VENERA U SINASTRIJI

Maja Lazić
januar 14, 2021

VENERA U SINASTRIJI

Tema ovog teksta je Venera u sinastriji i njeni aspekti. Sinastrija podrazumeva aspekte koji se javljaju u kontaktu sa planetama iz vaše natalne karte i karte partnera.

Osnovno pravilo je da ako odnos nije započeo postojanje uporednih aspekata nije nikakva garancija da će do njega doći. Aspekti natalne Venere sa planetama vašeg partnera pokazaće potencijal ljubavne veze i kvalitet sreće koja se može ostvariti u ovom odnosu. Ovo je jedan od faktora koji je u sinastriji potrebno uzeti u obzir, ali će uporedni aspekti uvek biti prikazani i kroz vaš natal.

Najvažniji uporedni aspekti Venere su sa Mesecom i Suncem partnera. Bitna je i konjunkcija njegove Venere sa vašim podznakom ili vrhom VII kuće ako razmatramo partnerske odnose. Bračne veze će uvek imati nekoliko pokazatelja, nikad samo jedan. Svaki uporedni aspekt moramo da vidimo kroz pojedinačni natal jer je to osnovi pokazatelj kako blokiramo sebe da bi primili i dali ljubav. Iz tog razloga primetila sam da kada dobro razumemo svoj natal onda imamo i veći potencijal da ostvarimo vezu kakvu želimo. Ljubav zavisi od nas, ne od partnera.

Uporedne analize

Egzaktni aspekti Venere sa tačkama natalnih planeta jesu važni, ali je mnogo jača veza ako postoje slični aspekti sa planetama u oba natala. U ovom tekstu objasniću konjunkcije. Za opoziciju ili kvadrat često postoji izazov koji je potrebno integrisati o čemu ću pisati u narednom periodu. Sinastrija obuhvata mnogo više od uzajamnih aspekata a samo aspekti Venere nisu dovoljni da bi se doneo neki smisleni zaključak. Duge veze imaće i povezanost preko čvorova (o tome imate u tekstovima na temu karmičke astrologije), ali i putem tranzita koji aktiviraju odnos.

Slede informativni opisi aspekata i temema koje podrazumeva Venera u sinastriji. Svaki od ovih opisa variraće i u odnosu na znak Venere kao i natalnu kuću. Iz tog razloga opis konjunkcije Venere je izostavljen u ovom tekstu jer može doći u minimum 12 varijacija preko znaka.

Venera u konjunkciji sa ascendentom

Snažna povezanost karaktera i načina ponašanja. Osobe se fizički privlače. Partner izgleda kao ljubav o kojoj smo maštali. Postaje jako važan u našem životu. Odnos sa njim predstavlja uslov da se dobro osećamo. Ljubav se odražava na naš izgled pa delujemo privlačnije. Osećamo da smo konačno vredni ljubavi. Ipak, da bi odnos nastavio da se razvija potrebno je da postoji još neki pokazatelj snažne konekcije.

Venera u konjunkciji sa VII kućom

Snažna privlačnost i veze koje odmah postaju ozbiljne. Postoji određena napetost u odnosu, ali i prirodno nadopunjavanje kroz partnera. Vezu karakteriše sudbinski prizvuk. Međutim, ako nema dodatnih pokazatelja i ako karmički izazovi nisu prevaziđeni (individualno pre svega) ovaj odnos ne mora biti dugotrajan. Svakako je vrlo važan i postaviće osnove za sve partnere koji bi se pojavili nakon ove veze. Klijenti mi često kažu da partnera doživljaju kao najprirodniji deo njih koji ni sa jednom drugom osobom nisu osetili. U ovom slučaju jedan partner se pamti ceo život.

Ako se sledeće konjunkcije dešavaju u sedmoj kući svakako će biti mnogo snažnije. Iz tog razloga je važno razumeti i posebnu pažnju posvetiti baš njima u analizi. Svakako, uporedni aspekt ništa ne znači bez osvrta na natalu kartu osobe.

VENERA U SINASTRIJI SA PLANETAMA PARTNERA

Venera u konjunkciji sa Mesecom

Emotivni odnos u kome navike partnera čine da se osećamo sigurno i duboko povezano. Partner ima potrebu da nas zaštiti. Osećamo da sa njim želimo porodicu. Zajednički život počinje brzo i vreme se ulaže u ulepšavanje doma. Ovo je svakako aspekt koji u mnogo čemu olakšava zajednički život. Pokazuje da je ova osoba vrlo važna za nas i da ispunjava naše emotivne potrebe.

Venera u konjunkciji sa Suncem

Ovo je tipična bračna kombinacija. Odmah znamo da je to to. Svesni smo da smo upoznali nekog ko je vrlo važan za naš život. Partner voli iste stvari kao i mi. Njegovo prisustvo nam podiže samopouzdanje. Ipak, potrebno je naučiti kako da svoju vrednost osvestimo i kada nismo sa partnerom. Treba da naučimo da ne lišavamo sebe vremena za sve drugo što volimo samo da bi bili sa njim.

Venera u konjunkciji sa Merkurom

Komunikacija vodi u vezu koja počinje lepim porukama i nežnim rečima. Ovo je aspekt ljubavnih pisama i pesama. Osećamo da smo na istoj talasnoj dužini sa partnerom. Uživamo sa njim kroz zajedničke kreativne aktivnosti. Ovo je čest aspekt u prijateljstvima, pa nije uvek pokazatelj ljubavnog odnosa. Sa ovom osobom osećamo da postoji istinsko razumevanje, a o ljubavi se puno razgovara. Svakako će baš tako jedan bitan razgovor, ali u opuštenoj prijateljskoj atmosferi dovesti do početka veze.

