Jupiter u kućama

Maja Lazić
avgust 10, 2020

Jupiter u kućama

Tema ovog teksta je Jupiter u kućama u natalnoj karti i njegovo znak. Jupiter u kućama pokazuju oblast života u kojoj preovladava optimističan stav koji privlači dobre prilike u naš život putem zakona privlačenja. Ovo je oblast u kojoj stičemo znanje i mudrost tako da možemo i drugima pomoći.

Ipak, ako se uz Jupiter nalaze Pluton, Saturn ili Južni Mesečev čvor ekspanzija u ovoj oblasti može biti blokirana duži vremenski period dok se istinski rast ne dogodi duboko u nama. Jupiter u vatrenim i vodenim znacima je mnogo bolji položaj, ipak u kod god znaku da se natalni Jupiter nalazi govoriće o talentima, obilju, sreći, bogatstvu i dobrim prilikama koje nam kroz obrazovanje i širenje vidika ulaze u život.

Jupiter u kućama će pokazati gde se krije naše blago i kako da život obogatimo onim što nam je potrebno da bi rasli kao ličnost. Takođe, Jupiter u kućama treba povezati sa položajem tranzitnog Jupitera.

JUPITER U KUĆAMA U NATALNOJ KARTI:

Jupiter u prvoj kući

Ovo je odličan položaj koji nam može doneti uspeh. Imamo osećaj da zgrabimo dobre prilike. Otvoreni smo za rast i ekspanziju na ličnom nivou, a to se onda odražava na sve druge oblasti života. Tradicionalno ovaj položaj govori o bogatstvu i jakom imunitetu, ali i debljini i višku kilograma. Jupiter je nalik mudrom čuvaru koji nam pomaže da razvijemo toleranciju prema drugima, a kako uvek vidimo širu perspektivu tako im možemo dati i dobar savet.

Proučavanje filozofije i fakultetsko obrazovanje pomažu nam da ostvarimo prestižnu poslovnu poziciju, ali i putovanja. Ovaj položaj karakteriše učene ljude, pravnike, profesore kao i sve one koji optimisično donose odluke koje ih vode ka boljem životu. Napredovanje kroz povezivanje sa onima koji su ostvarili uspeh o kome sanjamo i razvijanje duhovnosti pomažu nam da ih ovog položaja izvučemo najbolje.

Jupiter u drugoj kući

Tradicionalno ovaj položaj povezujemo sa dobrom novčanom situacijom. Štednjom tokom života možemo steći dodatnu korist i obezbediti još veće bogatstvo. Novac može doći kroz kuće, imanja i posede i preko nasledstva iz bogate porodice koja je uvek cenila kvalitet. Kuća može biti puna umetničkih i vrednih predmeta.

Ovaj položaj naglašava prilike za mudre odluke po pitanju investicija i uspeh koji dolazi kroz obrazovanje i strpljenje. Na ishranu je potrebno da se obrati pažnja jer može ukazivati na višak kilograma. Kvalitetna hrana je vrlo bitna, ali bez preterivanja u njoj. Što imamo bolji moralni kompas time osiguravamo da nam bogatstvo koje stičemo duže potraje. Visok kvalitet znamo da prepoznamo, što se može primetiti kroz nakit i odeću koji nosimo.

Jupiter u trećoj kući

Ovaj položaj može da donese maksimalnu korist u zanimanjima koja se tiču davanja saveta drugima i komunikacijskih veština. Prvi deo život je više vezan za znanje koje stičemo. Tokom druge polovine života od tog znanja možemo steći i veliku materijanu korist, naročito ako se bavimo pisanjem, marketingom, medijima, novinarstvom, govorništvom i obrazovanjem.

Dobri odnosi sa okolinom, komšilukom i prijateljima omogućavaju nam da naše ideje dostignu svoj pun potencijal. Ovaj položaj govori i o odličnoj saradnji u timovima i na projektima. Imamo veliko znanje o različitim temam, jer postoji ljubav prema knjigama i učenju tokom celog života. Osoba je zanimljiv sagovornik i uverljiva u komunikaciji. Tokom života može profitirati kroz putovanja naročito kao turistički vodič.

