Napredne astrološke tehnike

Maja Lazić
januar 10, 2022

Napredne astrološke tehnike

Tema teksta su napredne astrološke tehnike.

Iako sam se u tom periodu već nekoliko godina uspešno bavila astrologijom 2013. godine sam skoro odustala. Danas mi je drago da sam bila uporna i vredna u učenju jer se to svakako i više ne go isplatilo. Međutim, delovalo mi je tada da ono što piše u astrološkim knjigama nije bilo moguće izvesti u praksi. Ipak, svako ko bude preko pet godina radio sa natalnim kartama videće da svet naprednih tehnika počinje prirodno da se otvara. U njega je nemoguće ući pre nego što ste zaista spremni.

Natalna karta nije statična niti simboli u njoj miruju. Ne verujete mi? Stavite ruku preko svoje natalne karte i osetićete vibraciju i pusliranje vaših planeta. Ipak, dokle god ne razumemo svoju natalnu kartu nema potrebe uvoditi napredne astrološke tehnike analize jer to samo stvara konfuziju. Međutim, mnogi kada se zainteresuju za astrologiju odmah ,,skaču’’ na ove tehnike, da bi onda ubrzo zaključili da one ,,ništa ne pokazuju’’.

Pre nego počemo sa osnovama potrebno je da naglasim da postoje godine u kojima se ne vidi ništa kroz ove tehnike. Moguće je da ponekad one stvarno ,,ništa ne pokazuju’’. Nisu sve natalne karte podobne za analizu putem progresija i direkcija. Primetila sam da je to najviše vezano za one koji su na duhovnom putu, a ponekad samo za položaj planeta. Napredne astrološke tehnike su najkorisnije kada smo naučili da integrišemo svoje natalne aspekte.

Osnovne napomene: napredne astrološke tehnike

Treba uzeti u obzir da sistem kuća može da promeni položaj planeta. Nikad se zato ne vezujemo za matematičke činjenice! U određenim sistemima proračuna isto tako nema uklještenih planeta/kuća pa i to treba uzeti u ozbir. Može vam biti korisno da uporedite natalne karte proračunate kroz Placidus sistem i sistem jednakih kuća i celih znakova. Označite promene koje uočavate i tek onda uključite tranzite, a zatim napredne tehnike. To će vam pomoći da razumete zakon promenljivosti koji svakako postoji u astrologiji.

Tranziti aktivirani sekundarni progresijama, direkcijama solarnog luka i kroz Solarni povratak puno nam otkrivaju o potencijalu jedne godine. Ono što se dešava je uvek određeno onim što se do sada već dogodilo. A najbolji pokazatelj kakvu atmosferu donosi neki tranzit je ono što se desilo u prošlosti u slučaju da smo taj tranzit već doživeli. Naravno, ima tranzita koji se dešavaju samo jednom u životu pa tada poslednji tranzit na toj planeti postaje pokazatelj novih mogućnosti.

Lunarni povratak i povratak Merkura, Venere i Marsa takođe mogu biti jako značajni i pokazati dodatne specifičnosti. Kod povratka Merkura, Venere i Marsa tokom retrogradnog perioda dobijamo po tri karte za svaki povratak. Koja je prava? U tom slučaju poslednja tj. kada planeta krene direktno najviše ima uticaja, ali ih treba sve protumačiti.

Međutim, važno je da znate svoje tačno vreme rođenja, jer inače sve ove napredne tehnike ne mogu da se koriste sa preciznošću. To je razlog zašto nisu uvek pokazatelj događaja iz prošlosti a ni budućnosti. Takođe, da bi ove tehnike koristili samostalno potrebno je puno znanja, iskustva i prakse sa natalnim kartama.

Astrološke tehnike: Solarni povratak

Solarni povratak se računa za rođendan kada tranzitno Sunce dolazi na isti natalni stepen. Računamo ga za mesto gde se nalazimo na taj dan. Ovu solarnu kartu tumačimo zajedno sa natalnom kartom čiji kvalitet je posledica upotrebe energije natalne karte. Što bolje razumemo svoju natalnu kartu to bolje razumemo teme koje nas očekuju svake godine u solarnom povratku.

Ova tehnika pokazuje jednu godinu života i najvažnije teme tokom te godine. Na taj način vidimo osobine koje će natalne planete i njihovo ispoljavanje poprimiti. Na primer, ako imate natalno jako naglašen Pluton tada svaki solar mora da se tumači kroz taj vid energije.

Obratićemo posebnu pažnju na podznak, a tranziti zajedno sa solarnim povratkom će pokazati vreme kada se nešto važno u vašem životu aktivira. Planete na uglovima će biti pokazatelj promene koja je vidljiva spolja. Planeta u prvoj kući može reći više o tome kakvo ponašanje najviše razvijamo tokom ove godine. Na primer, Uran u karti solarnog povratka u konjunkciji sa vašim IC-om može ukazati na moguće iznenadno preseljenje u slučaju da je natalni Mesec u Vodoliji.

