KARMIČKA LJUBAV: Venera i Saturn

Maja Lazić
januar 20, 2023

KARMIČKA LJUBAV: Venera i Saturn

Tema teksta je Venera i Saturn.

U ovom tekstu ću obraditi neke od značajnijih aspekata Venere i Saturna u natalnoj karti, tokom tranzita i u sinastriji. Osobe koje imaju ovaj natalni aspekt uče karmičke lekcije u ljubavi. Tokom tranzita osobe sa kojima su spojene kroz prošle inkarnacije ulaze u njihov život.

U sinastriji ovo je pokazatelj odnosa koji imaju prepreku i gde se čeka na ljubav što crpi enerigiju za oboje. Saturn ima stabilizirajući uticaj, ali je za snažnu ljubav potrebno da imamo podršku i kroz neke druge aspekte koji će olakšati teret ,,karme’’.

Venera sekstil/trigon Saturn

Venera sekstil/trigon Saturn u natalnoj karti ukazuje da osoba ulaže u vezu i da je spremna da se potrudi da je održi. Ono što nam ne odgovara uspevamo da prevaziđemo da bi odnos trajao. Zato je ovo aspekt kod ljudi koji su prilično prizemni u ljubavi i čiji odnosi traju jer su spremni na dugoročno ulaganje pažnje. Osoba ima uverenje da će veza opstati ako se potrudi. Ljubav je karmička i naučene lekcije nas podržavaju.

Venera sekstil/trigon Saturn u tranzitima daje priliku da ostvarimo ljubavne želje. Vreme nam ide u prilog i u zavisnosti od uzrasta, veza može imati stabilan tok. Ovo je povoljno vreme za ulazak u brak. Shvatamo da je ljubav postojana i da smo našli pravu osobu za nas. Veze se produbljuju i dobijamo prilike za uspeh. Osoba oseća da je podržana, ali mora da uloži trud od čega i rezultati zavise.

Venera sekstil/trigon Saturn u sinastriji pokazuje partnere koji se međusobno podržavaju. Mogu da ostvare stabilnost u kojoj će uživati. Romantike može nedostajati iako spolja deluje da je sve super. Odnos je staložen i partner nam mnogo toga omogućava ispunjavajući naše želje. Može faliti nežnosti. Praktična ljubav olakšava život dveju zrelih osoba. Partner pruža i daje ono što nam treba iako je emotivno suzdržan što ne znači da nas ne voli.

Venera opozicija Saturn

Venera opozicija Saturn u tranzitima je vreme kad shvatamo da se naše želje ne poklapaju sa mogućnostima za vezu. Za naše dobro je da ,prizemljimo’ očekivanja i realistično pristupimo životu. U vezi je moguće udaljavanje što nam omogućava da shvatimo da li možemo da budemo zajedno ili ne. Partner može biti zauzet obavezama i nema puno vremena za nas.

Odnos se hladi ili puca. Shvatimo da imamo različite planove. Treba osvestiti kuda želimo da veza ide i da li smo spremni na odnos ,,u dobru i zlu’’. Tranzit nam donosi priliku da utvrdimo šta želimo i da li partner želi to isto. Deluje da se naši putevi ne mogu ukrstiti.

Venera opozicija Saturn u sinastriji je obavezujuća karmička veza. Način izražavanja emocija ne podržava ono što dugoročno želimo. Partner želi ozbiljnu vezu, ali se mi još uvek nismo odličili. Privlačnost je velika, ali iskusniji i stariji partner određuje tok veze. Od njega možemo puno da naučimo. Jedna strana nije otvorena da se opusti i uživa, već sve gleda preterano ozbiljno. Postoje očekivanje i različit odnos prema životu koji donosi blokade u vezi.

Ako obe strane nisu spremne da investiraju u vezu brzo nastaju problemi. Nismo uvek spremni za dugotrajni odnos. Od natalne karte obe osobe zavisi da li mogu da se nađu na pola puta. Jedan partner je krutog stava i trezveno posmatra ljubav kalkulišući dok druga strana samo želi da uživa i zaboravi na dužnost. Postavljanje granica će biti ključno da bi ljubav mogla da raste. Ako to ne uradimo Saturn će ih postaviti kroz odluku partnera ili hlađenje.

Venera kvadrat Saturn

Venera kvadrat Saturn u sinastriji je inhibirana ljubav. Ovo je bitna veza koja će odrediti bilo koju narednu i sam odnos prema ljubavi. Jednom partneru je ova veza ceo život, dok drugi u svemu vidi samo zezanje nesvestan posledica. Period sreće prati bol i tuga jer se nisu našli u pravo vreme na pravo mestu.

