FATALNA LJUBAV: Venera i Pluton

Maja Lazić
april 1, 2023

FATALNA LJUBAV: Venera i Pluton

Venera i Pluton u natalnoj karti, tranzitima i sinastriji.

U ovom tekstu ću obraditi najvažnije natalne, tranzitne i sinastrijske aspekte Venere i Plutona. Osoba koja natalno ima aspekt će intenzivnije doživeti tranzit i sinastrijski kontakt. Uvek je prvo važno da razumemo koji partner je predstavljen Venerom, a koji Plutonom. Obično je Venera svesnija da nešto nije u redu, dok Pluton funkcioniše po nesvesnom principu. Ipak, Pluton ima veću moć u karmičkom smislu, što nikako ne olakšava stvari.

Osnovu za razumevanje ovog aspekta moramo prvo tražiti na nivou primarne porodice, ali i preispitati kroz važna prijateljstva, seksualnost, samokontrolu i transformaciju. Iako je ljubavna veza koju odlikuje ovaj aspekt inicijacija za više ljubavi prema sebi, partneri obično prvo prolaze kroz krizu i tenziju.

Potrebno je da razumemo da zbog sporog kretanja Plutona neće svako proći ove tranzite na natalnu Veneru! Natalni aspekt može tokom tranzita biti veći izazov što je obično povezano sa ulaskom ili ostankom neke važne osobe u našem životu. Nekada ovo nema veza sa drugim ljudima već se tiče naših karakternih crta! Pluton bi trebalo posmatrati kao princip koji uvek uzima, a Veneru kao princip koji daje hraneći ovu energiju. Dokle god se ta hrana snabdeva, odnos će trajati. Da li je to zdravo to je svakako pitanje za razmišljanje…

Lagani i izazovni aspekti

U principu nijedan aspekt Venere i Plutona nije lak već intenzivan, ali se trigon i sekstil smatraju fleksibilnijim. Kvadrat, opozicija, konjunkcija i pogotovo natalna inkonjunkcija traže jako veliki nivo svesnosti i oprez. Ako vaša Venera formira aspekt sa Plutonom partnera ili obrnuto može biti naglašena velika opsesivna potreba da budemo sa njim. Iz ugla partnera to uopšte ne mora tako da izgleda.

Aspekt će pokazati kakve prepreke u psihi će morati da se prevaziđu. Ipak, izazovni aspekt može dati dugotrajnost ako smo otvoreni za unutrašnji rast umesto da okrivljujemo jedno drugo. Karmički partner, ako se ostali faktori poklope, može ispuniti naše potrebe i snove koliko god delovalo kao nemoguće. Zato vrlo često ovaj kontakt vidimo u bračnim vezama jer je veza potrebna da bi se neke lekcije naučile.

Ako postoji aspekt Venere i Plutona u sinastriji, koliko god veza ili brak da traje, drastično će se promeniti vaš odnos prema intimnosti. Primetila sam da će osoba koja ovaj aspekt ima naglašen u natalu težiti da privuče partnera laganije energije jer ni sa svojom snažnom energijom ne izlazi lako na kraj. Ponekad tranzit donese partnera sa kojim se isti aspekt formira u sinastriji. Zato je uvek važno detaljno analizirati obe natalne karte i kontekst. Sa Plutonom ništa nije uočljivo na prvi pogled!

Venera trigon Pluton

Natalna Venera trigon Pluton osnažuje uverenje da smo vredni ljubavi. Verujemo da nas ljubav neće napustiti dok se suočavamo sa životnim promenama. Karakteristična je vera u ljubav i uverenje da je moguće pronaći sreću i pravu ljubav za ceo život. Jasno nam je kakav parter nam treba da bi naše potrebe bile zadovoljene.

Aspekt podržava svest o novcu i nekretninama jer je sve energija. Materijalni rast je odraz unutrašjeg sklada i spremnosti na velike promene. Moć uvek postoji kada smo uravnoteženi, a onda je takva i veza koju mora odlikovati diplomatičnost i lepota.

