Aspekti u sinastriji

Maja Lazić
mart 20, 2021

Aspekti u sinastriji

Tema ovog teksta su aspekti u sinastriji.

U astrologiji se nikad ne radi o tome ko je koji znak već šta radimo sa natalnom i tranzitnom energijom. Kako koristimo ono što imamo i kako naša energija deluje drugima? Emocionalno ponašanje je vezano za najranija iskustva i u pojedinim slučajevima sprečava razvijanje svih delove natala. Mogu da postoje problemi da se povežemo sa drugima ako ni sebe ne razumemo. Ljubavni problemi uvek idu iz naše natalne karte kao posledica odbačenosti koja vodi koren iz detinjstva.

Različiti ljudi će proširiti ili kontrahovati vašu natalnu kartu. To ste sigurno primetili i sami jer se ne osećate sa svima isto. Sa nekim ljudima prosto je teško biti prirodan, a sa nekima se odmah lako ,,uklapirate’’. Ali šta je tačno sinastrija u astrologiji? Sinastrija je upoređivanje planeta i uglova vaše natalne karte sa istim tačkama u natalu partnera.

Aspekti u sinastriji-osnove

Kvalitet uzajamnih aspekata je važan, pogotovo ako se isti aspekt pojavljuje iz oba ugla gledanja. Ako vas ova tema zanima onda svakako pročitajte moje prethodne objave. (pobrojane sa strane u KATEGORIJAMA) Kada govorimo o aspektima gledaćemo primarno lične planete. Ako one prolaze i kroz tranzitnu konjunkciju sa spoljnim planetama onda se velika promena može desiti u vezi, jer se i mi menjamo.

Aspekti su samo vid energetskog konteksta primanja i odašiljanja energije. Ono što ,,rade’’ jeste da izvlače vaša sećanja iz prošlosti, daleke ili bliske. Mnogi karmički odnosi se bore sa situacijama poteklim iz drugih inkarnacija što ih uvek na kraju i košta ljubavi.

Sinastrijski aspekti Urana, Neptuna i Plutona su generacijskog tima. Nisu toliko bitni za ljubavni odnos. Često predstavljaju karmu iz prošlog života zbog različitog pogleda na život i odnose. Aspekte van elementa nećemo uzeti kao glavne odrednice. U sinastriji ljubavnih veza moramo posmatrati odnos Meseca, Venere i Merkura kao odnos emocija, ljubavnog jezika i načina komunikacije. Mars je isto važan.

Aspekt podznaka i Meseca je jedan od najbitnijih, ali nedovoljan ako je i jedini. Ako imate ,,dobre aspekte’’ u sinastriji, ali oni nisu dobri u vašem natalu onda od toga koliko ste izbalansirali natalne aspekte zavisi i kvalitet sinastrijskih.

Kako ih analiziramo?

Svaka natalna karta sadrži kontradiktornosti koje se takođe javljaju i u sinastriji. Zato uvek moramo da posmatramo celinu, osobu i njen odnos prema sebi i drugima. Dve zrele ličnosti slagaće se i znaće kako da reše izazove pa čak i kada su po temperamentu potpuno drugačije. Nezrele osobe će međusobne razlike koristiti da napakoste i da stvore probleme. Samo dezintegrisane ličnosti ne mogu ni sa kim da se slože i da održe dugotrajan odnos.

Aspekte uvek gledamo kao prilike za rast u vezama. Lak aspekt nudi manju priliku za životno učenje od onog izazovnog. Laki aspekti u sinastriji ne znače niti garantiju kvalitetnu i lepu vezu. Trigon je vid prirodnog slaganja i tipično se uzima kao dobar aspekt dok sekstil nije toliko važan.

Konjunkcije među planetama su znak snažne veze i prepoznavanja. Ali ukazuju i na moguće iritacije koje su vezane za senku ličnosti. Koliko smo svesni svoje senke to će nam pomoći da rešimo blokade na putu povezivanja i bliskosti. Ovo zavisi od vrste planeta u konjunkciji, od kuće, orbisa i dispozitora.

Ostale vrste aspekata u sinastriji

Znak planeta u aspektu je vrlo bitan naročito ako govorimo o opozicijama koje predstavljaju interdinamiku partnerskih odnosa. Opozicije su oblik uzajamnog stvaranja problema gde nema ravnoteže i krivica se prebacuje na drugog. Stalno se nešto dešava i nesuglasice su česte. Svaka opozicija uvek sadrži i temu odnosa kao tačke sukoba i potencijanog spajanja. Ona će često pokazati zašto odnos ne funkcioniše.

Odnos je u pokretu pa je opozicija lakša od kvadrata koji je statičan i nosi veći pritisak. Kvadrati u sinastriji govore o mogućim poteškoćama koje na početku deluju potsticajno. To su uglavnom izazovi koji treba da se prevaziđu. Svaki brak i kvalitetan dugi odnos ih ima, pa ih se ne treba bojati.

Ako nema sinastrijske opozicije posmatramo glavnu opoziciji koja postoji na nivou individualnog natala, a to je odnos ascendenta i sedme kuće. Sedma kuća o kojoj sam detaljno pisala govori o kvalitetima koji su nam potrebni u vezi. To ne znači da partner mora da ima Sunce ili neku bitnu natalnu tačku u znaku sedme kuće, već govorimo o kvalitetu.