Jupiter u četvrtoj kući

Kroz porodicu stičemo kuću i nasledstvo. Investiranje u nekretnine i zemlju može da nam donese veliku finansijsku korist. Porodica nam pomaže da ostvarimo obilje. Tipično je i da imamo veliku familiju i dobre odnose sa njima. Ovaj položaj govori i o većem broju dece i radosnim i srećnim trenucima unutar porodice.

Porodični dom ima veliku vrednost za nas i za njega vezujemo emocionalni život tokom detinjstva i odrastanja koji je prepun iskustava od kojih nam je puno srce. Postoji dar da razumemo tuđe emocije na dubokom nivou. Imamo snažnu intuiciju. Dobar odnos sa majkom i njeni mudri saveti nam pomažu da ostvarimo sreću i uspeh kakav želimo unutar svoje porodice. Roditelji su u nama ugradili snažan moralni kodeks i poštovanje tradicionalnih vrednosti. Može se reći da je upravo porodica ono što je naše najveće bogatstvo u ovom životu.

Jupiter u petoj kući

Ovaj položaj može da ukazuje na više dece i veliku ljubav prema njima. Osoba je umetnički talentovana. Kroz kreativnost, stvaralaštvo i scenske nastupe otvara vrata ekspanzije i rasta u svom životu. Vrlo je povoljno za muzičare, glumce i govornike i zanimanja koja potstiču kreativan rad sa decom, nalik radionicama crtanja ili glume.

Mnoge astrološke knjige navode puno emotivnih veza i romatničan ljubavni život, a baš kroz svet zabave i izlazaka možemo upoznati partnera. Postoji vera u pozitivne ishode ljubavnih odnosa koji prirodno vode braku jer teže ekspanziji. Tokom života shvatamo da što više negujemo to unutrašnje dete koje želi da prigrli radost u svakom trenutku i autentično izrazi sebe, time stvaramo prilike za istinsko obilje. Ako toga nema, česte su ljubavne afere, a naročito ako je Jupiter u zemljanom znaku kada manifestacija materijalnog obilja može biti suzdržanog kvaliteta.

Jupiter u šestoj kući

Stare astrološke knjige ističu da ovo nije idealan položaj jer može da se manifestuje kao zdravstveni problem zbog preterivanja u hrani i nezdravim navikama kao i dugovima. Moderna astrologija objašnjava ovaj položaj kao mogućnost da biramo zanimanja koja će biti od pomoći onima koji su ugroženi ili imaju određeni problem. Ovo je zato vrlo dobar položaj za doktore, pravnike, veterinare i sve one koje obavljaju društvene delatnosti koje pomažu ugroženima i bolesnima.

Imamo dar da damo dobar savet. Možemo postati stručnjaci za ishranu, fitness, kućne ljubimce i rešavanje praktičnih svakodnevnih izazova. Osoba razvija tokom života snažnu radnu etiku koja je održava kao i optimistično posmatranje života čak i kada je zadese problemi. Možemo imati veliku korist od redovne spiritualne discipline koja se svakodnevni ponavlja. Tek kada sami uvedemo zdrave navike, možemo biti od koristi drugima. Zdravstvena smetnja ili problem na poslu se pojavljuju upravo da bi nas naučili da ih savladamo a da bi onda na osnovu svom ličnog iskustva mogli da pomažemo drugima.

Jupiter u sedmoj kući

Ovaj položaj tradicionalno povezujemo sa brakom i povoljnim poslovnim saradnjama. Ugovori sa drugima nam pomažu da ostvarimo obilje i uspeh. Često baš partner može biti neko ko nam otvara vrata ekspanzije. Partner je pun razumevanja pa nam može dati dobar savet. U slučaju da je Jupiter u konjunkciji sa Saturnom onda postoji potreba za bračnim savetovanjem od strane stručnjaka.