Duboko razumevanje i istinska ljubav omogućavaju da odnos traje. Međutim, moramo videti aspekte ove dve planete u obe natalne karte. Biće potrebno da se obrati pažnja na znak, jer on menja manifestaciju ovog aspekta uz položaj u kući. Ako je aspekt na uglovima u sinastriji tada nam karmički partner ili sudbinski događaj menja život posle čega ništa više neće biti isto.

U tranzitima natalna Vener trigon Pluton govori o snažnom kontaktu usled moćne privlačnosti. Potreba da imamo duboku intimnu vezu sa ovim partnerom je ogromna, a emocije se proživljavaju strastveno. Tranzit može doneti osobu koja želi isto što i mi, pojednako intezivno, pa se trudnoća dešava brzo. Pod ovih tranzitom možemo upoznati ljubav za ceo život i zajedno napravite krucijalne promene koje rezultiraju emotivnom bliskošću.

Venera sekstil Pluton

Tranzit natalna Venera sekstil Pluton pruža osećaj da smo pronašli pravu osobu za nas o kojoj smo oduvek maštali. Odnos ima osećaj dubine i bliskosti koju nismo do sada osetili sa nekim drugim. Promene koje doprinose razvoju odnosa se spontano dešavaju jer smo otvoreni za to. Veza započeta pod ovim tranzitom može da traje ceo život.

U slučaju da imamo izazovniji položaj ove dve planete u natalnoj karti tenzije i napetost će se lakše rešiti tokom trajanja tranzita. U sinastriji kada Venere formira sekstil sa Plutonom partnera ili obrnuto potstiču jedno drugo na transformaciju. Deluje da se odlično poklapaju jer ih motiviše ista težnja.

Osoba prikazana Plutonom u nama budi potrebu da nešto važno promenimo u svom životu. Kako vreme prolazi odnos postaje sve dublji, ali privlačnost ne jenjava. To su oni parovi koji slave pedeset godina braka! Vrlo često zato u sinastriji može ukazati na brak i decu.  Partner je došao u naš život da bi uneo velike promene koje nas podržavaju i jačaju našu životnu ravnotežu.

Venera kvadrat Pluton

Venera  kvadrat Pluton u natalnoj karti govori da ljubavi nema dovoljno, tako uvek izgleda. Deluje da ljubav dolazi u momentu krize i problema pa je za vezu neophodan konstantan unutrašnji sukob. Taj sukob odaljava potencijalne partnere. Zaglavljeni smo u prošlosti sećajući se starog bola i opsesivno prizivajući jednu napetost za drugom.

Pritisak je prisutan ali gurnut u nesvesno i pod njim nijedna veze ne može za traje. Postoji snažan strah od ljubavi i intimnosti kao i opsednutnost određenom osobom koja nam je nedostižna. Privlače nas oni sa kojima ne možemo da pronađemo zajednički jezik jer su izazov za našu unutrašnju ravnotežu. Privlači nas ,,ljubavna klackalica’’ sa partnerima koji nas zavlače i istovremeno slamaju našu moć da vladamo sobom i osetimo se voljeno.

Svađe, emotivne borbe, pogrešno kanalisan bes i momenti nezainteresovanosti jer je partneru dosta drame se smenjuju. Ljubav je okrutna i peče a nakon nje ostaje krivica i ogorčenost. Moramo da oprostimo stare povrede i ne otvaramo stare rane. Kada dobijemo to što želimo, povlačimo se jer nas drama uzbuđuje. Međutim, to što mislimo da je ljubav velika je manipulacija sve dok stare rane ne zacele. Ponašanje motivisano ogromnom unutrašnjem tenzijom, ako se ne razreši, dovodi do ponovnog napuštanja. Vrtimo se u krug, jer prvi put nismo naučili pa moramo iznova to da prođemo.

Šta aktivira tranzit/sinastrija?

