radi ono što zaista želi.

Uran u sedmoj kući

Partnerski odnosi imaju karakter nespojivog dokle god nismo svesni sebe. Mogući su razvodi ili prekidi veza zbog neslaganje u karakteru. Ipak, često je izbor partnera ono što je problematično. Partner nam uopšte ne odgovara, vrlo je neobičan, stariji ili mlađi i drugačijih životnih vrednosti. Neko vreme nas to sve jako privlači, ali zatim otkrivamo da je sve to samo nepotreban problem koji nas guši. Potreba za slobodom u vezu je velika što stvara nestabilnost ako postoji i neiskrenost. Neočekivana dešavanja u braku vode ka razvodu i deluje da projektujemo deo svoje ličnosti na partnera mada to ne uviđamo odmah.

Sloboda koju ustvari tražimo je sloboda da živimo sve delove svoje ličnosti. Pošto ne damo to sebi, nećemo to nikako da dozvolimo ni bračnom partner. Iznenadno zaljubljivanje, ljubav sa razvedenim ili prava ljubav nakon razvoda neku su od tipičnih opisa. U svakom slučaju treba očekivati neočekivano, biti fleksibilan i znati da odnos ne može biti isti sve vreme. Dugotrajno ne znači uvek dobro. Teško pronalazimo osobu sa kojom bi ostvarili miran i stabilan odnos. Partner ima neobično i vrlo zanimljiv posao ili interesovanja koja nas potstiču da izađemo iz zone komfora. Kada shvatimo da je partner naše ogledalo, a da mi sklapamo oči i prebacujemo odgovornost negde druge, postaje lakše. Suprotnosti se privlače, ali opstaju samo oni koji su slični ili koji su u sebi stvorili prostor da prihvate i neprihvatljivo, suludo i sumanuto. Valjda se to zove biti lud od ljubavi!

Uran u osmoj kući

Promenljive okolnosti oko nasledstva kao i razvod koji donosi stres i buđenje osećaja nesigurnosti. Osoba ne može zbog neke trauma da ostvari intimnost. Gubi baš ono što joj treba i što je dolazilo ili trebalo da dođe od drugih. Ipak, oni su nas izneverili. Prava istina je da sve vreme mi sami lažemo sebe. Pravimo se da ne boli. Da možemo bez drugih. Da smo jaki. Materijalno se ruši da probudi u nama snagu ili da nas slomi. Izbor je naš. Sve nedaće i nevolje imaju za cilj transformaciju kojoj se možemo opirati, ali ne dugo, jer onda neće ostati ništa od života.

Uvek deluje da drugi nešto kriju i da oni predstavljaju razlog problema, pogotovo ako se tiče novca. A pravo pitanje je čega se to bojimo i koliko imamo poverenja u sebe i druge. Trebalo bi izbegavati pozajmljivanje novca i podizanje kredita, jer može biti velikih dugova koji mogu dovesti i do gubitka nekretnine. Prevare u braku su moguće ako nismo potpuno iskreni u odnosu i ako smo u vezu ušli iz neke druge motivacije kao što je novac ili osećaj moći. Nepredviđeni i neprežaljeni emotivni gubitak u nama podiže nivo stresa. To je ono što privlači energiju emotivnih povreda, da bi okrenuli novi list. Smrt i okultne teme nas fasciniraju, ali bi trebalo izbegavati nepotrebne rizike i umesto tame uvek birati svetlost.

Uran u devetoj kući

Putovanja i daleke zemlje nas privlače, ali kada tamo odemo čeka nas samo haos, stres ili gubici. Nismo svesni da svoju energiju uvek nosimo sa sobom, gde god da krenemo. Obično se dese neke neočekivane situacije, povreda, gubitak novca ili iznenadni događaj kada se vratimo kući. Osoba ima snažna uverenja, ali njena životna filozofija često prkosi tradiciji umesto da autentično oslikava nju samu. Život u inostranstvu je uvek kratkotrajan, pa se vraća kući. Preseljenje nije promena koja je potrebna već da proširi vidike.

Zato svaki boravak u inostranstvu ne služi da ona tamo i ostane, jer ni neće dok se ne promeni iz srži. Služi da je neka neprilika potstakne da stvori nove stavove o religiji, učenju, politici. Širenju uma doprinose iznenadne prilike u životu koje može odbaciti ili prigrliti kao i snažna potreba da eksperimentiše. Čudni ljudi i radikalni stavovi govore o potrebi za slobodom, pa može oko sebe privlačiti one koji misle suprotno od nje. Oni su joj pritivnici, iako je najveći protivnik sama sebi kroz uverenja kojih se drži i kada ih je prerasla. Spiritualna potraga i učenje za nju je put koji će doneti promenu, a ne sujeverje i uverenja koja su karakteristika sužene svesti o životu i Univerzumu. Ako je iskrena prema sebi shvatiće da je u životu napredovala dok je učila, studirala i bila otvorena, a ne kada se čvrsto držala svojih uverenja i prkosila okolini.