Venera u konjunkciji sa Marsom

Strastvena veza i snažna seksualna privlačnost. Ovo je aspekt moguće prevare i svađe, takođe, upravo jer strast vodi ovaj odnos. Magnetska privlačnosti i tenzija uvek postoje. Partner budi u nama vatru čak i posle mnogo godina. Ako postoji kvadrat Marsa sa Marsom partnera postoji mogućnost blokirane seksualne energije i ljubavnih problema.

Venera u konjunkciji sa Jupiterom

Ovo je pokazatelj emotivne veze koja nam donosi sreću i uspeh u ostalim životnim sferama. Ulaskom partnera u naš život otvaramo se za veću radost. Obično se početak veze poklapa sa još nečim pozitivnim što se dešava. Odnos sa godinama postaje sve jači i veza prirodno raste. Ovaj aspekt nam omogućava da donosimo mudre ljubavne odluke koje nas otvaraju za još veće uživanje u ljubavi. Kvalitet Jupiter će nam svakako dati više informacija.

Venera u konjunkciji sa Saturnom

Karmička ljubav i veze koje su duge, ali ne obavezno lepe i prijatne. Svakako postoji neki vid poteškoće koji može sprečiti da veza traje ili postoji neki bol. Ljubav je neuzvraćena a moguća je i veća razlika u godinama. Ovo su veze koje odmah teže dubini. Ta dubina je tačka neke pređašnje povrede koja i dalje postoji u našoj energiji i sećanju. Odnos je emotivno ograničen jer jedna strana ne može da voli onoliko koliko nam je potrebno. I kada je ljubav najveća bol postoji ili neki vid dubokog razočaranja. Ovo su pokazatelji ljubavi iz prošlog života i veza u kojima je suština odnosa bila učenje neke važne lekcije a ne dugotrajnost.

Venera u konjunkciji sa Uranom

Neobična veza koju odlikuje nestabilnost. Postoji neki vid rizika koji nas privlači. Veza se brzo hladi i može postatiti nalik prijateljstvu. Ne znamo šta da očekujemo i odnos ne ide tradicionalnim utabanim putem. Što više slobode dajemo, veća je garancija da ljubav potraje malo duže. Prijatelj nam postaje ljubavnik. Ne znamo na čemu smo u ovom odnosu. Obično je osoba čija Venera formira uzajamni aspekt pod velikim stresom zbog ove veze što se odražava i na hormone. Raskidi su česti. Teško se održava uzbuđenje kao na početku. Ovaj odnos većini ljudi ne odgovara ako žele stabilnu dugu vezu, ali će vam omogućiti da probate nešto novo. Ono što je sigurno imaćete jedaa problem više, ali i ludu i nezaboravnu zabavu.

Venera u konjunkciji sa Neptunom

Ljubav koju prate iluzije. Sanjamo o ovom partneru i na javi i u snu. Osećamo kao da moramo da se stopimo sa njim. Zato se gubitak ove osobe jako teško podnosi jer osećamo da je to naša srodna duša. Postoji velika količina idealizacije i mogućnost razočaranja. Ne znamo kako da rešimo probleme u vezi pa ih guramo pod tepih. Neke osobine kod partnera nam se ne sviđaju. Preko njih prelazimo, a prevare su takođe moguće. Suština je da ovo može biti divan aspekt, ali samo ako je to natalno potvrđeno. Važno je i da nisu aktivni tranziti Neptuna koje nismo integrisali.

Venera u konjunkciji sa Plutonom

Intenzivna privlačnost i ljubomora koja je potstaknuta strašću. Iz ljubavi se lako pređe u mržnju ako nije onako kako mi želimo. Odnos karakteriše neka tajna i jedna strana manipuliše drugom. Želimo da kontrolišemo partnera, ali on to ne dozvoljava. Ove veze u sebi sadrže nešto mračno i fatalno. Ovo je jedan od pokazatelja karmičke veze, takođe. Odnos se teško raskida i pomirenja su česta čak i kada mislimo da je apsolutno kraj. U ovim vezama postoji neki vid nezdravosti i mi lako gubimo razum čim osetimo miris partnerove kože.

Venera u sinastriji je oblast koja mora biti nadopunjena položajem u kući, znaku kao i kroz odnos vladara iz obe natalne karte.

Povezani članci

Natalne inkonjunkcije & neproživljen život

Šta je inkonjunkcija? To je aspekt koji ukazuje na tenziju, nekompatibilnost energija planeta koje su uključene i nelagodu u kućama u kojima se one nalaze. Obično ove kuće imaju poveću dozu stida, neprijatnosti i komplikacije. U ovom aspektu od obe planete se traži prilagođavanje, ali se to većinom izbegava. Tačnije ako vlasnik natalne karte neće da se menja.

Pročitaj više

AFIRMACIJE ZA NATALNE PLANETE

Afirmacije prema položaju natalnih planeta možete ponavljati ispred ogledala, uz muziku ili pisati u dnevniku. Afirmacije su koncipirane da naglase pozitivan kvalitet natalnog položaja ili da dodaju kvalitet koji nije istaknut.

Pročitaj više

FATALNA LJUBAV: Venera i Pluton

U ovom tekstu ću obraditi najvažnije natalne, tranzitne i sinastrijske aspekte Venere i Plutona. Osoba koja natalno ima aspekt će intenzivnije doživeti tranzit i sinastrijski kontakt. Uvek je prvo važno da razumemo koji partner je predstavljen Venerom, a koji Plutonom. Obično je Venera svesnija da nešto nije u redu, dok Pluton funkcioniše po nesvesnom principu. Ipak, Pluton ima veću moć u karmičkom smislu, što nikako ne olakšava stvari.

Pročitaj više