Uzajamni prenos energije

Planete partnera nam nešto daju i mi to primamo u natalnoj kući u kojoj se nalaze. Oboje će ovo osetiti jer se u odnosu radi o energetskoj fuziji. Različito ispoljavanje natalnih planeta modifikovano tranzitima će isto doneti novi vid energiju u sinastriji. Uvek moramo uzeti u ozbir kontekst i situaciju. Zato sinastrija sa onima sa kojima nismo u odnosu nema mnogo smisla. Postojanje aspekata ne znači da će doći do odnosa.

Postoje sinastrijski aspekti koj izazivaju strah pa ću danas spomenuti neke od njih. Treba napomenuti ako se dati sinastrijski aspekt pojavljuje natalno, partnerski odnos predstavlja vid karmičkog poklona. On je tu da proceni koliko ste savladali naučeno i koliko ste spremni da uživate u ljubavi.

  • Merkur kvadrat Mars-aspekt problema u komunikaciji. Odnos mogu pratiti svađe, agresivne reči i frustracija kao i velika količina besa i nerazumevanja. Partner nas napada onim što govori ili tako reaguje na naše reči.
  • Kvadrati Marsa-neslaganje fizičke energije gde osobe sve rade na drugačiji način pa je ovo teško za zajednički život. Motivi za akciju i delovanje su im nejasni. Druga strana ne razume zašto nešto radimo. Na početku odnosa može pokazati veliku seksualnu privlačnost.
  • Venera kvadrat/opozicija Saturn– restriktivan odnos koji može da traje, ali donosi bol. Jedna strana ne uzvraća ljubav i pronalazi razloge zašto ne može da ispuni očekivanja u vezi. Izazovi i moguća razilaženja, slomljeno srce i odnos koji je hladan, a ipak traje. Jedna strana želi da uživa i odnos ne mora shvatati ozbiljno. To vodi do problema jer partner traži ozbiljnost. Istina je da se obe osobe plaše da vole.
Navešću i neke od vrlo blagotvornih sinstrijskih aspekata koji će ublažiti problematičnost prethodno navedenih, ali nikako nisu jedini.
  1. Mesec konjunkcija/trigon Jupiter-velika ljubav i zaštita, pa se u ovom odnosu osećamo sigurno. Ljubav raste i potreba za decom je jaka kao i stvaranjem porodice i doma. Ovaj odnos je lek, ali moramo videti znak i kuću. Konjunkcija u VI, VIII ili XII kući nije uvek blagotvorna.
  2. Merkur trigon Merkur i aspekti sa Uranom– talasna dužina i razumevanje i uzajamno shvatanje. Odnos napreduje i ima prijateljsku notu čak i nakon problema. Obe osobe uživaju u zabavi i obostrano rastu. Odnos je aktivan i tera nas da izađemo iz zone komfora, uz aspekte sa Uranom što je često za ljubavi koje počinju online.
  3. Venera sekstil/trigon Saturn-ovo je pokazatelj trajne veze koja opstaje i prevazilazi sve. Odnos koji ima snagu da se problemi savladaju. Ovo su dve stare duše koje se poznaju od pre. U ovom životu mogu da uživaju u dobroj karmi koju su stvorile. Ovaj aspekt mnogo više preferiraju starije generacije u odnosu na mlađe ili prve ljubavi.

Donošenje zaključaka

Naravno, pre nego što donosimo bilo koje procene kada je u pitanju neki odnos konsultovaćemo i kompozit. Njega je moguće na različite načine računati, ali je preduslov da su podaci vremena rođenja obe osobe tačni. Ova kompozitna karta se računa putem srednjih tačaka. To znači da se gleda srednja tačka između istih natalnih tačaka. Ako je vaša Venera na 5 Bika, a partnerova Venera na 5 Raka, onda je kompozitna Venera na 5 Blizanaca.

Postoje i neki drugi načini računanja od kojih je najpoznatiji Davison, ali ne i najpouzdaniji. Zato nikad ne treba biti fatalista. Astrologiju treba iskoristiti da pomogne da rešimo izazove, ali ipak mi živimo svoj život i moramo preuzeti odgovornost za njega. Konsultovanje astrologa o uporednoj analizi treba kombinovati sa otvorenim razgovarom sa partnerom jer je samo tako uz zajedničke snage moguće prevazići izazove. Ljubavi će uvek biti, jer nje nikad ne ponestaje!

Povezani članci

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više

AFIRMACIJE ZA NATALNE PLANETE

Afirmacije prema položaju natalnih planeta možete ponavljati ispred ogledala, uz muziku ili pisati u dnevniku. Afirmacije su koncipirane da naglase pozitivan kvalitet natalnog položaja ili da dodaju kvalitet koji nije istaknut.

Pročitaj više

FATALNA LJUBAV: Venera i Pluton

U ovom tekstu ću obraditi najvažnije natalne, tranzitne i sinastrijske aspekte Venere i Plutona. Osoba koja natalno ima aspekt će intenzivnije doživeti tranzit i sinastrijski kontakt. Uvek je prvo važno da razumemo koji partner je predstavljen Venerom, a koji Plutonom. Obično je Venera svesnija da nešto nije u redu, dok Pluton funkcioniše po nesvesnom principu. Ipak, Pluton ima veću moć u karmičkom smislu, što nikako ne olakšava stvari.

Pročitaj više