Bračni odnosi i ugovori sa drugima nas uče da pronađemo ravnotežu u davanju i primanju koje nas vodi širem razumevanju života. Uspeh u partnerskim poslovima je moguć i kroz saradnju sa strancima. Proučavanje različitih filozofija nam može spasiti brak. Ovaj položaj može da ukazuje i na više brakova. Ekspanzija kroz odnose sa drugima, pogotovo sa onima koji važe za obrazovane ljude je izvesna. Bračni partner može biti ugledni lekar ili advokat.

Jupiter u osmoj kući              

Ovaj položaj govori o nasledstvu, kao i novcu od razvoda. Osoba ima duboku potrebu da istražuje okultno, psihologiju, misterije života kao i samu smrt. Duhovni život je oblast koja joj može doneti neverovatna ezoterična iskustva. Kao da imamo duhovnog vodiča pored sebe koji nas spašava čak i kada smo u nevolji i opasnosti. Postoji neverovatna snaga koja nam pomaže da se izborimo sa krizama kojih tokom života može biti više. Ovaj položaj je koristan za sve koji je bave zanimanjima koja pomažu da prebrodimo životne trauma i gubitke. Istaknut je kod psihologa i energoterapeuta.

Novac može doći kroz tajne a ponekad i na ilegalne načine koji onda donose bolest i mnoge druge životne probleme. Partner nam može finasijski pomoći. Neke stare knjige napominju da ovaj položaj može u jednoj rečenici biti objašnjen kao ,,sreća u nesreći’. Gubici dragih osoba u nama razvijaju moć da se izborimo sa svim problemima. Nezdrave navike i preterivanje mogu doneti probleme koji će biti nalik borbi unutrašnjih demona koje toliko mogu da nas obuzmu da ne vidimo prilike ispred nas koje su vredne ulaganja. Što više pročistimo svoju energiju manje su šanse da nas krizne situacije prate tokom života.

Jupiter u devetoj kući

Ovaj položaj može da se manifestuje kao prijatelji iz inostranstva koji nam mogu dati dobar savet. Jupiter se odlično oseća u ovoj kući. Uspeh na fakultetu, u inostranstvu, izdravaštvu i kroz putovanja i strane zemlje je naglašen. Što više ulažemo u svoje obrazovanje time otvaramo vrata boljim životnim prilikama i novim šansama napretka. Postoji veliko interesovanje za strane kulture, religiju, filozofiju i visoko obrazovanje.

Imamo snažan moralni sistem koji nam je podrška, ali u koji želimo da ubedimo i ostale oko nas. Duhovni učitelji mogu značajno da obeleže naš život kao i predavanja koja će duboko odjeknuti u nama. Znamo da damo dobar savet. Drugi nas rado pitaju za mišljenje i traže delić našeg optimizma. Deveta kuća se vezuje i za drugi brak pa može pokazati i partnera koji je vrlo duhovan i visokog obrazovanja koji inicira jedan novi početak ekspanzije za nas. Ako je Jupiter u Strelcu onda je ovo naročito istaknuto. Bolje životne prilike čekaju nas u inostranstvu.

Jupiter u desetoj kući

Mnoge astrološke knjige naglašavaju da ovaj položaj u ženskom natalu govori o uspešnom mužu. Vezuje se za poslovne uspehe kao i mudre odluke koje poboljšavaju napredovanje u karijeri. Karijera može biti prestižna ili se ciljaju visoke pozicije, koje omogućavaju određeni rang i dobru reputaciju koja dolazi sa godinama. Rukovodeća mesta kao i predsedavanje udruženjima može se ostvariti već nakon tridesete godine.

Ovaj položaj govori o tome da koliko ulažemo u posao i vodimo moralnim smernicama time povećavamo šanse za uspeh. Optimizan u poslu kao i karijera koja svojom delatnošću pomaže drugima je važna. Ovo može opisati i šefa kog mnogi poštuju i cene. Ovo je jedan od najboljih položaja, ali će svoj maksimum dati procentualno znanju i mudrosti stečenoj u određenoj oblasti. Osoba u drugoj polovini života može postati veliki stručnjak pa time olakšati napredak i drugima. Vrlo često ovaj položaj imaju sudije, kao i dekani na fakultetu i svi oni koji su zbog svog posla istaknuti i poznati u društvu.