U tranzitima Venera kvadrat Pluton govori o zaglavljenom odnosu i načinima njegove transformacije. Tokom tranzita počinjemo da budemo svesni konflikta koji je od početka prisutan samo ga nismo videli. Pluton kao magnet izvlači napolje toksičnost koja kvari ravnotežu u vezi. Obema osobama rukovodi nesvesno kao i jaka želja da imamo moć i kontrolu jedno nad drugim.

Njihov ego je konstantno u konfliktu što vodi raskidu jer je odnos nezdrav. Nedostatak poverenja i pritisak koji jedna osoba vrši na drugu su koren problema. Kako egzaktni tranzit slabi tako će i ovaj intenzitet slabiti. Tada imamo utisak da to više nije to, iako sada tek jasno vidimo stvari. Energije osoba nisu usklađene pa stavljaju sebe u situaciju u kojoj bar jedno od njih biva jako povređeno. Sebičnost, bes i manipulacija usmrćuju ljubav u startu.

U sinastriji Venera kvadrat Pluton govori o nespremnosti na kompromise, a ponekad čak nasilju i zlostavljanju. Pluton pokazuje odbačene delove naše ličnosti koje vidimo u Veneri. U osobi koju volimo vidimo odnos prema sebi, ali od te slike bežimo jer je zastrašujuća. Pokazuje odnos koji će se u nekom trenutku prekinuti jer jedan partner želi više ili manje. Ključni problem je ovde nejednako davanje ljubavi i nepodudaranje pravca u kom želimo da odnos ide.

Pluton može tražiti više nego što smo spremni da damo pa ako to ne dobije sklon je prevarama, lažima, manipulaciji i ucenjivanju. Ne bira sredstvo i uglavnom dobije šta želi. Može uključivati razne seksualne probleme, igre moći i kontrole. Sukobi su česti jer konflikt stalno tinja u svesti. Partner bi želeo sve, ali da ne da puno. Na taj način malom količinom pažnje uspeva da kontroliše drugu stranu koja samo želi da bude voljena. Ovo je najčešće bolna i mučna karmička veza.

Venera inkonjunkcija Pluton

Natalna Venera inkonjunkcija Pluton priča o gubitku koji nas je jako ranio. Posledično počeli smo da sumnjamo u to da li mi uopšte zaslužujemo ljubav. Partner otvara stare rane koje još uvek bole. Neiskrenost koja se vidi kako ulazimo u vezu uz sklonost ka prevarama počiva na težnji da okolina pokaže da vredimo. Tako stavljamo sebe u situaciju da potpuno izgubimo moć.

Jaka potreba za ljubavlju stavlja nas u očajnički položaj pa sve radimo da izvučemo ljubav koje nikad nema u meri koju tražimo. Pokušavamo da prikrijemo nesklad koji postoji duboko u našoj energiji, ali obično time još više povređujemo sebe i one koje volimo. Borbe u ljubavi ostavljaju nas žrtvom pritom gubeći sve dokle god ne naučimo da se osećamo zaista vredim pažnje i nežnosti.

Ljubavne veze prate gubiti velike količine novca, resursa, nekretnina i časti. Ne možemo da zadržimo ono što smatramo duboko u sebi da ne zaslužujemo. Zato privlačimo partnera koji će nas iskoristiti. Uvek bi trebalo da se setimo da onako kao ne bi voleli da se sa nama postupa ne treba da postupamo sa drugima. Spremni smo da budemo nečiji otirač da bi bila voljeni jer nas motiviše unutrašnja glad. Dokle god to osoba ne promene i podigne standard prolazi kroz turobne veze.

Kako se doživljava u sinastriji?

Ovo može biti vrlo disfunkcionalna, agresivna i bolna veza. Postoji neslaganje u temperamentu. Jedna osoba iskorišćava drugu uzimajući i tražeći sve više i više. Ako nam je lako da postavimo granice, a to uvek zavisi od toga koliko cenimo sebe i koliko smo svesni lične vrednosti, onda ćemo izbegavati ovakve odnose. Partner troši naše energetske resurse želeći nešto što mi nismo spremni da mu zaista damo. Čest je primer prelepih žena koje tokom veze postaju oronule zapuštene starice dok partner poboljšava ne samo svoj izgled već finansijsko stanje i reputaciju.

