Uran u sinastriji

Maja Lazić
mart 6, 2021

Uran u sinastriji

Tema ovog teksta je Uran u sinastriji.

Uranovi aspekti ne mogu isključivo biti okrivljeni za česte prekide i probleme u vezama. To bi više mogli pripisati neobičnim pojedincima željnim slobode koji teže toplo-hladnim odnosima i vezama na daljinu. Ipak, ako sinastrija pokazuje naglašene aspekte Urana koji su pokrenuti i tranzitima ovo može biti najava velikih promena u vašem emotivnom životu. Promena koje se neće baš svima svideti pogotovo ako volite duge veze u kojima vlada rutina i stabilnost.

U ovom tekstu obradiću uporedne aspekte Urana sa natalnim planetama partnera. Aspekti koji se uzimaju u obzir su konjunkcija, kvadrat i opozicija kao i kada je tranzit Urana u dejstvu donoseći promenu u život obe osobe. Orbis aspekta pored drugih faktora pokazuju u kom trenutku veze i za koliko vremena će doći do krize naročito ako se Uranovi aspekti potvrđuju u oba natala. Npr. Vaš Uran ima kvadrat sa partnerovom Venerom, partnerom Uran ima opoziciju sa vašom Venerom.

Osnove sinastrije

Naravno, kao i uvek zaključke ne možemo donositi bez uvida u natalnu kartu obe osobe. Tek nakon toga možemo pristupiti sinastrijskoj analizi. Iskustvo u ovim vidovima analiza mi je pokazalo da će u tom slučaju potreba za slobodom biti potvrđena i kroz kompozit. U pojedinim slučajevima neće biti aspekata koji su lako vidljivi, ali će vladar ascendenta ili sedme kuće osobe biti u aspektu sa partnerovim Uranom.

Znak i kuća Urana daje veliki broj mogućnih kombinacija manifestacija. Zato sa Uranom budite spremni na neočekivano. Kao i uvek partner je ogledalo. Svaki aspekt-natalni, tranzitni i sinastijski se ogleda uvek u nama na svesnom ili nesvesnom nivou. U nastavku slede informativni opisi aspekata, a transcedentalne planete u ovom slučaju ne uzimamo u obzir kad se radi o ljubavnim vezama.

Uran u aspektu sa ascendentom

Partner u nama budu jaku želju da promenimo izgled i svoju fizičku realnost. Upoznajemo ga u trenutku kada nismo baš sigurni šta želimo od svog života. Znamo da smo željni promene. Obično se zaljubljujemo u ,pogrešnom’ trenutku kada nam treba sigurnost a ne dodatna neizvesnost koju partner potstiče. Odnos potsiče unutrašnji pritisak akumuliran tokom dužeg vremena. Na partnera ne možemo da se oslonimo ne prepoznajući da to nedostaje u nama samima.

Ova veza počinje brzo, ali stalno traži nešto neobično da bi ostala zanimljiva. Obično se par fizički ne uklapa ili zajedno deluje čudno. Voljena osoba nije neko ko bi nam jasno stavio do znanja šta bi mogli da očekujemo od ovog odnosa. Veza sve više postaje teško održiva. Raskid pokazuje naši nespremnost za istinsku promenu nivoa povezivanja.

Iako je jedan deo nas snažno željan novog nismo još uvek nismo prerasli stare delove ličnosti koje projektujemo na partnera. Zato sve kreće od promene koja dolazi spolja. Takva promena jedino ima smisla ako smo naučili šta je prava sloboda iz unutra, na najdubljen nivou ličnosti. Ako je promena samo spoljna i ponašanje nije autentično odnos teško može da potraje.

Urano u aspektu sa Suncem

Ako ne živimo svoju pravu prirodu šansa da do raskida dođe se svakako povećava. Ciljevi partnera ne odgovaraju našim ciljevima i odnos se prekida zbog poslovnih promena partnera. Vezu prati stres i neočekivani obrti sudbine pa je ona teško održiva na duge staze. Ovaj aspekt se sreće u vezama koje kratko traju, ali nas zauvek promene pokazujući nam ko smo zaista. Ako natalna karta pokazuje da nam je teško da se naviknemo na promene i želimo vezu u kojoj ćemo tačno znati na čemu smo odnos neće biti lagan. Deluje da budućnost veze u našoj glavi potpuno drugačije izgleda u očima partnera.