Kao da nisu svesni da bi produbljivanje odnosa tražilo obostranu zrelost. Jedna strana nije preterano odgovorna, a druga nije dovoljno fleksibilna. Stegnutost dovodi do hlađenja partnera koji je znatno opušteniji. Atmosfera je ,,poslovna’’ i nije im dugoročno udobno zajedno. Partner radi šta želi i šta mu prija a mi želimo da znamo da se obavezao. Deluje da ne znamo tačno šta (ne) može u vezi da se radi.

Ne zna se kuda odnos vodi i izgleda da se zaglavio. Jedna strana želi da dobije sve, ali da se ne obaveže. Nejednakost može biti vidljiva u odnosu prema novcu, obavezama i ljubavi. Ovo je često bolna veza dveju osoba koje nisu imale sluha za potrebe druge strane. U sinastiji se sreće kada već u natalnoj karti postoji problem!

Kako se ovaj aspekt ispoljava u tranzitima?

Venera kvadrat Saturn u tranzitima je vreme kada treba prihvatiti odgovornost za prošle akcije i osvestiti da li se želje uklapaju sa ponašanjem. Osoba počinje da postaje svesna unutrašnjih blokada da ostvari vezu ili uspeh. Blokada nije spolja već u nama samima. Želimo nešto što nema realne osnove jer je potrebno da prvo uskladimo svoje ponašanje.

Osoba na primer želi da bude pisac, ali nijednu stranu teksta ne napiše i tako godinama priča a slabo dela. Lenjost utiče na rezulate. Sada se suočavamo sa tim posledicama nedelanja. Shvata da je opuštenost sa kojom je pristupala ciljevima i željama ne može odvesti do željenog rezultata. Od nje same zavisi da li će uložiti trud što će odrediti prvenstveno karakter i snaga ličnosti.

Venera konjunkcija Saturn

Venera konjunkcija Saturn u tranzitima je vreme kada moramo jasno da vidimo posledice svojih prošlih akcija. Šta osoba želi to treba da proprati i ponašanjem. Osoba postaje svesna da nije ništa činila pa da zato ni nije ostvarila željeno ili da je grešila u ljubavi. Deluje da sada zbog prošlosti nema izbora i za osobe kije su u vezi i one koje su same.

Veza sa nekim ko je stariji i ko ne može da bude sa nama može započeti u ovom periodu. Puno će nam reči znak i kuća konjunkcije. Ovo nije prijatan tranzit, ali traje između desetak i mesec dana. Mnogo je mudrije da se osoba posveti introspekciji nego očajničkim ulaženjem u veze sa onima koji joj ne mogu pružiti ljubav. Osoba se ponekad više fokusira na posao i konkretne rezultate i tako nadkompenzuje ono što nema. Plaši se gubitka novca, starenja, smrti dragih ljudi.

Trezveni pristup će pomoći kao i osvešćivanje strahova. Tranzit pomaže da dođemo do sigurnosti, ali to često znači da ovako dalje više ne može. Partner ne može da bude taj koji će nam pružiti sve i ako je tako bilo do sada, veza će se okonačati zarad nas. Osoba mora da prihvati obaveze i dužnosti koje ima i uloži trud u ono što je čini srećnom. Treba da posveti vreme onome što je nekada volela i da napuni svoj ljubavni rezervoar ljubavlju prema sebi.

Kako se ovaj aspekt pokazuje u sinastriji?

Venera konjunkcija Saturn  u sinastriji je pokazatelj ozbilje veze i dugotrajnosti ljubavnog odnosa. Ovo je često karmička veze i partneri su poznati jedno drugom iz prošlim inkarnacijama. Osećaju da su se upustili u nešto što može biti značajno. Ipak, to ne znači da će biti lako. Sve zavisi od natale kuće/znaka i kako su Venera i Saturn postavljeni u natalnim kartama.

Ovo je obavezujuća veza. Faktor zrelosti je važan kao i odgovoran prustup prema ljubavnom životu. Nije preterano zabavno već se odmah oseća pritisak. Partner je hladan i ozbiljan a pažnju stidljivo pokazuje. Oslanjamo se previše na njega i krivimo ga ako veza ne ide dobro.

Osećamo da mu dugujemo nešto. Uvek postoje očekivanja koja kvare ljubav. Orbis, retrogradnost, ali i uzrast i zrelost su važni faktori. Nije nam lako i deluje kao da nije zanimljivo i uzbudljivo iako smo od ove veze to očekivali. Previše obaveza na početku može ubiti ljubav u samom startu.

Kako se ovaj aspekt ispoljava u natalnoj karti?

Venera konjunkcija Saturn u natalnoj karti je ljubav koja mora da se zaradi i zasluži. Ovo uverenje je osoba ,,pokupila’’ od nekog starijeg člana porodice. Samopouzdanje nedostaje. Osoba ne zna kako da iskoristi svoje sposobnosti i stvori oslonac. Suzdržana je u odnosima i izražavanju ljubavi. Teško joj je da se otvori i prepusti u vezi. Trudi se i nije joj prirodno da primi ljubav jer se od nje u nekom trenutku života ogradila.

