Mesec u kućama

Maja Lazić
april 13, 2020

Mesec u kućama

Tema ovog teksta je Mesec u kućama.

Položaj Meseca u kući natalne karte govori o oblasti života gde učimo najvažnije životne lekcije po pitanju emocija. Iako Mesec opisuje ishranu, odnos sa majkom, ženu u braku  i dom, ako je položaj ovaj izazovan možemo imati poteškoće da pronađemo ravnotežu. Natalna kuća Meseca daje ključ kako da do te ravnoteže dođemo.

Način na koji svako od nas ispoljava svoju emotivnu prirodu pokazuje koliko smo blizu ili daleko da do te ravnoteže zaista i dođemo. Neophodno je za potpunu procenu Meseca obratiti pažnju i na aspekte sa drugim planetama. Pogotovo je važan odnos sa podznakom koji će ukazati koliko teško/lako ispunjavamo svoje potrebe u partnerskim odnosima. Ovde možete pročitati za Mesec u znaku.

Sledi opis za Mesec u kućama:

Mesec u I kući

Kakve su nam emocije takav nam je život, moglo bi se ukratko reći. Kao što tranzitni Mesec prolazi kroz faze na svaka 2,5 dana menjajući znak, tako i mi stalno menjamo svoje raspoloženje. Jaka mašta radi punom parom. Često osećamo ne ono što se dešava već ono što smo zamislili pojačavajući sebi stres. Reakcije su snažne a vide se kroz pogled, oči, lice i fizički izgled. Emotivni odnos nas definiše. Ako dođe do raskida doživljavamo to kao krah jednog dela sebe. Majka i njen odnos prema suprugu i braku daće sliku kako ćemo se osećati u ulozi supruge.

Ćerka može ponavljati isto ponašanje. Nežan izgled priziva druge u naš zagrljaj. Postoji skolnost emotivnim krizama usped burnog reagovanja i na ono što nije mnogo važno, a crpi nas. U krizama shvatamo da način na koji smo ih uspešno prevazišli definiše naš život. Dete je u potpunosti mala kopija nas. Trudnoća se često dešava vrlo rano zbog jake potrebe da o nekome brinemo i stvorimo porodicu. U istom domu žive i ostali članovi familije.

Mesec u II kući

Materijalni komfor i finansijska sigurnost daju osećaj sreće. Od malena je prisutno vezivanje za igračke i predmete koji imaju emotivnu vrednost. Teško podnosimo razdvajanje od omiljene igračke ili deljenje svojih stvari sa drugima. Odnos majke prema novcu i njena količina samopouzdanja su osnova za razvoj pozitivne slike o nama samima. To se ogleda kroz ishranu, zdrave navike i novčanu situaciju koja može biti promenljiva dokle god ne pronađemo oslonac u sebi.

Postoji tendencija da se kroz ono što je fizički nepromenljivo uzemljujemo. Boravak u kući umiruje kao i ukusan obrok. Tokom života učimo da bez obzira koliko imali treba da budemo srećni i da se naviknemo da ljubav ne pokazujemo kroz poklone. Kada pronađemo taj deo u nama koji nas plaši zbog svoje promenljivosti, potsećajući nas na neki gubitak, uteha se traži kroz kupovnu luksuznih predmeta. Stvari su kompenzacija za ljubav. Izgradnja vere u sebe i svest da je sve u životu promena i kretanje, razvija u nama sposobnost da poboljšamo materijalnu situaciju.

Mesec u III kući

Velika receptivnost i odlično pamćenje čak i neverovatnih minornih detalja je izraženo. Javlja se nemir od suvišnih priča, previše razgovora, poruka i analize osećanja. Emotivna priroda je promenljiva, pa nas sve brzo prođe. Razmišljamo neprekidno što stvara veliku količinu mentalne energije koja se može manifestovati kao bol u ramenima/vratu.