Raskidi se dešavaju u trenutku kada nismo osvestili potrebu za promenom. Izazivamo promenu spolja koja je odraz ego sukoba. Odnos može opstati ako partneru damo više slobode što neće odgovarati svima. Može nam biti teško da mu tu slobodu lako pružimo nesvesni svoje neispunjene težnje za slobodom. Disbalans životnih ciljeva uravnotežiće se ako ste spremni da u vezu stalno unosite nešto novo, sveže i inovativno pristupite rešavanju problema. Ovo je aspekt čest u vezama sa partnerima iz inostranstva.

Uran u aspektu sa Mesecom

Partner u nama inicira emotivni disbalans koji pokazuje da je kranje vreme da napravimo veliku životnu promenu. Potrebno je menjati navike, način kako reagujemo i pokazujemo emocije u kojima je nataloženo puno stresa. Partner se pojavljuje da bi nas naučio da osvestimo šta je to što osećamo i da bi se oslobodili emocija koje nam ne služe više. Ovo često prate promene na nivou ishrane i dnevnih navika. Žene mogu imati probleme sa hormonima, neplaniranom trudnoćom i njenim gubitkom.

Može delovati kao da se ceo svet ruši ako ne uspevamo da sa emocijama izađemo na kraj samo jer su neprijatne. Potsećaju na nešto što smo još od detinjstva gušili u sebi. Partneru možemo delovati neuračunljivo. On u nama budi želju da reagujemo onako kako do sada nikada nismo. Na nivou Duše smo dugo osećali jaku potrebu za time. Ovaj aspekt uključuje veliko oslobađanje energije koja je bila zakočena pa nas tako i sprečavala da osvarimo vezu.

Oslobađenje od starih obrazaca ponašanja biva zamenjeno ljubavlju kada shvatimo šta nam je potrebno da bi se osećali voljeno. Odnos može pratiti neka neočekivana promena u kući, zahlađenje odnosa sa majkom, preseljenje kao i potreba za većom nezavisnošću. Raskidi i iznenadne situacije su česte. Pomirenja su moguća kada naučimo šta je prava bliskost i intimnost. Ona uvek podrazumeva veliku količinu slobode.

Uran u aspektu sa Merkurom

Partner potstiče promenu našeg načina razmišljanja i novi vid komunikacije u vezi. Ovo je aspekt prikladniji za prijateljstvo nego vezu. Čak i prijateljstva pucaju ili se ulazi u vezu sa nekim ko je prijatelj našeg prijatelja. Raskid inicira poruka i neiskrena komunikacija. Ovaj odnos je stresan jer ga prate unutrašnje turbulencije i premišljanje koje se mogu doživljavati kroz električne kvarove i probleme u praktičnom životu. U glavi nam je kratki spoj. Prenadržani smo svim informacijama koje dolaze, a koje ne umemo da rastumačimo lako.

Partner u nama budi želju da učimo neki strani jezik ili se oprobamo u novim veštinama, kupimo moderan auto, mobilni telefon ili unesemo nešto neobično u život. Ipak, koliko god mi uvodili spoljene promene fokus je na komunikaciji sa nama samima i partnerom. Partner govori potpuno drugačijim jezikom ljubavi. Neće odgovarati na vaše poruke. Biće teško tumačiti njegovo neverbalno ponašanje i gestove jer ni svoje ne razumemo baš najbolje. Odnos se završava zbog istine koja nam je stresna. Veze može imati problema i zbog prijatelja koji će nekom informacijom uzdrmati ljubavni odnos.

Uran u aspektu sa Venerom

Ovo je aspekt ljubavi na prvi pogled. Često odnos u sebi sadrži hladnoću koju prati iznenadno i neočekivano zbližavanje. Veza ima opušteni karakter i nije jasno definisana. Sve može OK da funkcioniše ako nam cilj nije brak. Čak i kada do njega dođe može brzo uslediti razvod jer su neočekivani obrti mogući. Deluje da što je odnos bolji na početku više je sklon iznenadnoj promeni tokom vremena.

