Šesta kuća

Maja Lazić
avgust 3, 2020

Šesta kuća

Tema ovog teksta je šesta kuća i njen položaj prema znaku na vrhu. Ako imate uklješeten znak, pročitajte za oba.

Da bi procenili zdravstvenu sliku bavićemo se šestom kućom i znakom na vrhu šeste kuće. Potrebno je obratiti pažnju na Sunce, Mesec i podznak koji govori o fizičkom telu. Moje iskustvo govori da je vladar ascendenta vrlo bitan. Potrebno je to uzeti u obzir, uz planete u šestoj kući, tranzite Saturna i transcedentalnih planeta. Sunce će nam dati sliku vitalnosti, a Mesec je vezan naročito za trudnoću. On će pokazati navike koje imamo u ishrani i odnos prema zdravlju.

Neophodno je da znate tačno vreme rođenja da bi videli koji znak je na vrhu šeste kuće. U slučaju bilo kojih zdravstvenih tegoba važno je obratiti se lekaru. Astrologiju treba koristiti više u svrhu održavanja zdravlja i uvođenja navika koje nam mogu poboljšati zdravstvenu sliku, a ne kao sredstvo lečenja.

ŠESTA KUĆA U ZNACIMA:

Šesta kuća u Ovnu:

Moguće glavobolje, migrene, problemi sa očima i očnim pritiskom. Česta crvenila, upale i akutni zdravstveni problemi mogu biti povezani sa stresom. Emocija besa dovodi do porasta temperature i kolabiranja čitavog organizma ako se potiskuje ljutnja i ako ne postoji redovna fizička aktivnost. Problemi sa gornjim zubima, groznica, krvarenje desni i anemičnost su čest vid izazova.

Bolest se pojavi odjednom, burno, a tako i prolazi. Može biti povezana sa hormonskom neravnotežom, infekcijama i visokim pritiskom. Neophodno je da redovno radimo aerobne fizičke vežbe i vodimo računa o nivou stresa na poslu i u odnosu sa kolegama. Mnogo su više podložniji udarcima, prelomima i ranama zbog nepažnje i brzopletosti, pa je važno da nauče da uspore i idu lagano.

Šesta kuća u Biku:

Štitna žlezda, donji deo vilice i vrat su tačke o kojima treba da više vodimo računa. Problemi sa grlom, glasom, krajnicma i sinusima su povezani sa lošom komunikacijom sa sobom ili okolinom. Pad imuniteta nastaje kada nismo zadovoljni životom i kada imamo osećaj da se svega odričemo, a posebno uživanja. Polno prenosive bolesti, dijabetes i gojaznost su mogući sa ovim položajem.

Potrebno je da obratimo pažnju na količinu hrane i navike u ishrani. Preporučuje se da jedemo ono što raste na našem podneblju i što je jednostavno za pripremu, ukusno a zdravo. Vratni pršljenovi su pod pritiskom, a ukočen vrat i okoštavanje su znak da nismo otvoreni za komunikaciju i da insistiramo na nekom mentalnom stavu koji nam ne doprinosi. Neophodno je da se krećemo i uživamo u tome i da naučimo da kroz ishranu uspemo da podignemo kvalitet života.

Šesta kuća u Blizancima:

Osetljive tačke su ruke, šake, prsti i ramena. Česti bolovi u ovom delu tela ili ukočenost. Nervoza je rezultat prevelikog mentalnog napora. Na sve obraćamo pažnju ali se i izlažemo informacijama koje su nam nebitne. Pluća su najosetljivija a česte su alergije, bronhitis i kašalj jer previše pričamo. Kratak dah često je povezan sa naviknutošću da multitaskujemo i vodimo život pun stresa.

Neredovne navike u ishrani, previše aktivnosti mogu dovesti do prehlada koje nemamo tendenciju da preležimo na vreme što dodatno slabi organizam. Astma, kratak, zadihan dah i loše disanje utiču na san kada nam je u glavi mentalni haos. Vožnja biciklom, hodanje i učenje da se isključimo iz buke svakodnevnice biće nam jako korisno. Inače može postojati veća sklonost mentalnim bolestima kao i povredama ruku zbog žurbe i nedovoljne pažnje.

Šesta kuća u Raku:

Osetljive tačke su grudi i stomak. Zdravstveni problemi se dešavaju u situacijama kada se brinemo, osećamo strah ili imamo problem sa nekim članom porodice. Ispoljavanje emocija je ključno i na taj način čistimo energetsko telo i dobijamo priliku da se oslobodimo teskobe. Hrana može da nam pomogne ali i odmogne kao i atmosfera u kojoj jedemo, pa je intuitivna ishrana vrlo važna. Nadutost nastaje jer umesto hrane varimo emocije koje nismo spremni da pustimo.

Ovaj položaj može da se veže i za alergije na laktozu i mlečne proizvode, kandidu i teže varenje hrane. Korisno je da više čajeva pijemo i izbacimo hranu koja je prerađena, uz oprez sa kofeinom. Navike će biti ključne jer će nam one osvestiti na koji način ne slušamo znakove koje nam telo šalje. Telo uvek šalje znake samo je pitanje koliko smo spremni da slušamo.

