TELEPATSKA LJUBAV: Venera i Neptun

Maja Lazić
januar 3, 2023

TELEPATSKA LJUBAV: Venera i Neptun

Tema teksta je Venera i Neptun u aspektima.

Venera govori o onome što volimo. Tiče se materijalnih stvari i uživanja u njima. Neptun sa druge strane govori o fantazijama, maštarijama i tiče se nefizičkog. Divno je kada Neptun omogućava da imamo snove i vizije, a da ih zatim materijalizujemo kroz Veneru. Međutim, ako to nije moguće pojavljuje se osećaj razočaranja.

Venera govori o čulnom uživanju, a Neptun o eteričnom i astralnom svetu. Aspekti ove dve planete mogu biti prisutni i u važnim prijateljstvima, a ne samo u ljubavnim odnosima. U natalnoj karti mogu pokazati odnos prema novcu i vrednim predmetima.

Tranzitni aspekti se mogu ispoljiti kroz nejasnu ličnu vrednost, gubitak skupih predmeta, uništavanje stvari ili potrebu da kreiramo vizuealnu ličnost koja ne odražava naše pravo emotivno stanje niti ljubav prema sebi. Bajke, romatični filmovi i ideali koje vidimo iz pop kulture i svetske književnosti vode nas često dalje od realnosti a pravo u zavisnost od ljubavi. U ovom tekstu ću obraditi neke od važnih aspekata u natalnoj karti, sinastriji i tranzitima.

Venera sekstil/trigon Neptun

Venera sekstil/trigon Neptun u sinastriji govori o potencijalu za vrlo lepu romantičnu vezu koja ispunjava snove i fantazije. Baš ono o čemu smo maštali uspevamo da ostvarimo i materijalizujemo. Odnos je rastrećen i relaksirajući, a energija ljubavi nas hrani i isceljuje. Obično tokom veze putujemo na glamurozna mesta ili dobijamo luksuzne poklone. Ipak, znak i kuća, a još više stanje planeta u individualnim natalnim kartama će reći više. Aspekt će sve učiniti bajkovitim!

Venera sekstil/trigon Neptun u tranzitima se može ticati ljubavnog uživanja gde se pronalazi ravnoteža između fantazije i stvarnosti. Ljubav je obostrana i vrlo opipljiva. Partner nam tokom trajanja tranzita ispunjava želje. Prijemčivi smo za njegove potrebe. Tranzit ne mora da se odnosi samo na ljubav već umetnost i uživanje na koncertima, u pozorištu, bioskopu.

Može obeležiti vreme odlazaka na zabave, maskenbale i karnevale i kanalisanje umetničkih talenata zbog ljubavi. Ponekad se baš pronađe partner na nekom javnom mestu zabave. A ponekad se neko zaljubi u vas zbog slike, pesme ili kreativnih talenata.

Venera kvadrat Neptun

Venera kvadrat Neptun u natalnoj karti ukazuje na arhetip žrtve u ljubavi. Ipak, celog života kao da bežimo od prave ljubavi koju bi mogli živeti sa nekim stvarnim. Radije biramo ljubav iz mašte ili snova. Želimo da ljubav promeni svet, isceli naše biće i bude lek za sve loše što postoji. Konkretni uticaji se pokazuju kao laži, prevare, razočaranje i bežanje od istine.

Veza može biti zasnovana na maštanjima, a ne na ljubavi koja će uspeti da prebrodi teške trenutke. Tada nas partner napušta jer ni sebe ne volimo dovoljno da bi neko drugi mogao da nas ikada voli na način koji je zdrav. Teško nam je da shvatimo da smo izabrali pogrešnu osobu za vezu koja nije za nas. Od ljubavi očekujemo nemoguće. Neodlučni smo i ne znamo šta želimo što stvara loše odnose u braku ili vezi.

Dokle god nam nije jasno šta nam je potrebno za sreću zbog toliko jakog uticaja snova i mašte biće i ljubavnih razočaranja. Ovo mogu biti tajne veze i sumnja u ljubav nakon venčanja. Ljubav u braku nije ono što smo zamišljali. Tražimo utehu maštajući da prava osoba sigurno negde postoji, ali ne znamo kako da je nađemo.

Ljubavne žrtve

Nismo spremni da preuzmemo odgovornost za ljubavne greške tokom mladosti. Nismo svesni da su naši izbori i odluke bili zamagljeni željom za slatkoćom ljubavi koje možda nikad nije ni bilo. Prava ljubav je nepoznata srcu. Voleli bi da zaljubljenost traje zauvek verujući u šarenu lažu.

Uvek će biti starih ljubavi koje nismo preboleli, a koje nam negiraju zadovoljstvo i pažnju. To nas dalje vodi da nastavimo da sumnjamo u ljubav ili biramo nedostupne partnere. Voljena osoba se ne uklapa u snove. Umesto da ljubav bude lek postaje rana.