Ovo služi da bi osvestili kakvu to ljubav uopšte tražimo i da bi proširili svoje iskustvo u vezama. Odnos nam pokazuje da li smo u zoni kofmora iz koje se plašimo da izađemo iako nam boravak u njoj ne prija. Često vanbračna veza može iznanada da spase brak. Treba biti svestan da će privlačnost proći. Treba investirati u ono što je održivo, ali tako da unesemo više zabave i radosti u vezu.

Vezu može pratiti problem sa gojenjem, kao i učenje o tome koji stil oblačenja čini da se osećamo privlačno u svojoj koži. Ovakva veza nas otvara za toltečku ljubav i neposedovanje partnera. Veći nivo slobode je neophdan kao i svest da se za partnere ne vezujemo ako želimo da ljubav potraje. Ljubav treba doživeti ko uzbuđenje od kojeg nam ponovo struji krv u venama. Ona nikako ne sme biti zamena za količinu ljubavi koju imamo prema sebi kada smo sami.

Uran u aspektu sa Marsom

Odnos prati velika količina stresa i partner ispoljava svađalačku narav. Spremni smo za promenu, ali ono što činimo vodi problemima i svađama. Nakupljeni bes čini da ne vidimo da postoji velika količina energetskog nepoklapanja sa partnerom. Silimo da održimo nešto što ne ide. Želimo slobodu, ali partner čini baš ono što pokazuje suprotno od željenog. U pojedinim slučajevima ovo je vrlo agresivno ispoljavanje energije koje prate i fizičke provokacije.

Zato je dobro da odnos prati velika količina fizičke aktivnosti. Inače obe osobe jedna drugoj idu na živce. Partner nas nervira, ali se u stvari radi o tome da se mi ne ponašam u skladu sa svojom ličnošću, a to nas boli. To je ono što nas u dubini povređuje i na šta smo besni. Partner nas uči da se borimo za sebe i unesemo promene u to kako izlazimo na kraj sa agresivnošću. Učimo da budemo konstruktivni, a ne destruktivni. Ako imamo iste ciljeve možemo puno toga promeniti. Ovo može biti problemetično u poslovnim vezama.

Urano u aspektu sa Jupiterom

Partner unosi u naš život promenu životne filozofije. Može postojati neslaganje po pitanju uverenja, religije i kulturoloških vrednosti oko čega nastaju sukobi. Ova veza nas uči da se otvorimo za nova iskustva. Uglavnom nije za ljubavne veze, već prijateljstva. Cilj ovog aspekta je da obe osobe nauče šta su prerasle što može da koči njihov lični i zajednički rast.

Uran u aspektu sa Saturnom

Ovaj aspekt se viđa u odnosima kada je potrebno da u život unesemo nešto novo, ali nismo spremni da napustimo stare obrasce. U tom slučaju se ono što gradimo ruši i osećamo duboku nepovezanost sa životom. Dok jedan partner teži budućnosti, drugi je zagljavljen u prošlosti, pa je razdvajanje bolno. Iako ovo nije aspekt koji je vezan za emotivne odnose obično se tiče promena ili gubitaka koji nastaju u planovima kada osobe sarađuju. Neočekivane situacije su moguće kao i učenje o tome da ništa zaista nije stabilno i sigurno ako se ne menja. Blokada u ovom odnosu je znak nespremnosti za veliku životnu promenu jedne od osoba na svesnom, a kod druge na nesvesnom nivou.

Povezani članci

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više

AFIRMACIJE ZA NATALNE PLANETE

Afirmacije prema položaju natalnih planeta možete ponavljati ispred ogledala, uz muziku ili pisati u dnevniku. Afirmacije su koncipirane da naglase pozitivan kvalitet natalnog položaja ili da dodaju kvalitet koji nije istaknut.

Pročitaj više

FATALNA LJUBAV: Venera i Pluton

U ovom tekstu ću obraditi najvažnije natalne, tranzitne i sinastrijske aspekte Venere i Plutona. Osoba koja natalno ima aspekt će intenzivnije doživeti tranzit i sinastrijski kontakt. Uvek je prvo važno da razumemo koji partner je predstavljen Venerom, a koji Plutonom. Obično je Venera svesnija da nešto nije u redu, dok Pluton funkcioniše po nesvesnom principu. Ipak, Pluton ima veću moć u karmičkom smislu, što nikako ne olakšava stvari.

Pročitaj više