Aspekt natalne karte koji se formira i u karti solarnog povratka bi trebalo detaljno protumačiti. Nekad se dešava da natalno imate kvadrat, a solarno opoziciju pa to direktno govori kako ćete upotrebljavati svoj natalni aspekt tokom te godine. Aspekti će nam pomoći da razumemo moguće događaje. Potrebno je proučiti aspekte solarnog Meseca i odnos sa natalnim Mesecom, solarni Merkur, Veneru i Mars u znaku i kući.

Kako tumačimo Solarni povratak:

U kojoj kući se nalazi Sunce solarnog povratka i koje aspekte gradi? Koji je podznak u karti solarnog povratka i u koju natalnu kuću pada? Da li postoji konjunkcija sa natalnom planetom? Gde je vladar asc-a tj. u koju natalnu kuću pad i kakve ima aspekte? Da li je neka planeta u konjunkciji sa asc-om, pogotovo spoljna? U kom znaku je MC i u koju kuću pada njegov vladar? U kom znaku i kući je Mesec?

Da li samo treba slediti ova upustva i to je to? Postoje mnogi detalji koji moraju da se uzmu u obzir, ali ni za jednu analizu ne možemo samo koristiti uputstva i strogo ih se držati. Svaka natalna karta traži da izmislimo nova uputstva koja su jedinstvena za osobu i dati trenutak.

Da bi se dodatno razradili teme koje se aktiviraju može se na mesečnom nivou računati i Lunarni povratak kada se Mesec vrati na isto mesto gde je natalni Mesec. Tako dobijamo za svaki mesec jednu lunarnu kartu. Lunarni povratak može pokazati bitan događaj prema položaju Meseca u kući, pogotovo ako su planete na uglu u konjunkciji sa natalnom kartom.

Astrološke tehnike: Direkcije Solarnog Luka

Direkcije su simbolične slike događaja koji tokom vremena menjaju našu svest o sebi i ukazuju na promene u fokusu životnih tema i ciljeva. Svaka planeta se godišnje pomera za jedan stepen i uzimaju se samo aspekti sa egzaktnim orbisom. Oni koji uče mogu za svaki bitan datum života da provere šta su pokazivale direkcije. Može vam biti interesantno da istražite direkcije za prvi posao, završetak faksa, kupovinu stana ili auta, razvod, udaju, rođenje deteta, operaciju, smrt u porodici, krađu…

U direkcijama se natalni aspekti ne menjaju već samo znaci, ali sam znak će puno toga pokazati! Kod ove tehnike obratićemo pažnju pogotovo na konjunkcije koje su najjače. Kvadrat i opozicije mogu doneti potrebu da donesemo odluke koje nas vode ka karmičkim događajima.

Ova tehnika se često koristi za rektifikaciju, tako što, na primer, stavljamo planetu iz 12. kuće na ascendent i gledamo koje godine je došla na podznak. Bitne godine su i kada planeta menja znak ili kuću.

Kao i uvek moramo da držati pravila da direkcije tumačimo zajedno sa natalnom kartom. Direktivni Mesec u konjunkciji sa natalnom Venerom može biti prva velika ljubav. Ali za mnoge od vas ovaj aspekt uopšte neće biti formiran tokom života, što zavisi od položaja natalnog Meseca i Venere. Direktivna Venera i Merkur u konjunkciji, u slučaju da su i natalno u konjunkciji, ako formiraju trigon sa vašim podznakom mogu označiti bitnu emotivnu vezu.

Nekoliko primera

Direktivni Mesec u IV kući može pokazati vreme preseljenja u novi dom. Prekid bitne veze može biti pokazan kroz direktivni Mesec u VII kući u kvadratu sa natalnim Suncem. Obično će se važna tema videti kroz više aspekata, pa je na primer tada i direktivna Venera na 29. stepenu Riba. Direktivni Mesec u Ribama u kvadratu sa natalnim Marsom može pokazati upalu pluća ili razočaranje u mušku osobu. Često i jedno i drugo!

Kada direktivni Merkur menja znak to je promena razmišljanja. Ako iz Riba ulazi u Ovna biće nam važno da budemo prvi u nečemu. Direktivni Mesec na 29. stepenu i pre nego promeni znak govori o emotivnom odnosu i ponekad njegovom kraju. Ali aspekti će nam reći više. Promena znaka direktivnog Sunca je novi početak ispoljavanja vaše ličnosti i rađanje novih karakternih crta.

Astrološke tehnike: Sekundarne progresije

Progresije su više vezane za evolutivnu astrologiju i pokazuju naše intimne unutrašnje promene. Progresije mogu u nekim godinama biti bez aktivacije i zato nisu samostalno uvek odgovarajuće ako se ne uključe i druge tehnike. Kvadrati, opozicije i stelijum u progresijama su snažne potentne aktivacije i poziv za duhovno buđenje i delovanje. U progresijama se samo gledaju lične planete jer transcedentalne dugo ostaju na istom stepenu i malo se pomeraju.

Ovde je posebno važno da obratimo pažnju na trenutak kada imamo planetu na nultom stepen. Važni pokazatelj promena je i planeta na uglu kao i aspekti sa natalnim planetama. U progesivnoj karti postoje i retrogradne planete koje nisu bile retrogradne kada ste se rodili. To sve možete videti u efemeridama, pogotovo je važno ako planeta postaje direktna/retrogradna i kada menja znak.