Jupiter u jedaneastoj kući

Društveno angažovanje i povezivanje sa udruženjima i velikim organizacijama doprinosi da ostvarimo uspeh. Osoba može imati koristi kroz različita članstva i aktivnosti u zajednici. Ovo je pogotovo korisno na poslu ako se radi u većem timu. Prijatelji nam mogu pomoći da ostvarimo svoje snove, putem finansija koje će uložiti u neki naš projekat, ali i zbog kontakata koje imaju. Novac kroz posao se povećava sa godinama. Naročito je važno da verujemo u svoje snove i da budemo u dobrim odnosima sa drugima koji će nam olakšati ostvarenje ciljeva.

Ovaj položaj se može manifestovati i kao prijatelji koji su na visokom položaju, advokati ili profesori, koji nam daju savet ili nas povezuju sa grupama koje će pomoći naše ideje. Sve što radimo a što je usmereno na grupe nam donosi obilje i ekspanziju. To je osnova da bi se iz ovog položaja izvukao maksimum. Online povezivanje kroz društvene mreže je isto oblast koja nam može omogućiti dodatne šanse za zaradu.

Jupiter u dvanaestoj kući

Ovaj položaj govori o velikoj viziji kao i izraženim duhovnim vrednostima, ali se često manifestuje kao tajna veza ili loše zdravlje. Duhovna ekspanzija je ključna. Možemo je osnažiti kroz meditacije i spiritualnost. Postoji velika potreba za tišinom i osamljivanjem. Stare astrološke knjige napominju da pravi uspeh osobu čeka na ostrvu ili u nekoj prekookeanskoj zemlji. Potreba da budemo sami može biti teška i preći u izgubljenost po pitanju ciljeva, ako nemamo nešto čemu bi se posvetili i ako nam religija i filozofija nisu bliske.

Tokom života učimo da dajemo drugima, pa može postojati i isceljujući dar. Kreativna vizuelizacija, kanalisanje poruka, talenat za glumu i vidovitost vezuju se za ovaj položaj. Ove osobe imaju otvorenu vezu sa duhovnim vodičima, ali tek kada ostvare uzemljenje i obilje koje donosi radosti i njima i onima oko njih. Potrebno je da se posvete nečemu većem, da pomažu drugima kao i da imaju priliku da se kreativno izraze kroz umetnost. Intenzivni snovi kriju poruke u trenucima kada sve deluje izgubljeno, jer svetlo na kraju tunela uvek postoji.

Jupiter u kućama treba povezati sa znakom i vladarom za više informacija o ovom položaju.

Povezani članci

PLUTON I VLADANJE SOBOM

Kada aktivirate natalni Pluton spremni ste da život gledate očima alhemičara. U ovoj planeti krije se vaša ključna životna strategija. Sa Plutonom je sve kompleksno. A obično se tiče afera u koje smo se upetljali i koje su povezane sa nekom dubokom ranom. Pluton u aspektima vodi trnovitim putem do autentičnog ja i posvećenosti ciljevima koji prevazilaze ovu inkarnaciju, gde smo nekada zgrešili i pogrešili ali sada ispravljamo.

Pročitaj više

Smisao astroloških analiza

Jedno od pitanja sa kojim započinjem skoro svaku konsultaciju, pogotovo ako je osoba prvi put kod mene, je da pitam koja su očekivanja od analize i razgovora sa mnom. Analize dolaze u raznim oblicima i formama. Postoje natalne karte u kojima je sve jasno. Ili koje samo tako deluju. Ima i onih koje su kompleksne i dolaze u slojevima metafora i simbola. Ili odmah vode do suštine.

Pročitaj više

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više