Ljubav je velika, ali je veza nepraktična i neodrživa. Varamo sebe i druge umesto da se upitamo šta je to što imamo ili nemamo u ljubavi. Kada nam postane jasno šta zaista želimo i postanemo svesni kako da prihvatimo opipljivu ljubav u obliku koji nije obavezno nalik mašti ili snovima, isceljenje partnerskih odnosa će uslediti.

Šta se dešava tokom tranzita? 

Venera kvadrat Neptun tokom tranzita ukazuje da ne vidimo partnera kakav zaista jeste. Neiskrenost krije bitne delove ličnosti i kao da smo svesni da će ljubav nestati jednog trena. Svaki tranzit može se osetiti kroz nas same ili ,,nazreti’’ kroz ljude u okolini koji ,,glume uloge’’ ,,napisane’’ od našeg nesvesnog. Tranzit može ukazati na neuzvraćenu ljubav i previše snova koji ne prate delovanje u realnosti.

Zavaravamo se da će se ostvariti veza ili da će se ispuniti želje, ali ne vidimo i ne čujemo osobu ispred nas. Tranzit izvlači na površinu zaluđivanje da postoji nešto više čega u principu uopšte nema. Jedan bitan detalj previđamo jer Neptun donosi talas privida.

Tranzit se zato u mnogim knjigama spominje kao vreme prevara i neiskrenosti, ali sam i u praksi primetila da se to često dešava. Oglušivanje o stvarnost i intuiciju vidi se u kućama gde se nalaze ovde dve planete. Tu je potrebno se spustimo na zemlju.

Tranzit je prilika da popravimo ono što ne valja. Tek onda možemo da kažemo da znamo šta je ljubav. Ipak, veći broj ljudi bira kratkotrajnu iluziju. Tokom tranzita ono što je bilo mali problem može da eskalira pošto od idealizacije ne vidimo vezu jasno. Ovo je vreme kada disfunkcionalne veze prestaju da traju. Odnos na daljinu može biti OK, ali kada počne zajednički život u četiri zida i snove zameni puka realnost nastaje problem.

Šta pokazuje sinastrija?

Venera kvadrat Neptun u sinastriji se može doživeti kao veliko očekivanje od veze. Sve brzo počinje da ni ne primećujemo da smo ušli u vezu u kojoj ljubav uopšte nije onakakva kakvu bi želeli. Počinjemo da vidimo da je partner drugačiji. U mašti veza sa njim je onakakva kakvu u stvarnom životu ne možemo da osetimo.

Partner ne bi mogao da ispuni naše želje, ali negiramo činjenice. Ljubavne težnje vode u razočaranje i trošak. Žene ulažu u vizuelnu lepotu da bi im ljubav nekog određenog muškarca na kraju izmakla ili nestala nalik snu. Da li je ljubavi uopšte i bilo? E to je već pitanje za razmišljanje!

Venera konjunkcija Neptun

Venera konjunkcija Neptun u natalnoj karti govori o tome da očekujemo nešto čega nema u opipljivom smislu. Ljubav je za nas bezgranična i idealizujemo je. Sve što volimo je bajkovito i pod uticajem mašte. Osećamo se iskorišćeno jer dajemo deo sebe koji nas na kraju skupo košta ako partner ne želi da se stopi sa nama. Verujemo da ljubav treba da nas spase i da on mora da nas prihvati na način na koji sebe niti vidimo niti volimo.

Možemo biti muzikalni i vrlo talentovani za glumu i umetnost koja na nas ostavlja snažne impresije. Bilo je primera zaljubljivanja u glumca ili pevača koga osoba nikada nije upoznala, ali sa kojim živi u imaginarnoj vezi. Maštati o princu koji će se jednog dana pojaviti je možda i u redu kada smo u tinejdz fazi samo što se to u stvarnosti teško pronalazi. Sanjamo savršenu ljubav želeći srodnu dušu koja će isceliti naš bol.

Veza postoji u našoj glavi i mašti, ali u realnost je nema. Učimo da ljubav materijalizujemo. Avaj, nijedna nije kao u mašti! Pod uticajem romantičnih filmova i muzike želimo glamurozno venčanje i sjaj ljubavi koja će biti lek. Nismo svesni kako da to ostvarimo. Vrlo zaljubljive prirode ne vidimo ličnost osobe koja nam se dopada. Ne znamo kako da se veza produbi jer se plašimo rana koje bi mogle biti posledica otvaranja. Korisno bi bilo da se aspekt kanališe kroz umetnost ili učenje kreativne vizualizacije.

Potrebno je praktično pristupiti partnerskim odnosima. Treba naučito kako da damo oblik onome o čemu maštamo jer ćemo inače biti veoma razočarani. Skloni smo zadobijanju rana u ljubavi jer je naša emotivna priroda nežna. Mogu postojati problemi sa ishranom, viškom kilograma, zavisnošću od slatkiša, kafe i lekova. Možemo kroz šminku kreirati osobu koja ne postoji. U nas biva zaljubljen neko ko nas nikad nije video kakvi jesmo zaista. Ljubav je iluzija, lepa ili ružna-odrediće nivo svesti.