Jedna strana stalno daje da bi dobila ljubav, ali se to nikad ne desi. Partner zloupotrebljava ljubav i manipuliše nama zato što mi sami ne znamo da vladamo sobom. Potrebno je da naučimo da ojačamo svoju ličnu moć. Zato smo i privukli ovog partnera. Kada naučite da se izborite za sebe tada ćete biti svesni da nema potrebe da budete u vezi koja ne zadovoljava vaše potrebe.

Venera konjunkcija Pluton

Konjunkcija u natalnoj karti je prisutna kod ljudi koj imaju magnetizam i jake strasti. Ne moraju biti klasično lepi, čak ih mogu smatrati odbojnim. Naglašen seksipil i putenost svi primećuju i nisu ravnodušni na to. Međutim, ovo su vrlo snažne ličnost koje imaju cilj da osete moć koju su nekad davno izgubili voleći nekog kao malo vode na dlanu. Iako mogu da budu vrlo verni, ako procene da partner više ne zaslužuje njihovu lojalnost, mogu postati vrlo promiskuitetni u cilju da se osete moćno.

Naravno, biće mi bitan novac i položaj, ugled u društvu i materijalni predmeti koji su statusni simbol bogatstva. Oni ne žele da ih smatrate da sa njima može lako. Želi da je ozbiljno shvatite pa tako u ljubavi kada stvari postanu manje dramatične i kada osvesti da partner ipak ima i život pored ljubavnog, počinje sa zadovoljenjem svojih strasti na nečasne načine. To može značiti tajne veze, afere i aktivan seksualni život pored braka. Ono što se vidi uvek krije puno toga nevidljivog, pa brak postoji iako je u seksualnom i strastvenom smislu mrtav.

U trenucima kada se oseti napušteno, što je već doživela u detinjstvu, sve čini da osigura pažnju koju neće izgubiti. Obično izabere osobu koja joj to ne može dati na tako intenzivan način. Zna kako da održi odnos koji je na rubu sloma, da uradi pravu stvar, diplomatski sve u cilju da osigura položaj i moć. Potreba za kontrolom drugih ipak ne voli da doživi kontrolu i manipulaciju. Zato ljudi bivaju privučeni njome zbog tog intezivnog naboja, ali nakon tako jakih strasti žele distancu. Teško je biti pored vuklana koji svakog časa može da bukne.

Način da odnos traje je da se radi na poverenju i iskrenosti. Nažalost, osoba najčešće traži dramu da bi dokazala da je zaista vredna. Jednostavni odnosi nisu joj zanimljivi. Ljubavne veze je kroz život menjaju, ali ako nema pravo samopouzdanje uvek će joj trebati neki doping spolja, kroz potvrdu da je vredna ljubavi i pažnje. Brak može da traje, ali će ga karakterisati drama, turbulencija, povređivanje, prevare i velika količina njuškanja, prikrivanja i laži.

Šta se dešava tokom tranzita?

Venera konjunkcija Pluton govori o ljubavi koju znamo iz prološlog života i koju opet srećemo. Osećamo snažnu privlačnost i želju da budemo zajedno pa je ovo jedan od faktora naglašene karmičke veze. U život nam ulazi neko ko traži ljubav sa podjednakim intenzitetom. Obično imamo snažu potrebu da nas partner poseduje, da znamo da smo njegovi. Tranzit kao da otvara orkanske visove strasti.

Ipak, kada se dogodi raskid ove osobe lako ponovo uspostave kontakt jer ih sudbinska nit veže. Ako je prisutna manipulacija, što prvo moramo videti kroz natalnu kartu, vezu može karakterisati ljubomora i nesvesno ponašanje koje se projektuje na partnera. Tranzit u nama budi deo ličnosti koga nismo bili do tada svesni. Govorimo i radimo stvari koje smo do tada smatrali zabranjenim. Prosto ne možemo da se kontrolišemo, a sve to kreće od toga da ne razumemo sebe.