Šesta kuća u Lavu:

Potrebno je da vodimo računa o srcu jer je ovaj položaj povezan sa aritmijama pre svega kada emocije nismo uspeli da iskažemo na adekvatan način. Visok holesterol kao i loša krvna slika se vezuju za ovaj položaj, uz autoimune bolesti. Kičma uvek pokazuje zdravlje osobe, pa bilo koji problemi sa leđima, što urođeni ili nastali tokom života, diskus hernija, bol ili degeneracija kičme govore o kvalitetu energije natalnog Sunca.

Mogući su i problemi sa želucam kada je slaba treća čakra. Imunitet može da se osnaži kada više vremena provodimo na vazduhu, kada se hranimo zdravo, pazimo na držanje tela, ali kada pre svega postoji kreativno izražavanje koje je potrebno da bi ispoljili svoju ličnost. Neophodno je da unosimo što više vitamina, da se bavimo jogom i eliminišemo nezdrave navike u ishrani kojima ugađamo sebi, a koje su za nas štetne. Savet je da idemo kod najboljeg lekara.

Šesta kuća u Devici:

Moguće bolesti povezane sa padom, imuniteta zbog previše posla i napora. Česte alergije i hronični zdravstveni problemi traže promenu navika i konsultovanje sa ekspertima. Varenje može biti opterećeno. To se odražava na kožu, pa se preporučuje lagana hrana, post i čišćenje organizma putem čajeva i lekovitog bilja. Korisno je da pijemo toplu vodu i da se upoznamo sa principima ajurvede. Nedovoljna količina sna, briga i stres su okidači smanjene vitalnosti pa je korisno da pronađemo način da pored svih obaveza posvetimo dovoljno pažnje i sebi.

Profesionalne bolesti mogu biti rezultat toga što ne volimo svoj posao. Hipohondrija može postojati ali često zaista postoji neki zdravstveni izazov koji je potrebno da rešimo. Ove osobe predstavljaju pravu riznicu zdravstvenih saveta jer su morale da nauče kako da pomognu sebi. Kada se oslobode krivice i zdravstveni problemi će se povući.

Šesta kuća u Vagi:

Bubrezi kao i bešika su oblasti o kojima treba više da vodimo računa. Nerešeni konflikt u partnerskom odnosu vrlo često će se manifestovati kroz upalu bešike ili kamen u bubregu. Ravnoteža može biti problem pa se lagane vežbe preporučuju koje će polako potsticati fleksibilnost u telu. Dijabetes vezujemo za ovaj položajem i kožne probleme koji se tiču upala i hormonalnog disbalansa.

Neophodno je da u svim svojim navikama pronađemo balans. Kvalitetni partnerski odnosi će svakako pomoći da se sredi zdravstvena slika. Osoba mora da nauči da pronađe zadovoljstvo u brizi prema sebi i svom zdravlju pa se ovde velika količina energije ulaže u izgled ili ,,maskiranje problema’’ i može se izbegavati da se pozabavimo pravim korenom i uzrokom tegoba. Obično to potiče od nedovoljne količine ljubavi prema sebi.

Šesta kuća u Škorpiji:

Iako ovaj položaj vezujemo za češću sklonost polnim bolestima to ne znači da uvek do toga mora i da dođe. Ipak, vrlo je važno voditi računa o seksualnom zdravlju i polnim hormonima. Rektum, debelo crevo i znojne žlezde su osetljive tačke pa je važno da se povremeno podvrgnemo nekom programu detoksifikacije koji je rigorozan ali učinkovit. Psiha je osetljiva pa problem može doći prosto iz naše fiksacije na njega. Kroz život moramo da prođemo faze kada smo jako zdravi zajedno sa fazama kada nam je zdravlje u padu.

Fizičko telo je snažno pa može svašta da izdrži ali tako propusti da reaguje na pojavu nekog simptoma koji bi većini ljudi jako smetao. Seksualna energija ima isceljujuće svojstvo kada naučimo kako sa njom. Energetske seanse, kundalini vežbe i bioenergija nam mogu jako pomoći da olakšamo akutne simptome ali je važno da naučimo da ni u čemu ne preterujemo i da budemo nežniji prema sebi.

Šesta kuća u Strelcu:

Potrebno je da više vodimo računa o jetri i pankreasu kao i da se ne preteruje u masnoj i jakoj hrani. Imunitet biva oslabnjen i kada se ne krećemo dovoljno, a važno je da se vodi računi o kukovima, butinama i mišićima. Periodično čišćenje od toksina kao i osvešćavanje životnih uverenja koja nemaju optimističan kvalitet su isto važni. Potrebno je da se vodi računa o navikama koje nas izbacuju iz ravnoteže a vezane su za potrebu da uživamo i oslobodimo se stresa, pa alkoholizam često vezujemo sa ovim položajem.