Šta se dešava u sinastriji?

Venera konjunkcija Neptun u sinastriji se doživaljava kao ljubav dveju osoba koje imaju slične želje. Partner je baš onakav kao u našoj mašta. Mi smo njegova devojka iz snova. Ipak, veza može uključivati tajne, iluzije i razočaranja. Snovi mogu postati realnost, ali ponekad se dešavaju i prevare, kada zbog ljubavi gubimo identitet da bi zadržali partnera.

Imamo želju da partneru ispunimo svaku želju. Naše granice su slabe i njegovo pravo lice ne možemo da spoznamo. I on nas vidi sa ,,maskom’’ u nekoj ulepšanoj realnosti. Najbolje što može da se desi je da iscelimo sebe kroz ovu ljubav. Najgore je to što i kada nam je lepo sumnjamo da li je ta ljubav samo iluzija ili postoji zaista. A ako se ispostavi da je sve bila laž još dugo nakon završetka veze možemo osećati miris razočaranja.

Venera inkonjunkcija Neptun

Venera inkonjunkcija Neptun u sinastiji se doživljava kao žrtvovanje radi nekog koga volimo i želimo da očaramo. Potrebno nam je da nas ta osoba voli, ali sve više gubimo sebe. Možemo želeti da se bavimo kreativnim hobijem, umetničkim težnjama ili da uživamo onako kako smo činili i pre, ali partner ima druge planove. Ne može da razume ono što mi osećamo u muzici, književnom delu ili vizuelnom sadržaju.

Deluje kao da samo jedna od osoba može biti srećna. Ne mogu oboje da zadovolje potrebe u vezi jer se ne uklapaju. Odnos tokom vremena rezultira jakim osećajem krivice i ogorčenosti. Ipak, sve to može biti inicijacija da naučimo kako da dajemo i primamo ljubav. Postaje im jasno koja količina žrtve je dovoljna i zdrava u vezi, a kada ulazi u samonegaciju.

Venera opozicija Neptun

Venera opozicija Neptun u natalnoj karti govori o slomljenom srcu zbog izdaje. Možemo biti skloni prevarama u ljubavi. Nemamo jasne granice i očekivanja u vezi. Želimo da nas partner bezuslovno voli. Za nas je to način da se osećamo voljeno, ali kada ljubav prestane da bude opipljiva nastaje problem. Vidimo partnera kroz maštu. Neiskrenost postoji i uči nas da spoznamo granice koliko možemo da damo i koliko možemo da tražimo, uzmemo ili primimo.

Ne volimo partnera kakav jeste želeći da se promeni. Nismo spremni da se prilagođavamo, a projekcija je česta. Nalik osobi koja se zaljubluje u glumca očekujući da je u stvarno životu takav kao u toj ulozi iz filma, želje i mogućnosti su u razdoru. Razočaranja su česta jer ne umemo i ne znamo kako da volimo ono što jeste. Osećamo se kao žrtva.

Ljubav vidimo kao u ogledalu koji uveličava čineći nas debljim nego što jesmo. Vidimo iskrivljenu sliku stvarnosti. Zarad ljubavi se tetoviramo i pišemo pesme ili slikamo. Na najbanalnijem nivou, aspekt se može izraziti i kao kupovina kozmetičkih proizvoda koji su u lepom pakovanju, ali nemaju nikakvu funkciju za lepotu.

Potrebno je setiti se da vas nije razočarao partner već deo vaše ličnosti koji je nekad bio povređen i koji se odvojio i nije integrisan. Dešava se disocijacija i beg u fantaziju da bi se zaštitili od grube stvarnosti. To nas još više povređuje. Ipak, aspekt nas tokom života uči da spoznamo šta je potrebno da bi iscelili sebe.

Da li je Venera i Neptun aspekt koji je bitan u vašoj natalnoj karti i šta ima kao lekciju za vas?

Povezani članci

PLUTON I VLADANJE SOBOM

Kada aktivirate natalni Pluton spremni ste da život gledate očima alhemičara. U ovoj planeti krije se vaša ključna životna strategija. Sa Plutonom je sve kompleksno. A obično se tiče afera u koje smo se upetljali i koje su povezane sa nekom dubokom ranom. Pluton u aspektima vodi trnovitim putem do autentičnog ja i posvećenosti ciljevima koji prevazilaze ovu inkarnaciju, gde smo nekada zgrešili i pogrešili ali sada ispravljamo.

Pročitaj više

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više

AFIRMACIJE ZA NATALNE PLANETE

Afirmacije prema položaju natalnih planeta možete ponavljati ispred ogledala, uz muziku ili pisati u dnevniku. Afirmacije su koncipirane da naglase pozitivan kvalitet natalnog položaja ili da dodaju kvalitet koji nije istaknut.

Pročitaj više