Nakon toga sledi kajanje jer nas to ipak ne vodi bliskosti. Zato je važno da iskeno naučimo da komuniciramo sa osobom koja nam se sviđa. Potrebno je od početka jako intenzivnu ljubav odražati u običnim životnim uslovima. Tranzit može doneti ljubav za ceo život, ako strast i seks ne brkamo sa emocijama i ljubavlju. Kada se u odnosu osećamo sigurno onda veza pruža transformaciju. Inače je sve destrukcija ako osećamo da će partner u nekom trenutku nestati iz našeg žviota.

Kako se pokazuje u sinastriji?

U sinastriji govori o snažnoj vezi gde odjednom počinjemo da bivamo opsednuti partnerom. Privlačnost je obostrana i želimo da osvojimo ovu osobu što pre. Deluje da stupamo u kontakt sa delom ličnosti koji do tada nismo imali prilike da živimo. Iako često ovakvi kontakti padaju u kategoriju zabranjenog voća obično neki vid ekstremnog postojii.

Međutim, puno toga će nam reći znak. Ova kombijacija će biti najmoćnija ako se nađe u Škorpiji i u osmoj kući. Ipak, tada ljubav može dobiti ukus mržnje. Svakako ovde imamo fokusiranost na jedan cilj, snažno usmerenje da budemo sa partnerom na jedan određeni način, ,,zauvek i uvek’’ i ne vidimo ni prst pred nosom.

Pluton vidi ljubav koje je gladan a sada mu je odjednom servirana na tanjiru. Gubitak i prekid veze jako teško preboljeva. Neće da pusti da partner ode pošto smatra da se jedino sa njim oseća celim. Velika količina energije se generiše između ove dve osobe bez obzira da li su zajedno ili ne.

Odnos postaje jako brzo dubok, ali Venera ne želi tu dubinu praćenu dramom, već uživanje, zabavu i ljubav, a ne mrak. Zato Pluton ponekad na sve načine pokušava da izmanipuliše Veneru. Osoba koja je odrasli u porodici gde se negovala prava ljubavi i gde se zna šta znači dobra a šta nekvalitetna veza, neće želeti da odnos traje jer je to prosto previše za njih.

Venera opozicija Pluton

U natalnoj karti aspekt govori da u sebi potiskujemo sve ono što smo okarakterisali kao neprijatno, ružno ili toksično. Ipak, tako skrivamo istinu od sebe i onih koji bi mogli da nas vole. Borimo se protiv sebe, a onda to srećemo u svojoj realnosti, ali se pretvaramo da nije tako. Aspekt se hrani ljubomorom i nemogućnošću da dođemo do onog što nam se dopada. Što je prepreka veća mi više želimo to.

Ipak, samo u drugima vidimo tu svoju Plutonovsku stranu jer smo je skroz negirali u sebi. Ova osoba ljubav ne prepoznaje jer smatra da mora uključivati probleme. To je prati od malena. Nesvesni uplavi vode je kroz partnerske krize i teškoće u kojima mora da transformiše sebe. Inače zauvek gubi priliku da voli i pronađe osobu koja je njen par.

Ljubav je zaista sve ili ništa. Kada nam se neko opsesivno dopadne, ne vidimo one sa kojima bi veza bila lagana i lepa. Dopada nam se tuđi muž, šef ili neko ko nije primeren po godinama. Što je nešto više zabranjeno to je više privlači.

Njena opsesija nezdravim ljubavima počiva na lošoj proceni partnera sa kojima stupa u vezu. Ne nalazi sebi slične već potpuno nekompatibilne partnere čije razlike ne mogu da se pomire i daju ravnotežu koju veza traži. Treba da uči zdravo izražavanje i primanje ljubavi i da osvesti da probleme za koje krivi partnera oduvek nosi sa sobom u svom biću. Uz pomoću partnerovog prisustva po prvi put vidi jasno svoju emotivnu prirodu i stare rane.