Životni stavovi su vrlo bitni i vode osobu ka isceljenju. Gojaznost i višak kilograma je čest kada osoba ne uspeva da pronađe ispunjenje u svakodnevom životu, kada je njena životna filozofija ne podržava kao i kada nema pristup stranim kulturama, ne može da putuje i iskusi ekspanziju životnog iskustva.

Šesta kuća u Jarcu:

Potrebno je da više vodimo računa o kostima, zubima i kosi. Artritis, problemi sa zglobovima kao i opadanje kose i pad imuniteta često sporo prolaze i postaju hronični. Dešava se da se naviknemo na neki zdravstveni simptom i da onda od njega proističu svi drugi izazovi. Bolesti mogu biti povezane i sa kožom i raznim iritacijama, alergijama, psorijazom. Ukočenost, hladnoća nogu i ruku, slab imunitet traže da uvedemo zdrave navike i redovno idemo na kontrole, jer se na taj način mogu sprečiti problemi.

Savet je i da što više šetamo, planinarimo kao i da uvedemo bar jednom nedeljno post. Previše rada a premalo odmora uglavnom rezultira pogoršanom zdravstvenom slikom i lošem ličnom disciplinom. Bolesti dolaze i kroz karmu pa za njih uvek postoji neka akcija u prošlosti koja je dovela da trenutne zdravstvene tegobe i problema.

Šesta kuća u Vodoliji:

Osetljive tačke su listovi, zglobovi, cirkulacija i vene. Grčevi u mišićima mogu biti česti, tikovi i mentalna prenapregnutost, takođe. Bol se javlja naglo pa tako i prođe. Ovaj položaj karakterišu i ,,čudne bolesti’’ čije simptome ne možemo lako da povežemo u određenu dijagnozu. Hladnoća i loša cirkulacija rešava se fizičkom aktivnošću, akupunkturom i vežbama za čakre. Vrlo su česta i oštećena nerava do kojih dolazi na neobjašnjive načine kao i iznenadne povrede zbog nepažnje, kao npr. izvrtanje članka.

Tikovi usped povećanog mentalnog stresa traže da se uzima magnezijum kao i da se nauče vežbe koje čiste auru. Stres se povezuje sa periodima kada ne usmevamo da se oslobodimo nervoze pa imunitet pada. Praksa mi je pokazala i da se problemi sa ušima takođe dešavaju u slučaju ovog položaja dokle god ne počnemo da živimo autentično i slušamo sebe. Kroz uši se podešavamo na svoju ličnu frekvenciju. Zdravlju treba pristupiti na svoj način ali uvek tako da gradimo temelje za budućnost.

Šesta kuća u Ribama:

Ovaj položaj zahteva redovan odmor i mir, a možemo imati čarobnu korist od meditacije, vizuelizacije i vere. Emocije su ključne za zdravstvenu sliku pa ako osećamo tugu i razočaranje, zdravstveno stanje se pogoršava i vodi nas u depresiju. Problemi sa stopalima, noktima i sa izbacivanjem toksina su česti. Premor i puno stresa čine da se razbolimo a alkohol i nezdrave navike jako deluje na nas.

Potrebno je izbegavati društvo onih koji crpe našu energiju jer je organizam hipersenzitivan i lako se prenapregne. U tim slučajevima je potrebno biti sam, plivati ili probati bahove kapi i homeopatiju. Alternativna medicina u ovom slučaju snažno pomaže, pogotov dok je i tranzitni Neptun u Ribama. Nesanica i noćne more znak su da je organizam energetski preoterećen i da traži da se resetuje pa je korisno da naučimo neki tehniku nalik reikiju ili rekonektivno isceljivanje da bi se regenerisali.

Šesta kuća je samo oblast u natalnoj karti koja govori o zdravlju ali je ovo potrebno povezani sa svime u natalnoj karti.

Povezani članci

ASTEROIDI U ASTROLOGIJI

Asteroidi su glasnici planeta koji pokazuju arhetipske principe koji se aktiviraju u psihi kada je čovečanstvo spremno za širenje svesti. Kada se povežete sa energijom asteroida postaje jasno da se sve što se u vašem životu desilo i što će se desiti može objasniti kroz mitove. Koliko smo ih svesni pa učimo na njima ne ponavljajući greške? Asteroidi su priče koje pričamo celog života, ali kada ne čujemo sebe moraju da nas trgnu iz sna.

Pročitaj više

Kako isceliti stresne tranzite?

Trenutno prolazite kroz stresan tranzit i pitate se šta da radite. Mnogi tranziti traže da se stane, da se odmorimo ili promenimo nepodržavajuća uverenja, ponašanja i navike koja nas drži zarobljene u prošlosti. Većini ljudi je teško da zaista stane i udahne. Ali to je prvi korak.

Pročitaj više

TRANZITI U ASTROLOGIJI

Svaki tranzit se dešava baš onda kada je potrebno za nas iako nam može delovati da je to najgore što je moglo da se desi. Ipak, u Kosmosu postoji savrešno vreme za sve, iako ono nije isto za svaku osobu.

Pročitaj više