Talenat i ljubav prema pisanoj reči postoji. Pisanje romana je jedan od načina kako svoje emotivne muke možemo kanalisati. Iako je ovo jedan od boljih položaja, sa sobom nosi i zbunjujuće emotivne odnose. Često se previše priča sa prijateljima o problemima u vezi, pa konflikti sa parterom potiču i odatle. Ili se malo priča o emocijama, a mnogo više o svakodnevnim stvarima koje nisu bitne.

Odnos sa majkom prolazi kroz različite faze. Ona je načitana intelektualka koja se celog života edukuje i usavršava. Menjamo mišljenje pod uticajem emocija i obrnuto. Prijatelji ako imaju emotivne probleme dodatno nam stvaraju mentalnu maglu. Iako može postojati talenat da sagledamo tuđe emotivne probleme i pomognemo savetom, treba biti vrlo oprezan sa kime delimo svoje muke. U kući može biti puno knjiga a stan je pored biblioteke/škole. Obrazovanje mnogo utiče na emotivnu prirodu i obično u tom periodu prve emotivne rane nastaju.

Mesec u IV kući

Emotivni život će se vrlo lako oslikati u izgledu doma. Selidbe će se dešavati u trenucima kada osećamo da nam ništa drugo ne preostaje osim da se preselimo. Cilj je da se promene emocije, a ne mesto prebivališta. Preseljenje nas vraća u mesto gde smo živeli ranije u prošlim životima. Nekretnine će svakako biti vrlo bitne, o čemu će više reči aspekti na Mesec. Za sreću je važno i da porodica bude blizu. Roditelji i njihov odnos čak i u zrelosti služi kao sigurna luka pa se usled odlaska u inostranstvo javlja želja da se vratimo kući.

U naš dom svakako ne puštamo one ljude koji nisu to zaslužili i pokazali svojim ponašanjem. Ako odnos sa roditeljima nije bio dobar i ako ne prepoznajemo u sebi njihove karakteristike, ista priča se ponavlja u našoj porodici. Potreba da brinemo o drugima i deci je snažna. Često najviše treba da naučimo da brinemo o sebi.

Koliko je odnos sa majkom bi topao i pun ljubavi toliko ćemo i mi imati kapacitet da dajemo. Zato je važno da iscelimo stare rane koje potiču iz detinjstva. U kući se skrivamo od oštrine realnosti. Dom mora omogućavati privatnost i toplinu, čak i ako smo u njoj samo mi.

Mesec u V kući

Društveni život, izlasci i zabava pune nas pozitivnom energijom. Talenat za umetnost i scenski nastup može se uočiti već u detinjstvu. Ako ne zadovoljimo svoje kreativne potencijale, drama se nastavlja u partnerskim odnosima. Privlačnost i omiljenost u društvu doprinosi da se osećamo dobro i voljeno. Ljubav na koju se pristaje je samo ona velika, nalik u romanima. Ljubavne veze su bitne za emotivnu stabilnost pa će u fokusu uvek biti neki odnos u kome moramo da budemo u centru pažnje. Kreativni potencijal je snažan kao i potreba da volimo svim srcem.

Deca su velika želja. Odnos sa majkom može uticati na neki emotivni odnos u kome postoji tenzija. Majka i u starosti može biti vrlo atraktivna i privlačiti udvarače. Razne romanse su i u našem životu moguće, jer nesvesno usvajamo taj model ponašanja od nje. Ljubav i odobravanje traže se spolja, pa ništa ne vredi ako drugi ne vide da smo poželjni i ako ne privačimo potencijalne partnere.

Veliki ljubavni gestovi mnogo više znače nego onaj osećaj u srcu koji je samo za naše oči i koji niko drugi ne zna. Želja za zabavnom može nas odvesti  u rizik. Tako će poljuljati lepe ljubavne priče koje bi imale potencijal da traju, samo da nije bilo te dramatike.