Kako se doživljava tranzit?

Venera opozicija Pluton govori o naglom prelasku ljubavi u mržnju ili ekstremnu opsesiju jer obično se nalazimo u vezi kada iznenada bivamo privučeni ovom osobom koja je došla u život ovim tranzitom. Ljubav i strast se prepliću ali obično ta strast nema meru pa počinje da se pretvara u emocionalno zlostavljanje i očekivanje da seksualna veza postane veza za ceo život.

Ovo su veze koje karakteriše nasilna priroda bar jednog od uključenih kao i manipulacija da bi se ljubav održala iako nje ni nema. Jedna strana može zloupotebljavati drugu jer dobija nešto što želi. Međutim, nijedna strane ne dobija ono što joj je stvarno potrebno.

Tranzit govori o velikom strahu da će voljeno biće otići i napustiti nas a to se i desi ako mi toliko dugo napuštamo sebe. Raskidi nakon kojih sledi pomirenje pa opet stres su česti. Nekad je sve povezano sa novcem ili dogovorom koji nije ispoštovan. Iako je veza burna, obično se isti obrazac ponavlja dokle god ne osvestimo da su potrebne promene. Prvo u nama pa onda u odnosu sa onima koji su nam bitni.

Kako se manifestuje u sinastriji?

U sinastriji govori o intezivnom kontaktu koji je nestabilan pa su ljubomora, strah i ucenjivanje česti. Veza je dramatična, sa sklonošću ka ekstremnom turbulentom ponašanju koje izaziva drugu stranu da izvuče najgore iz sebe. Iako se mogu snažno privlačiti dinamika u odnosu je nezdrava.

Tokom vremena, a ponekad već na početku veze, osobu koja nam se dopadala počinjemo da mrzimo. Postaje nam odbojna zbog svoje konfliktne prirode. Ovo nikako nije lako za zajednički žviot, jedino za strasne veze koje će trajati kratko. Jedna osoba će i posle raskida dugo patiti. Bivši partner može biti potpuno nezainteresovan i praviti se kao da se ništa nije desilo. Ne želi da pokaže da je ta nekad tako bliska osoba i dalje bitna i da može da ga duboko dotakne i rani.

Obično Pluton ima kontrolu nad dešavanjima i nameće promene koje Venera ne može da isprati. Posle ove veze ništa nije dovoljno snažno jer smo intenzitet i dramu počeli da povezujemo sa ljubavlju. Ipak, odnos jedino može biti privlačan ljudima koji su sami po sebi skloni problematičnom ponašanju i niskim vibracijama.

Osobe koje manipulišu drugima će privući Plutona koji će još snažnije manipulisati njima. Posle ovakvog odnosa ostaje samo veliki bol. Ipak, svaki partner je tu jer nam je bio potreban čak i kada to znači da smo skoro zbog njega izgubili život. Odnos Venere i Plutona moramo povezati sa odnosom Meseca i Plutona.

Povezani članci

AFIRMACIJE ZA NATALNE PLANETE

Afirmacije prema položaju natalnih planeta možete ponavljati ispred ogledala, uz muziku ili pisati u dnevniku. Afirmacije su koncipirane da naglase pozitivan kvalitet natalnog položaja ili da dodaju kvalitet koji nije istaknut.

Pročitaj više

Kako isceliti stresne tranzite?

Trenutno prolazite kroz stresan tranzit i pitate se šta da radite. Mnogi tranziti traže da se stane, da se odmorimo ili promenimo nepodržavajuća uverenja, ponašanja i navike koja nas drži zarobljene u prošlosti. Većini ljudi je teško da zaista stane i udahne. Ali to je prvi korak.

Pročitaj više

TRANZITI U ASTROLOGIJI

Svaki tranzit se dešava baš onda kada je potrebno za nas iako nam može delovati da je to najgore što je moglo da se desi. Ipak, u Kosmosu postoji savrešno vreme za sve, iako ono nije isto za svaku osobu.

Pročitaj više