Pogledajte u efemeridama promenu znaka progresivnog Sunca i podznaka. Prisetite se koje osobine ličnosti ste tada zbog spoljnih događaja morali da razvijete. Progresije su vaš stav u datoj godini, a stav menja ponašanje i kreira sudbinu.

Astrološke tehnike Progresivni Mesec

Progresivni Mesec pokazuje cikluse u trajanju oko 2,5 godine, a aspekti koje formira sa natalnom kartom lekcije koje učimo da bi zadovoljili svoje emocionalne potrebe. Tako ćete samo dva ili tri puta u životu imati progresivni Mesec u određenoj kući. To je vreme za bitne promene i razvoj date natalne oblasti. Na primer, progresivni Mesec u konjunkciji sa natalnim Uranom pokazaće neočekivane situacije u emotivnom životu i iznenadno zaljubljivanje.

Mlad progresivni Mesec pokazuje novi početak. Pun Mesec u progresijama je vreme izazova i prilika za otvaranje srca. Progresivni lunarni povratak se dešava sa 27-28 godina i jedna je od najvažnijih progresija. Natalni Mesec u konjunkciji sa progresivnim Mesecom je vreme uoči Saturnovog povratka i pokazuje stanje vaše srčane čakre i emotivnog života.

Progresivni Mesec u aspektu sa natalnim planetama pokazuje naše lične mitove i priče koje smo sami ispleli, a koje nisu obavezno morale de se dese. Mi smo ih izabali i kreirali kroz svoje reči i način na koji smo se suočili sa nekim izazovom u prošlosti.

Ostali primeri

Progesivno Sunce i podznak i njegove promene ukazuju na razvoj novih karakternih crta i promenu ponašanja. Natalni Bik će po progresijama dobiti osobine Blizanca. Ali će položaj vladara, u ovom slučaju Merkur, pokazati kako će se osoba ponašati. Ascendent će pokazati naš doživljaj života i kako se predstavljamo drugima.

Na primer, početak prvog zarađivanja i samostalni posao se može videti kada progresivni Mesec i Mars uđu u II kuću. Mars u Strelcu progresivno ulazi u znak Jarca i osoba završava faks i nalazi prvi posao. Ali nije za svakog značenje isto jer značenje daje natalna karta!

Sve napredne tehnike moramo da povežemo sa tranzitima koji pomeraju vašu natalnu kartu u vremenu jer jedino tako dobijaju na aktuelnosti. Moj savet vam je da ako instražujete sami da se uvek fokusirate na natalnu kartu, a da ove tehnike uključite tek posle nekoliko godina aktivnog učenja i rada sa kartama drugih ljudi. Na taj način učite da budete prijemčivi za vibracije planeta i razvojate svest o obliku izražavanja aspekata koji je specifičan za vas. Ima veliki broj knjiga koje vam mogu pomoći u tome ako vas ova tema zanima. Postoje i druge tehnike koje su korisne i o kojima planiram da govorim u narednom periodu.

Kada prolazite kroz izazovni tranzit cilj astrologije i astrologa, pa i svih ovih tehnika je da vam pomognu da pronađete svoj put. Da naučite kako da slušate sebe jer bez toga nastaju svi problemi. Čitava astrologije je usmerena da spoznate sebe. Zato ove tehnike služe da potstaknemo sebe da vidimo koliko smo se već promenili a koji deo naše ličnosti upravo sada dolazi na red da se ,,updatuje’’. I da se setimo da nikad ništa ne miruje i da ništa nije ,,zapisano’’.

Povezani članci

Nesvesni Pluton i blokirana energija natalne karte

U natalnoj karti Pluton u znaku, kući, njegov vladar i aspekti pletu priču karme. Pluton je tačka gde nesvesno težimo da imamo moć zarad emocionalne sigurnosti. Problemi nastaju kada osoba ne zna kako da sigurnost ostvari bez da se nesvesno ponaša. Ako Pluton ima puno aspekata, ako je retrogradan i ima odnos sa Južnim čvorom daće ideju o lekcijama Duše.

Pročitaj više

AFIRMACIJE ZA NATALNE PLANETE

Afirmacije prema položaju natalnih planeta možete ponavljati ispred ogledala, uz muziku ili pisati u dnevniku. Afirmacije su koncipirane da naglase pozitivan kvalitet natalnog položaja ili da dodaju kvalitet koji nije istaknut.

Pročitaj više

ASTEROIDI U ASTROLOGIJI

Asteroidi su glasnici planeta koji pokazuju arhetipske principe koji se aktiviraju u psihi kada je čovečanstvo spremno za širenje svesti. Kada se povežete sa energijom asteroida postaje jasno da se sve što se u vašem životu desilo i što će se desiti može objasniti kroz mitove. Koliko smo ih svesni pa učimo na njima ne ponavljajući greške? Asteroidi su priče koje pričamo celog života, ali kada ne čujemo sebe moraju da nas trgnu iz sna.

Pročitaj više