Mesec u VI kući

Sklonost nervozi i negativnim mislima zbog brige o poslu i dnevnim obavezama koje moramo da obavimo. Čistoća, red, ishrana kao i potreba za perfekcionizmom su snažni. Uvek se pojavi nešto što narušava našu sreću. Neoprani prozori, dodatni poslovni zadaci ili briga o zdravlju člana porodicu čine od nas žrtvu. Nezadovoljstvo se gomila, imajući manifestaciju u psihosomatskim bolestima. Važno je da zdrave navike podržavaju naše emocionalno stanje. Zbog želje da imamo savršeno sređen dom, da jedemo isključivo zdravo i imamo idealnu kilažu, dodatno sebi stvaramo stres.

U ljubavnim odnosima osećamo kao da ne postoji ravnopravnost preterano analizirajući partnerove postupke. Imamo strah da ćemo napraviti još jednu grešku ako kažemo šta nam smeta. Potiskujemo emocije koje u nama vode rat. Ne znako kako da ispoljimo osećanja pa utehu nalazimo u preteranom radu.

Kritičnost prema parteru i sebi može biti nasleđena od majke koja je težila da uvođenjem reda u svoj radni prostor i svakodnevne obaveze konačno uvede red u svoj emotivni život. Vremenom učimo da pustimo potrebu da kontrolišemo život, da se prepustimo i kad nije sve pod konac. Red i rad mogu biti lek, ali i tihi ubica srećnom porodičnog života.

Mesec u VII kući

Partnerski odnosi su suština emotivne ravnoteže. Kao da ne umemo da funkcionišemo bez partnera, brata/sestre, prijatelja. Na taj način još od detinjstva učimo da svoj emotivni život uravnožimo kroz prisustvo drugih. Tako gubimo priliku da ravnotežu pronađemo samostalno, u sebi. Diplomatsko rešavanje emotivnih problema i potreba da sa parterom delimo mišljenje i pronađemo zlatnu sredinu je snažna. Ako izaberemo partnera nestabilne emotivne prirode, to nas stavlja pred preispitivanje sopstvene unutrašnjosti. Ako je Mesec izazovnije postavljen, bežimo od slušanja svojih emocija iako ih osećamo u sebi, a projektujemo na druge.

Partner i članovi porodice uvek su odraz nas samih. Sebe spoznajemo kroz druge, pa ljudi koji dolaze u život i njihova nežnost/grubost prema nama daju uvid u naše emotivno stanje. Plaši nas prodiranje u dubinu i držimo se površne, ali sigurne luke. Bonton, lepo ponašanje i vaspitanje je očigledno. Ignorisanje intuicije radi slaganja sa drugima vodi do toga da se oglušimo na sopstveni intuivni alarm koji nam ukazuje da je u nama bura.

Nju onda osetimo u spoljašnim okolnostima veze. Svađe se izbegavaju ali se upravo u njih upada ako odbijemo da se posvetimo sebi, ne partneru, ne vezi, ne nekom cilju. Potrebno je posvetiti se samom ali i dalje celovitom sebi. Srce tačno zna šta je bilo fer i pamti, iako ostaje uz partnera. Gubitkom partnera, nestao bi i deo nje.

Mesec u VIII kući

Ovu osobu je teško upoznati, jer ona jedan deo svog života beži od sebe same ostajući malo uplašeno dete koje traga za toplim utočištem sigurnog doma. Intuicija je snažna, ali se meša sa osećajima da će se nešto loše desiti. Predoeća da će biti povređena, prevarena, odbačena. Odluke donešene u strahu blokiraju transformaciju.

Intenzivno emotivno manipulisanje, preterana kontrola onih koje volimo kao i ekstremno reagovanje kada nas spopadnu opsesivne misli veliki je test za nas. Baš u kriznim situacijama stičemo moć da promenimo svoj život na bolje. Ako biramo razornu energiju, destrukciju i potsticanje svadja, oko za oko zub za zub, niske vibracije mržnje i ljubomore tada privlače nesreće. Operacije kao i gubitak onih koje volimo, u ekstremnim slučajevima su moguće.