Deluje da mora da da više nego drugi, a ne dobije puno. Želja joj je da ima sigurnost kroz odnos, ali je u sebi prvo mora naći. Kada konačno uđe u vezu, što se može stalno odlagati, želi da zna na čemu. Tumačenje će zavisiti od znaka i kuće. Ono što smo stvorili do sada utiče na to koliko se osećamo vredno da volimo i imamo ono što želimo.

Osoba je štedljiva i vrlo ozbiljna. Ne ume da uživa. Suzbija razvoj veze čekajući prikladnije vreme, ali tada ljubavi više nema. Kupi na primer lepu haljinu, ali je čuva za posebnu priliku koja nikad ne dođe. Tako se odnosi i prema svojim potrebama. Mora da nauči kako da bude toplija prema drugima i sebi. Naklonost treba da se zasluži. Ne pokazuje se lako i partneru mogu presesti njeni ,,testovi vernosti’’.

Ima velika očekivanja od drugih što stvara pritisak i težinu. Ne oseća se vrednom da primi ljubav. Ovo su osobe koje će prihvatiti praktični poklon, ali će je zbuniti iskazivanje nežnosti jer je to za njih nejasan pojam. Čim osoba osvesti da je vredna ljubavi biće joj lakše da je pronađe i održi. Iako može dugo biti u vezi koja joj ne odgovara, to mora da služi da se više otvorim a ne da bude u odnosu samo zarad dužnosti gde ljubavi uopšte nema.

Venera inkonjunkcija Saturn

Venera inkonjunkcija Saturn u tranzitima deluje kao da je ljubav uvek izvan mogućnosti. Ovo je period neuzvraćnih i bolnih ljubavi. Nema zadovoljstva jer potrebe nisu prepoznate. Postajemo svesni da ne poznajemo sebe dovoljno. Ne znamo kako da dođemo do sreće u vezi. Veze nikud ne vode, prekidaju se, prate ih stalne poteškoće i razdvajanje. Previše se razlikujemo od partnera koji nam se dopada. Ono što želimo ne možemo u ovim okolnostima da ostvarimo. Pokušavamo, ali je slab rezultat. Treba da se usmerimo na sebe, a ne na druge.

Venera inkonjunkcija Saturn u natalnoj karti je pokazatelj krivice koja sprečava da se veza razvije i ljubav primi. Očekivanja se ne uklapaju sa ponašanjem. Ne prihvatamo odgovornost za ono što smo radili u prošlosti. Osoba ne veruje da je vredna ljubavi ne znajući kako da je primi od okoline. Zarada može biti problem i sve što se tiče uspeha i novca.

Daje sve za šačicu pažnje. Ne zna kako da traži ono što joj treba pa ostaje u vezi koja nema smisla. Postoji razlika u godinama ili neki drugi vid nejednakosti i karmičkih dugova. Očekuje sve od nekog ko nema šta da joj da. Misli da ljubav mora da se zasluži. Ne ume da štedi novac pa se razbacuje kad nema ulazeći u dugove. Nema bliskosti u vezi koju prate poteškoće. Ovo je često neuzvraćena ljubav.

Mislimo da ćemo biti voljeni, ali to ne biva. Partneru nije prijatno sa nama. Moramo da preuzmemo odgovornost i poštujemo sopstvena pravila u ljubavi prihvatajući da partner takođe ima očekivanja. Kad postoji okvir šta je ok, a šta ne ljubav raste. Ako imamo zdrava očekivanja u veza i ako smatramo da smo vredni da imamo funkcionalnu vezu osoba može biti uspešna i u poslu i odnosima. Do tada, puno toga treba da nauči!

Povezani članci

PLUTON I VLADANJE SOBOM

Kada aktivirate natalni Pluton spremni ste da život gledate očima alhemičara. U ovoj planeti krije se vaša ključna životna strategija. Sa Plutonom je sve kompleksno. A obično se tiče afera u koje smo se upetljali i koje su povezane sa nekom dubokom ranom. Pluton u aspektima vodi trnovitim putem do autentičnog ja i posvećenosti ciljevima koji prevazilaze ovu inkarnaciju, gde smo nekada zgrešili i pogrešili ali sada ispravljamo.

Pročitaj više

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više

AFIRMACIJE ZA NATALNE PLANETE

Afirmacije prema položaju natalnih planeta možete ponavljati ispred ogledala, uz muziku ili pisati u dnevniku. Afirmacije su koncipirane da naglase pozitivan kvalitet natalnog položaja ili da dodaju kvalitet koji nije istaknut.

Pročitaj više