Uran u desetoj kući

Poslovi mogu biti neobični i okrenuti ka inovantivnim poljima poslovanja. Karijera može iznenada krenuti nekim drugim putem. Oseća se pobuna na poslu upravo zbog radnih tendencija koje su previše neobične i buntovne. Posao traži autentičnost i želju da budemo viđeni kao drugačiji i posebni. Ipak, ovo može izazvati ljutnju okoline, jer idemo protiv tradicije i onog što znamo da provereno daje rezultate.

Osoba mora naći meru, jer inače ide sama protiv svih. Pad sa položaja i problemi sa šefom su mogući, jer ne volimo tuđa pravila. Sve ovo dovodi karijeru u nestabilan položaj, a koren problema potiče od neslaganja sa ocem i potrebe da mu se i dalje zbog nečeg opiremo i svetimo. Poslovi koji se tiču novih tehnologija mogu da budu vrlo korisni za nas. U svakom slučaju radi se o tome koliko je osoba dorasla da vlada nečim većim od nje. Kao i koliko može da vlada sobom kada je odgovornost na njoj, pa i kada od toga kako se vlada, zavisi njena reputacija.

Uran u jedanaestoj kući

Ekcentrična prijateljstva, raznorazna udruženja kao i angažovanje u društvenim mrežama karakterišu ovaj položaj. Osoba ima slobodoumne stavove i potstiče druge različite grupe da stvari vide iz nekog drugog ugla. Ona je revolucionar po svojim težnjama, a može privući one koji bi investirali u njene projekte. Umetničke i neobične sklonisti kao i potreba za ekperimentisanjem vezana je za nove prijatelje koje stiče, ali i iznenadne gubitke zbog neočekivane promene ciljeva i planova.

Deluje da je uvek više interesantnije ono nepoznato i rizično od onog što već dobro zna. U ono za šta se zalagala odjednom više ne veruje i prelazi u suprotni tabor.  Ima puno interesovanja, ali se na kraju uvek oseća usamljeno među ljudima koji dele njena uverenja. Ti drugi imaju lične ciljeve na prvom mestu, a ne napredovanje čovečanstva ili određenje grupe i njihovih ciljeva.

Uran u dvanaestoj kući

Nesvesno se budi ali i buni, a mi i dalje spavamo i borimo pre protiv sebe. Najčešće se ovaj položaj ovako doživljava. Dolaze nam u život čudni ljudi, neobične okolnosti nalik snu i gubici koje ne znamo kako da prebolimo. Gubimo ono što volimo, ne ostvarujemo želje i suočavamo se sa razočaranjima. Ipak, sve to priziva naša podsvest koja je opterećena i nema ventil. Noćne more, nervoza, nesanica, poroci i gubici resursa često se takođe javljaju. Nikako da shvatimo da svi ti resursi i sve što želimo dolazi baš iz tog nesvesnog. Samo mi smatramo da smo luzeri i da nema smisla. Izgubljeni snovi vode nas novoj realnosti koju učimo da cenimo.

Osoba nesvesno sabotira sebe, a ne prihvata odgovornost. Negira sebe, a zatim njen ceo život biva negiran. Igra se sa silama koje su jače od nje bivajući slomljena. Potrebno je da osvesti da tako što će se emotivno isključiti neće ništa dobiti. I da sve ono što je potiskivala do sada, sve ono što je čini nesrećnom i čega se plaši, a puno toga dolazi i iz prošlih života, ona priziva da uđe u njenu realnost. Potrebno je da se osami i nađe mir, da se prepusti unutrašnjem vođstvu i ima poverenja. Potrebno je da isceli sebe i postane svesna gde njena ličnost ne želi da promeni program, koji je i dovodi do raskida sa onim što toliko želi.

Povezani članci

RETROGRADNI MERKUR U DEVICI/LAVU 5.8.-28.8.2024.

Koliko smo se odvojili od svoje prirode toliko nam i periodi retrogradnog Merkura teško padaju. Žalimo se da imamo previše posla, da okolina ne održava obećanja i komšije su bučne. Sve kasni, kvalitetom nismo zadovoljni i još nam je i zdravlje kilavo.

Pročitaj više

PLUTON I VLADANJE SOBOM

Kada aktivirate natalni Pluton spremni ste da život gledate očima alhemičara. U ovoj planeti krije se vaša ključna životna strategija. Sa Plutonom je sve kompleksno. A obično se tiče afera u koje smo se upetljali i koje su povezane sa nekom dubokom ranom. Pluton u aspektima vodi trnovitim putem do autentičnog ja i posvećenosti ciljevima koji prevazilaze ovu inkarnaciju, gde smo nekada zgrešili i pogrešili ali sada ispravljamo.

Pročitaj više

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više