Prava bura je u nama, iako samo prividno deluje da se tiče novca, braka, nekretnine. Kao da vidimo ono što drugi ne mogu da razumeju koliko god im objašnjavali. Ova strastvena hipersenzitivnost i psihološka analiza svega u potrazi za suštinom, može biti kobna po nas same. Okultno istraživanje može nas odvesti na mračnu stranu.

Ionako već stalno koketiramo sa tamom i smrću, zaboravljajući da postoji i ona sunčana strana na kojoj vedrina i radost svakome daju krila. Seksualna energija gura nas u afere. Tajne veze su samo način da upoznamo sebe roneći duboku i bivajući skener čovečje psihe i nekanalisane energije koja uvek tinja u nama.

Mesec u IX kući

Iskrenost se najviše ceni pa tako i predstavlja predispoziciju za srećom emotivni život. Neiskreni emotivni odnosi neće izdržati test vremena. Duhovnost može biti lek, ako krenemo tim putem. Još u ranom detinstvu razvijamo svoju ljubavnu filozofiju i tragamo za dubokim smislom. Emocije u nama predstavljaju gorivo da saznajemo i lutamo. Na fakultetu možemo sresti učitelja koji će značajno uticati na naš život svojim stavovima sa primesama razmičitih dalekih kultura, filozofije i religije.

Spiritualnostje lek za svaku emocionalnu povredu. Putovanja u daleke zemlje nas pune energijom i šire kapicitet da volimo. U drugim kulurama i religioznim učenjima nalazimo odgovore na velika pitanja o životu. Dobijamo priliku da konačno rešimo propuštene probleme ako smo izgubili veru da možemo biti srećni.

Brak sa nekim iz inostranstva, život u stranoj zemlji i biranje slobode umesto tradicionalnih veza je čest izbor. Postoji jaka želja da upoznamo sebe stičući emotivnu sigurnost i ravnotežu kroz učenje i edukaciju. Životna mudrost razvija se nakon 29. godine. Možemo dati dobar savet jer vidimo stvari u perspektivi koja drugima promiče.

Mesec u X kući

Brak može doći u trenutku kada stabilizujemo karijeru. Majka/ženska osoba koja je član porodice može nam otvoriti vrata uspeha i ostvarenja ciljeva. Poslovni napredak i ugled donose emotivno zadovoljstvo. Osećaj sreće se meri kroz reputaciju. Možemo biti poznati kao ,supruga tog i tog’ i imati bitno mesto istaknuto u javnosti. Ova žena zna da skrene pažnu na sebe i ne dozvoljava da je emocije koče. Ona ih koristi kao gorivo da je guraju nared čak i kada nije zadovoljna ili kada su emotivne okolnosti loše.

Neuspeh se teško doživljava i nalik je raskidu. U njoj može biti pohranjeno neko staro razočaranje koje joj i dalje ne da mira i utiče na njeno zdravlje. Porodica može biti stavljena na drugo mesto ili čak bira posao umesto porodice. Izazov je naučiti kako da usmerimo energiju i na ciljeve koji su emotivne prirode a ne samo poslovno merljivi i opipljivi.

Koliko je drugi ljudi budu doživljavali kao vrednu toliko će se ona osećati vrednom da zaista doživi pravu ljubav. U protivnom, njena ljubav i njen porodični život biće teret za njen poslovni uspeh. A negde u četiri zida kada je niko ne vidi misliće da i dalje nije dovolja dobra i da je sve bilo uzaludno.

Mesec u XI kući

Društveni život i povezanost sa različitim grupama ljudi je vrlo važan da se osećamo stabilno i ispunjeno. Tako će prijatelji uticati i na naš emotivni život. Naša emotivna nestabilnost može privući one koji negativno deluju na nas. Ako se prijateljima ne dopada naš izbor partnera vrlo brzo možemo potpuno promeniti stav i prekinuti odnos koji je do tada bio zadovoljavajući. Finasijska situacija se može kroz prijatelje poboljšati a prijaće nam i članstvo u udruženjima.

Možemo biti poznati u svojoj zajednici jer smo deo bitnih okupljanja i odluka koja se tiču većeg broja ljudi. Prjatelji često bivaju zamena za pravu porodicu. U nama postoji želja da se borimo za opšte dobro. Puno kontakata omogućava nam da ostvarimo svoje planove i želje. Česte su i veze sa onima koji su nam prvo bili prijatelji ili se partner preko njih upoznaje.

Kada Progresivni Mesec napravi konjunkciju sa natalnim Mesecom oko 29. godine života, shvatamo da neki prijatelji više nisu deo nas. Prijateljstva se završavaju što prati i promena ciljeva. Često upravo promena ciljeva vodi do toga da nam grupa ljudi u koju smo se ranije kleli više ne odgovara.

Mesec u XII kući

Ovaj položaj može biti izazovan, jer se veliki deo oseljive emotivne prirode skriva i povlači u sebe. Snovi daju odgovor, vidovitost i predsećaj o budućim dešavanjima nas plaše. Tada se još više povlačimo u sebe ako nismo naučili kako da stvarno bude receptivni. A to traži lakoću i opuštenost. Noćne more služe kao vid življenja burnih emocija koje na javi ne živimo. Jaka mašta bi mnogo bolje mogla da se koristi za pisanje romana a ne kao beg od realnosti.

Interes za alternativnu medicinu, psihologiju i rad na nesvesnom privlače nas ali i iscrpljuje. Uvereni smo da smo žrtva okolnosti, a u stvari nemamo pojma šta osećamo. Patnja zbog prevara i tajni koje prate ljubavne odnose i potreba da se negde osamimo i pobegnemo u svoj svet je jaka.

Dokle god zaista nemamo jasnu sliku o sebi i svom srcu, zatvaranje srca za ljubav često prati bol i tuga. Odnos sa majkom može biti konfuzan i pun razočaranja. Sa njom nikako ne uspevamo da nađemo zajednički jezik što može biti praćeno i genitalnim tegobama. Meditacija je u ovom slučaju osnova da se ovaj položaj energetski rastereti. Učenje tehnika nam pomaže da osvestimo svoje emotivne potrebe, ali i da ih ispunimo.

Mesec u kućama zatim treba povezati sa znakom, aspektima i vladarom.

Povezani članci

Nesvesni Pluton i blokirana energija natalne karte

U natalnoj karti Pluton u znaku, kući, njegov vladar i aspekti pletu priču karme. Pluton je tačka gde nesvesno težimo da imamo moć zarad emocionalne sigurnosti. Problemi nastaju kada osoba ne zna kako da sigurnost ostvari bez da se nesvesno ponaša. Ako Pluton ima puno aspekata, ako je retrogradan i ima odnos sa Južnim čvorom daće ideju o lekcijama Duše.

Pročitaj više

AFIRMACIJE ZA NATALNE PLANETE

Afirmacije prema položaju natalnih planeta možete ponavljati ispred ogledala, uz muziku ili pisati u dnevniku. Afirmacije su koncipirane da naglase pozitivan kvalitet natalnog položaja ili da dodaju kvalitet koji nije istaknut.

Pročitaj više

ASTEROIDI U ASTROLOGIJI

Asteroidi su glasnici planeta koji pokazuju arhetipske principe koji se aktiviraju u psihi kada je čovečanstvo spremno za širenje svesti. Kada se povežete sa energijom asteroida postaje jasno da se sve što se u vašem životu desilo i što će se desiti može objasniti kroz mitove. Koliko smo ih svesni pa učimo na njima ne ponavljajući greške? Asteroidi su priče koje pričamo celog života, ali kada ne čujemo sebe moraju da nas trgnu iz sna.

Pročitaj više